icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

rebelie
16. dec 2011

@macin73 Tý jo, novej stroj! To je paráda...
A moje nažehlovačky se zase zakecaly... @caramilla co myslíš - reflexní nažehlovačky na elasťáky - jde to?

caramilla
16. dec 2011

@macin73 krátký prsty 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@ngvadi Přesně, souhlas, taky jsem to tak měla... A dokonce jsem pak říkala mhd, jestli ho hodně vystrašilo, jak jsem řvala a on říká - chovala jsi se úplně normálně, to řvaní vůbec nebylo hrozný, mě to přišlo k věci a produktivní, to ta maminka vedle, co se snažila neřvat a furt vysvětlovala, kde jí co bolí a kde jí co vadí, ta byla horší, to se nedalo poslouchat (Ale asi to nebyla jeho žena, tak to viděl jinak 😀 )
Já si říkala, že kdybych nemohla řvát, tak bych to asi nepřežila, ale jak jsem mohla vydávat zvuky, tak to bylo v pohodě. Mezi kontrakcema jsem vtipkovala a bavila celý personál. To byl totiž spor mezi dulou+mnou a PA a Dr. že při vyšetření vždycky "podívejte se, vy jste v pohodě, plná humoru, to ještě nerodíte, až budete rodit, tak budete jen skučet a humor vás přejde - to my vždycky poznáme, že je to k porodu, když přejde rodičku humor" a Dula valila voči, a já jsem špásovala teda úplně celou dobu, až obě asi dost čuměly 😀 Jediná doba, kdy mě přešel humor, bylo šití 😖

@rebelie Elasťáky fakt nevím 😖 V každým tom balíčku by mělo bejt kolečko na tester, tak to prostě na kus látky zkus, co to uvdělá. Ono se to do té látky vpije, takže by to teoreticky mohlo jít, ale fakt nevím, já je dávala jen na softshell

crawler
16. dec 2011

@rebelie nee, TP vím přesně protože jsem praktikovala plodné dny a jednou nám to s manželem ujelo a milovali se v plodný čili oplodnění jasné...já to vůbec (cs0) neřešila, ale jen do té doby, kdy už jsem nastoupila do rizikovky a už se blížil ten den 42+0 - to už jsem začala vyšilovat...☹ no ale je to divný, že na mě nefungovalo nic - od přírodních preparátů až po ty chemický...A tvrdnutí bříška máš? Mě tvrdlo už cca od 20tt a teoreticky má taky povolovat hrdlo a připravovat dělohu - tenkrát jsem nabyla dojmu, že díky tvrdnutí snad půjdu k porodu s Cs10 a jak vidno....
k těm engross - no, musí se to nažehlit a těžko říct, jakou teplotu vydrží elasťáky...prostě jedině to zkusit a uvidíš 😉

crawler
16. dec 2011

Macin:supr! se těším,co budeš říkat na stroj - já si přišla jako alenka v říši divů, když jsem sedla místo za veritasku k elektronickýmu ds 120(ty máš nv 10 . že? - to bude teprve žůžo 😀)

holky k tématu: v ottobre píšou, že máš cosi ušít "with stich that resembles coverlock stitch" - to je prosím jaký steh??? 😅

rebelie
16. dec 2011

@crawler Hele a Tebe nechali až do 42tt? To je zajímavý... Tvrdnutí - no, břicho mi občas tvrdne, ale ne tak, že bych to nějak extra cítila (resp. cítím, pohmatem, ale nevnímám to - mám dojem, že jiné holky to bolí, nebo tak něco). No, tož tak... A engross asi zkusím a uvidíme.

maly_prcek
16. dec 2011

@rebelie Já mám za sebou taky rozstrhlý násřih vč. konečníku a zhojilo se pěkně, potíže žádné. Tak zkus miminko poprosit 😉 Já jsem Elinku pěkně poprosila, že bych byla moc ráda, kdyby se už narodila, protože už nechci další vyvolávaný porod, že bych si moc přála zažít jeden (aspoň relativně) pěkný obyčejný, že mně to stresuje, že nevim, jak toco bude... a 38+0 to bylo 🙂

crawler
16. dec 2011

@rebelie no mě nakonec v tom 41+4 praskla voda, ale kdyby nepraskla, tak by mě nechali - jak jsem psala - primářmi řekl, že co se mnou má dělat, když ani vyvolávat nepůjde, tak že to prostě musíme nechat...pak už jsem samozřejmě měla domluvený nástup a jak řekl,když čípek povolí, tak tableta na indukci a když nepovolí - sekce...

ivuska.h
16. dec 2011

@rebelie Mě nechali s Klárkou naprosto bez řečí do 41+3 a pak už jsem souhlasila, tehdá jsem zas tak informovaná nebyla a už mi z toho taky lehce hrabalo, tak jsem byla ráda, že se začne něco dít...

ivuska.h
16. dec 2011

@crawler Podle mě asi dvoujehla, to mi přijde jako nejbližší coverlockovému stehu...

ivuska.h
16. dec 2011

@rebelie Tvrdnutí mě nebolí, jen je to takový pocit jakoby mi někdo zašil šutr do břicha, hůř se chvíli dýchá a při chůzi je to teda nepříjemné dost, jak má člověk najednou v břiše hmotu, co klade odpor místo toho, aby se vlnila se zbytkem těla 😀

@maly_prcek Nějaké poslušné dítě, to u nás nehrozí 😀 😀

maly_prcek
16. dec 2011

@ivuska.h Ona je strašně komunikativní... Tak aby jí to vydrželo 😀

maly_prcek
16. dec 2011

@ivuska.h Jo a díky tvému muži za předání láteček! A když tu jsi a máme stejné stroje, jak šiješ třeba triko? Co na OL a co na normálním?

