Škodcovia na tujach
Ahojte začali nam hnednut tuje 4 ročne . Myslim si ze ich napadol daky škodca.
Mate s tym niekto skúsenosti ? Pomohol vam postrek? Mame ich okolo celej záhrady chcela by som ich zachrániť .
@diannas v BA už skoro 5r dozadu, keď sme chceli dať tuje okolo zahrady, nám v zahradnictve hovorili že tuje neodporucaju, lebo je nejaká choroba a vo velkom ničí tuje. Ale podrobnosti si takto narychlo neviem spomenúť, spytam sa muža
moje vyzrali pavuky ... ked zacali schnut som ich obstrihala odspodu... sice si rastu dalej ale tak su take osklbane 😀 co uz s nimi ..skusala som aj postreky a aj jarovu vodu etc a nic okrem strihu nezabralo ... tuje su krasne ale podla na narocne .. a nie dlborvajuce
U nas v okolí všetky tuje bere" zkáza"..presne,napadá ich škodca.Čo viem,ludia sa stanžili,zachranovali..len to stálo peniaze a tuje aj tak museli vsetky prec.Inak je to uz par rokov čo tuje vo velkom rušia a nahrádzajú ..povedala by som ,že je to ako s orechami,tie tiež začali černieť a ide to zaradom 😢 Ktovie možno aj nejaké migračné škodce,ktoré tu kedysi neboli 😷
@diannas ak ich napadol krason, tak im nepomoze nic len pila. Treba odstrihnut suchy konar a pozriet dnu, ked je tam diera, tak je to jasne
@lenkakravcova hrdza hruskova tje nenapada, ta napada borievky
Tiež sme ich postrekovali aj hnojili, a boli ešte horšie. Museli sme všetky zlikvidovať.
@diannas ak ich napadol krason, tak im nepomoze nic len pila. Treba odstrihnut suchy konar a pozriet dnu, ked je tam diera, tak je to jasne
@lenkakravcova hrdza hruskova tje nenapada, ta napada borievky
@viestta
"Hrdza sa na hruške vyskytuje druhotne. Prvotným hostiteľom sú rôzne druhy borievok a tují, na ktorých patogén prezimuje a odtiaľ sa na hrušky prenáša vetrom najmä za daždivého počasia."
Na univerzite sme ju brali medzi škodcami tují a borievok.
@diannas škodca sa volá krasoň. Nezbavíš sa toho, my sme postrekovali aj hnojili, ale nepodarilo sa nám ich zachrániť. Odporúčam čím skôr vykopať a vymeniť za iné rastliny.
@lilinka76 ano uz som pomedzi ne posadila akurat vcera Brest rýchlorastúci tak dufam sa chytí a kym odídu tuje narastie aspon do takej výšky ako chcem
No mozno tuje ani neodídu a budú pekne uvidíme…
moje vyzrali pavuky ... ked zacali schnut som ich obstrihala odspodu... sice si rastu dalej ale tak su take osklbane 😀 co uz s nimi ..skusala som aj postreky a aj jarovu vodu etc a nic okrem strihu nezabralo ... tuje su krasne ale podla na narocne .. a nie dlborvajuce
@ukgirls pavúky ? Preboha to ako ?
Co sa tam liahli ?
@lenkakravcova a ta hrdza to je na to postrek ?
@ukgirls pavúky ? Preboha to ako ?
Co sa tam liahli ?
@diannas https://www.lacnepostreky.sk/aktuality/hrdza.hr...
Ale či to zaberie je vždy otázne. Tak 50:50.
Ak máte dobuducna možnosť vysadiť si miesto toho napr vavrinovec, tak radšej nabudúce ten.
@lenkakravcova a ta hrdza to je na to postrek ?
@lenkakravcova v tomto prípade sa mýliš. Tuje napada krasoň Lamprodila festiva preto vysýchajú. Hrdza je úplne niečo iné.
@diannas
Ani sa netráp s postrekom. Tie tuje nemajú šancu. Vykop ich a zasaď vavrinovec, hrab, červienku, tis.
@lenkakravcova v tomto prípade sa mýliš. Tuje napada krasoň Lamprodila festiva preto vysýchajú. Hrdza je úplne niečo iné.
