Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Ahoj holky, prosím o radu - mám OL Brother 1034 a zlomil se mi ten řezací nůž - nevíte kde se dá koupit novej a jaká je zhruba cena? Díky
@mehlo přesně tak, látka by se neměla řasit a natahovat taky ne, má se to šít volně, prostě tak jak to jde do toho stroje... A pak, když to ušiješ, tak ten šev musí jít natáhnout, musí být pružný...
Jinak já taky šiju úplety na 1, resp. jeden dílek nad 1... 2 mám na třasení...
@mehlo já mám dif. na jedničce, ale mám stupnici 0,7, 1 a pak 2 a mezi tím zoubky, že se to dá nechat mezi, to asi dost záleží na stroji.
každopádně podle mě bude natuty problém v tom diferenciálu, řasit ti to nemá a natahovat se látka taky nemá, tak normálně si vezmi odstřižek a budeš si chvilku jezdit s různým diferenciálem a koukat.
Pak si schválně zkus látku natáhnout a uvidíš, musí to zůstat pružné i v při natažení.
@mehlo podle mně si to musíš seřídit sama, ale pokud ti řasí už 1, tak 2 bude ještě horší 😉 . Zkus spíš trochu povolit ty nitě... ale nastavování nití na OL je pro mně španělská vesnice, do toho pronikám zatím jen opravdu lehce 😀
@anastazieb 😀 radím diametrálně odlišně. Ale teda podle tebe by to taky mohlo být. 😀
@zojec Takhle na zemi vypadá moc hezky🙂 Krásné barvy, mě se do toho nechtělo, radši jsem zrovna před pár dny objednala z obchodu, mám problémy se zádama, takže jsem si říkala, ať je to prostě už vychytané a nemusím trápit sebe nebo dítko.
@mehlo Páře se šev na OL? To se mi nestalo. Vždycky po došití nechávám kus řetízku volného a zatáhnu ho cca 2 cm zpět do švu háčkem.
@petule55 Záleží, jaké látky máš na mysli. Znám jen obchody na klasická bavlněná plátna, sem tam se tam najde jemný manžestr, úplety asi ne, teda nikdy jsem je tam nehledala, kupovala jsem tam dřív látky na patchwork. http://www.fabricshack.com/, http://www.hancocks-paducah.com/, http://fabricdepot.com/
@bury Neboj, nejsi v tom sama. Různých tepláků jsem našila už mraky, ale těch pár mých triček byl taky skoro porod. Ve finále to tedy nevypadá zle, ale dá mi to hroznou práci, často i pářu. A to jsem si o sobě myslela, že zkušenosti se šitím za ty roky už mám🙂 Když lemuju, jednou natahuju moc, pak zas málo, ale věřím tomu, že to chce cvik.
@anastazieb já právě do nití nikdy nejdu, pokud steh vypadá dobře.
@anastazieb tak jsem si ted hrala s OL (nemenila jsem napeti niti, jen ten diferencial) a s mym bratrickem dve vrstvy upletu na dif. 2 teda nenarasim.. kdyz dam 1, tak se mi ten sev natahne na 5cm o vic jak pul centimetru.. 😅
@laeela vždyť radíme stejně 🙂 Až na ty nitě teda, ale já když mám utažené nitě, tak ten steh taky nepruží... a když má @mehlo dif. na 1, tak o moc míň už to nedá 😉 Ale je třeba to vyzkoušet, myslím, že každý stroj je jiný i v rámci toho stejného typu (nevím, jak je to možné, ale asi je 😀 ).
@terezita jdu to zkusit 😉
@terezita tak mně teda jo... není to teda žádný super nařasení, ale látka se trochu stáhne... a rozhodně ten šev pak není pružný... To je zajímavý 😀 Fakt si každý stroj dělá co chce 😀
holky díky záhada vyřešena. Diferenciál na jedna a chlup, problém byl v napětí nití. Vzala jsem hodně pružnej hnusnej úplet z Prioru ze kterýho se mi šije úplně šíleně a hrála si s napětím. Zprava doleva jsem musela dát 7-4-4-3, problém byl v té niti levé jehly, tu jsem musela dát na 3 a je ten steh úžasně pružný.
@anastazieb ja kdyz chci na OL rasit, tak musim prenastavit prave to napeti.. ale ted nemuzu najit muj chytry denicek, kde mam napsano, jak to prestelovat (jsem tu uklizela a pak je to vzdycky boj, vzpomenout si, co kde je.. 😀 😀 😀)
@mehlo bezva 😉
@javyb http://www.sicistroje.biz/siti-a-vysivani/nahra...[att][147][8]=N%C5%AF%C5%BE
@zuzkasim Díky moc! Myslela jsem si spíše na úplety, ale mrknu se taky na ty eshopy, co si posílala. Jeden z obchodů máme kousek od hotelu (shodou okolností taky nějaký Hancock), ale taky to vypadá, že úpletů tolik nemají. Za to mají moc krásné flanely 🙂 Raději bych si tedy vybrala především osobně v obchodě, ale jaksi nevím, jestli ostatní spolucestující budou sdílet mojí vášeň objíždět obchody s látkama - podobně "postižená" jsem v naší skupině bohužel jenom já 😀
@terezita no jasně, nitě taky musíš poštelovat, ale ten diferenciál to trošku reguluje sám o sobě... vždyť je to tam nakreslené, u 2 je látka skrčená, nařasená a u 0.7 zase natažená...
@anastazieb prave ono to puvodne vyznelo, ze vam to rasi uz jen pri prestelovani toho diferencialu.. to me matlo 😀
holky, přiznejte se, od koho má paní Simona to triko? 15:26 min. 😀
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-...
holky, co tam mám blbě? COL mi dělá takovou "stříšku" a spodní nit je moc utažená. Zkoušela jsem povolovat chapač, přítlak patky, diferenciál...
šiju na dvě jehly, napětí 3-3-4, dif 1,5 přesně dle návodu... šířku stehu 3
mám janomku. Co na to @crawler @jitu22 a kdo ho ještě máte?
normálně mi nejde nahrát fotka, no toto....
@javyb http://www.sicistrojehruby.com/eshop/index.php/...
tenhle by měl 😉

@mehlo to je divný 😖