icon

Čo je normálny základ pre bábo?

reni1512
30. dec 2012

Ahojte maminy... pridavam sa k buducim maminam cakatelkam, sme v 11tt, dufame ze vsetko bude dobre a babo sa narodi v lete,preto chcem sa opytat na jednu vec... Ako tak chodim po MK vidim tu albumy plne nespocetnym mnozstvom oblecenia pre vase ratolesti co si fotite... Je vobec MOZNE vyuzit toto vsetko co si nakupujete pre babatka??? Co je vlastne normalny zaklad pre babo? Ved mam pocit ze vam niektorym musia skrine praskat vo švikoch a dieta to ani nie je schopne vynosit. V knihach som sa docitala ze babatku novorodeniatku staci zopar veci, lebo z nich vyrastie sup sup.. Viete mi poradit ake je optimalne mnozstvo bodiniek a svetrickov a ciapociek?A tiez musim si zaobstarat vajicko na prevoz z nemocky? Lebo mam pocit ze som uplne sialena, ked sa mi taketo nakupy zdaju nezmyselne...Vdaka 🙂

reni1512
autor
30. dec 2012

@soldi ja len proste nechapem preco sa tu niekto musi navazat..ked sa len slusne pytam co mam nakupit aby som sa vyhla zbytocnostiam...nie som ani maniacka ani skupa, len uvazujem, je tu sice milion tem, ale radsej pocut nazor maminy ktora ma skusenosti a este s letnym babom je na nezaplatenie.... neviem co je na tom zle, mysliet si, ze nepotrebne veci su skratka nepotrebne. Mozno ani ja nevyuzijem kopec z toho co nakupim, ide o to, aby som nekupila 10ks bodiniek c 50 ked sa do nich babo nevojde.. A nemam nic proti mamickam co to prehanaju, je to kazdeho vec, no zdielam nazor so zenami ktore maju skusenost a uznaju ze menej je niekedy viac... Vyšťavila si ten zoznam uplne? 🙂 tak dakujem, ak budes taka zlata, mna to len potesi! Ano aj my sme si kupili uz zopar veci pre potesenie, to je uplne normalne 🙂

reni1512
autor
30. dec 2012

@elledriver no musim ta sklamat :D nebola zalozena preto :D

reni1512
autor
30. dec 2012

@clarissa uz sa mi nechce ani reagovat... (nemyslim na tvoje spravy) ... mam pocit ze som spachala trestny cin touto otazkou...

henikav
30. dec 2012

@reni1512 popozeraj si nejake odporucane zoznamy k detskemu obleceniu, drz sa viacmenej toho no a ked sa babatko narodi, uvidis sama kolko coho budes potrebovat. Co sa velkosti tyka, ja napriklad 50tku ani nekupujem, syn bol velky, predpokladam ze aj toto babo bude vacsie, takze zacinam od 56 a viac. Este pocitaj s tym ze ti ludia v tvojom okoli daju kopu veci, mna doslovne zavalili, kupujem len take vecicky, co mi udru do oci a pre radost, no a tiez vies nakupit strasne vela na bazariku veciciek v dobrom stave. Podla mna pockaj, ked uz budete vediet pohlavie a podla toho budes nakupovat, no a podla tvojej potreby, tiez nenakupujes rovnake vecicky pre dieta s ktorym si doma na materskej a cas travite relaxom na zahrade, alebo v pieskovisku, alebo s dietatom, ktore ide skoro do jasli, nasa pojde do jasli, takze ju tam nebudem nosit v pyzamku 😉

clarissa
30. dec 2012

@elledriver preco,ved to neni o marnotratnosti 🙂 Rocne babo jednoducho 15 teplakov nepotrebuje aj keby sa denne valalo v blate 🙂 To nie je take slovenskee, to je take logickee 😉 zakladatelka temy sa pytala ci maju prave taketo nakupy zmysel a ja kedze tiez niekedy takto sialene nakupujem tak hovorim ze :Nemajuuuuu 😅

reni1512
autor
30. dec 2012

@drobcek26l dakujem si velmi zlata 🙂 je velmi mile pocut nazor ze nie je babo az take narocne 🙂 som zvedava dokedy 🙂 ... mas pravdu, nerobit si tazku hlavu, zobrat sa a nakupit postupne co bude treba 🙂 dakujem!

maznacik007
30. dec 2012

nechapem preco maju niektori potrebu riesit ci ma niekto v skrini sto veci alebo len desat...... tu strasne tazko povedat kolko oblecenia dieta ma mat... inak sa nakupuje ked prichadza prve vytuzene, niekedy roky cakane, inak ak bude dievcatko viac parady, inak ked zijeme na dedine a deti su denne na dvore
nie je to jedno kto chce nech si kupi.... okrem toho taketo male vecicky sa daju zohnat uplne lacno ci uz vo vypredajoch alebo aj pouzite lebo to male babenka neznicia...

aj my dospele zeny si mozeme povedat ze nam stacia dvoje topanky ale kolko ich realne mame v botniku....

ak potrebujes rady kde lacno nakupit tak si preformuluj temu prip. zaloz inu....

