icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

mamata
16. aug 2013

@petkasv jj, je to tak, proto příroda zařídila jednu etapu života, které se říká puberta, kdy seš z těch zlatíček permanentně vytočená a čekáš až vypadnou...

mamata
16. aug 2013

@lip72 ty víš, o čem mluvím!!!! 😀

lip72
16. aug 2013

@petkasv je to tak, ty děti potřebují kolektiv 🙂 no jenže... když jsem si na něj tak zvykla a šíleně ten čas tak letí....No bude to pro malého muka to ranní vstávání, vůbec se mu nechce vstávat, on spí tak do 9h 😀 , tento týden jsem ho budila ráno o půl osmé a on řekl, že chce spinkat, ať si lehnu k němu a mám také spinkat 😀 no není to nádherné 😀 😀

lip72
16. aug 2013

@mamata to jo 😀 a jsem ráda, že je mám ještě všechny doma 😀 a doufám, že ještě nějakou chvilku snáma budou 😎

crawler
16. aug 2013

tak já přihazuju dnešní jediný výplod...zbytek dne jsem strávila s dětmi nad daňovou evidencí...blééé...a ještěže mám @laeela 😵😵

bordino
16. aug 2013

Tak právě jsem strávila 3 hodiny páráním 😝 a přešíváním flaušovýho kabátku. Zatím mám nudný polotovar, doufám, že se mi z něj přes víkend podaří udělat to, co jsem si vysnila 😀 Ty nápady v hlavě mě začínají obtěžovat, jestli by mi nebylo líp jako kopírce 😀

sinala
16. aug 2013

@petkasv mě zase přišlo šílené vodit dítě v 8 do školky a v 11 30 se zase oblíkat a jít pro něho, to bych nic neudělala a stejně pokud doma spí, tak stejně spí i ve školce. Ale dát tříleté dítě do školky, byl a je pro mě psychický problém, jenže do práce je třeba chodit 🙂 🙂 🙂

laeela
16. aug 2013

@crawler já koukám jak puk, že už máš i začištění zevnitř. Můžeš to mít ještě dokonaleji ušité? 😀
A máš na rukávech tříkroký cikcak? Nevytahuje se ti to? Nebo je to normální cikcak, jen špatně vidět...

crawler
16. aug 2013

@laeela no já nesnáším, když vím, že to jde líp a nedělat to, takže když vím, že se trička prodávají začištěná ve výstřihu, tak jsem se to chtěla naučit a myslím, že už se povedlo 😵 jinak ano na rukávech je tříkroky cikcak a šila jsem to kráčející patkou, takže jediný, kde jsou mírné vlnky je vlevo u dolního lemu - tam už to nezvládla ani kráčející patka - látka má 8 procent elastanu, tak je to asi tím...já myslím, že ten tříkroký je větší prevence proti praskání švů ...ale možná se mýlím...

sinala
16. aug 2013

@crawler mě kupodivu na kalhotkách normální cikcak nepraská a tříkroký ano, asi je to způsobem šití.

crawler
16. aug 2013

@sinala ahá...no tak já nevím...mě zatím nejvíc praskala dvojjehla...někdy se mi stane, že na nějakém místě praskne i ¨jeden rovný steh...cikcak obecně zatím nepraskl žádný a tak jsem šila raději tříkrokým, že si myslím, že by měl být pružnější než obyč cikcak, ne?

laeela
16. aug 2013

@crawler pružnější nevím, ale neměl by tolik praskat, to určitě. Mě se to právě při něm hrozně vlní, ale kráčející patku furt ještě nemám. 🤐

laeela
16. aug 2013

@crawler Na mě teda ten tříkroký cikcak působí spíš tak, že látku malinko zpevní a ona se pak nevytahuje a díky tomu to nepraská., to jsem chtěla říct. 😀

sinala
16. aug 2013

@crawler jj, tříkroký by měl být pružnější, ale v mém podání není 🙂 🙂 🙂

martulinecek
17. aug 2013

včerejší výtvory,kabelky na hraní,a zavinovačky pro panenky

kuna
17. aug 2013

@martulinecek ty jsou krásné!
@crawler krásné trička, moc se mi líbí ta kombinace!

Ještě jsem chtěla napsat svůj postřeh k pravé aio, ale nedostala jsm se k tomu. Souhlasím, že pravá AIO je "pamperska", nic se nezastrkuje, nevkládá, nepřehýbá...prostě se vezme a jde. Ale zastala bych se "fléráků", co píšou AIO i u kapsovek, atd. Kdyby psali "kapsovka", tak si každý myslí, že na to jdou svrchňáky. Já bych teda pravou nechtěla, suška by jela 4h, ale to je jedno. Kdybych ji šila, dala bych jako vnitřní vrstvu nějaký savý bambus (třeba aksamit), doprostřed bych našila malou "slipovku" z fleecu nebo suedeclothu, protože mám ráda stay dry vrstvu. A do sacího jádra bych dala tři vrstvy bambus/bambuskonopného fleecu, ale nějakého tlustého. Takže by to bylo PUL-4 vrstvy bambusu-1 vrstva suchého matroše. Víc bych těch vrstev nedávala, kvůli schnutí. Ale nepobere to tolik, jako klasická kapsovka/vkládací, do které se nacpe poskládaných 6 vrstev jako nic. Jenže narvat 6 vrstev do pravé AIO, neuschne to nikdy 😒

kuna
17. aug 2013

pro mláďátko k svátku. Jednu stuhu už stihl urvat 🙂

zikie
17. aug 2013

@kuna To je super! Můžu tě pajcnout až zase budu něčeho schopná?