@diannas
Ani sa netráp s postrekom. Tie tuje nemajú šancu. Vykop ich a zasaď vavrinovec, hrab, červienku, tis.
@callisia Študovala si poľnohospodárstvo alebo záhradníctvo?
Ak nie, tak asi by bolo fajn nemudrovať, že to tak byť nemôže. Môže. Hrdza je jeden zo škodcov - medzihostiteľov - na tujach. Prejavuje sa rôzne. Od vysychania po rôsolovité oranžvé útvary.. ale súhlasím s tým, že tých škodcov na nej môže byť viac. Kým to autorka minimálne nevyfotí, nič nezistíme.
https://zahradkar.pluska.sk/okrasna-zahrada-por...
@callisia Študovala si poľnohospodárstvo alebo záhradníctvo?
Ak nie, tak asi by bolo fajn nemudrovať, že to tak byť nemôže. Môže. Hrdza je jeden zo škodcov - medzihostiteľov - na tujach. Prejavuje sa rôzne. Od vysychania po rôsolovité oranžvé útvary.. ale súhlasím s tým, že tých škodcov na nej môže byť viac. Kým to autorka minimálne nevyfotí, nič nezistíme.
https://zahradkar.pluska.sk/okrasna-zahrada-por...
@lenkakravcova prosím ťa, pohybujem sa v záhradníctve vyše 10 rokov tak mňa nepoučuj. Autorka žiadne rosolovite útvary nespomína. Tuje tu na krasoňa odchádzajú vo veľkom, je to nezastaviteľná pliaga, na juhozápade Slovenska to je najvypuklejšie, tak si to doštuduj.
@lenkakravcova prosím ťa, pohybujem sa v záhradníctve vyše 10 rokov tak mňa nepoučuj. Autorka žiadne rosolovite útvary nespomína. Tuje tu na krasoňa odchádzajú vo veľkom, je to nezastaviteľná pliaga, na juhozápade Slovenska to je najvypuklejšie, tak si to doštuduj.
@callisia no kde tu uschne konár tak ho stale odstrihnem uplne zhnedne ale dierky v kôre som zatial nenašla
@diannas
@callisia ano vysadila som brest vsade pomedzi tuje a este som objednala bambus neinvazivny tak nech to rastie vsetko cez seba 😆 lebo potrebujeme sa oddeliť od susedov
@callisia super ani ty mňa. Sme na tom podobne, plus to mám študované. Dokiaľ nám autorka neposkytne aspoň fotky, určiť sa to presne nedá, keďže to môže byť nie len to, čo sme spominali. A to asi za tých 10 rokov vieš.
@callisia super ani ty mňa. Sme na tom podobne, plus to mám študované. Dokiaľ nám autorka neposkytne aspoň fotky, určiť sa to presne nedá, keďže to môže byť nie len to, čo sme spominali. A to asi za tých 10 rokov vieš.
@lenkakravcova zajtra vam pridám foto 😁
@gov nie to nie su len nove tuje. My mame tuje 18rokov, lebo nam ich poradili ako odolnejsie proti cyprustekom, na ktore sa skaredo pozries a idu dolu. Ale posledne roky idu do prd..le aj tuje. Aspon na zap.Slovensku. dom po dome ich musia vyklcovat. Nase su z jednej strany este pekne, no sused neviem presne aky ubohy pohlad ma.
@lenkakravcova no tak dneska som štikla zase hnedý konár a dnuka su biele ako larvy 🫠
Tak to potom @callisia bude mať pravdu.
@lenkakravcova no tak dneska som štikla zase hnedý konár a dnuka su biele ako larvy 🫠
@diannas daj ich bez milosti všetky preč.Moj muž po 3 r zachranovania chémie, strihania atď to konečne vzdal
@luccija dali ste prec aj s koreňmi ?
@diannas
Dnes mi vyskočil tento článok. Celkom dobre je to tam aj nafotené. Môžeš pozrieť:
https://urobsisam.zoznam.sk/poradna/poradna-zah...

@diannas v BA už skoro 5r dozadu, keď sme chceli dať tuje okolo zahrady, nám v zahradnictve hovorili že tuje neodporucaju, lebo je nejaká choroba a vo velkom ničí tuje. Ale podrobnosti si takto narychlo neviem spomenúť, spytam sa muža