icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

kuna
16. aug 2013

@lemuritto z těchto byl volila Brother BQ 2700, ač jsem jinak nadšený uživatel Janome (ale jiný). Líbí se mi horizontální chapač.

martinkah
16. aug 2013

dievčatá, keď potrebujete nabrúsiť nôž na OL, nesiete do servisu celý stroj, či si len odskrutkujete nôž (a asi aj to vľavo od noža, čo podľa MM tiež treba brúsiť) ?

ellysa
16. aug 2013

baby, keď už o tom softe, ktorý zimný je dobrý? z detivbavlke, alebo radšej batani??alebo iný zdroj?

zuzu_epona
16. aug 2013

@jitu22, @bordino, @crawler, @sufik1, @maly_prcek, @ucitelka70 Ďakujem za cenné rady z praxe 😉 Tak teda idem do toho, to bude riadna výzva ušiť nohavice a bundu zo softu 🙂 Najprv popozerám vaše staršie fotky, niečo poštudujem na blogoch a uvidíme...

papajka7
16. aug 2013

@ellysa teraz som sila pre chlapa z europskeho softu,ten je fakt supeeeer 😵 ,hruby,podajny,dobre sa silo,len teraz musim este usit jednu,z letneho softu,lebo tato je nositelna fakt len cez zimu

baby help,presivali ste uz niektora potah na autosedacku?mam tu zakazku na to,nechcem to robit z pevnej bavlny,dalo by sa na to pouzit aj uplet,alebo teplakovinu?

sufik1
16. aug 2013

@papajka7 koukni na
vložka do autosedačky - vajíčka http://www.makeit-loveit.com/2011/02/recovering...
zavinovačka do autosedačky https://www.modrykonik.sk/fotoblog/maryol/album...
http://www.imperfecthomemaking.com/2012/01/tuto...

to mám uložené k autosedačkám...
já bych vzala tenší pevnější úplet, třeba od Elišky...

petkon
16. aug 2013

@papajka7 přešívala jsem, ale dávala jsem pevnou bavlnu. Starý potah jsem rozpárala a díly obkreslila a našívala na ty staré, šilo se to dobře.

petkon
16. aug 2013

@papajka7 tady paní dělá renovace potahů http://www.mimibazar.cz/bazar.php?album=121749 a používá Moliroyal, Molisoft, Mikrosuede, bavlněné Molino, broušený satén (já si koupila ten broušený satén)

jieff
16. aug 2013

Vkládám dvoje pýža pro Tondu, kterej nakonec ve školce spát nebude...u nás ženy na rodičovský přeci můžou vyzvedávat děti dřív...Ale třebas občas pani ředitelku překecám 😉

diapozitiv01
16. aug 2013

@zuzu_epona
Tak to pojdeme sit spolu 🙂, aj pre mna to bude poprvy krat 🙂.
Ja skusim niekedy po prazdninach zacat z toho zimneho bundu a gatuse, mala ma teraz 10mesiacov

winnyfred
16. aug 2013

tak trochu dovolenko - školkové šití 🙂 kraťasy pro hošíka na dovču a tunika pro B. do školky, ale užijem i na dovče 😀

behulka
16. aug 2013

@papajka7 záleží aj do akej sedačky. Do vajíčka na ten rok si viem aj teplákovinu predstaviť. Pre 3-4 ročné dieťa by to asi chcelo niečo pevnejšie, aby to tých pár rokov a okopávanie vydržalo.

petkasv
16. aug 2013

@jieff hele jo teď jsem to řešila s mamkou - ředitelkou MŠ, a vzhledem k tomu že Bětce je teprve 2,5roků tak jsem si myslela, že bude chodit jenom na 5dní v týdnů a vůbec to tak není, ze zákona je jasně daný, že dítě na které matka nepobírá PPM tak do školky může chodit na plnou dobu všechny dny v týdnu, takže jestli stojíš o to aby ve školce spal tak nemá právo na to vás v tomhle omezovat!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zikie
16. aug 2013

Moc děkuji za gratulace.
@kachnator také gratuluji.
Vypadá to, že nakonec to bude přeci jen 2x2.

