icon

Ako odučiť 4-ročnú od nočnej plienky?

slniecko263
29. dec 2023
Používateľ slniecko263 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od slniecko263.

Ahojte vedeli by ste mi poradiť mám 4 ročnú škôlkárku v januári bude mať 5 rokov a ešte na noc máme plienku vždy do rána je zacikana chcela by som ju odučit ale neviem ako máte skúsenosti?

Strana
z3
terka224
30. dec 2023

@annm81 ďakujem za radu, chytám sa už všetkého, čo nám môže pomôcť. Verím, že sa jej to niekedy stane v spánku, ale akurát keď sme si to odsledovali, sme boli ešte v obývačke, pozerali TV, takže nebola všade tma a ticho a aj tak akurát.
Ten zvonček asi vyskúšam, nad tým som aj ja uvažovala🙂
Ja už som z toho taká frustrovaná, že hľadám všetky možné spôsoby ako jej pomôcť. Ona je vo viacerých veciach veľmi ťažká povaha, ťažko sa s ňou pracuje. Pritom je na svoj vek v iných veciach veľmi šikovná, inteligentná. Len teda má svoju hlavu a ide podľa seba vo všetkom 😂 ona sa aj viac krát priznala, že nechcelo sa mi ísť na záchod tak som sa vycikala do postele. Niekedy už s mužom ozaj nevieme ako na ňu 😕

sofia1979
30. dec 2023

@terka224 no možno ani o tom nevie ste si istá, že je už prebratá?

terka224
30. dec 2023

@sofia1979 viac krát sa priznala, že sa jej nechcelo ísť, vie o Tom, že cika 😕 doteraz stále chodila na záchod, posledné 3 týždne to je takto. Niekedy tvrdí, že spí a niekedy, že sa jej nechcelo. Stále jej hovorím ak sa jej nechce ísť, že to chápem, stačí na mňa zavolať a ja ju na ten záchod zoberiem. Včera keď sme si ju odsledovali, veru nespala, bola prebrana aj keď som potom za ňou išla. Skúšam všetko možné, ako jej pomôcť. Uvítame hociaké rady 😕

mima172
30. dec 2023

@terka224 Viem, že ma tu teraz asi mnohé odsúdia, keďže to, čo ti napíšem je v rozpore s modernou výchovou (ja tomu vravím, že deti sú šéfovia a rodičia sluhovia), no sama si načrtla trest. Moja otázka? Prečo nie? Vhodne zvolený trest je podľa mňa úplne v poriadku. Zákaz niečoho, čo má rada - obľúbená hračka, rozprávka, sladkosti atď. Keďže si tvoja dcérka sadne na posteľ a sleduje ako cika, dokonca ti aj povedala, že vie, že cika, tak to znamená len to, že je veľmi rozumná. Vhodne zvoleným "trestom" (skôr motiváciou) nič nepokazíš. Pripadne, skúsiť odmenu za nepocikanie sa v noci? Napr "zajtra ti dovolím o jednu rozprávku viac, 3 cukríky viac, 1 kinder čoko viac atď..." ak na mňa v noci zavoláš, keď sa ti bude chcieť cikať. Keby sa dieťatko pocikáva nevedomky, tak to je samozrejme iné, ja som toho názoru, že na toto musí dieťa dozrieť, no podľa toho, čo píšeš tvoja je zrelá až až 😊🙂

sofia1979
30. dec 2023

@terka224 možno má nejaký blok vzdor keď vravíte že teda je pri vedomí tak ju nechať v tom keď to robí schválne ci3sa jej to bude páčiť

terka224
30. dec 2023

@mima172
@sofia1979
Ďakujem vám za rady. Snáď niečo pomôže 🙈

annm81
30. dec 2023

@terka224 Ja by som ešte podotkla, že naozaj vylúč možnosť, že o tom nevie. Schválne sa pravidelne pocikávať do postele totiž nie je normálne správanie a hoci psychológa neodporúčam pri každej banalite, tak tu by si to zasluhovalo (ak to naozaj robí vedome). Čo robí po vycikaní? Ľahne si a spí ďalej? Ak ju tak necháš, ostane tak až do rána? Môžeš vylúčiť možnosť, že povedala, že o tom vie len preto, že ste na ňu tlačili otázkou "prečo si to spravila"? Lebo ak dieťa nepozná dôvod svojho konania, ale rodič sa ho dožaduje, dieťa si často dôvod vymyslí. Stačí, že ste sa jej raz opýtali " prečo si to spravila? Nechcelo sa ti vstať?" a dieťa už má nápovedu, ako odpovedať na niečo, na čo odpovedať nevie. Trestom ale ozaj nič nevyriešiš, jedine tak ďalšie psychické problémy. Ak o tom nevie, trest nepomôže, len môže spustiť ďalšie problémy s vylučovaním. Ak o tom vie, nie je to roztopaš, ale dieťa potrebuje pomoc odborníka.

