Poradíte ohľadom topánok pre 13 mesačné dieťa?
Ahojte mamule
Velmi pekne by som sa vas chcela opytat kde je najlepsie kupit topanocky 13 mes babu, maly uz zacina sem tam robit krocky ale
zda sa mi ze by mal mat pevnejsiu podrazku, ako keby ho brzdili k poriadnej chodzi, treba protetika?
dakujem
Ola
Sú 2 skupiny mamičiek aj odborníkov, jedna skupina je za "lyžiarkoidné" pevné topánky a tá druhá za mäkku barefootovú obuv.Skús sa len zamyslieť nad tým v čom sa chodí lepšie tebe, či v lyžiarkach, kde máš nohu ako vo zveráku alebo v mäkkých papučkách.
Skús si obuť pevné topánky a dokola si sadať a vstávať, nie je to veľmi príjemné. Najlepšie bez topánok. My sme mali Pediped.
nie, netreba pevnejsie.. nedavno o tom hovorili aj v Telerane, konecne sa zacina dostavat do popredia nazor, ze cim prirodzenejsie, tym lepsie - cize cim viac sa da naboso, resp co najtensia a najmakksia podrazka a chodit po roznych povrchoch
tiez som za kozene capacky na zaciatok po dome/byte, to uplne staci, resp len protismykove ponozky, ak mate teplucko doma, na von az ked bude chodit poriadne (nas maly zacal chodit v maji a do konca augusta chodil len v tych kozenych capackach po meste, jasne, ze ked bolo mokro, tak nie 😀 ), elefanten z deichmannu su super, pediped alebo little blue lamb, tam zalezi aj od toho, aku ma dietatko nohu - napr nas ma tucnucku s vysokym priehlavkom, takze little blue lamb su pre nas super 🙂
je tu inak aj skupinka o obuvani - Bosé nôžky: zdravé obúvanie našich detí baby tam spominaju aj znacky, skusenosti atd 🙂
keby bolo na mne, chodim ja aj moje deti bose stale 🙂 som za chodenie na boso. a moje deti miluju behat bose po trave, makkuckej, v lete stale bosi a ja tiez 🙂 balzam pre nohy a pre vyvoj nozky. ale toto babky vzdy vravievali, najzdravsie pre dieta je behat naboso.
mamicky neporovnavajte seba a dietatko, ktore nema pevnu nozku a uci sa chodit..ono potrebuje pevnu obuv..a tiez sa zamyslite nad tym ci ozaj su vhodne mäkke capacky pre chodca zaciatocnika..ano..nerovne povrchy su tie najlepsie na vyvoj nozicky..ale priznajte si, ktora z vas ma doma kamene a travu a mäkky piesok..myslim, ze ani jedna..väcsina ma doma plavajucu podlahu a ine hladke povrchy..po prve..smyka sa na nich a po druhe..momentalne nie je vhodne pocasie na chodenie na boso..takze skuste este raz pouvazovat nad tym..aka obuv je vhodna pre krpca, ktory sa uci chodit..a aby sa spravne tvarovala nozicka..existuju topanky s klenbou, hovori sa jej aj ortopedicka vlozka..a ak si aj tak nie ste ista..opytajte sa na radu odbornika..v tomto pripade ortoped vam povie aka obuv je vhodna..ak sa totiz uz hned na zaciatku nevytvori klenba a dieta bude mat plochu nohu..su s tym spojene rozne komplikacie tykajuce sa chrbtice..
@dzoan v ramci BA velmi odporucam obchod Beni na Stromovej ul. na Kramaroch... oni odmeraju dietatku nozicku, povedia Ti, ak ma dieta uzku alebo velmi uzku nohu a clenok, oni vyberu vhodne topanky, oni tie topanky vyskusaju dietatku, dietatko pochodi pred nimi a odporucia Ti, ze ktore sedia najlepsie - ano, vsetko robia profici, nie mamicka... ja som spokojna... 🙂
Maju aj eshop - http://www.beni.sk/
V Bratislave jednoznačne odporúčam obchod Beni na Kramaroch, velmi dobrý vyber topanociek, zdrav.certifikaty a predavačky vedia poradiť ako topánku na aky typ nozicky
Cez internet topánky takému drobcovi nekupuj, to treba riadne zmerať nozicku a topánku aj reálne kúpiť
Tiez som za makku obuv. Moj maly ma rok aj daco, zatial chodi len popri nabytku, ked sa chce niekam dostat v priestore, presuva sa po styroch. Vypustam ho aj na ihrisku, hocikde, ved je este teplo, nosi hrubsie ponozky alebo kozene capacky (kupis aj z netu). Vela lezunov sa tmoli kade-tade a zle pozerat na tie, ktore maju nozky v pevnej obuvi, tie spevnene clenky a hruba podosva im drzia nozky v uplne neprirodzenej polohe, to predsa nemoze byt zdrave!
