icon

Ako odučiť 4-ročnú od nočnej plienky?

slniecko263
29. dec 2023
Používateľ slniecko263 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od slniecko263.

Ahojte vedeli by ste mi poradiť mám 4 ročnú škôlkárku v januári bude mať 5 rokov a ešte na noc máme plienku vždy do rána je zacikana chcela by som ju odučit ale neviem ako máte skúsenosti?

jablkovastrudla
29. dec 2023

Sestra toto riesila s neterou, ona mala plienky na noc snad do 6 rokov. Obmedzili pitie na noc, budili ju a davali na zachod a nic nepomahalo. Doktorka ich ukludnila ze je to ok, toto nie je o lenivosti dietata. Im musi dozriet nejaka cast v mozgu, toto nevies ovplyvnit.

nikiki29
29. dec 2023

@slniecko263 môj syn sa tiež dlho na noc nevedel odplienkovať. Keby čakám na suchú plienku ráno, tak ju má doteraz. Rok po zrušení dennej a obednej plienky som proste plienku (aj keď bola stále mokrá) vzala, vysvetlila a skúšala. Pred spánkom menej piť (max 1dcl vody najneskôr 30 minút pred spaním) potom cikať, spať. Ja chodím spať pred polnocou, takže pred tým ako som išla spať, zobrať polospiace dieťa na ruky, položiť na záchod, vycikať, uložiť spať. Niekedy ani nevedel že som ho zobrala. Robili sme to pár týždňov. Bolo aj veľa nehôd, ale prešlo to. Je bez plienky… ja už by som nekupovala plienky, ak samozrejme nemá zdravotný problém.

jakubkoanjelik
29. dec 2023

@sorayaardente to sú také rady, budiť , meniť plachty a prať bude dokým to dieťa nedozrie. To nie je vec čo sa dá naučiť. Akurát bude dieťa vystresované lebo ho budú každú noc trápiť a ono to cikanie aj tak nebude vedieť ovládať . V nemocnici bola s nami pani s 8 ročným dievčatkom, čo museli pravidelne cievkovať lebo mala strach sa vycikať. 1000x jej mama povedala, že ľutuje, že ju nenechala na pokoji. To dievčatko zadržiavalo statočne.

@slniecko263 môžeš sa skúsiť poradiť s pediatričkou, možno vás pre istotu pošle na nefrologiu, ale myslím si, že bude tvrdiť , že má malá ešte čas.

sorayaardente
29. dec 2023

@jakubkoanjelik ja nechápem,čo máte s tým,že čo sú to za rady,ostatné ženy tu tiez píšu,že nosia /nosili deti v noci na záchod ,to dieťa si to nepamätá,sme tu 50/50 čo sú ženy za a proti,tak čo teraz,každý nech robí ako uzná za vhodné ,samozrejme bez stresovania seba a deti.

jakubkoanjelik
29. dec 2023

@sorayaardente tak ja neviem, ale prezliekať dieťa a periny každu noc je akurát tak na slučku . Nevyspí sa nik... Nie som si istá či je práve toto " bez stresovania"

maris5
29. dec 2023

Nechaj jej plienku. Starsi mal tiez problem, v 4 rokoch uz nechcel plienku na noc lebo sa hanbil, potom bol mokry a cely zamrznuty. Pomohlo az vybratie nosnej mandle. U neho to bol hlavny problem, lebo ked konecne zaspal zaspal tak tvrdo, ze sa ho nedalo zobudil.
Mladsi sa v pohode budi v noci na cikanie. Obcas sa vyskytne mokra plachta, ale vieme, ze "riesi" nejaky problem v sebe. A vtedy povie, ze sa spotil, nie ze sa pocikal. Je to pre neho ponizujuce, ak by sme mu vraveli, ze sa pocikal.
Do 6 rokov je to v norme, nebude to riesit ziadny lekar. Dieta musi dozriet, ak nema problem dat si plienku tak neries. Ak s tym ma problem rodina, nech si to necha pre seba.

sense
29. dec 2023

Naša malá tiež v noci do 6 rokov plienku a to sme chodili od 5 na nefrologiu, mala aj iný problém inak by to riešili ažpo 6 roku. A v tých 5 rokoch sme dostali na výber lieky alebo počkáme do. 6 rokov. A keďže som do nej nechcela pchať lieky a vedeli sme ze mala aj iny problém sme čakali.

mofa
29. dec 2023

Dietatu potrebuje dozriet mozog…proste sa jej neprodukuje hormon, ktory je zodpovedny zato aby sa nepocikala. A tým že ty ju budeš noci budiť a nebude pit tomu vobec nepomozes… To len niektoré mamičky si myslia,že to funguje a ako skvele to majú vymyslené. Nemá to nič spoločné so žiadnym tréningom.