crawler
16. dec 2011

@ivuska.h děkuji .jsem to tak udělala, tak jsem ráda, že nemusím párat 🙂 ale momentálně jsem zmatená - mohu se zeptat na radu? šiju mikinu s kapucí - kapuce je s podšívkou a oni píšou, že našít líc na líc jen tu část vrchní (fashion fabric). já to našila a zjistila, že vepředu ta kapuca nezařezává s předními díly 😅 a přitom nepíšou nic o tom, že až budu našívat zip, tak přední díl nějak přehnout na úroveň kapucy.......tož nevím 😅 zip mám nastehovat na líc, ale nepíšou, jak daleko od kraje - mám to tedy dát až na úroven "uší" kapuce?

ivuska.h
16. dec 2011

@maly_prcek Ježíš, já teď teprv vidím tu tvou zprávu o patentkách 😕 Promiň! Šití -- triko vše na OL, krom případného štepování. Na normálním šiju vlastně jen zipy, stehuju atd., jinak vše z úpletů na OL.

ivuska.h
16. dec 2011

@crawler Takhle z toho nejsem moc moudrá, který je to střih? Třeba jsem to šila někdy taky... Nebo aspoň vyfoť tu kapucu a kus návodu...

crawler
16. dec 2011

@ivuska.h já to nafotím! chápu, že takhle je tomu prd rozumět 😅

ivuska.h
16. dec 2011

Já zas řeším, jak zaslepit vrchní konec zkráceného zipu (bundové se dělají po 5 cm a potřebovala jsem zkrátit)... U softové bundy jsem udělala takové překrytí, to šlo dobře, materiál na to dost pevný. Jenže teď chci dodělat tu Klárčinu lamovou mikinu, co mi tu leží už asi měsíc, zkusila jsem ten zip zadělat jako na softové bundě, ale použít místo toho finerib a to vůbec nefunguje, je to moc měkké, uhne to a jezdec vyskočí... Tak nevím, zkusím to asi podžehlit vlizelínem. Jak se to má správně řešit? Návod, co bývá v Ottobre je vpodstatě totéž, jak to dělám.

crawler
16. dec 2011

@ivuska.h hmm tak výborně - baterie ve foťáku vybitý 😝 je to číslo 3/2005 a střih 29 a 40...jina až se nabijou baterky, tak vyblýsknu🙂

crawler
16. dec 2011

@ivuska.h tady u témé taky píšou o zkracování a nějak se tam pracuje se šikmým proužkem (bias tape?) - bohužel ještě jsem nešila se šikmým proužkem, tak to budu mít taky zážitek 😝

alinn
16. dec 2011

@ivuska.h v burdě je návod takový, že u kovových zipů to zakončení znovu nacvakneš..a u plastových to řeší tak, že tam to zakončení prostě uděláš v ruce nití (a já bych to pak asi zakryla tak jak to děláš ty..s tím že tam budeš mít tu šitou pojistku - ale to podle toho jak by to vypadalo)

ivuska.h
16. dec 2011

@crawler Hm, tak podle nákresu mě nenapadá, co by to mohlo znamenat... A s tím zipem to je teda asi ještě jiný postup, než co mám já...

ivuska.h
16. dec 2011

@alinn No právě u plastového... A jak v ruce nití? Ono to musí být poměrně masivní, aby to ten jezdec nepřeskočil... A právě aby to trochu vypadalo, to je na tom nejhorší 😒

crawler
16. dec 2011

@ivuska.h uf..tak já nebudu zkracovat - ted jsem to poměřila a na tu mikinu mi přesně pasuje 75cm - uff...já popravdě ani moc nechápu, jak mám použít šikmý proužek na výstřih...ty prvotiny jsou fakt hrozný - překládám si to jak trbka krok za krokem - a všemu rozumím jen teoreticky - pak vezmu do ruky ty látkový díly a jsem zase v ři..i 😅 ...

crawler
16. dec 2011

@alinn
@ivuska.h no tak jestli je to, jak u té kalendářní sovy? 😅 tam totiž používali metrážní zip, tak to tam právě bylo zafixovat to v ruce... 😅 no vypadá to děsně, ale tak, když se to pak schová, tak by to mohlo být funkční 😀

ivuska.h
16. dec 2011

@crawler U té mikiny to právě vidět bude :(

ivuska.h
16. dec 2011

@crawler Ty myslíš, toto, že? http://www.farbenmix.de/advent/6/18.jpg To právě u dělitelného zipu nejde použít, zkracuje se z horní strany a tam jaksi nemůžu takhle sešít ty půlky k sobě 😀

alinn
16. dec 2011

@ivuska.h já bych to udělala asi bavlnkou (perlovkou nebo jak se to jmenuje..nebo by šlo nějakou přízí) no a uděláš tam prostě (v burdě tomu říkají) pevný nitěný koutek a ještě píšou "a navíc podhrneme konec tkanice"

crawler
16. dec 2011

@ivuska.h já debil 😀 vidíš, kdybych to šila Klárce já, tak by měla mikinu na zip, co se natahuje přes hlavu 😝 😀 celá já... 😅

alinn
16. dec 2011

@crawler šikmý proužek je střiženej šikmo aby se to dobře přizpůsobilo obloučkům (teda průkrčníku a podobně) jak je šikmej tak je pružnej..takže toho se neboj...jako těžší než přišít patent to nebude 😎

alinn
16. dec 2011

@ivuska.h no a jinak je to stejný jako u té sovy..ale je to jen na té jedné půlce