Ked uz za kazdu cenu chces dat pevnu obuv, tak az vo faze, ked bude tvoje dieta jednoznacny chodec a nebude sa davat na styri. A aj vtedy dbat na to, aby mala obuv ohybnu podrazku.
@adka629 a preco treba fixovat prave clenovy klb? Preco nie krk, ked sa dietatko uci dvihat hlavicku, preco nie chrbticu ked sa uci sediet? Na nohe su predsa tiez svaly, prave tie tvoria klebnu, a sval nevyformujes tym ze ho uzavries do pevneho uzavreteho priestoru, prave naopak, noha potrebuje vela a vela pracovat. Ved aj po zlomeninach nastupuje po zlozeni sadry cvicenie, rehabilitacia. A co sa tvrdych povrchov tyka, na to su tiez rozne nazory, ale ano suhlasim, idealne to niej ,ale co je riesenie? Zavriet nohu do papucky? Ta ma zvnutra pestrejsi povrch? Je to taky isty monotonny povrch. Navyse ak je dieta bose, citi aj malinke nerovnosti medzi kachlickami, spinky, prechadza z koberca na laminat..toto vsetko nozku do urcitej miery stimuluje. Daju sa vyrobit rozne stimulacne podlozky..
Len zopar myslienok na zamyslenie 😉
Mozem odporucit precitat si tento clanok : https://www.modrykonik.sk/blog/sofik19/article/ako-obut-dieta-naboso-ygtyau/
pripadne pozri toto video- tam je dietatko- cerstvy chodcek a porovnanie jeho chodze v 2 roznych typoch topanociek :
Ku klenbe a jej tvarovaniu len v kratkosti napisem, ze klenbu udrziavaju vazy a svaly, takze aby sa vyformovala a drzala spravne je iste logickejsie nechat svaly cvicit a zosilniet, nez ich pasivne podopierat..
No tak ja pridam nasu skusenost. prve topanky boli z protetiky, pevne, snurovacie s podporou klenby a pevnym clenkom. medzitym som citala x clankov o potrebe chodenia bosymi nozkami a tom, ako babatko chodi akoby v lyziarkach a vsetky tie veci, ktorymi tu argumentuju damy o par riadkov vyssie. tak som kupila little blue lamb kozene capacky. maly nechodil este sam, ale iba za ruku alebo ked sa zabudol, ci popri nabytku. vsetko bolo ok, pokym behal po byte. no ked sme vysli von, na kamene, chodniky a podobne, jednoducho v capackach odmietal chodit. chodil iba po trave, aj to iba chvilku. napadlo ma, ze ta podrazka bola kozena a on ked stupil na nejaky kamen, muselo ho to hovadsky tlacit. medzitym sa pustil do chodenia aj sam a to deti vacsinou vsade behaju. on ale vonkajsie priestory odmietal, co mi bolo dost divne. zaroven mi bolo divne, ze zacal riadne smatlat. ano, vsade sa pise (najma v tych pro-barefootovych clankoch, ze dietatu sa vyvija noha do dvoch ci troch rokov a teda netreba sa tym zatazovat. ale mna to vcelku dost tazilo, pretoze co ak sa tie maminy mylia a jedna sa iba o vystrelok? tak som sa nakoniec rozhodla kupit ine topanky (uz bolo leto) - na radu mnohych mamiciek so starsimi detickami som sa rozhodla pre superfit sandalky. maju pevny clenok a dost ohybnu podrazku, a navyse, vlozka je velmi prijemna. a teda mam referencie od viacerych dam, ze su to kvalitne topanky, ktore aj vydrzia. teraz nosi prechodne superfity a planujem mu kupit aj na zimu goratexove. v inych topankach mi odmieta chodit. skusala som dalsie 4 pary beznych tenisiek, resp prechodnych topanok, ziadne capackove, nechce v tom chodit. moj nazor po tejto skusenosti je, ze ok kozene capacky, no mozno ako domace papuce alebo pre dieta, ktore este nejako extra nechodi. inak by som volila normalne topanky s makkou podosvou. ja chodim ale tie topanky kupiovat do kamenneho obchodu, lebo to chcem vidiet nazivo, odskusat, nechat ho v tom prebehnut sa. co nie je na nete mozne.