betulinka1
29. dec 2023

@slniecko263 kamoska to riesila a bola s malym u neurologa. Chudak maly dostal nejake lieky, udajne pomohli. Osobne si ale myslim, ze by to preslo same. Ale ucitelky na nu tlačili, lebo sa docikaval aj pri poobednom spaní v skolke. Moj osobny nazor je pockat a byt trpezlivý kym to prejde ako davat nejake lieky detom, ked to nie je uplne nevyhnutne.

bimbina
29. dec 2023

@slniecko263 moja mala sa nepocikava, ale dávam ju stále pred spaním cikat a o polnoci keď idem spat budím tak isto na nočník. Vycika sa a spí ďalej. 😊

amelia89
29. dec 2023

@bimbina a keby si ju nechala spat celu noc tak čo by sa stalo? pocikala by sa ?

bimbina
29. dec 2023

@amelia89 nie , veľakrát sme ju už nechali, a už ju postupne aj nechávame . Máme v jej izbicke kameru, a pri kontrole vidím že sa mrví. Keď sa mrví alebo spí nekludne, dám ju piškať, ale už ju viacej nechávam bez toho nočného cikania. Ma 3,5 roka , čiže tak nejak no 😊 treba skúšať …

amelia89
29. dec 2023

@bimbina no ja sa nepytam kvoli sebe,moj syn sa nepocikava,ale len keby sa pocikaval tak by som ho nebudila a proste pockala kym to prejde same (tak aj bolo- v lete uz necikal,potom zase zacal tak som mu dala opat plienku na par tyzdnov a zase ju mal suchu tyzden-dva tak sme mu ju uz vzali natrvalo) ale proste dozrel do toho sam nebudili sme ho 🙂

tanyan
29. dec 2023

Plienky prestaň dávať až vtedy, keď budú ráno opakovane suché. Každé zdravé dieťa dozrie...

lavender94
30. dec 2023

@sorayaardente nechapem čo je toto za logiku. Dávat dieta v noci ma záchod. No sice sa ti nepočura do postele a nemusí mat plienku, ale nič to nemení na tom, že to dieta to samé nezvládne. Takto si môžem trápit dieťa aj seba kľudne tri roky tym vstavanim a aj tak to neurýchlim. Tak načo je to vlastne dobre? V čom je to lepšie ako nechať mu tu plienku pokým mu raz neostane sucha?

terka224
30. dec 2023

@slniecko263 Pripnem sa túto k diskusii. Ak my vie niekto poradiť. Tiez 4 ročná dcérka, pekne chodila v noci na wc. Posledné 2/3 týždne vždy sa pocikala - každú jednu noc 😕 už sme boli tak zúfalí, že sme jej dali na noc kameru do izby a ona sa normálne zobudí a vycika sa do postele ! 😩
Dnes ráno sme jej povedali, že o Tom vieme a ak sa to bude opakovať, tak bude mať nejaký trest (zákaz tv, bez sladkostí a pod). Ja neviem čo toto je ale som z toho už zúfalá. Aj jej správanie.. ideme po meste, ona na ľudí vrčí, zazera. Je strašne tvrdohlavá, drzá. Nejde to s ňou ani po dobrom ani po zlom 😩

vreckovka2
30. dec 2023

Ako pisu, je to do 6 rokov v poriadku. Mozes pozriet v noci, ci nedycha ustami. Velmi zjednodusene. Ak totiz dieta dycha ustami, tak je spanok menej kvalitny, budi sa, oblicky pracuju a dieta potrebuje cikat.

sofia1979
30. dec 2023

@slniecko263 ja si myslím že ešte samozrejme má čas dozrieť na to, aby nepotrebovala v noci curat no skúsila by som možno pred spaním tu plienku nedať piť do tej siedmej vycurat a spať. Možno potrebuje nakopnúť. Moja bude mať 5v marci ja som plienku na nič v 3rokoch proste už nedávala a čuduj sa ona hneď prišla na to dokonca sama sa budí keď jej treba. Nijako to neobmedzujeme ide sa pred spaním pekne vycurat a spať. Skús nič za to nedáš uvidíš. Určite každé dieťa má svoj čas na to aj tvoja skôr či neskôr príde na to. Držím palce no plienku by som 4 ročnej skoro 5 nedávala už.

sofia1979
30. dec 2023

@slniecko263 pardon nepotrebovala v noci plienku som myslela

sofia1979
30. dec 2023

@beata_k ale čo by ju trápila smadom preboha ale logicky na noc predsa nebude piť do nemoty sama iste vies, že môže zaťažiť obličky nikto jej predsa nekaze nepiť.

