icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

caramilla
29. okt 2012

@vevercam krásné! Neunavuješ, co bych pak měla říct já 😀
A to na ty ramínka - to je fakt vtipné, na to samé jsem přišla v 17 letech, když jsem si šila šaty na ples 😀 Přišla jsem si strašně geniální 😀 😀 😀 To je jen ilustrace toho, jak může stejnou vychytávku objevit víc lidí nezávisle na sobě 😀

caramilla
29. okt 2012

@kryska5 geniální! A nebude to vypadávat ty konce, když už je to jednou ojetý? 😀

caramilla
29. okt 2012

@kuna kam se hrabe next 😀
@crawler ty ses rozjela 😎 Jsem zvědavá, jak ti tu pr... páva vezme sušička 😀 😀 😀 Aby sis pak nervala vlasy, že kvůli paví pr.. musíš to tričko žehlit 😀 😀 nebo bude ten pávík trochu pomuchlovanej 😀

kryska5
29. okt 2012

@caramilla dám vedieť na jar 😀 😀 😀 ale pokiaľ sa to nezlomí tak by to malo držať podľa mňa a mám tam aj ten koniec zipsu prehnutý hore tak to tiež zabráni aby ten bežec nevyletel ... no otestujem, uvidím 😅

caramilla
29. okt 2012

@kryska5 😀

veronik77
29. okt 2012

@caramilla
@kryska5 hlásím, že takto zkrácený zip máme v provozu už rok a naprosto v pohodě 😀

kuna
29. okt 2012

@crawler ten páv je úžasný, toho asi pajcnu 🙂

@caramilla no to víš, Next šije ty kytky podle mě 😀

kryska5
29. okt 2012

@veronik77 paráda, dík za info 😀

snowwitch
29. okt 2012

Pmoooc, softshell swe smí žehlit jen do 110st, ale já mám na žehličce jen kolečka ☹

ardila
29. okt 2012

@jemi Ahoj, omlouvám se, že až teď, ale jsem tu kvůli tý přednášce o obouvání 🙂 Přes víkend mě skolila nějaká viróza, tak jsem jen chrněla..
Skoro jako u všeho, jsou na obouvání názory různé. Někdo tvrdí, že děti musí mít pevné kotníkové boty, ale teď se čím dál víc propraguje chůze naboso.. A co je přirozenější? Rvát nožičku do pevný boty, kde je sevřená pomalu jak v sádře, má omezenou hybnout, nemůže nic.. nebo nechat nožičkám volnost, aby mohly zapojovat všechny svaly, prsty? Já v tom mám jasno, celý život chodím bosa, nohy mám zdravé, Šimonovi jsem nikdy bačkory nedala a ani nedám, většinou je naboso nebo má capáčky, i na ven kupuju co nejměkčí, nejlehčí boty, nekotníkové, když to jde. Nohy má úplně v pořádku, už ve 2,5 letech má krásně viditelnou klenbu, což nebývá. A v okolí mám plno případů lidí, co celý život nosili pevné boty, doma bačkory, mají bolesti zad, problémy s klouby, např. můj manžel (teď už rok chodí doma bos a venku v Dadůskách a už to má výrazně lepší). Hlavní úkol klenby je tlumení nárazů při chůzi. Aby klenba tohle mohla plnit, musí být zdravá, tj. nezborcená a toho se dá dosáhnout jen posílením svalů. V botě je omezená hybnost, svaly se nemohou posilovat, klenba se nemůže vyvinout jak má. Bota drží nohu násilím v nějaké pozici, ale neřeší problém, určitě ploché nohy nenapraví, noha akorát zleniví a dostávají zabrat klouby a páteř. Většinou i výrobci pevných bot uvádějí, že chůze naboso je hodně důležitá, ale většinou někde, kam už většina lidí nedočte a většina rodičů má zažité, že musejí dávat pevné boty od rána do večera, doma i venku, nejlépe, když si dítě poprvé stoupne. To je pak průšvih. Když máme třeba ruku v sádře, pak je oslabená, nefunguje jak má, v botě je to hodně podobný. Navíc v botách se zkracujou achillovky, z toho pak bolí paty, omezuje se hybnost kotníku. A naboso má smysl chodit i doma, lepší nějaké zapojení svalů než nic. Krom toho, když mají děti doma bačkory a pak si hrajou na zemi, tak se jim nohy vytáčej, tím se můžou deformovat. Děti na nohou většinou nic nechtějí a dělají dobře.. Boty jsou nepřirozené. Ta mánie s pevnou obuví je snad jen v ČR, v okolních zemích to tak nemají.. No dá se toho o tom napsat hrozně moc, nebudu tu už víc spamovat, když tak ráda odpovím, doplním.. buď v IP nebo na mailu info@dadoos.cz. Můžu poslat i odkazy na články. A ještě něco, ve školce, co chodí náš Šimon a co tak slyším i jinde, i v hernách, má většina dětí na nohou crocsy, to mi přijdou pro dítě ty nejhorší boty, jsou i nějaký studie o tom, jak crocsy ničej nohy..