@adka629 samozrejme ze nieje pocasie na bose nohy ale kozene capacky sa daju nosit v kazdom pocasi 🙂 a co najrychlejsie aby sa vytvorila klemba?Tak ako dietatko sa prirodzene vyvija tak aj vsetko na jeho tele,takze aj noha nenarastie a nesformuje sa zo dna na den ale potrebuje vyvin.A problem s plochou nohou poznam prevazne deti ktore nosili ortopedicke topanky 😉
Rozhodne odporucam makku obuv. Skus si pozriet ako malemu pracuju prsteky na nohach ked stoji, alebo chodi okolo nabytku. To sa v obuvi typu Protetika nikdy nestane. Protetiku povazujem za zdravotnu pomocku, su pripady, ked sa inak neda a dieta musi takuto obuv nosit. Pokial tvoj maly nema ziaden problem, tak je pre jeho vyvoj prospesna co najprirodzenejsia obuv, podobna chodzi naboso. Ja som od malinka vyzuvala vsetko co mi dali na nohy, lekari mohli rodicom odporucat hocico, doma som vzdy chodila bosa, aj vonku som sa vyzuvala. Ako jedina zo surodencov nemam problem s chrbticou a plochymi nohami... Oni nosili pevnu obuv 🙂
Dieťa má nosiť makkú poddajnú obuv ako písala mamička v prvom príspevku a nie lyžiarky. Na nohe sú svaly a rozhodne im len ublížiš ak ich budeš umelo tlačiť do istej polohy
ja som prej dcerke kupovala topanky, ktore som povazovala za kvalitne, hladala som hlavne s ohybnou podrazkou. okrem sandalok sa jej vsetky tazko obuvali... az ked som nasla info o tych makkych, ako tu aj ostatni spominaju a zistila som, kde bol cely cas problem. SIRKA. mna ani len nenapadlo riesit sirku obuvi, tak ako som to nikdy neriesila pri sebe. Pozor na to, lebo mnohe topanky su uzke. idealne je, ak sa da vybrat vlozka a dieta na nu postavis - prsteky nesmu precnievat, aby neboli stlacane. a teda mali by byt aj dost dlhe, lebo nozka sa pri chodzi trochu posuva dopredu, prsteky pracuju... idealne je mat v klude rezervu 1,2 - 1,7mm. Ono sa to zda vela, ale je to skor nas zvyk. Odkedy kupujem dcerke vacsie a sirsie topanocky, je ovela spokojnejsia. a co pise @redlola , ono je to asi individualne, lebo mladsia behala vacsinu leta v capackach, nic jej nevadilo a dokonca aj starsia si casto pytala na obutie capacky (kupila som obom)
@adka629 dovolím si oponovať čo sa týka skorej tvorby klenby, neviem odkial máš takúto informáciu, ale dieťatko má čas. Klenba sa tvorí okolo tretieho roku. Keď už teda odkazujes na odborníkov tak aj ja pridám link na fyziokliniku.
http://www.fyzioklinika.cz/nohy-a-obuv/zdravy-v...
(Iba dodám že píšu o pevnej členkovej obuvi ako nevhodnej)
ja tiez odporucam makku obuv, mam dvoch synov, prvy isiel prve kroky v tvrdej protetike a druhy v capackoch (pedipedy) a bol to dost velky rozdiel....@adka629 nesuhlasim s tebou, my sme boli u ortopeda a on povedal, ze plocha noha sa neda diagnostikovat pred 6r, klenba sa vyvija postupne, dovtedy tam ma dietatko tukove vankuse, je to fyziologicky stav tzn prirodzeny vzhladom k svojmu vyvoju....takze rocne dieta nepotrebuje ziadnu klenbu, potrebuje trenovat svaly na nohe....moj mladsi syn odmietal protetiky na nohy, vyhovovali mu makke topanky aj na strkovu cestu ked bol prvochodec...
Moja mala nenosila ani lyziarky ani capacky.neviem ci nevidite iny druh topanok ale my kupovali u tunajsieho vyrobcu RAK a su kozenne a kvalitne . Mali sme aj papucky aj topanky a mala krasne chodi v nich.papucky boli vyssie ale urcite v tom nemala nohu ako v lyziarke.capaky by som von urcite nedavala na behanie presne ako pisala mamicka vyssie ze vobku je kopu strku kamenov a co ja vjem coho .prejdite sa vy potom a to nemate taku jemnu pokozku ze diticky to citia viacej.ja som za kvalitne topanocky s ohybnou podrazkou ale zas takou co dietatko neciti kazdy kamen. Skus pozriet vyrobcu RAK urcite si vyberies 🙂. A krasne sedia aj pre deticky co maju sirsiu ci pevnejsiu nozku alebo vysoky nart. A momentalne doma chodime v capackach lebo uz vie krasne chodit.
