icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

tygrova
27. mar 2014

@jitu22 tak to je jako náš malý přes kopírák, dneska jsem ho naháněla v obchodě. Čekala jsem, že bude ve zkoušecích kabinkách,ale ne ne, rozšířil rozlet a schovával se, kde se dalo.

michamicha
27. mar 2014

Holky, kde objednáváte šusťák se zátěrem? Potřebuju malýmu na bundu a kdybych zítra náhodou nesehnala u nás v Domě látek, tak abych to kdyžtak rovnou objednala na netu. Díky.

arlette
27. mar 2014

@crawler pastva pro oči! 😵
@terezita ježiš, to je nááádhera!!! 🙂 a odkud že ty látky jsou? 😀

no a co se týče toho vztekání, tak to taky tak praktikuju, že dám najevo, že děcku rozumím a objemu ho. Ale když vidím, že je to vyloženě z rozezžranosti, tak ho nejdřív upozorním aby přestalo a když nezabere, tak zvýším hlas a vykážu ho pryč. Řvu teda docela často, ale to na toho nejstaršího, který mi soustavně tvrdí, že má vše v pořádku a nemá, nemá, nemá!!!! A furt dokola opakuju a připomínám a je to k hovnuuuu 🙄 😀 😀 😀
Jinak na mých dětech jsem vypozorovala, že čím víc jsem se jim věnovala, tím méně měly roupy a vztekací výkyvy. Nejstarší se nevztekal nikdy. Jednou jsem mu cosi řekla, on na mě zařval, já mu lištila s otázou: "chceš ještě z druhé strany?" a bylo po vzdoru 😀 😀 😀 Prostřední, to je takový rozežránek, ani se nevzteká, ale je to takový cíťa a kvůli všemu bačí 😝 To je fakt opruz, ještě má takový silný hlas, no fakt děs. Tak toho teda objímám a soucítím 😀 A nejmladší, na tu není čas vůbec a to je sviňa zrozežraná a potvora zákeřná. V očích má takovou drzost, že jak se na mě podívá, tak bych jí hned střelila 😀 A ano, ta se i vzteká, zatím ne moc, ale to příjde. To si ještě užiju 😀
Možná to tak nevypadá, ale svoje děti mám i ráda, hlavně v tuto hodinu, když už okupují svoje pelechy 😀

a k porodnicím, tož ženy, já vychvaluju Vsetínskou až do nebes! Je to malá porodnice, prostředí skoro rodinné, sestry snaživé a ochotné. Měla jsem spolubydlící, co se nemohla rozkojit a ještě se nemohla furt nějak zbrchat po epidurálu a ty sestry by se tam pro ni rozkrájely jak ji obskakovaly. S kojením dělaly maximum, aby se to paní podařilo rozběhnout. S miminkama taky pomáhaly skvěle. Cokoliv člověk potřeboval snažily se maximálně vyhovět. Dokázaly psychicky podpořit. Doktoři to samé, milí, příjemní, vše vysvětlí, berou ohledy. Všechny ty "moderní" věci jako prodoní plán a pod. plně akceptujou. Rodit se tam dá jak si jen kdo usmyslí - i na padáku 😀 Já jsem chtěla porodit konec pánevní přirozeně, nikdo mi to nerozmlouval, naprosto akceptovali každé moje přání a starali se o mě jak o celebritu 😀 A to samo o všechny maminky 🙂

a konec kecání, mám rozšité trika pro gabru, tak asi hurá do práce 🙂

semy.cz
27. mar 2014

@caramilla Moc gratuluju ke Kryštůfkovi, je nádherný a četla jsme jak jsi bojovala se sestrama s kojením, je super že sis to uhájila, Kryštůfek má super mamču 🙂)

semy.cz
27. mar 2014

@betelgeuzz :D no já zatím vše co jsme šila jsme si dělala vlastní střihy, většinou podle něčeho zhruba okopíruju.
na tu bundu jsme teda tak nějak kombinovala dvě bundy co máme doma.

laeela
27. mar 2014

@crawler tak hnědotyrkysové jsem kdysi měla puntíky z nějaké hromádky. Byly větší a dokonalé, měla jsem jen kousek a hned jsem je vyšila, každý je pak obdivoval. 😉

terezita
27. mar 2014

@koki_melo tak daj se tam najit, co posilaj nad urcitou castku zadara. ale ja si nechavam vetsinu posilat do nemecka, takze to drahe evropske postovne usetrim.. 😉

laeela
27. mar 2014

@a_lexa tak teoretik jsem výbornej, to já vím. Žel i mě se občas povede použít špatnou formulaci a ač u jiných vidím, že s tím děti problém nemají, tak pro moje je to jako rudý hadr.
Posledně jsem Dorotce řekla: "nesahej na tu žehličku je horká", ta se na mě podívala a pak celou dlaň přiložila na žehličku. Naštěstí se mi to povedlo dobře zakuličkovat, takže druhý den už to nebolelo, jen bylo vidět. Ale nejradši bych si natloukla sama sobě.

