icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

kuna
2. jan 2015

@kornelia ano, mám tu cívku svrchu, je to opravdu pohodlnější. A patka s horním podáváním je kráčející

https://www.youtube.com/watch?v=R7aJ4VRMsZE

Tady je vidět, jak chodí po látce. Hodně se to používá při quiltování, ale je super i pro klouzavé materiály nebo právě ty úplety. Jediná nevýhoda je, že se musí našrobovat, na rozdíl od jiných patek nejde nacvaknout. Ale stojí to za tu práci 🙂

kuna
2. jan 2015

Nastal čas, aby si paní Kuna zas jednou ušila něco pro sebe 🙂. Dost jsem si nadávala, že učit se výpustkové kapsy načisto na mikině z tahavého matroše může jen idiot, ale dopadly celkem dobře. Když pominu to, že jedna je o 3/4cm delší, oblečené se to naštěstí ztratí. Zip nestudí, límec se dá nosit i ohrnutý. Vzadu křivá aplikace 🙂.

A teda fotit dospělácké hadry hozené na podlaze se fakt nedá, tak to máte i s modelkou (hlavně ten odraz blesku na pozadí je vrchol estetična 😀 ). Kvalita fotek odpovídá tomu, že v bytě je jediné místo, kde u zdí nejsou krámy, ale ani žádné světlo 🙂.

kamishek
2. jan 2015

@kuna wow, ta mikina je skvělá 😵 😵 😵

zojec
2. jan 2015

dievcata vsetko dobre do noveho roku prajem ... nech nam to dobre sije 😀
@caramilla waaaaaau, pracovna fakt ako shop s latkami 😀 😉 to sa uz inak sije s takou zasobou 🙂
@ kuna mikina nadhernaaa 😉

sinala
2. jan 2015

@kornelia ještě jsou české Veroniky, mám a jsem spokojená🙂

sinala
2. jan 2015

@kuna krásná mikina 😉

alenf
2. jan 2015

@kuna Teeeda paní Kuna si šikulka,to sa nedá nepochváliť:D obdivujem ten zips v golieri🙂

caramilla
2. jan 2015

@kornelia Já bych brala Berninu, myslím si, že to jsou kvalitnější stroje jak Janome, obecně si myslím, že to je to nej, co může mezi stroji člověk mít. Jediný problém, na který mě u nich někdo upozorňoval, když jsem vybírala stroj já, bylo, že mají hůře dostupný servis, ale zase - já své stroje posílám servisovat poštou, takže by to problém snad v ČR být neměl. Berninu má @bordino a myslím si, že je hodně spokojená, kdyžtak se jí optej 😉
Můj názor je, že za ozdobné stehy bych si nepřiplatila nikdy nic, protože je nevyužiju. Mám asi 100 stehů a využívám jich tak 5. Teď jsem se naučila alespoň používat písmenka, když už je tam mám. Navíc Brother ty vyšívací stehy sice má, ale není konstruován na dlouhé a rychlé šití jima, takže já si ho třeba vyšíváním zadřela. Musí se vyšívat chviličku a pak mu dát pauzu a pak zase chviličku. Děkuji nechci. Pfaff vydrží víc. Ale já si určitě nekupovala svůj stroj kvůli stehům, až mi je líto, že je nevyužiji, ale je určen hlavně na Quilt, který nedělám.

Horní podávání je něco jiného, i když princip je podobný. Měla jsem obojí (kráčející patku na Brother a horní podívání u Pfaff) a je to něco jiného, kráčející patka je slabý odvar, pomůže, ale horní podávání je o hodně vyšší liga, je účinnější a praktičtější (patka hrká a je strašně široká).
Dávám ti foto obého - jedno je můj dřívější Brother, druhé můj současný Pfaff (první fotka).

caramilla
2. jan 2015

@kuna bomba!!!

kamishek
2. jan 2015

@caramilla málem jsem zapomněla... ty tvoje regály jsou teda něco 😵 jsem zvědavá na celou novou pracovnu 😉

lillyzelvicka
2. jan 2015

Dovezli sušičky tak jdu prát ať můžu sušičkovat 😀

kuna
2. jan 2015

@alenf děkuju, zip není můj nápad, viděla jsem to na jedné mikině. To víš, pajcka roku přece nebude něco vymýslet sama 😀

@caramilla strašně nechci nový stroj....strašně nechci nový stroj...strašně nechci nový stroj....ale teda ten tvůj začínám fakt chtít 😀
@kornelia z toho, co popisuje caramilla, by se mi líbil ten automatický odstřih nitě a pak teda to vrchní podávání, ale to už je fakt jiná kategorie strojů 🙂

alenf
2. jan 2015

@kuna :D

medunka21
2. jan 2015

@caramilla provokaterka!!!radsej nikoho nepozyvaj na navstevu,hlavne mna..nedopadlo by to dobre,tazko by sa mi odchadzalo bez par kuskov..a taky poriadok by si tam uz veru nemala 😉

kamishek
2. jan 2015

@kuna jj, strašně nechtěj nový stroj, jakmile bys totiž vyzkoušela autom. odstřih nitě, tak bys už stroj bez toho fakt nechtěla 😉 já raději nechci nikdy vyzkoušet horní podávání, jinak budu v pytli (na mrtvoly 😝 protože to by mě manžel už asi fakt zabil 😀 )