soldi
30. dec 2012

@reni1512 ak si precitas svoju povodnu otazku, tak znela trosku utocne 🙂
je rozdiel napisat, ktore veci pre babo su potrebne a rozdiel napisat, nezmyselne nakupovanie 🙂
ten zoznam som ale bohuzial nenasla :(

ale pamatam si, ze som kupovala 8 bodyniek s kratkym rukavom, 4 s dlhym, dupacky som nekupovala vobec, to sa mi nepaci, teplacikov som mala asi styri ks (stacia dva podla mna)
co som velmi vyuzila a stale vyuzivam je fetexova deka a jedna tensia deka do kocika.
urcite jednu dve tenke ciapocky.
nejaky kabatik- mala som dva kusy, urcite staci jeden.

pisem o velkosti 56.

mensie velkosti som nemala ziadne. z velkosti 62 som mala toho podstatne viac. 🙂

namornicka
30. dec 2012

Záleží aj na tom ako často periete. Ja mám tiež radšej pre deti viac oblečenia, pretože periem 1x týždenne, za ten prací deň otočím 3-4 veľké práčky (7kg). Nechcelo by sa mi prať každý druhý deň, to je pre mňa otrava, stále riešiť prádlo, počas celého týždňa. Takže je to všetko veľmi relatívne.

reni1512
autor
30. dec 2012

@henikav skusili sme aj ten bazar 🙂 ja sa nebranim...nasla som si zavinovacku do kocika a nelutujem! dakujem krasne za nazor 🙂 pokusim sa nejako riadit zoznamom, musim si aj ja spisat co je naozaj potrebne a co uz mame...Nieco malo ostalo aj po mne (no skor z tych praktickych veci) a nie oblečka, ale aj to je pomoc 🙂

soldi
30. dec 2012

@reni1512 jaaj, a velmi vela sme vyuzili overaly. tie su pohodlne pre Teba aj pre babo, nic ho netlaci, nas v nich spinkaval do roka a pol 🙂 letny overal su vlastne opalovacky. tie som ale nemala ziadne, bodynko mi prislo ze posluzi uplne rovnako 🙂

clarissa
30. dec 2012

@reni1512 vies to je tak...ja tiez zbesilo nakupujem a predsa ti radim:Nerob to...nieje to mudre,sama viem ze nakupujem az zbytocne niekedy....Kdezto niektore ta budu presviedcat ze mat plnu skrinu je stylove a rozumne a kraaasne a tak....Musis sama uznat...ci chces nakupovat znackove nove,znackove v second handoch(vyborna volba) alebo obycajne napr v tescu ktore su tiez kvalitne a krasne...Sama zistis ako bude babo rast,co mu treba nevyhnutne a co by si mu kupila len tak pre radost,na paradu 😉

drobcek26l
30. dec 2012

@reni1512 Ja viem že sa to ešte zmení, náš drobec má len 4 mesiace, ale zatiaľ sa mi zdá, že nás to finančne vôbec nestojí toľko ako mi všetci hovorili a to musíme ešte kupovať mliečko lebo nemôžem kojiť. Tak sa toho určite neboj. No a aj teraz máme oblečenia iba pár kusov - asi dva šuflíky v komode a myslím si že Tomáškovi nič nechýba. Je vždy pekne oblečený a čistý.

soldi
30. dec 2012

@clarissa ano, pravdaze, Ty vies urcite lepsie ako sa moj dvojrocny (20 mesiacov je skor v dvom rokom nez k roku 😉 ) zaspini a ako casto ho mam prezliekat.
kokos zeny co vas na tom tak stve, ze ma tolko teplakov??? ja napr. nemam ziadne 😝

a triciek s dlhym rukavom ma dokopy asi 50, no a co?! 😀
he he, a kolko ma bund pisat ani nebudem, lebo by to niektore citlive osoby nemuseli predychat 😀

nae
30. dec 2012

@reni1512 ahoj, prvý syn sa narodil v lete, čo sa týka oblečenia, mala som cca toľkoto kusov veľkosti 56 a 68 (počty sú celkovo za obe veľkosti):

6 ks body s dlhým rukávom, 6 ks body s krátkym rukávom, 3 ks dupačky, 3 ks tepláčky, 1 fleese mikinku (nevyužila som, bolo teplé leto), 3 ks triko s dlhým rukávom (používala som na bodyčko ako mikinu, keď bolo výnimočne treba), 2 ponožky, 2 zavinovačky, látkové pliebky asi 15 ks (na utieranie sliniek apod.). Žiadne cumlíky ani hračky sme dopredu nekupovali, veľa vecičiek sme aj podostávali (nededila som po nikom). Niektoré veci som mala len požičané. Ja osobne som nemala fakt šajnu na odhad tých veľkostí, takže som dokupovala až postupne ďalšiu výbavičku podľa toho, ako malý rástol. Prvé nákupy boli z Tesca alebo také balíčky, čo sú aj tu v bazare (viac roznych druhov vecí v jednom balíku). Niekto má problém kupovať pre deti veci po niekom a potrpí si len na nové, mne to nevadilo dávať malému aj zachovalé veci už používané. Mne bolo jednoducho ľúto kupovať napr. bodyčka za vyše 100 Sk jedno, keď som vedela, že to bodyčko bude nosiť tak mesiac. Ale koľko ľudí, toľko chutí 😉
V lete

