icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

caramilla
22. sep 2012

@zojec ja jsem ji napojovala na sve nosici bunde zvenku, kdyz prsi, aby mi netekla ta voda z kapuce za krk...

ucitelka70
22. sep 2012

@dugyna a odkial ideš kupovať? sijaciestroje? tú lemovaciu patku by som brala aj ja veru, to by isto značne uľahčilo prácu...... pošli mi link plíz..... papa

caramilla
22. sep 2012

@kuna indukci má brácha a máma a musím říct, že když tam vařím, tak vyšiluju do běla... fakt mě vytáčí to dotykové ovládání, to je maximálně nepraktické. Navíc položíš na desku igeliťák a ona se jak debil rozpípá, že jí to vadí. Já nesnáším spotřebiče, co tě buzerujou a jsi ve finále jejich otrok 😀 Můj plyn jen hezky syčí 😀 😀 😀 Na úsporu energie super, na rychlost vaření vody ještě trochu lepší než plyn, ale jinak jsem se z toho málem zcvokla... fakt když chci ztlumit plamen a mám zrovna mastné nebo špinavé ruce od vaření, tak si je musím první umýt a pak stejně asi minutu se snažím naject po té stupnici tam, kde to chci mít....
Určitě je to o zvyku, máma říkala, že po měsíci, co tam vařila denně si zvykla, jak se tam vaří, ale že by byli nadšení, to teda nejsou 😀
Já vůbec přemýšlím, jestli mají dislayová ovládání nějakou budoucnost, mě to přijde úplná slepá vývojová větev.... jako dobře se to uklízí, to jo...

zojec
22. sep 2012

@caramilla @kuna dakujem dievcata 🙂 aj som si myslela, ale reku, spytam sa 😉

katkaela
22. sep 2012

Moje včerajšie chlpatenie ...pre malú aj velkú ségru.
Vačšina detí sa nerada oblieka. Keď Eliške niečo ušijem a oblečiem jej to v rámci skúšania, nedá sa vyzliecť, inak hysterák. Teraz tu behá v tej ružovej chlupatke...

kalman
22. sep 2012

Ahojte baby , nemám na nič čas odkedy pracujem ale od prvého budem na polovičný úvezok tak budem mať na vás viac času 😀 nestíham vás čítať ☹ Všetkým pochvala za pekné pošité vecičky , ja začnem šiť zase až v oktobri (v rínu)
Tak pekne šijte aby som mala čo chváliť 😀 😀 😀

@caramilla ahoj co záda ? už siješ? Četla sem že si bila u naprávače zad je to lepší? Preji nebolavé záda! 🙂

kalman
22. sep 2012

@katkaela mooooc krásný

caramilla
22. sep 2012

@kalman šiju, musí, abych si vydělal ana fyzioterapeuta🙂 Byla jsem u něj jednou, dneska přijde podruhé. Zatím to úplně dobré, bohužel, není... ale tak snad bude lépe... dík 😉

kalman
22. sep 2012

@caramilla Tak ti držím palce aby te zbavil bolestí 🙂
Já mám dnes neplatený volno, mnela sem jít na ranní ale malá mi proplakala celou noc a to sem prišla z práce o púlnoci tak sem chytla totální kolaps od vyčerpání tak sem zústala doma .
Žádná sranda pracovat pri tak malích detech, já te obdivuji že zvládáš šít do noci a pak ráno si v pohode s tvojí kukuč 😀

caramilla
22. sep 2012

@kalman ja siju tak do jedne a pak jdu spat a Jasmi vstava v 8, tak to mas 6,5 hodiny spanku, to neni zas tak strasny 😀 Jak jsem byla ted marod, tak jsem chodila spat i po pulnoci 😀
Ono me ty zada jako neboli permanentne, v podstate to neboli, jen pri blbem pohybu atp. Spis mam stale skriply nerv a nefunkcni nohu... pripadam si jak stara babka 😖

kofinek
22. sep 2012

@katkaela krasa, cim je podsita ta ruzova chlupatka?

