icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

kuna
20. dec 2014

@sinala přesně, já viděla plot a už jsem vesele klikala 😀 😀

caramilla
20. dec 2014

@kuna Jo, doma na stole, když chceš fotit rovně, ale zase mě to prostě přijde zbytečné, to to můžu dát rovnou na ten stůl a fakt podložit knihou.

@sinala Schválně se zeptej, třeba tvůj muž mě vyvede z omylu, že to je dokonalá věc, bez které nejde žít. Třeba mi poradí, jak to používat.

Mj. je to ale skvělá hračka pro děti, Mína si s tím vyhrála hodiny a hodiny a můj manžel? Toho to zabavilo několik večerů 😀

caramilla
20. dec 2014

@kuna Jo, já jsem k tomu taky právě viděla promofotky, kde byl na tom připevněný foťák na stromě a přišlo mi to geniální. Dokonce jsem to i jedno zkoušela, dopadlo to tak, že se stativ přetočil foťákem dolů 😀

sufik1
20. dec 2014

kombinéza podle @bordino
ale teda šít to je sado maso. Ještě mám rozšité dvě pro dvojčata, tohle je dárek.
Jen teda Luci, ta kapuca mi vyšla nějak málo hluboká a nízká, tak nevím, jestli jsem to blbě nestřihla a nebo je chyba ve střihu... a nebo má A. velkou hlavu 😝

bordino
20. dec 2014

@caramilla tak jsem nedojela... rychle ten Kaufland a oni tam to pivo neměli!!! 😠 jinak teda pobavila mě skladba nakupujících - důchodci a osamělí chlapi, co zoufale házeli do koše cokoliv, co jen trochu připomíná dárek 😀

bordino
20. dec 2014

@sufik1 no já ted šila pondělí kombinéza, úterý kombinéza, středa kombinéza s odepínacím zateplením, mě to přijde jednoduché, viď? J 😀
to byl ten střih na 86, viď? o u toho je kapuce blbá, je krátká, což jsem zjistila až loni, když jsem ji šila Jáchymovi... letos jsem dělala jinou, ta je zase obrovská, no aspoň se mu do toho vejde i kukla s obr ušima 😀

koki_melo
20. dec 2014

@bordino 😀 😀 😀 😀
vcera v radiu rikali, ze 10% lidi kupuje darky na benzince...

bordino
20. dec 2014

@koki_melo nech mě hádat, ženský to asi nebudou 😀

sufik1
20. dec 2014

@bordino jj, 86. No u těch dalších dvou jsem přidělala kšiltík, tak snad to bude ok... No ještě nemám sešitý s futrem, tak možná střihnu znovu...

bordino
20. dec 2014

@sufik1 nebo jenom dole k té kapuci našij pásek na prodloužení....

sufik1
20. dec 2014

@bordino dobrý nápad 😵 😵 😵 😵 😵

crawler
20. dec 2014

Holky,jak vás tu dočítám, tak jsem úplně mimo - co jsou to seťáky? atp.? Já mám tento foťák:

http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/panason...

myslíte, že se to moje focení dá technicky nějak vylepšit právě nějakým příslušenstvím nebo stačí se naučit fotit čili je to v rukách a stačí mi foťák ten, co mám?

anastazieb
20. dec 2014

@crawler seťák je setový objektiv - tj. objektiv, který se prodává se zrcadlovkou. Můžou být různé. To co máš ty (a podobný mám i já 😉 ), k tomu jiný objektiv nepořídíš, když už ho tam máš 😉 . Sice k němu nějaké příslušenství je (alespoň k tomu mýmu), ale podle mně to fotky nijak výrazně nevylepší. Já mám ke svému kroužek - kdysi jsem si ho pořídila, dají se na něj nasadit nějaké předsádky (či co, už je to dávno), já jsem chtěla tehdy lepší makro, ale nepořídila jsem ho...

crawler
20. dec 2014

@anastazieb tý jo,to je pro mě totálně španělská vesnice,tož se zeptám jako debil 😅 takže ten seťák - jak třeba píšete seťák 30, tak chápu, že je to něco,co namontujete na foťák jako takový.Prostě, že musíte mít foťák bez toho vyjížděcího tydýtka a namontováváte různá tydýtka podle toho,co fotíte? portrét,krajinku atd atd.? není někde web pro debily,aby si početli a byli trochu v obraze? 😅 @caramilla @jitu22 a nevím,kdo...víc vás tu fotí hezky

koki_melo
20. dec 2014

@crawler 😀 😀 😀 😀 😀 tydýtka mě dostaly 😀 😀 😀 😀

crawler
20. dec 2014

@koki_melo mi povídej...hledala jsem nějaký lepší slovo, ale asi...jsem tydýt- nic lepšího mě nenapadlo 😅