Treba rozlišovať akú obuv kde. Jasné, že vonku do hrbolateho terénu nie tenké kožené capacky! Ale v lete na trávnik napríklad už v pohode. Na doma ľahké, mäkké, ohybné, veď to dieťa povedzme si úprimne viac sedí a hrá sa ako chodí. A skúste si vy sadnúť a hrať sa v napr. botaskach. Hneď by som si ich vyzula🙂 Vonku uprednostňujem pevnejšiu určite členkovú obuv, ktorá je dostatočne pohodlná pre typ detskej nôžky. Niektoré majú vysoký priehlavok, iné dlhú úzku nôžku. Toto zohľadniť. Pevnejšia neznamená vždy tá tzv. lyžiarkovitá! Moje obľúbené a overené: elephanten, superfit, na doma celokozené capačky, pre väčšie deti papucky typu RAK - ale to zas kvôli priedušnosti a tvarovanej klenbe, do školky ako prezuvky... Úplne nechápem, keď vidím malé deti nonstop v crocsoch! Aj ako prezuvky. To je podľa mňa nevhodná obuv, lebo noha v nej lieta a nie je stabilná, keď sa v tom naháňajú ani nehovoriac. Druhá vec je kto si aké topánky môže dovoliť. Tu podľa mňa platí, že do zimných, keď dieťa ich má obuté len pár minút až hodín denne, nemusím investovať toľko čo do jarných, letných a jesenných, keď je v nich 3-5 hodín denne...
nohu dietata a dospeleho by som neporovnavala,ale ked su tu uz tie zamyslenia-mne sa vonku po betone v makkych topankach bez klenby chodi velmi zle a bolia ma hrozne nohy
Obuv s klenbou a ortopedicke vlozky len tak pre istotu neodporucaju uz ani odbornici, aspon tam sme sa na Slovensku dostali. Pre nejednoznacneho chodca (teda takeho ktory este kus casu travi na kolenach a nielen chodzou) tiez neodporucaju pevnu topanku.
A trosku na zamyslenie - aky je rozdiel medzi tym hrozostrasnym rovnym tvrdym povrchom a rovnou tvrdou podrazkou v topanke, do ktorej chceme zavriet nohy svojich deti? Podla mna ziadny.
Klenba sa nevyvija tym, ze sa vyformuje podla nejakej pevnej formy, musi sa vytvorit pomocou prace svalov a sliach nohy. Ak sa vybuduje umelo v topanke, tak potom logicky musi bez podopretia casom spadnut.
Plocha noha u deti pokial nie je bolestiva sa nema riesit (slova tusim primara ortopedie z Kramarov).
Pre skusenych chodcov samozrejme capacky nie su jedinym moznym vychodiskom, nastastie dnes sa uz daju vybrat pomerne siroke a pomerne ohybne topanky. Kto nechce ist vyslovene do barefoot obuvi moze ist aj cestou kompromisu a nemusi ist do tvrdej a nevhodnej protetiky (ktora je predpisovana lekarmi na chorobne stavy noh... ja neviem, ked som si nie ista ci mam hrdlo uplne ok, idem najskor k doktorovi, nekupim si v lekarni pre istotu atb a neberiem ich dva roky...).
Odo mna len mala rada na zaver - zmerat dietatu nohu pred vyberom obuvi. Merat vnutornu dlzku obuvi (lebo vyskusanie nepomoze ak na tie prsty dietata nevidite, ono ich vnutri moze pokrcit...). Najlepsie su vyberatelne vlozky, na ktore mozete dieta postavit. A prosim - vsimajte si aj SIRKU nohy. Ak je to na dlzku ok (s prislusnym nadmerkom), tak si vsimnite vzdy aj sirku - ak postavena noha (nie noha sediaceho dietata, lebo ta sirka je rozna) presahuje vlozku, tak nekupovat. A sledovat aj spicku topanky, nech sa pri palcoch velmi nezuzuje - zarabate tym svojim detom na haluxy, kladivkove prsty a podobne dobroty.
Btw. mne sa po rovnom betone chodi v barefootovych topankach ukazkovo 😉 ziadne bolesti, ziadne problemy 😉
@magdalenkami Ale aby nedoslo k nedorozumeniu, je rozdiel medzi mäkkými a úzkymi topánkami a mäkkými sirokymi topánkami. V úzkych mas prsty stlacene k sebe, nemas dobry balans, mas ich akoby "strnule" a potom je jasne ze ta nohy bolia.