ivuska.h
22. sep 2012

@caramilla Tak já si teda dovolím nesouhlasit! Indukce je nejlepší vynález na světě 😀 Jo, desce vadí, když jí položím něco kovového přes ovládání, ale to je celkem pochopitelné. Jinak údržba a umývání je s plynem nesrovnatelná, prostě jen setřu hadrou. Při čištění plynového sporáku ve starém bytě jsem nadávala jak špaček. Taky to, že se neoperuje s otevřeným ohněm, má leccos do sebe z bezpečnostního hlediska. Taky to, že deska se vůbec nepustí, když na ní není hrnec, že se sama vypne, když ti něco přeteče (drobné přetečení jí nevadí, musí toho být víc), když se na ní začne přehřívat prázný kastról atd... No a pak ta rychlost regulace, absence tepelné setrvačnosti atd., to je s plynem nastejno.

ivuska.h
22. sep 2012

Jo a jak jsi psala, že to nefunguje s mastnou atd. rukou -- to dělají ty levnější a méně kvalitní značky, moje nebere jen vyloženě hodně zaprasenou ruku a takovou na to ani nesahám.

zojec
22. sep 2012

ja som tiez s keramaickou platnou spokojna, na indukcnu v tom case nebolo, skoda. snad nabuduce.. ale urcite by som si uz kupila vacsiu - 5 platnickovu. na60tke nemam sancu varit v 2 velkych hrncoch vedla seba :(
a moja nejde len s vyslovene mokrymi rukami..

dugyna
22. sep 2012

@ucitelka70 vadaka 🙂.zo strimy idem objednavat, chces nieco odtial?

dugyna
22. sep 2012

@ucitelka70 vecer ti poslem link na tu patku. ak budes nieco chcet zo strimy teda sijeci stroje napis vezmem ti. odtial asi chcem vziat tu patku, len neviem ci mi sadne na stroj ked nemam janome. vecer ti hodim link.

caramilla
22. sep 2012

@ivuska.h 😀 😀 😀 jsem čekala, že se někdo ozve 😀 😀 😀
hele, ve všem souhlasím, jen to ovládání musí výrobci dopilovat! Máma má indukční desku z těch dražších, brácha to vybíral dost pečlivě a ohledně desky se fakt plácli přes kapsu, ale panel, kterým ovládáš 4 plotýnky je prťavej na lupu a ty "škály" maj asi 2mm šířku, na co se máš trefit a ty stupně jsou asi 0,4cm od sebe a ještě nerovnoměrně, jako to jsem fakt nepochopila, nějakej smysl to má. Ale zastav mastnou ruku přesně na místě, kde je č. 4 😀 Ono to na mastnou ruku reaguje, ale právě blbě, protože dobře jede 😀 Máma se s tím už za rok teda trochu naučila, ale když jí sleduju, jak tam ovládá ty panely, tak je to k popukání... a navíc už několikrát, když jsem tam byla na návštěvě, tak se ta deska během vaření sama vypla, což je docela blbý, když si dáš vařit brambory a po 20min zjistíš, že jsou studený:D Určitě to mělo nějakej chytrej bezpečnostní důvod.
Já když tam vařím, tak na mě mluví furt něco anglicky, vždycky jí zamknu, pak jí nikdo neumí odemknout a tak furt dokola 😀
Prostě nesnáším spotebiče, které jsou chytřejší než já, což je třeba i moje pračka - co na mě má halekat, že jí mám jít vyndat!? 😀
Ale jinak nezpochybňuju všechno, co jsi psala, určitě super, až budou mít vychytaný to ovládání, tak si na ní třeba taky v důchodu našetřím... My jsme s s deskama nesedly, prostě není to pro mě láska na první pohled 😎
Švagrová má zase desku, že když chceš snížit plamen z 9 na 3, tak musíš po půlstupních klikat na tlačítku, což trvá fakt dlouho a mezi tím bublá voda všude po plotně 😀
zrovna jsem svou plynovou desku myla 😀 😀 😀 no, nic moc no, ale dá se to, od dob, kdy už není na všech deskách smalt 😀