sinala
20. dec 2014

@crawler já sice hezké fotky nedělám 😀 , ale učím se teď fotit se zrcadlovkou a tam se ty parametry nastavují daleko lépe než na kompaktu. Ale prvně musím pochopit ty zákonitosti, kdy clonu zvětšit nebo zmenšit a když to vím, tak přemýšlím co znamená zvětšit zda větší číslo nebo menší a k tomu zase nastavit ISo, ale tak, abych měla vhodný čas a udržela to v ruce 😀 😀 😀 . No je to věda, prvně čtu na netu, pak se ještě zeptám manžela a než jdu fotit, tak to zapomenu 😀 😀 😀 , takže při dalším focení to absolvuju celé znovu 😀

koki_melo
20. dec 2014

@crawler běž na nějaký profi foťácký forum, myslím, že jim to před vánoci zvedne náladu 😀. Hlavně, že se ale domluvíme! 🙂

Mimochodem, existuje nějaká dobrá kniha, jak se učit fotit???

koki_melo
20. dec 2014

...jsem vadná, já to vím...

***************omluvte fotky a (ne)ořezy, cvakala jsem rychle, aby děti neviděly****************

*veverky nejsou tak jedovaté jako na fotce, podklad je limetkový, jako rukávy
*první dvě fotky jsou "rodinná pyžama" - pro holky, táta dostane triko (ha hromadné fotce je poskládané, bo je to mini stan) a když mi do středy z toho šití nehrábne, tak ušiju košilku i sobě...kdybych měla střih na pánské boxerky, budu piplat aj trencle s medvědem...jsem vadná, já to vím...

kuna
20. dec 2014

@koki_melo ty vado, ty si tryskomyš 😀 Ale zase se jim bude hezky hajat (třeba konečně začnou večer spát 🙂 )

koki_melo
20. dec 2014

@kuna tricka jsem strihala vcera v noci, to bych fakt nedala...akorat me s.re, kde se mi ztratily nektere dily pres noc, ze jsem je musela dneska dostrihavat 😠 . A dekuji, pyzamka vypadaji fakt pekne, doufam, ze pak bude mezi svatky hezky a nafotim je obleceny a na svetle, tyhle fotky jsou desny...
A ver mi, ze jak siju rada, tak uz me to trochu neba...jeste tri nebo ctyri veci a mam hotovo. A kdyz jsem oznamila, ze pokud zejtra nic nebudem podnikat, tak zas budu cely den sit, tak mi bylo oznameno, ze NA TEN JESTED TEDA POJEDEM I KDYBY MELY PADAT SEKYRKY 😝

kuna
20. dec 2014

@koki_melo fakt pekny opravdu jsou, moc se mi libi ta kostkata latka! A s tema dilama to znam, ja si pravidelne teda dily vyhazuju s odstrizkama, obcas to taham z kose pocintany kafem a buhvicim jinym, ale kdyz to zjistim az pozdeji, tak je to blby 😀 😀 😝 😝

anastazieb
20. dec 2014

@koki_melo krása! Odkud je ta látka s tím kempováním? Jinak rodinná pyžama jsou snad letošní hit, já jsem jednou v říjnu napsala na emiminu do jedné diskuze, že jsem schopná ušít pyžama stejná pro tátu a syna a vyšly z toho 4 objednávky pyžam s bagry a stavebními stroji 😀 . Trochu mě ty dospělácký potrápily, ale nechala jsem si to dobře zaplatit 😀

koki_melo
20. dec 2014

@anastazieb fakt? ja myslela, ze jsem objevila ameriku a ono prd 😀.
Kempování je unuo.

@kuna kdyz on manzel rano vynesl kos ☹ a na tuti tam musely bejt...no nic se neda dela.

ucitelka70
20. dec 2014

@koki_melo parádna nádielka... aj ja tak podhýnam tričká aj rukávy - plochým stehom. Mne sa veľmi osvedčili, boxerky má strih sufik na blogu a teda veľmi dobrý strih

koki_melo
20. dec 2014

@ucitelka70 ja mam rozladeny rovnosteh a nemela jsem nervy ladit nite, tak jsem zahybala takto, co slo...kupodivu to vypada i dobre. Mrknu k pani Sufikove, bych to mohla jeste do Vanoc tatovi stihnout 😉 .