sofia1979
30. dec 2023

@terka224 trest? To vážne?

tamtumdo
30. dec 2023

Môj prvý sa pocikaval dosť dlho možno skoro do 6 alebo 5,5. Doktorka mi vysvetlila,že to nieje jeho chyba. Že keď nastúpi do školy a bude sa to stávať,potom to budeme riešiť. Ako bolo spomenuté má to niečo s vývojom mozgu,alebo nervovou sústavou nepamätám presne... Niektorím to dozrieva neskôr,dieťa to nevie ovplyvniť...Aj nepil večer,aj sme ho budili aj ta sa pocikal...Potom zo dňa na deň to uťalo. Bol dosť veľký samozrejme plienku nechcel...tak sme mu ju museli dať,až keď spal...ráno ju schoval,hambil sa už za to,ale každé ráno pocikana,keď sme zaspali aj my,zabudli sme dať,ani nepremokavá plachta nepomohla,ani podložka pod tým....Ale prejde to chce to len čas😉

riyadh
30. dec 2023

@slniecko263 neodnaucis niako,samozrejme vecer uz nepit pred spanim atd, musi dozriet dcerka.. Synceka som Mala takeho od dennej plienky 2,5 roka a v noci vzdy nad ranom sa pocikal. Dcerku som v noci kojila, budila ho a bolo to na nic, Lebo natom WC spal a padal z neho. Tak som to vzdala, januar Mal 4 roky, cez Leto Jul August sa Sam odnaucil od plienky v noci, skratka mu to "doplo". A detska Dr jeho mi hovorila, ze do 6r sa nocne pomocovanie neriesi. Na porovnanie dcerka rovnaka vychova, od 18m bez dennej plienky a od 20m uplne bez plienky.

terka224
30. dec 2023

@sofia1979 tak mi niečo poraďte ? Ako to mám riešiť, keď sa zobudí a vycika sa v posteli ? Nie, že by nestihla alebo tak, jednoducho to urobí, lebo chce

medea2003
30. dec 2023

@slniecko263 prosim ta, neries to, ziadne trapenie ze nedat pit, budit v noci - mimochodom to je pre dozrievanie nervovej sustavy peklo, nebodaj nechat spat v mokrom, nech je to neprijemne... aj s takymi radami som sa stretla.. Je to o dozrievani mozgu, je male percento deti, ktorym dozrieva pomalsie, to vobec neznamena ze je hlupe alebo co, je fyziologicky jav. Davaj plienku na noc pokial treba. My sme so synom presli vsetky tieto rady a bolo to len trapenie, stopla som to, nechala plienku. Potreboval ju do siestich rokov, potom zostavala sucha, teraz je druhak a ziadny problem, este rano ho musim hnat na zachod, neviem dokedy by vydrzal. Nesil to a maj trpezlivost, pride to bez tych vsetkych zasahov, ktore deti len trapia.

annm81
30. dec 2023

@terka224 a si si istá, že je naozaj prebratá a vníma, čo robí? Alebo si sa jej skúsila opýtať, či sa náhodou nebojí tmy a preto nejde na toaletu?

terka224
30. dec 2023

@annm81 nemá tmu, má vždy zapnuté svetielko, dvere otvorené. Stále jej opakujem, že ak nevládze ísť na záchod stačí na nás zavolať a my prídeme. A je aj prebrata. Včera sme ju sledovali na Tom baby monitore a ona normálne si sadla a ešte pozerala ako cika. 😕

derdia
30. dec 2023

@amelia89 pozri mne je to uplne jedno. Nech si mamicka vyberie sama co uzna z vhodne. Mam ine veci na robote. Ako sa dotahovat na mk. Prajem pekny den😉

amelia89
30. dec 2023

@derdia ano to je tak vo zvyku ked nie su argumenty. Jasne urcite je to na danej mame🙂 Pekny den aj tebe ❤️🍀

annm81
30. dec 2023

@terka224 Ale to, že si sadla ešte neznamená, že je naozaj prebratá a nie v polospánku. V prvom rade by som teda zistila, či vôbec vie o tom, čo v noci robí. Ak vie, potom prečo nejde z izby - najčastejší dôvod je strach z tmy, noci, ticha - ani malá lampa neznamená, že je tam denné svetlo, ktorého sa nebojí. Skúsila by som dať nočník hneď vedľa postele. Alebo jej dať malý zvonček, ktorým môže na vás zazvoniť. V noci sú jednoducho zmysly zbystrené a reálne môže mať strach nielen z prítmia, ale ešte aj z toho, do tej tmy zakričať.