icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

kveta007
17. okt 2012

Chtěla bych se vás zeptat na tip na úplet se vzorem na tričko - halenku pro mě - tj. pro normální třicítku? 😀 Jaksi jsem zjistila, že doma jsou všechny úplety jen s dětským vzorem nebo pruhy a nebo jednobarevné. A prostě se zachtělo nějakého vzoru, např. květinového, protože samozřejmě nemám co na sebe. Koukala jsem na fler, na MMB a jediný, co mě víc zaujalo, tak úplet z Hilca, co má Meluzínka http://www.umelluzinky.cz/umelluzinky/eshop/15-... , ale jinak jsem nic nenašla. Nemá některá tip?

veronik77
17. okt 2012

@petkasv dole ve předu - vedle ohrádky na odstřižky

caramilla
17. okt 2012

@bordino ach!!!
@wzorcek jj, to je ten strih od T. Hele a muzes mi blejsknout jen tak na desce dily toho strihu - jestli mas na strihovem papire? Abych vedela, jak to pajcnout? 😀
@bordino někdo na blogu psal, že to našívá s patkou, co má "zarážku", nevím, jak se to jmenuje...

petkasv
17. okt 2012

@veronik77 ahááááá děkuju 🙂

stassy
17. okt 2012

ženy, když mám střih na mikinu, kterou bych chtěla zúžit, tak se to dělá tak, že jakoby uberu centimetry uprostřed nebo to osekám po stranách a v průramcích? v tomto jsem zcela mimo.. 😀

palosek
17. okt 2012

@medi Mám Veronicu 200 už asi 10 let....šila jsem střídavě někdy víc, někdy míň...ted asi nejvíc v životě, asi 2x jsem si ji dala seřídit odborníkem, a je stále super, mě teda stačí a vyhovuje. Tehdy jsem za ni dala tolik, co ted za nový OL 😝 😀 😀 . Na ty novější typy jde dokoupit už více patek. OL steh je dobrý a dá se s ním dobře šít, i ty vkládačky obšívat, i úplety, ale je to daleko pracnější a ne až tak profi 😅 😅 A nejradši má nitě Aspo 😀 a ty od @car 😀 😀 😀

ucitelka70
17. okt 2012

@stassy ak je to len o číslo, stačí z bokov, ak viac, tak trošku aj zo stredovej časti- zvykla som prehnúť strih a na pol cm zašpendliť

pajinka85
17. okt 2012

Ahoj holky-sikulky,
Chtěla bych si usit plenky,dá se sit plenky AIO z laminovane bavlny? Nemáte nekdo zkusenost??

caramilla
17. okt 2012

@pajinka85 laminovanou tkanou bavlnu na pleny nedoporučuju, protéká to po čase. Spíš třeba na přebalovací podložku, tašku na vložky a tak.

pajinka85
17. okt 2012

@caramilla děkuji za odpověď. Já shanim latku a nevim co bych mohla pouzit... ☹ ☹

kuna
17. okt 2012

dneska jsem usila prvni vec na mimi, takova vecerni rychlovka 🙂

kuna
17. okt 2012

@medi s Veronicou zkušenost nemám, tak v tom neporadím. Ale myslím, že pro začátek by ti stačil klasický stroj, pokud si k němu na šití úpletů pořídíš ještě kráčející patku. Ta do jisté míry OL nahradí v tom smyslu, že se úplety nevlní a z lícu není poznat, jestli je to šité na OL, nebo normálním strojem. Jen musíš nastavit nějaký pružný (falešný overlockový) steh, aby se to pak netrhalo Akorát že kráčející patka nemá ořez, takže to musíš co nejlíp střihnout. Mně to pro začátek stačilo, po roce jsem ale podlehla a koupila OL, protože jsem to chtěla mít hezké i zevnitř a můžu na něm dělat i věci, co rovnosteh neumí.

medvi11
17. okt 2012

@kuna jé, z tohoto jsem šila včera...jen to bude asi naležato... slečna měla horečku, tak chodila v pyžamu celý den...

sinala
17. okt 2012

@mima2011 asi si ho koupím

laeela
17. okt 2012

@maly_prcek napsalas to o strojích úplně přesně, já dostala Toyotu od mamky a má jen základní stehy a taky mi chybí nějaké hezké prošívací, stačilo by jich pár. 🙂 Ale overlock dostal přednost.

jemi
17. okt 2012

Tak ještě jeden zkušební střih z piké a příště už finerib a merino 🙂 I když piké překvapilo a je velice příjemné. Triko ještě budu lemovat, ale dítko se vzbudilo, tak až zítra (normálně se mi na ten rovnosteh nechce, škoda, že to nejde komlpet dokončit na OL).

Chtěla bych si upravit střih, ale nevím přesně jak-mám moc látky ve výstřihu (myslíte, že stačí víc vykrojit na předním díle rukávy?) Ještě ppřemýšlím nad nějakou decentní aplikací, ale nějak mě nic nenapadlo a uvědomila jsem se, že se mooooc těším na štítky, protože jinak by už dole v rohu bylo našívací mamafactory.

stassy
17. okt 2012

A ještě jeden dotaz - nemáte některá střih na pánskou bundu? Chlap včera přišel s tím, že bych ušít softshellku..

crawler
17. okt 2012

@stassy já šila mhd mikču podle ottobre 3/2005 - jukni na web - myslím, že by to šlo jako střih na softku 😉

mima2011
17. okt 2012

@sinala jj je super 😉

anastazieb
17. okt 2012

Dneska jsem na zastávce viděla děťátko jako reklamu na Veselou jehličku a látky MM (nebo R. Kaufmana?), mělo kalhotky z látky s prasátkama a kravičkama a batůžek z laminovaných opiček a modrotyrkysové tečkované látky. Bylo s babičkou, byly mu asi dva roky? Nebylo to dítě některé z vás? 😀

wzorcek
Odpoveď bola odstránená
wzorcek
17. okt 2012

@jemi to tricko je super, tiez by som take chcela, snad sa mi raz podari usit 🙂 ale to bude asi hlavne tou modelkou, ze tak fajne sedi 😉

wzorcek
17. okt 2012

ked som uz tu, dokoncila som tricko pre kamoskynu malu, trosku mi nevyslo horne lemovanie a je to tam tak cudne nariasene, ale hadam im to nebude vadit ked je to darcek 🙂

laeela
18. okt 2012

Dobré ráno všem.
Mám dotaz, kamarádka si chce pořídit k Vánocům šicí stroj, doporučila jsem jí Brothera, ale teď se rozmýšlí, jestli radši klasiku nebo elektroniku. Máte nějakou zkušenost?
Za rady předem děkuji.
L.

komisakpd
18. okt 2012

@jemi triko perfektne...a strih mas odkial? ja mam tak rada take free trika :D

jemi
18. okt 2012

@komisakpd triko je dle ottobre 5/2012

komisakpd
18. okt 2012

@jemi a ty mas doma to OT?

martinkah
18. okt 2012

dievčatá, hlavne SK - v utorok o 20,00 na STV2 budú vysielať dokument "Pekné, ale škodlivé" o výrobe oblečenia v Číne a pod... už upútavka bola dosť brutal ☹

komisakpd
18. okt 2012

@martinkah tak to si pozriem...