Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@petkaach srdečne blahoželám, je krásna
@laeela tak to je fakt pecka 🙂
Jdu po delší době s šicím dotazem - omlouvám se předem za jeho trivialitu. Vymyslela jsem si na poslední chvíli dárečky pro učitelky do školky - malé pytlíčky se sušenou levandulí. Stačí jedna vrstva bavlny? Nebo na co ještě dát pozor? Díky!
Jdu se poradit. Rozhodla jsem, že by se mi hodila další nosící mikina a zrovna teď jsem si na ní i udělala čas, ale je to celé nějaké naprd ☹ Jako nechci od toho žádné zázraky, ale když pominu, že jsem jí trochu poddimenzovala 😅 , tak se mi to docela kroutí. Vím, že úplet se kroutí, to už jsem si vyzkoušela na triku, ale tím, že bylo pro syna, tak to nebyla taková tryzna, ale že se mi pokrutí i fleece? Hlavně u našití zipu - je to normální? Co s tím? Budu to muset celé předělat, tak už bych ráda dobře... nějaký nápad, tip? Za jakoukoliv radu díky.
@wosk Určitě víc poradí holky, které mikiny šijí častěji, já jen doporučím zip důkladně nastehovat, při tom už člověk vidí, jestli se to vlní, jak se mikina chová, když se zip zapne a jde ještě vše opravit bez složitého párání. Navíc stehovka úplet (flís) drží na místě a při přišívání mašinou už se materiál nehrne.
@wosk co je pružné, to se kroutí ☹. Pokud nemáš overlock, tak to může napravit kráčející patka (na pružné materiály doporučuji) anebo aspoň co nejvíc snížit přítlak patky. Na zip je výborný stylefix http://www.terstra.cz/eshop/produkt/stylefix/, je to taková oboustranně lepicí páska, kterou ten zip přichytíš přesně tam, kde ho chceš mít - něco jako nastehování, ale bez práce 😉 . Jinak u zipu všeobecně hlídat, abys tu látku opravdu položila na zip tak, jak je, tj. bez sebemenšího natahování, protože tím se to právě potom kroutí.
@zuzkasim @kuna holky díky. Overlock mám (i když včera při navlíkání nití jsem myslela, že ho zahodím. Nezahodila, šla jsem raději spát-), jen jsem si říkala, že zip bude stačit přišít rovnostehem. Takže přišití na overlocku by to mohlo vyřešit? Přítlak patky zkusím najít, jestli se dá regulovat, nemám ten stroj dlouho a moc ho ještě nemám v ruce (na dětské oblečky je to v poho, ale dospělácké jsou zjevně vyšší dívčí a nevím, jestli to není meta, které nedosáhnu 😀 ). Prostě mě nenapadlo, že to je tak pružné....
a ta kráčející patka by mohla vyřešit i zvlněný úplet na triku, že? Jsou různé nebo se vyplatí koupit origoš (mám brother)?

@petkaach gratuluju a ať jí to spinkání vydrží 🙂