argo1
20. dec 2014

@crawler Se zrcadlovkou fotíme už šest let, ale stejně tomu rozumím jako koza petrželi, tak jen ve zkratce ti napíšu, jak to chápu já....Zrcadlovka jako taková se skládá z "těla" a objektivu. Objektiv se našroubuje na tělo. tělo zůstává stejné a můžeš si měnit objektivy. Zrcadlovka se zpravidla prodává jako set (těla a objektiv) objektiv to bývá levnější, univerzální u našeho Canonu to byl 17-55mm (to je ohnisková vzdálenost objektivu - to já laicky vidím jako rozsah zoomu - zasunutý má 17 mm a maximálně vysunutý má 55mm, tj. trojnásobný optický zoom). Muž chtěl větší zoom tak koupil objektiv 18-200mm - ten se fakt vysune na 200 mm, je mnohem těžší (dají se s ním fotit i pohybující se předměty, spíše venku - my původně fotili nejvíc našeho psa 😀) Pak jsem přikoupili pevný objektiv 50mm, nedá se vysunout, nic nepřiblížíš, musíš k tomu dojít nebo poodstoupit, ale zase má lepší světelnost. tzn. dá se nastavit co nejmenší clona, tzn. pustí se do objektivu co nejvíce světla, proto se s ním fotí dobře i vevnitř. Při focení se mění 3 parametry clona, čas a ISO - Pro sebe si to vysvětluju jako clona - kolik světla pustím do foťáku - při zataženém počasí musím pustit co nejvíce světla, tzn, co nejmenší clon, čas - jak rychle chci, aby závěrka cvakla - při rychlém pohybu to cvaknutí musí být co nejrychlejší, ISO - zrnitost, a všechny ty parametry na sobě závisí. Něco z toho upřednostním, vzhledem k světelným podmínkám, rychlosti foceného předmětu, kvalitě obrázku ... no, muž mi tady doporučuje stránky fotografovani.cz, záložka "praxe" a na základní pojmy (clona, světelnost, ohnisková vzdálenost, hloubka ostrosti, ISO) je dobrá wikipedie... no doufám, že tenhle výklad nečtou zdejší zkušené fotografky....

zojec
21. dec 2014

@koki_melo fuha.. si si dala :D :D dnes sa aj ja idem pokracovat :D ja som inak strih na boxerky urobila zo starych oblubenych chlapovych boxeriek :D rozstrihala som ich natajnasa 😀 😀

caramilla
21. dec 2014

@argo1 máš to hezky jednoduše popsáno, ale stejně si myslím, že to z toho Eva nepobere, pokud o tom vůbec nic neví. Je třeba si to nastudovat s foťákem v ruce a nějakou příručkou (třeba webovou).
@sinala Takhle jsem taky začínala a v té době jsem absolutně nechápala, že to někdo udrží a ještě je schopen foťák nastavit před fotkou rychle 😀 Ale praxí to pak dostaneš do ruky jako úplnou samozřejmost 😉
@crawler Základní dělení foťáků je na kompakty a zrcadlovky. To, co máš ty, je stále kompakt, i když se tváří jako zrcadlovka. Má třeba lepší optiku atp. ale je to stále kompakt (uvnitř to nemá zrcadlo🙂. Zrcadlovka má vždy výměnné objektivy. Když kupuješ foťák, tak koupíš jen tělo http://www.megapixel.cz/canon-eos-700d (na obrázku je vidět i to "zrcadlo". K tomu pak dokoupí každý objektivy, které jsou vhodné pro jeho podmínky fotografování - kdo fotografuje ptáky, koupí teleobjektiv (hodně ptáka přiblíží🙂, kdo fotí krajiny, koupíš širokoúhlý (naopak hodně krajinu oddálí, aby se do fotky vešel co nejširší kus krajiny), atp. Tělo se prodává v setu se základním objektivem, tomu se pak říká seťák, jak už tu bylo. Většina fotografů má k tělu tzv. základní objektiv, který je trochu zoomovací a je co nejvíce univerzální (někdy prostě nejde tahnout 3 objektivy a nebo není čas je měnit). Tím se také začíná. Jinak se používají tzv. pevná ohniska (objektiv, který nezoomuje) a ty se pak mění.
Osobně si myslím, že pokud focení rozmíš tak, jak rozumíš (nikoho nechci urazit! 😉 ), tak je pro tebe zrcadlovka (zatím) zbytečná, neuměla bys vůbec využít její funkce a přijde mi to pak jako vyhozené peníze. Lepší máš "dobrý kompakt". I když i amatér se zrcadlovkou na manuální režim udělá fotky lepší jak s kompaktem, ale mě ta investice přijde celkem velká... musíš sama rozmyslet... 😉

sufik1
21. dec 2014

ad foťáky. Za mě je fajn se napřed naučit na kompakt na "manuál". A taky musím konstatovat, že to musíš "vidět" jak to máš nastavit a naaranžovat výrobek, odkud z jakého úhlu cvaknout, jak blízko, daleko, zezhora, ze stany.......a pak teprve ty fotky začnou k něčemu vypadat bez ohledu na kvalitu foťáku. I když s dobrým to jde samozřejmě líp. Ale je třeba se naučit fotit s tím, co mám doma.