lillyzelvicka
22. sep 2012

@caramilla hele a to i ta plynová je zlatá proti elektrickým plotýnkám 😉 máme je a děs děs děs furt kdykoliv jí utřu se vydrolí okraj takže uklízím na novo a pak se na to vy.... potřebovala bych kryt kterým bych to přiklopila ať to nejde vidět 😅

lucijan
22. sep 2012

Já teda pěním nad sklokeramickejma deskama, jak jsou pomalý a neefektivní, jsem pro indukci, máme fagor, ovládání u každý plotny zvlášt a jde mi to i gumovou rukavicí, heč🙂 Jinak teda pro roztržitýho člověka jako jsem já ideální, furt mi něco utíká a to čištění je fakt paráda, navíc to nikdy není tak horký, abych se spálila.. Jídlo na ohni - na plynu má teda prý lepší energii, ale když ho tady nemáme zavedenej 😎

palosek
22. sep 2012

@wzorcek ...to je dobrý nápad, smrkat "na ježka"...vyzkoušíme, není možné, aby se to nenaučila.... 😉
@caramilla @petkasv asi bylo něco ve zvdzchu, že ty děti tak špatně spaly.... 😀 D ted usnula po obědě...ale špatně se jí dýchá a s aplikací čehokoliv do nosu...to je tragédie 😅 😅 😅
Sklokeramika...za mně spokojenost.....mora už nám skvěle slouží 12 let...ale asi se blíží doba "důchodu" a výměny... Tak které zn.indukcí jsou nej??? Co byste doporučili? takové malé OT... 😀 😀 😀
Vidíte, další spotřebič...myčka...za chvíli sporák....kde na to furt brát 😀 😀 😀

palosek
22. sep 2012

@katkaela ...nádherná chlupatice...i soupravička... 😵 😵

kalman
22. sep 2012

@caramilla tak to mne malá budí behem 5hodin spánku ješte tri krát takže stihnu spát tak 3hodky
vstává v poslední dobe už v 5:30 - 6.30 , ale jdou jí stoličky a to je vzhúru skoro každou púl hodinu 😖
Dnes ji dám spát já a uvidíme jak bude hajat 😀 (když mám odpolední má šichtu tatínek a tomu nechce zaspat)

kalman
22. sep 2012

Já mnela taky sklakeramickou a ted mám indukční a jak ríká
@lucijan indukční je mnohem richlejší a není tak horká platna , a čistení je raz dva 😀 nastríkám nechám púsobit a utru žádné drhnutí a rozrbíráni jako u plinové.

kuna
22. sep 2012

@katkaela nádherné chlupatění, dneska asi vytíráš, co? Ta růžovka je hezký odstín!

Dík za postřehy s indukcí, naši si to zatím chválí a i ségra říkala, že si na bezdotykové ovládání zvykla rychle (má obyč sklokeramiku s dotykáčem). Mám do rekonstrukce ještě cca dva roky, tak můžu přemýšlet 🙂

katkaela
22. sep 2012

@kofinek je to bavlnený úplet od Poláška

katkaela
22. sep 2012

@kuna vieš čo, ani nie 😀 už som prišla na to, ako na tú lamu, strihám s vysavačom. Po každom vystrihnutí vysajem okraje a potom to púšta chlpy len minimálne

petkasv
22. sep 2012

@katkaela krásné a jak to šlo s tím podšitím?

Holky dělaly jste některá pýžo z beránka - dělali jste ho dvojitě - jako z venčí i ze vnitř, nebo z venčí někjaký úplet? Není to moc teplý?

kuna
22. sep 2012

@katkaela jj, to jsem minule dělala taky, snažila jsem se stříhat na malém prostoru a pak ty jednotlivé díly vysávala. Jen se mi stalo, že jsem jich pár špatně držela a pak je lovila z útrob vysavače 😀 😀

palosek
22. sep 2012

@petkasv beránek je dost teplý...já šila z bamb. výplnku a malá v něm byla v zimě mokrá, spocená :

caramilla
22. sep 2012

@lucijan hele, to určitě, kdybych neměla plyn, tak cokoliv je lepší než elektrická plotýnka nebo klasická sklokeramika, to dáš vařit vodu a za týden máš špagety, fakt ne! To bych radši cmuchtala na ruční bombě 😀