mahafi
29. okt 2012

@crawler to je dokonalý, nádherný, Linda bude kočka 🙂.

mahafi
29. okt 2012

@vevercam trička supeeer 🙂 😵 😵 😵
koukám, že budu muset říct ježíškovi o předplatný ottobre 😀

veronik77
29. okt 2012

@ardila dlužno říci, že genetika je mocná čarodějka - můj otec má ploché nohy, já taktéž (z chůze naboso po rovném povrchu, tedy doma, mě i bolí nohy), syn běhal v ponožkách, boty vždy dobré, a taky má ploché nohy 😒

ardila
29. okt 2012

@veronik77 No jasně, já netvrdím, že chůze naboso znamená nemít ploché nohy, ale že kdo chodí pořád v botách tak je skoro jistě mít bude.. Psala jsem jen v rychlosti, co mě k tomu napadlo, dopodrobna by to bylo na mnohem delší psaní. A při chůzi po rovném bolí nohy většinou ty, co na to nejsou zvyklý.. Právě kvůli zkrácené achillovce. Časem to přejde, manžela to taky bolelo a už je to ok

jieff
29. okt 2012

@vevercam trika jsou fakt luxusní...a sluší mooc!

nika
29. okt 2012

@katka82 jé tu látku farma mám doma, je li to plátno tak bych možná měla tak 2 metříky navíc 🙂

piecee
29. okt 2012

@vevercam jsem koukala na střihy na nové dámské ott a teda na obrázku by mě to triko vůbec nezaujalo...nemají ho tam moc hezky udělaný myslím že by jsi jim měla poslat foto jak se to šije 😀 😀
@mahafi ty jo super nnápad...díky za inspiraci jdu psát ježíškovi 😀 ...horší je že to už asi ckrachuju co se týče látek uplně 😅 😀 😀

caramilla
29. okt 2012

@kuna ježiš, ty jsi vtipná 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@snowwitch přes pečící papír žehlím na mezi 2 a 3, blíž ke 2 puntíkům...

caramilla
29. okt 2012

@ardila njn, to zní logicky, ale co mám dělat, když bez bot na noze v našem studeném starém baráku bych byla v létě i v zimě permanentně nemocná se zánětem dutin a močového měchýře 😠 CHladno od nohou je pro mě smrt, už dlouhá léta, takže něco mezi zemí a nohou mít prostě musím ☹ Můj manžel chodí celý život v botách a hrozných botách a má klenbu tak pěknou, jak jsem nikdy neviděla 😀 Prý to mají v rodině, tak má štěstí 😀

katkaela
29. okt 2012

@ardila musím úplne súhlasiť s tým, čo píšeš, ľudska noha sa miliony rokov vyvíjala bez akéhokoľvek pevného obutia...

crawler
29. okt 2012

@caramilla já miluju běhání bosky, ale naposled jsem ho zažila, když jsem bydlela v teplém bytě...v baráku ani omylem - to nosím ponožky a pantofle nebo bych zkosla...máme dlažbu a lino...koberec nikde...Fanoušek to samé - musí mít obutí jinak by jsme byli permanentně nemocní 🙄

crawler
29. okt 2012

a už to tu bylo asi milionkrát, ale jak nažehlit Engross na soft? postačí ten návod nebo máte jinou zkušenost? Mám rozešitý softky pro Iška, tak je nechci zmrvit nažehlovajdou 🤐

ardila
29. okt 2012

@caramilla Právě proto jsem začala šít capáčky.. Tím tu nechci tlačit moje, ale jakékoliv kožené capáčky s měkkou koženou podrážkou, dělají se i zateplené, dospělácké.. My bydlíme na horách ve starém kamenném baráku a podlahy jsou tu fakt hodně ledový, všichni nosíme dadůsky a tím jak tam je trojitá podrážka, tak je nám teplo, všívám do toho teď i merino kožíšek ze ŠD pro hodně velký zmrzlíky.. Tobě stačí sehnat kus kůže, kožich a spíchneš si je 🙂
Jdu pokračovat v práci, zrovna vymýšlím a tvořím zimní verzi capáků a kupodivu už první pokus vypadá přijatelně