sinala
2. jan 2015

@kuna viděla jsem naživo automat. odstrih nitě a nema chybu😀, ale horní podávání bude ještě lepší😀

palosek
2. jan 2015

@kuna úžasně řešeny límec 😉

caramilla
2. jan 2015

@sinala Bez horního podávání si život nějak představit dovedu, i když hodně těžký život, ale bez toho odstřihu to bych nešila už ani prostírání 😀 😀 😀 Už mlčím! 😀
@kuna Tak to radši nejezdi 😀

caramilla
2. jan 2015

@lillyzelvicka gratuluju, to je další věc, bez které by byl život fakt už těžký 😀

alenf
2. jan 2015

Dievčatá robím poriadok v burdách a v celej dielni,kto chcete momentálne sú voľné ešte tieto za symbolickú cenu🙂

palosek
2. jan 2015

@lillyzelvicka sušička super 😀 Jen bacha na kupna tricka, která nechces zkrátit. 😉

jitu22
2. jan 2015

@lillyzelvicka mně se bavlněná trička nijak zvlášť nezdrcla, ale problém josu ty viskozové hnusy, co teď prodávají místo bavlněných triček. Jedno jsem hodila na nízkou teplotu a vytáhla ho širší než delší. Tak z něj mám převlečník na doma za 450,- 😝 Ale bavlnu aby teď člověk hledal v krámě s lupou 😠

snowwitch
2. jan 2015

@kuna Teda paní Kuna, ta mikina je naprosto dokonalá!
@caramilla Máš naprosto ošklivé regály a v nich ještě horší látky. Vůbec, ale opravdu vůbec bych si u tebe nevybrala 😀 Ne, normálně jsem si poslintala klávesnici 😀

caramilla
2. jan 2015

@snowwitch Regály jsou opravdu ošklivé z Bauhausu, ale naprosto nejlepší poměr cena/výkon 😝

saaralota
2. jan 2015

@caramilla a ostatní...neštvěte mě...když jsem si před pár lety kupovala nový stroj, tak jsem odstřih nitě zavrhla jako nesmysl a vybrala model bez toho...o horním podávání jsem naštěstí neměla vůbec potuchy, že existuje... 🙂 když jsem teď šila adventní kapsář, tak jsem si nadávala, že ten odstřih nemám...našívání 24 kapsiček... 🙂. A sušičku už si několik let rozmluvám, jako naprosto zbytečný luxus... už jsem o ní uvažovala, když se narodil syn a začali jsme s praním plín...ale vydržela jsem to...a teď je tu zase nějaká propaganda, nebo co... 🙂 Ale výhoda je, že sušička je fakt drahá záležitost, takže té asi opravdu budu muset odolat... Tady tohle je vůbec hrozně drahá diskuse 🙂.

alenf
2. jan 2015

este burdy 1.rok 2004-6 kusov
2.rok 2005-7 kusov🙂

caramilla
2. jan 2015

@saaralota 😀 Jak jsi mohla zavrhnout odstřih? 😀 Já jsem o něm taky četla tady na diskusi, někdo psal, že by ho za nic na světě nedal, a já mu věřila a udělala jsem dobře 😀 Neznám nikoho, kdo by měl odstřih a řekl ti, že to je zbytečnost. Stejně neznám nikoho, kdo by měl sušičku a řekl, že to je zbytečný a drahý krám 😀 Ale nevýhody to má. Jednak nám teď zbyla v ložnici a řešíme stále dokola problém "kam s ní", žere to energii a navíc z ní je celkem vlhko, takže do starého baráku to není úplně výhra. Jako vypadá to, že ji budeme muset dát do koupelny a ještě k ní zapojit odvlhčovač 😀 Takže fakt ekologie jako prase...
Rozhodně to je luxus a možná i zbytečný luxus. Ale já při svém workholismu a pracovním nasazení se dvěma dětma, látkovýma plínkama, tak už si to bez ní neumím představit, stejně jako bez myčky nádobí. Ale asi bych radši oželela tu sušičku, protože žehlení mě nebavilo nějak moc, ale nevadilo mi, věšení prádla taky ne, ale mytí nádobí nesnáším a navíc mám pak šílené ekzémy na rukou, takže myčku bych určitě nedala. Sušičku vnímám jako nadstandart, bez kterého se žít dá, ale jsem ráda, že ji mám 😉 S těma látkovýma plenkama je to fakt velká úleva, dám je do pračky a za 5 hodin jsou vyprané a vysušené a jedem nanovo 😉

sinala
2. jan 2015

@saaralota po sušičce jsem nikdy netoužila 😀 , když se tady konala hromada a pak všichni chválili, tak mě to trochu zviklalo. ale když holky psaly, že se některé věci sráží nebo je tam nesuší, tak mě to zase přešlo. A zároveň je to dražší spotřebič a pak ještě žere elektřinu, i když @kamishek psala, že úplně málo 😀

genkai271
2. jan 2015

@alenf - nakuknes mi do nich,prosim, ci tam nie su aj damske teplaky?

alenf
2. jan 2015

@genkai271 pozriem ti v inych,tieto su uz vsetky fuč:D