icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

animal
13. feb 2012

@lillyzelvicka jo tyto vlňáky jsou dobré, akorát musíš dobře nalanolinovat

palosek
13. feb 2012

@lillyzelvicka ...tak ježečky chci na triko a podvlíkajdy pro nejmenší...na plíny mi to je líto 😉
@terezita ...taky jsem se nemohla trefit...mlíko bylo všude 😅 😅 😅

lillyzelvicka
13. feb 2012

@animal a čím lanolinuješ z lékarny? já jsem měla vlňáčky disana, žel manža mi je přihodil do prádla a jsou na panenku a chtěla bych něco zdravějšího na noc pro malého- teď máme papírovky 😒

lillyzelvicka
13. feb 2012

a co ten vln interlock z šd? jaký střih doporučte a šité nebo pletené??? 😀

animal
13. feb 2012

@lillyzelvicka mě nosí kámoška lanolin z lékárny adeps leane či jak se to píše

lillyzelvicka
13. feb 2012

@animal já se na to jednou ptala v lékarně a že to nemaj 😖 hold malé město 😀

terezita
13. feb 2012

@lillyzelvicka sezenes v lekarne tam, kde se michaj masticky..
jinak ad vlnaky, na nechodici ditko jsem mela radsi na patentky a na chodici natahovaci. ty vylozene pletene ala disany se mi nezamlouvaly,, bo byly moc hutne..

animal
13. feb 2012

@lillyzelvicka kde v lékárně dělaj masti, tam ho musí mít, používá se jako masťový základ u spousty mastí. Oni jsou občas debilové 😀

lillyzelvicka
13. feb 2012

@terezita takže někým pletené ? malý je dost akční u přebalování a tak 😀

petkasv
13. feb 2012

@lillyzelvicka to ti kecali, to musí mít, jelikož je to součástí mastiček, které podle lékařského předpisu oni vytvoří, takže buď nekompromisní a říkej že chce bezvodný lanolin (adeps lanae), musejí ho mít, jinak nenamíchají základní mastičky 🙂

animal
13. feb 2012

@lillyzelvicka jo na utíkací děco lepší natahováky a ušila bych je ze 2 vrstev merino interlocku a do mokré zóny dát ještě obdélník v mezivrstvě.

palosek
13. feb 2012

@lillyzelvicka Třinec je menší než Opava...a u nás ho mají 😀 ...já řekla jen lanolin a dostala jsem ten správný... 😉

terezita
13. feb 2012

@lillyzelvicka ty prave ne, ty delaj velkou prdku. jak pise animal, site natahovaky.
@petkasv ona ne kazda lekarna masticky micha..

lillyzelvicka
13. feb 2012

@animal @petkasv holky fakt mi řekli že to neprodávají 🙄
@animal hela a střih jako bez patentků?? popř dáš mi obrázek?

animal
13. feb 2012

@lillyzelvicka jo a kdyby se tě ptali na co to potřebuješ, tak než abys jim popisovala na co opravdu to potřebuješ, tak jim raději řekni, že si potřebuješ udělat mastičku 🙂 oni by na tebe koukali jak na pakoše na co to chceš 🙂

lillyzelvicka
13. feb 2012

@palosek u nás jsou asi natvrdlý mámča mi dotáhla že její známá kupuje na praní a že je drahý a prd že to je jak aviváž, ale vysvětlete jim to , když jim na předváděčce nakecali něco jiného 😝

petkasv
13. feb 2012

@lillyzelvicka jinak já mám Ivuščiny vlňáky na patentky a někdy je to boj do nich malou oblíknout, taky je dost akční, ale dá se to, na noc mám doma pletený a nikdy se mi nestalo že by protekly nebo něco podobnýho, fakt paráda, nekoušou, zaplstnatí se a jsou nepropustný 🙂

petkasv
13. feb 2012

@lillyzelvicka jestli je to jedni lékárna u vás tak to musí mít, jelikož by ti měli namíchat i mastičku, tak jsou prostě blbý ☹

lillyzelvicka
13. feb 2012

@petkasv ne mi jich tu máme hafo já to zkoušela u známe a asi jsem fakt udělala chybu že jsem ji vysvětlovala na co to potřebuju 😀 oni vysokoškoláci někdy zbytečně moc přemýšlejí 😀 ( teď nic ve zlém všem vysokoškolákům 😀 )