crawler
29. okt 2012

@ardila asi budu muset prozkoumat váš web a Ježíšek třeba nadělí 🙂 😵

argo1
29. okt 2012

@ardila Souhlasím, že má mít noha maximální možnost reagovat na nerovnosti terénu, takže bosá nebo s velmi měkkou podrážkou. ale platí to spíš venku, kde ty nerovnosti opravdu jsou. když má někdo doma dlažbu nebo laminátové podlahy, které jsou jak rovné jak zrcadlo a ještě k tomu tvrdé, tak noha nemá šanci "posilovat" svaly, tzn zapojovat různé skupiny svalů v různých okamžicích... takže já razím názor mít doma na zemi co největší bordel (hračky, papíry, občas nějaký luštěniny, kaštany nebo žaludy), ať si nožky trochu užijou 😀 😀 😀

jemi
29. okt 2012

@crawler já engross nažehlila dle návodu na nažehlovačkách, car na webu nažehluje jinak, ale to mi přišlo krátce a tak jsem zkusila dle návodu a nic se nestalo a zjistila jsem, že je dělají nějaké lepší a odolné, protože ke konci jsem už ani nehlídala čas a všechny se povedli

caramilla
29. okt 2012

@crawler jak zažehluju já mám na blogu. Ale stejně jsem dneska ze 4 dala na 100% jen jednu. Ono totiž záleží, jak rychle se počítá, jak se tlačí na žehličku... No děs. Je to alchymie!
Takže já na 2 -3 bodíky, blíž ke 2 (mám tam rysku lihovkou - PROTOŽE NA NIC JINÝHO MY, CO MÁME SUŠIČKU, STEJNĚ ŽEHLIČKU NEPOTŘEBUJEME 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀) a pak pořčítám do 9, ale ne úplně pomalu, dneska jsem do dala na 9 vteřiny (9x jednadvacet) a už byla přežehlená. Je to fakt neskutečně citluvé, já nažehluju fakt hodně a furt první tři denně pos... 😀
@ardila No, hele, papuče na doma já měla takové hadrové z penny 😀 Jakoby z lamy, ale loni se rozpadly, tak jsem si chtěla ušít právě z toho merina ze ŠD, co se mi tu furt válí, že to bude super, ale nevěděla jsem z čeho právě udělat podrážku a jak to alespoň trochu vyztužit, aby to drželo na nohou...
"kus kůže", můžeš nějak konkretizovat?:D je to šumák? Stáhnu králíka a jedu? 😀 😀
Jinak Mína běhá tak střídavě bosky a v botičkách, já ji nehubuju, jen mezi špendlíky do pracovny, kde ještě navíc klouže plovoučka, tak tam ji bačkůrky doporučuju. Venku by taky běhala bosa, ale máme tu strašně jetele a včely, zatím teda ona nikdy na žádnou nešlápla a my dospělí jich zchytaly 😀 Asi jestli ty včely to vycítí nebo jsou ty malé nožičky tak malé, že včela uteče 😀 😀 😀 😀

caramilla
29. okt 2012

@ardila a v čem chodíte ven ve sněhu? 😕

ardila
29. okt 2012

@caramilla Třeba jelenice je super a dá se i sehnat. V ČR je to s kůží horší, ale sehnat se dá.. Nějaká oděvní na bundy, aby to bylo měkký. Do sněhu chodim v Keenech 🙂 Já jako nosim normálně ven boty, jen doma a na zahradě chodim bosa..

mooncaa
29. okt 2012

@argo1 Jo, jo ten bordel na zemi z tohoto důvodu taky máme, jen se teda neosvědčil ten papír, na tom vždy uklouznem a rozbijem si držku. Teda hlavně Eli ta doma nechodí, ale běhá.

@ardila Mám dotaz, Eli měla jako úplně první botky na ven Pedipedky s koženou podrážkou. Byly super, ale děsně klouzaly na dlažbě a hladkých podlahách (u nás na chodbě paneláku a v obchodech). Já teď uvažuji nad těma capáčkama místo bačkůrek do školky (to nás čeká až za rok) a na cvičení do tělocvičny, jenže to se mi dítko přerazí, protože to bude nejspíš klouzat jako ty Pedipedky. Co radíš?
Doma chodíme bosi, na to je panelák super, máme teplo od podlahy a nemusíme mít ani podlahové topení.
A ještě mám dotaz, tchýně celý život, kde mohla chodila bosa (na zahradě doma na hladké podlaze) a teď (je jí přes 50) se jí zbortila klenba a začala tudíž všude nosit boty (zdravotní korkáče), je to dobře?