sinala
27. mar 2014

@bury až vyrostou budeš ráda, že nemusíš kupovat navíc lodičky, kozačky, kabátky, baloňáčky atd 😀 😀 😀

terezita
27. mar 2014

@bury jo pamatuj si, ze pro velikost 80 ta katata strihat bez svovych pridavku (80 je o ca. 0,5cm na bocnich svech uzsi) a na dylku zkratit nohavice zhruba o 4-5 cm.

laeela
27. mar 2014

@sinala z tvého příspěvku vidím, že už máš taky doma pubertu. Já když jdu s holkama na nákupy, tak je to fakt drahý. 🤐

sinala
27. mar 2014

@laeela a to si holky ani nevymýšlí, jen rostou a kupuje se co je potřeba 😀 😀 😀

kuna
27. mar 2014

@saaralota tak ja mela na zdrhaci dite jednu dobu batoh s voditkem, byl to koupeny plysovy batoh krtek a pridelala jsem 2m dlouhy popruh, jakoze ma ocas. Byla jsem v poslednim trimestru a jak pises o te fyzicke namaze, tak presne tu jsem nezvladala. Nakonec jsme ho pouzili jen parkrat, zrovna v tu dibu se to nejak zlomilo a prestala zdrhat.

@laeela hezky napsane. Ja mam neco podobneho vypozorovane u dospelych. Kdyz se nam neco stane, vetsinou chceme, aby nas nekdo vyslechl, "politoval", ze to mame fakt blby, tezky...presne, jak pises s tim manzelem. Moje babicka se vse vzdy snazila obratit na pozitivni notu ruznym "to bude dobry, musis si rict, ze jsou lidi na tom hur"....jako jo, ale vzdycky me to hrozne stvalo, protoze jsemmela pocit, ze me vlastne neposloucha a nechape. A dava smysl, ze deti to vnimaji stejne.

Sama s tim dost bojuju, jsem (jako vy ostatni) z generace, kdy deti maji poslouchat. Snazim se nedelat ty stejne chyby, jako mi predkove, ale zaroven ty vylevy vzteku a hyperaktivitu obcas nezvladam. A pak se to ve me mlati. Vzdycky vytecu, obcas ji i nejakou prisiju, pak je mi to lito...fakt me nikdy nenapadlo, ze vychovavat deti je tak tezke a ze clovek musi zacit u sebe.

kuna
27. mar 2014

@laeela zakulickovat??? Co to je? A jak bys ji to s tou zehlickou rekla"spravne"?

jitu22
27. mar 2014

@a_lexa moc jsi mě pobavila, děkuju. Mám za sebou blbý den, trochu smíchu třeba. 😀
U nás přesně totéž. Vojta chce jít jinam než já, šťourat si něco klackem atd., já řeknu "tak čau, my jdeme sami" a on zamává, řekne "čau" a vrtá si dál. Absolutně nehrozí, že by se za mnou rozběhl. A když zdrhá, tak tím spíš - zamává a zdrhá dál.
Taky testuje hranice. Ví úplně přesně, co může a co ne, pravidla mám pořád stejná. Ale co dělat, když (po x-té ten den) vykrámuje šuple s kancelářskými věcmi, já zavelím, že jdeme uklízet a on, že ne? Tak sedím u bordelu, pěkně poprosím, pak důrazněji, přikážu, počítám do tří a když nezabere ani to, jsem v koncích. Protože to už je zlobení - ví, co po něm chci a proč (nebo aspoň předpokládám), kouká na mě a buď je zabejčený nebo se mi směje do očí. A to bych ho nejraději pleskla. Ale neudělám to. Tak podle nálady buď z úklidu udělám nějakou hru, nebo to udělám sama. Ale jak dospět k tomu, aby mě poslechl, to nevím 😒

bury
27. mar 2014

@terezita @sinala - holky jestli se jeden z našich synů postrejdí (jako že by chytl nějaký gen manželovo bráchy), tak nás to vyjde taky hodně draho... manžel je v poho - nosí hodně drahý oblečení, ale vydrží mu dlouho a má od všeho pár kousků, ale můj švagr nosí hodně hodně drahý oblečení, skříně mu přetejkají a bot má víc jak já, manžel a děti dohromady 😝 😝 😀 😀

laeela
27. mar 2014

@sinala no právě, u nás třeba starší i dost nerada nakupuje. 🤐

laeela
27. mar 2014

@kuna no hlavně bych jí neupozornila a dala jí z dosahu. 😀 Anebo vzít ručičku a dát opatrně blízko, aby cítila, že je to fakt horký.
Když já nežehlím, žehličku si zapínám jen k šití, tak je to pitomý, člověku to nesepne.
A právě jak je tam ten zákaz: "nedělej to", tak moje děti skoro vždy slyší "udělej to". 😀
Zakuličkováním myslím podání homeopatik. To není terminus technicus, tak tomu říkám asi jen já. 😉

crawler
27. mar 2014

Holky - trochu OT od výchovy 😀 Lindě začly lézt vlásky do očí, tak bych ráda pořídila nějaký sponečky😀 vůbec mě nenapadá kde hledat, tak jsem jen jukla na fler a našla tyto: http://www.fler.cz/shop/loopita?ug=10979

tož ale nevím na to první chmýří,který typ vybrat nebo kde kupujete vy?