caramilla
13. feb 2012

@lillyzelvicka Když jsme tu řešily šití z mylly vlny (to jsou ti ježci🙂, tak Iva říkala, že 3 vrstvy by měly být na vlňáčky OK. Já bych dala na živé, sedící a hýbající se hodně čurající dítě asi radši 2 vrstvy zvenku tohoto oboulícu a doprostřed ten merino flauš, je silný a zdrclý a ten podle mě fak pak nepustí - do kritické zóny myslím 😉
@sussanah Ono to začalo jinak. Já jsem si chtěla šít plenky na Jasmí a střihy, co jsem našla, byly vesměs strašné, takže jsem začala vytvářet svůj, všude jsem se ptala, co a jak se šije, je dobré, drží, neškrábe, netvrdne atp. A holky radily. Terka, Iva a další a další. V tý době se na ŠD řešilo, že by se vyvinul nějaký ŠD střih, jako maminky by ho vyvíjely, a tenby byl pak ke stažení nebo koupení. Takže jsem vnímala potřebu od maminek o něco takového. Já sama jsem byla celkem unavená z toho přešívání, testování a vychytávání, že jsem si řekla "a dost, když si každý bude vyvíjet roky svůj střih doma, padne na to tuny slz a zmrvených plenek, to nemá cenu, co jsem zjistila o šití plenek, dám ven, aby nezkušená maminka prostě měla vše na podnose a měla ze šití už jen radost", i když ne všechny střihy sednou, to je jasné. V té době jsem nešila na zakázku a ani nechtěla!!! Jenže to šlo pak ruku v ruce, tu mě někdo poprosil, tu zase někdo jiný. Předávala jsem použité přebytky na mimibazaru a už to jelo.... A pak, když bylo na mém webu tak 6 střihů a já si udělala ŽL, měla jsem je stahnout? Jen proto, že se tím živím? Resp. přivydělávám?
Pro mě je důležité, že je to ku prospěchu věci, maminky z toho mají radost, sníží to ekologickou stopu dětí, protože i chudá maminka si našije ze starých ručníků kalhotkovky... Celý život jsem pracovala v neziskové organizaci, já prostě asi myslím jinak... Jde o cíl a ne o peníze. Já se užívím něčím jiným, můžu šít něco jinýho než plíny, nebo můžu dělat evaluace pro ekocentra, oponovat práce na VŠ, dělat webmasterku, vést lesní školku, prostě já si něco jiného najdu, kdyby náhodou můj šicí blázinec zkrachoval, což se asi brzo stane 😀 😀 😀 Já mám šití až nad hlavu, tak ať si každý šije doma sám a má z toho radost. Mě se líbí to navrácení ke kořenům všeho, samy si vyrábět na děti věci jako za starých časů...
Jsem možná naivní a taky toto je trochu pokrytectví... Resp. fakt to tak mám, ale myslím, že tomu asi nebudou mnozí věřit 😀 😀 😀 Nicméně platí jedna podstatná zásada - vím, že můj čas má určitou cenu a zadarmo nic nešiju, charitu nedělám, když šiju bundu, nechám si to zaplatit, kamarádka, švagrová, všichni platí stejně, zadarmo nešiju, jen dárky. To taky mám ze své práce v NNO, musí se počítat cena všeho. Střihy mají taky cenu... Terezita mě teď přivedla na zajímavou myšlenku, jak to vyřešit, tak se těšte na blogu, bude se platit! Ale ne mě 😀

ucitelka70
13. feb 2012

@maryol pozreala som jej album, a toto sú tie 3d farby - protišmykové http://www.hobby-kreativ.sk/hobby-kreativ/eshop...

lillyzelvicka
13. feb 2012

@caramilla Peti jo to si pamatuju když to teď říkáš 😀

caramilla
13. feb 2012

@lillyzelvicka My máme od narození jedině disany. Taky jsem pro natahovací. A ten bezvodý lenolin jsem sehnala u nás v lékárně na první pokus a když jsme to kupovaly se švagrovou, tak v Jablonci taky na první pokus, tak to je fakt záhada:D Kdybys chtěla, tak ti ho můžu v nejhorším u nás koupit a poslat.

mikulka45
13. feb 2012

@petkasv tiez davam malemu na noc pletene vlniaky a su to teda drziaky s velkym D. Este mam doma kupovane loveybums lightweight jersey na suchy zips, ale onicom, este mam pocit ze sa nejako roztiahli a to si davam pozor ako s nimi zaobchadzam. Za mna na chodiace dieta jedine natahovacie 😉

ucitelka70
13. feb 2012

potrebujem pomoc - poradiť, kde mám hľadať inšpiráciu na šijací kútik, zajtra by mali expodeovať môj OL Brother, a chcem nejaký kútik zriadiť, zatiaľ som šila na kuch. stole - mám kufríkový veritas - tak pošijem, poskladám, poriadim a je to! lenže už teraz to bude zrejme iný level, v kuchyni mám nevyužitý priestor 1,5 m, ale je problém, že je na severnej strane bez okna..... 😢

sussanah
13. feb 2012

@caramilla vsak rikam, ze mas muj hluboky obdiv a fakt jsem to nemyslela ve zlem 😉
Lesni skolku anooooo, nechces ji otevrit nekde pobliz me, idealne s logopedickou tridou 😀

palosek
13. feb 2012

@ucitelka70 ...dokup dobrou lampu 😀 Hlavně, aby tam byla zásuvka.. 😉

ucitelka70
13. feb 2012

@palosek zásuvka nie je, ale nejako poriešime - potiahneme elektr. a zalištujeme.... aj osvetlenie veru musím poriešiť aj predlžovačku, ale najaký super stolík alebo skrinku? na ikea hacker som pozerala, ale nenašla vhodné

beky52
13. feb 2012

@ucitelka70 ..kup si nejaký stolík..kam sa ti zmestia obidva stroje..a nejaku nastaviteľnu lampu..mne spravil manžel..a je to super..a chcela by som sa opýtať..za koľko si kupila Owerlook Brother?..a 4niťový?

ucitelka70
13. feb 2012

@beky52 350, na šijacie stroje patchwork, dá sa aj 3 aj 4 nite