zuzu_epona
16. aug 2013

@diapozitiv01 Soft už máš doma či sa zapojíš teraz do hromadky od animal? Ja si musím najprv farby rozmyslieť, som nerozhodná v tomto, tak to bude ťažké. A tiež ušijem najprv nohavice 😉

jitu22
16. aug 2013

můj dvouhodinový projekt, který se protáhl na 4 dny 😀 - řůžová dečka do autosedačky a žlutá do kočárku (vnitřní látka má stejně tmavě žlutou barvu). To lemování podle @kuna je super. Díky moc!! Vyšlo to hned napoprvé hezky. Chybky tam jsou, ale v přijatelných mezích.
Na blogu jsou všechny detaily, další fotky a tak (jituli.blogspot.cz)

animal
16. aug 2013

@petkasv na plno může od 2 let věku a to u nového systému rodičáku
nikdo tě jinak nemůže omezovat v tom, že když jsi s druhým na mateřské, tak že máš to starší vyzvedávat ze školky dříve (jestli jsem dobře pochopila problém Jieff)

petkasv
16. aug 2013

@animal Jasný ale to je to co jsem napsala já, pokud nepobíráš rodičák na dítko které chodí do školky může tam být od rána do večera 😉

kuna
16. aug 2013

@jitu22 ty jsou krásné! Což o to, radit, to by mi šlo, ale ušít to, to je umění 🙂 🙂

@animal @petkasv @jieff jasně, má nárok nechat dítě ve školce celý den, ale praxe je taková, že se na to ředitelky často moc netváří u těch, kdo jsou na RD s mladším dítětem a "doporučí" dřívější vyzvedávání. A nikdo si to tam nechce hned zezačátku rozházet. Myslím, že to takhle Jieff myslela.

sinala
16. aug 2013

@jitu22 máš to krásné a mám dotaz k lemování, když pak přišíváš zahnutý proužek, tak zespodu šiješ taky po proužku nebo těsně vedle?

animal
16. aug 2013

@kuna což to jo, já bych se na ně za max.3 měsíce vykašlala a normálně bych ho tam nechávala. Klidně bych jim řekla, že chodím do práce a na druhé dítě mám soukromé hlídání. By mi mohli.....🙂 lenoši líní......je to jejich práce

sinala
16. aug 2013

@kuna a mě kdysi říkala učitelka v MŠ, kdy se ještě některé děti mohly chodit jen na 4 hodiny, že brát ty nejmenší po obědě je zbytečné, že ony vždycky usnou a žádná práce s nima není, jen jim dát odpolední svačinku. Záleží na přístupu....

jitu22
16. aug 2013

@sinala měla jsem to přišité z rubu na OL a šilajsem pak po líci tak, že to vycházelo na oboustranách cca 1mm od okraje. Dole bych to netrefila tak, aby to bylo přesně mezi lemem a látkou. Takhle jo 🙂

petkasv
16. aug 2013

@kuna, @animal, @jieff přesně tak jak píše A. je to jejich práce, za kterou si platíš, vzhledem k tomu že dítě není předškolního věku, platí se školný, takže pokud matka sama nechce a nemá důvod dítě vyzvedávat dříve než např. ve 4odpolene tak ho tam prostě může nechat 😀 😀 a ředitelka se může jít klouzat, ty si to platíš a tím to končí 🙂 já mám třeba problém v tom, že Al. chodí stále po obědě spát a já jí nechci nechat ve školce na spaní, přijde mi hrozně malá, ale spaní po obědě stále potřebuje, uvidíme jak to bude fungovat 😀

petkasv
16. aug 2013

@sinala to je přesný, učitelky mají s malými dětmi nejmíň práce, naše Bětka je fakt samostatný článek,ale spaní po obědě potřebuje ale já jí tam z principu nechci nechat, protože nechci přijít o ten čas s ní, nějak si nedovedu představit že si pro ní jdu ve 3 do školky a vidím jí 4hodiny denně pak jde spát, normálně tu z toho bulim 😖 utíká to 😖

mamata
16. aug 2013

@petkasv neboj bulet budeš už napořád, není to tak dlouho, co jsem říkala svojí mamce, že je to v háji, že už mám osmnáctiletý dítě a ona mi odpověděla, že tomu jejímu už bude za dva roky čtyřicet...
a za dva měsíce mě čekají už druhé osmnáctiny a tam to bude mnohem horší...

lip72
16. aug 2013

@petkasv úplně ti rozumím....kdybych neměla tu práci, tak malého do školky dávám jen na pár dnů v měsíci, moc by mi doma chyběl, cítila bych se sama....Starší syn mi řekl, že jsem sobec, že Vašík potřebuje být mezi dětma, že nemám myslet na sebe a nechávat si malého doma jen proto, abych nebyla sama, že to je i pro jeho dobro 😅 je to těžké....

petkasv
16. aug 2013

@mamata vůbec mi to nepiš 😀 😀 😀 😀

petkasv
16. aug 2013

@lip72 Já právě vím, že Bětka potřebuje kolektiv a ona je tam hrozně spokojená s Rozárkou do kolektivu stále moc nemůžeme, takže zajištění kolektivu je na školce,takže mě ani nic jiného nezbývá, aspoň kdyby celé léto neotravovala s tím maminko půjdu do školy, že 😀 😀

lip72
16. aug 2013

@mamata a pak to uteče jako voda a budou třetí osmnáctiny 😀 😀 😀