laeela
27. mar 2014

@jitu22 já bych třeba netrvala v takovém případě na okamžitém úklidu, prostě bych jen řekla, je třeba to uklidit. a když by pak něco chtěl, tak bych mu to zopakovala, že je potřeba ale ukldit ten šuplík.
ono právě tím,ž e roztočíš to kolo - poprosení, zdůraznění, přikázání, počítání a pak už nemáš nebo nechceš mít důraznější postup, tak vlastně dítěti ukážeš, že se nic neděje, prostě to bude tak, jak očekává. Anebo se ještě i utvrzuje v tom, jestli ten postup bude obvyklý.

já se vám omlouvám, za kostrbatou stavbu vět, už třetí den ležím v pitomým německým překladu, musím ještě dorazit pár stránek a pak to celé projít. No a díky vnoření se do němčiny už nedokážu poskládat větu jednoduchou. 😀

macin73
27. mar 2014

@crawler koupila jsem nějaké v DM... jsou 4 ks na papírku, jsou to takové klasické prolamovací sponky, ale malinké... občas chvilku drží i té mladší cácorce, ale ona má fakt chmýříčko...

laeela
27. mar 2014

@crawler já nekupuju, já jí ofinu šmikla. 😀 Ona jí sponka na hlavě vydržela asi minutu, pak si jí sundala.

betelgeuzz
27. mar 2014

@crawler v DM, nebo různě v hračkářstvích, drogérkách. Ale ty z DM se mi osvědčily nejvíc, barva se z nich neslupuje a dobře drží. Jsou na aršíku 4 asi za 60 kč, růžové s různou kresbou. Hlavně moc neinvestuj, každou chvíli se nějaká ztratí 😝

kuna
27. mar 2014

@crawler toto asi slyset nechces, ale ja bych sponecky nedavala, mela bych strach, ze to bude ty jemne vlasky moc tahat, ze na ne ta sponka proste bude moc tezka. A ze to bude po par hodinach neprijemne bolet. Sama nemam nijak huste vlasy a kolikrat me bolely treba po pul dni, kdyz jsem je mela stazene. Ofinku bych ostrihala, zbytek klidne nechala rust.

macin73
27. mar 2014

@kuna ty z DM jsou fakt lehoučké, starší si na ně zvykla relativně rychle, no a mladší chce samosebou takyyyy... ale ona opravdu nemá na té hlavě skoro nic, tak té to za chvilkou prostě spadne...

crawler
27. mar 2014

@laeela když jí rostou strašně záhadně - uprostřed čela má nejdelší a směrem ke krajům kratší,tak ani nevím,jaký účes by to by 😀 l ,ale pokud sponky nesnese, tak budu muset šmiknout,protože si pořád šmudlá oči
@macin73
@betelgeuzz holky díky - do DM chodím - jen jsem si jich nevšimla,tak koupím tam😀 právě, třeba to ani nesnese na hlavě---uvidím, i když čelenky jí nevadí (teda takové ty handmade ode mě- lemovací guma)

crawler
27. mar 2014

@kuna no to mě nenapadlo 😕 vyzkouším a uvidím...je fakt,že vlasy dokážou bolet příííšerně,když jsem měla vlasy do pasu a nosila je kvůli dětem celý den stažený do uzlu, tak jsem večer myslela, že zešílím, teď mám vlasy na ramena, tak je to super😵

betelgeuzz
27. mar 2014

@crawler mám jednu radu, ale ta se ti nebude líbit. 😀 v roce jsme obě holky vzaly strojkem, aby jsme ty vlasy srovnaly. 😀

kuna
27. mar 2014

@macin73 ja uz asi vim, jestli jsou to takove mini, tak ty jsem si kupovala i pro sebe na par pramenu, maji i hnede a cerne. Tak ty lehoucke jsou, to jo. Ale ja bych ofcu stejne ostrihala 🙂. Toto jsem si uz i rikala, ze je super, ze mam i kluka, ze nebudu furt muset spravovat sponky, culiky, v zime po vykoupani fenovat, nikdo nebude rvat, ze taham... 😀. Jednou mi to staci 😉

vondandy
27. mar 2014

@koki_melo , ja na Prague patchwork meeting byla uz predchozi dva nebo tri rocniky a pro me to za to stoji...takovy vyber na jednom miste se casto nevidi... Chci tam jit v sobotu, kdyby se chtel nekdo seznamit...