Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@ivuska.h To volné rameno mě první nepříjemně překvapilo, ale šila jsem i rukávky u dětského body bez a bylo to úplně v pohodě😉 Ale dneska jsem při věšení prádla koukala, že stejně všechna kupovaná body jsou první začištěna COL a pak sešita OL, takže volné rameno asi vůbec netřeba, přeci nezklamete náš fanklub Brother! 😀
Může mi nějaká dobrá duše říct, co je to volné rameno a k čemu to je? Po několika letech s šicím strojem konečně vím, co je to rotační chapač 🙂
Nezkoušela jste některá šít něco ze starých džínů? Manžel má několikery různě díravé a už nenositelné (tchyně je zatížěná na oblečení a pořád mu nějaké kupuje, on nic jiného do práce nenosí, takže je i celkem rychle oddělá), zkracovat to na kraťasy nemá cenu (těch už totiž má taky několik 😀 ). Včera při šití kabátu mě napadlo, že by byl pěkný takový lehčí kabátek právě z té džínoviny, z nějakou teplejší podšívkou, kdyby se tam nějak dobře nakombinovaly různé barvy a tloušťky džínoviny...
Že Vám tak do toho kecám, ale je to volné rameno potřeba? Já teď šila spodek legínek obvod cca 20 cm dvojjehnou (Ivusce díky za tip a popis) a točila jsem to jen na té ploše, jen jsem musela dávat pozor abych omylem nešila i přes ten spodek, vždy jen cca 3 cm a pak jsem rovnala látku. Ale třeba u COL to jinak nejde, co já vím.
@caramilla tu o tom pořád básníte a objednávají se samé úpletoviny🙂
@ivuska.h no a to volné rameno je fakt jen relativní ty pidi věci člověk stéjně nejdřív začistí a pak až sešije.Ale už kvůli ceny mě to uajímalo a taky mám pro Janome slabost patří pod ní i Veronica 😀 a ty jehly no to je celkem nepříjemný detail otázka je jestli je to pravda.U overlocku jsem měla taky psané používat ty a jen ty jehly a už do nich rvu klasické strech a jede stéjně dobře 😅 ty máš zkušenost třeba i s overlockem janome?
ja jsem teda rukavy bodycek nejdriv sesila a pak zacistila COL a sila jsem jako uvnitr rukavu...
@mooncaa no dnes jsem našívala záplaty Jirkovi na pyžámko (prodřel koleno, jak si hraje ráno s autíčky a točí se na koleně a jezdí dokola...) a nemít volné rameno 🙂 tak to asi nejsem schopná našít...a prošiju to skrz ☹ Jinak jsem zkoušela našít záplatu podle toho videa, které tu už min.2* bylo (s tou panenkou...) a teda moje ruce jsou naprosto levé, musela jsem to pyžamo otáčet se zoubkama a destičku na zakrytí zoubků mám k ničemu (nejsou mi schovat...). Nešlo mi tu látku rozumně posunovat a šila jsem na jedno místo, až jsem vytvořila krásnou díru 😀 😀 😀
@aerin a co máš za col možná ž to tu šlo nedočítám moc 😅
no a kdyz to obratis naruby?
hele ja ani nevim jestli mluvime o tom samym😀 nejak to neumim vysvetlit😅
@lillyzelvicka ja mam kombinaci, tenhle http://www.brother-czech.cz/shop/prod.php?id_pr...
@aerin hezký no mi na ol a klasice příjde lepší nejdřív obnitkovat prošít a pak sešít 😀
No na záplaty uvnitř tepláků to volné rameno se asi hodí, to bych taky sešila k sobě. Koukala jsem, tak volné rameno mám, ale že by to byl malý obvod, to moc ne. To ta 40 let stará Lada měla obvod malinkatý, ale ta už odešla do věčných lovišť. A kdo ví jestli si jí jen neidealizuji.
@lillyzelvicka Já i pidivěci první sešiju a pak "začistím" COL tím spodem krycím ševem jako @aerin , přijde mi to takové víc profesionální, ale právě jsem dneska koukala jak blázen, že u kupovaných body se s tím vůbec nesejří 😀
Já volné rameno používám zcela výjimečně, u klasického stroje je to fajn mít, u OL už jsem to taky asi jednou použila 😀
@caramilla aha no tak já teda naprosto neprofesionálně to dělám takhle.Já právě koukla na kupované jak to tam mají 🙂hela jak jsi šila tu lamu šuje se v klidu až na ty chlupy?A nelemovala jsi jí?Jak to šlo?
@lillyzelvicka Lama to je šicí téma na další diskusi 😀 Šila se celkem dobře, překvapivě moc nepruží a vůbec mi necestovala, nejezdila a i bez diferenciálu se šila na 100% přesně rovně, což jsem byla nadšená.
Až na ty chlupy se šije dobře, řekla bych. Jedinej problém je, že ABSOLUTNĚ NIC NEVIDÍŠ!!! Vůbec nevíš, kde ti končí jedna látka azačíná druhá (při našívání lemů), když chceš podehrnout, tak nevíš, kde se ti to třeba omylem vychlipuje. Toto má i svou výhodu, že nejsou vidět žádné chyby!!!!
A ABSOLUTNĚ NEJDE PÁRAT!!!!
Já jsem něco zahybala (u zipu a myslím, že z lícu lemy na rukávech), ale z rubu jsem nezahrnovala a límec nahoře jsem jen prošila rovným stehem. Netřepí se to a podehrnutí ani moc nějak nepoznáš.
Mě se z něj šilo dobře, ale teda chybu udělat nesmíš jedinou, protože to už nevypářeš 😀 Jedině šít kontrastíma nitěma 😀
@caramilla aha no to bude zajimavé🙂 já mám takovou představu ale teda to si asi užiju🙂Já mám totiž problém pro ostatní mám ušito clkem rychle a v pohodě pro sebe to pořád zkouším a nejsem s ničím spokojena takže mi to trvá třikrát tak dýl jak když nešiju na sebe 😝
objednávali ste niektorá PUL zo zahraničia? Našla som nádherné vzory ale objednávať z austrálie ... no neviem
Ahoj 🙂 .. o kolik se srazí ta merino z mylly ?

@lillyzelvicka Aha, to je teda zajímavé s těmi jehlami, zajímalo by mě, v čem jsou tak speciální... Jinak bez volného ramena se dá žít...