Ešte by som možno skúsila jednoducho kúpiť plienky, sadnúť si s dieťaťom, že počuj maličká, zdá sa, že nedokážeš ešte v noci byť bez plienky, vrátime sa k nej a je to v poriadku, niektorým deťom to trvá aj takto dlho, nikomu o tom nebudeme hovoriť a až budeš mať o nejaký čas pocit, že to zvládneš, skúsime jednu-dve noci bez plienky a zariadime sa podľa výsledku.

klip0
30. dec 2023

@annm81 absolútne súhlasím

terka224
30. dec 2023

@annm81 ďakujem za radu. Nad tým psychológom dosť uvažujem poslednou dobou, nie len kvôli pocikavaniu sa ale celkovému správaniu. Je to dieťa samozrejme, nebude skákať ako my povieme to ja viem. Mám vyštudovanú predškolskú pedagogiku ale pri nej som teda stratená mnohokrát. Máme s ňou veľa ťažkých situácii a nás ako rodičov to dosť mrzí 😕 vyplazuje deťom na ulici jazyk, na dospelých vrčí (samozrejme, že jej to bolo vysvetlené ale jej odpoveď je vždy mne je to jedno. Ak ju za to vyhresime tak sa nám zasmeje do tváre). V škôlke je zase väčšinou až moc dobrá. Potom ideme domov zo škôlky a ja mám pocit ako keby si potrebuje tú energiu vybiť na mne, tak si nájde niečo kvôli čomu bude plakať celú cestu domov, napríklad že ona chce gaštan (len tak z ničoho nič). Musíme asi zapracovať s manželom aj sami na sebe, chce to viac trpezlivosti, venovania sa jej, lebo ona to očividne potrebuje - pozornosť len pre ňu samú.
Čo sa týka tých plienok tak môžem to vyskúšať ale ona ich vyslovene nechce. Skúsim jej to povedať tak ako ste vy napísali a uvidíme.
Každopádne ďakujem za každu pomoc a radu. Chceme byť len o kus lepší rodičia, aby to malo aj výsledok v jej správaní. Všetko po nej mladší brat opakuje a to tiež nie je dobré.

sofia1979
30. dec 2023

@terka224 ešte ak teda máte len ju je možné, že ak je v škôlke dobrá nemá rešpekt žiadny pred vami možno trošku prísnejšia, ale ďalšie je a to robila aj naša keď prišla zo škôlky bola urevana zlá furt sa niečoho dožadovala bola sama a teda chcela viac pozornosti aj v tom môže byť kúska pravdy no v ďalšom prípade aj obdobie vzdoru to tiež vrcholí

matkahelka
30. dec 2023

@sorayaardente je UPLNE NORMALNE ak ma dieta do 6r.na noc plienku. a je chore nedat dietatu vecer napit, alebo ho v noci budit. medicina a jej poznatky pokrocili milovymi krokmi oproti tomu, co vedeli nase babky, mamky, svokry. dnes sa z mnohych ich ponicov lekari chytaju za hlavu. staci sa spytat urologa a nie mamky, babky, svokry.

matkahelka
30. dec 2023

@slniecko263 rady typu nedavaj pit a budit v noci by som neodporucala, aj ked ako vidim, poniektore matky sa zabudli v inom storoci. moj svagor je lekar, obaja jeho synovia mali plienky do 6.rokov na noc, nemali ziadne zdravotne problemy, len jednoducho "nedozreli" na to, aby moc udrzali. mali potvrdene urologom, ze do 6.rokov je to uplne v poriadku a ziadnym sposobom to silit netreba. mam kamosku, ktora oducala 4roc. syna tak, ze ho budila tusim 3x za noc. trvalo to vyse pol roka. po pol roku sice maly moc na noc udrzal, ale dalsi polrok sa jej cca v tych casoch sam od seba budil len tak. za mna uplne psycho takto zmagorit dieta.

derdia
31. dec 2023

@amelia89 nehnevaj sa, alebo hnevaj sa, ja nepotrebujem proti tebe argumenty. Pretoze ma absolutne nezaujimas, a nemam preco s cudzim clovekom sa na internete dotahovat...argumentovat si mozes s niekym inym.

amelia89
31. dec 2023

@derdia 🤣🫣 ja sa nehnevam ❤️ To je v poriadku. Vela lasky do noveho roka!

Strana
z3