Sama som take v obdobi "temna" mala. Nadherne kozene Puma tenisky, ktore po 3 obutiach koli bolesti v nohach skoncili v botniku a zapadaju prachom...
Ale ked mas obute makke a siroke topánky, kde su prsty prirodzenie roztiahnute, je to ulava a pozitok pre nohy. Chodis prirodzene, drzis rovnovahu, netrpi chrbtica. Naozaj odporucam vyskusat, je to to najlepsie co mozete pre nohy urobit. Ja osobne sa nikdy k uzkym topankam nevratim a kym to pojde budem do sirokych mäkkých topánok obuvat aj moje dieta.
@pipinka4 sorry ale RAK su prototyp lyziarok.
@redlola absolutne nesuhlasim, ze detom vadi kracat po kamenoch alebo ze ich to boli.... (za predpokladu, ze je s ich nozickami vsetko v poriadku) Chodim so synom na umelu lezecku stenu kde je v kruzku cca 10 deti vo veku 2-3 roky. Vsetky!!! deticky lozia po tych umelých kamenoch v ponoztickach alebo capackach (bose nemozu z hygienických dovodov). Ked dospely stupi na ten maly umely kamen (casto celou vahou) je to vyrazna bolest a preto takmer vsetci dospelaci maju obute lezecke topánky. Ale tie deti lezu s pozitkom, rehocu sa na stene a ani naznak bolesti im v tvaricke neuvidite. Resp. inak - neviem si predstavit ako by ste 2 rocne dieta donutli liezt po stene, keby ho to bolelo...
Takze u tvojho dietata bol podla mna problem v úzkych alebo krátkych topánkach. Ak malo v capackach skrcene prstiky, tak sa mu samozrejme po kamenoch zle chodilo a odmietal chodit... A mozno sa mu vonku jednoducho istu dobu nepacilo 😀 😀
Btw, je teraz obdobie gastanov, skuste nazbierat a doma nasypat do nejakého lavora/detskej vanicky. Uvidite ze drobci budu milovat sa tam hrabat bosými nozickami.
Ani nebudem písať, či mäkké kožené, alebo pevné... Ale keď si budeš vyberať tie kožené capačky 🙂 a budeš ho v nich chcieť pustiť von, tak netreba vymýšľať a radšej si priplatiť. Skrátka, sú kožené capačky, ktoré majú podrážku z jednej vrstvy kože a to sú capačky vhodné ako papučky na doma. Potom sú capačky (napr. Liliputi), ktoré majú viac vrstiev, jednu vonkajšiu z kože, ktorá má zdrsnený protišmykový povrch, vnútornú mäkkú vložku, ktorá práve tlmí nerovnosti povrchu (malé kamienky a pod.) a nakoniec vnútornú vrstvu z kože, ktorá môže byť pokojne v kontakte priamo z pokožkou dieťaťa, resp. z ponožkami. V takýchto capačkách môžeš dieťa pustiť vonku na zem a môžeš byť kľudná.
Napisem len tolko: nas drobec ma 19 mesiacov, chodi od 11 mesiacov, zaciatok protismykove ponozky, potom kozene capacky, tie ma namiesto papuciek doteraz, na von makka, siroka, tenka a ohybna podrazka....je pravda, ze od kedy chodi, vonku mame kamene, kazdy den sme v lese, kde je milion kamienkov, konarikov, listia, travy a machu (byvame pod lesom) a v jeho 19 mesiacoch sa uz klenba na chodidle krasne rysuje, ked ma mokre nozky a postavi sa mi na rovnu plochu, krasne ju uz vidiet...v zivote si clenok nevyklbil, beha sam hore aj dole dost strmym kopcom bez toho, aby padal, takze stabilitu ma super....a ked porovnam s rovesnickou, ktora nosi "lyziarky", chodi od rovnakeho veku, ako nas chlapcek, tak ta je stale o opita, stabilita dovidenia a o kladeni chodidiel ani nehovorim...stale ked ju vidim, ako sa v tych netopankach snazi a nejde jej to, je mi jej luto ☹ jej mama mi tvrdi, ze je menej sikovna ☹ ☹ tak si vyber, my sme si uz vybrali a teda myslim, ze velmi dobre... ale je na kazdom...logika nepusti, ja sa riadim podla toho a vidim uz prve vysledky 😉

pevnejsie nie je dobre na vyvoj chodze a vyvin chodidla, skor makksie .. pozri elefanten v deichmanne a nadoma kvalitne kozene capacky alebo protismykove ponozky