kuna
17. aug 2013

@zikie no jasně, vždyť já jsem to taky vyhrabala někde na netu, vlastní nápady nevedu 😀

jitu22
17. aug 2013

@crawler tričko je parádní a moc se mi líbí Tvůj perfekcionistický přístup 🙂 Mám ho taky, jen se mi to ne vždycky daří i realizovat a pak všechno šiju půl století, jak t pořád opravuju
Mám doma tyhle auta v šedé, takže asi nutně budu potřebovat i ty tyrkysové a černý jednolíc 😀 😎 No mě mrskne...
Jinak pravou AIO bych asi taky nechtěla, mám právě ráda kapsovky kvůli schnutí. U té AIO by to podle mě chtělo asi křidýlka kolem nohou, aby vlhkost netáhla ven. Něco jako ta pop-ina, ale se savou vrstvou a jádrem. Bude to hrozná práce, aby to dobře vypadalo i fungovalo 😒 Spíš bych ale paní vysvětlila, proč jsou jiné varianty lepší 😎

kuna
17. aug 2013

@crawler ještě mě napadá, plenka od ottobre má taky všité savé jádro, tak možná se nějak inspirovat tím? http://www.ottobredesign.com/en/print/pdf/vaipp...

crawler
17. aug 2013

@jitu22
@kuna Holky díky moc za ty tipy - přesně tak jsem si to nějak představovala - křidýlka určitě, ty savé vrstvy taky...zkusím to nějak spáchat a budu stopovat dobu schnutí - říkala jsem paní, že to nebude nic moc - AIO tolik nenasaje a dřív bude případně provlhat...možná to chce jen k doktorivi občasně a délka schnutí jí vadit nebude...nevím, ale je mi jasný, že to bude piplačka než z toho vzejde něco pořádnýho....

ještě jsem přemýšlela - jak má popina ty pružný uši - já to neměla nikdy v ruce, tak si to neumím představit, ale je tam nějak cikcakem našitá gumka mezi ty dvě vrstvy uší?

jinak jedem dovolenkovat na vesnici k našima stroj neuvidím asi 5 dní - paráda - si od něj odpočnu, takže Jitu @jitu22 držím pěsti a palce 😉 ať máš bobísku brzy u sebe 😉

ellysa
17. aug 2013

@crawler krásne tričko, kombinácia farieb je úžasná

ellysa
17. aug 2013

@kuna na ten japonský balón sa tiež chystám, ale ešte som nenabrala odvahu

macin73
17. aug 2013

@kuna ten míček je dokonalý!!!

petkasv
17. aug 2013

@kuna ten míček je úchvatnej 😵

jieff
17. aug 2013

@petkasv
@kuna no je to tak jak píšete. Od ostatních maminek vím, že tam prostě pro děti chodí, protože se jim to řeklo. Ale jedna se vzbouřila, že po příjezdu z porodnice by starší radši vyzvedávala až po spaní, a za mohutnýho remcání se jí to nakonec povedlo prosadit. Ono to jde (jak píše Peťa) musí jít, ale nechce se jim. Já nejprv uvidim, jak se bude Toník na školku tvářit (zatim se těší) a pak bych mu to taky protáhla. Mě právě t. nespí, ale myslela jsem, že když ho budu do školky budit, že by v poledne usnul a trochu bysme mu ten režim upravili...když ho ale budu brát domu tak už ho neuspim. A jak píše @sinala den strávím pendlováním mezi školkou a domovem, a prd udělam (natož ušiju!!)

kuna
17. aug 2013

@crawler jj, přesně, ona má uši z nějaké "plavkoviny" či čeho a ještě je uprostřed cikcakem našitá gumka. Můžu ti pak poslat foto, ale mám ji v pokojíčku a teď mi tam spí J. Mají to fakt promakaný, na toto už bych se asi mohla... Ale myslím, že u nějakých plenek šila @sufik1 uši z plavkoviny, tak by ti třeba poradila víc.

behulka
17. aug 2013

@crawler na aio by som dala max. 4 vrstvy, plus vkladačku naviac - dala by sa prišiť keď tak na konci, či na oboch, keď cvoky nechceš. "Pravá" aio bude buď málo savá, což nie je na škodu, no to asi nechceš, alebo bude veľmi dlho schnúť - to by som sa už bála, či nebude problém s plesňami.

mahafi
17. aug 2013

Zdravím po delší době, jsme přes léto pořád někde, tak nestíhám ani dočítat. Všechny výtvory jsou moc krásné a zaregistrovala jsem hromadné těhulkování, tak všem, kteří se účastníte moc gratuluju!!! (a až budete někdo pořádat další hromadku, dejte vědět 😝 😀