reni1512
autor
30. dec 2012

@clarissa povazujem ta za rozumnu a spravnu zensku 🙂 ... vazim si ze sama uznas, co robis nespravne... ako drobcek pisal, hlavne ak mame same so seba pocit ze babo je ciste a pekne 🙂 a potrebne veci si stale dokupit ako nevyuzit 🙂

mawka
30. dec 2012

http://www.otto.sk/d-5711760-zakladna-vybavicka... inspiruj sa a podla svojho uvazenia. moja mala bola koncom leta a mala som body s dlhym rukavom 5 ks, s kratkym 5 ks, 5 dupaciek, 3 polodupacky, sadu podbradnickov, kabatiky bavlnene 5 ks a svetriky dva kusy, bavlnene tensie ciapocky 2 ks a hrubsie bavlnene 2 ks, ponozticky a take papuckove ponozky. co ine potrebuje novorodenec, ked rychlo rastie? okrem toho bezna kozmetika, plienky, vlhcene utierky, hniezdo do postielky, kocik, vajicko. a postupne ako rastla, tak som dokupovala podla potreby. nikdy som nekupovala dopredu o niekolko mesiacov. potom na zimu overal. jaj a z emitexu som mala deku do vajicka aj normalne sa dala pouzit, dobra vecicka.

reni1512
autor
30. dec 2012

@nae dakujem 🙂 paradny zoznam 🙂 aj my radi chodime v tescu po oddeleni 🙂 a vobec sa nebranim ani bazarom atd 🙂 no malemu babatku radsej kupim novsie a potom uz moze aj nosene veci znicit 🙂

mawka
30. dec 2012
reni1512
autor
30. dec 2012

@mawka jeeej vdaka 🙂 kazda cenna rada sa mi zijde 🙂

mawka
30. dec 2012

@reni1512 na otte som sa inspirovala, nakoniec som kupovala v tescu alebo online z anthony fashion, to je slovenska vyroba a bola som maximalne spokojna s tou uplne prvou vybavickou.

reni1512
autor
30. dec 2012

@mawka wau to som este ani nepocula... 🙂 vdaka!

lucinocka
30. dec 2012

@reni1512 v lete by som toho vela nekupovala, babatka aj tak zboznuju byt hole, moja by bola hola aj teraz, aj keby jej rit mala odmrznut :D Najviac asi vyuzijes bodynka s kratkymi rukavmi bez noh a potom neskor si na jesen dokupis podla toho ake ti bude babo velke🙂
my najviac vyuzivame bodynka s dlhym rukavom bez noh a na to overalik na ramienky s dlhymi nohami..to je najvdacnejsia kombinacia lebo nema holy chrbatik..a toho ideeeeeee...
Napr. dnes sme dosli zvonku, prezliekla som ju do tensieho, nakrmila, cela sa mio povracala, komplet som ju prezliekla, dvihnem na ruky, druha supa, zase komplet ovracana / a to mala podbradnik aj plienku omotanu kolo hlavy :D/ zase vsetko do kosa , obleciem tretikrat, zda sa mi ze nejak smrdi, otvorim plienku a na mna gejzit cikania...jasne ze sa cela docurala...som myslela ze ma klepne.. preto sa vyplati mat veela veci:D nie vzdy clovek stiha prat :D

reni1512
autor
30. dec 2012

@lucinocka :D zlata.... chcela ta vyskusat ci mas este nieco ine... mozno sa jej nepacilo co mala oblecene 🙂 Dakujem krasne 🙂 ja som aj uvazovala nad bodyckami s dlhym rukavom, lebo celkom male mimi, aby mu nebola zima 🙂 ja neviem... urcite si kupim par ks z kazdych 🙂 dakujem

reni1512
autor
30. dec 2012

@mawka skvela stranka! dakujem este raz 🙂

zuzana76
30. dec 2012

@reni1512 ahoj, pisala som prispevok, ale neodoslal s ami

mas uplnu pravdu, ja som ako prvorodicka tiez ponakupovala somarin, a teraz po 2 detoch nas vytlacaju veci z bytu, uz som aj predala, aj darovala a stale mam pocit, ze sa mi to tue veci rozmnozuju v skriniach ci co 😀, nakupila som aj dost veci co maly ani nemal na sebe, moj zoznam je takyto, kedze mas tiez letne babatko ako som mala ja

velkost 56-62
10 ks body s dlhym rukavom
6 ks dupaciek
5 ks body s kratkym rukavom
6 ks overalov
3-4 ks opalovacky -kratasky
1-2 pletene svetriky
5ks bavlnenych kabatikov
5ks polodupaciek
3-4 ks nohavic , z jemnej latky , nech nie su tvrde a nech gumka v pase netlaci babatko, teda neodporucam ziadne rifle pre tak male babatko
2-3 ks mikiniek, ale aj tam pozor, ak maju kapucnu, tak, aby babatko vzadu netlacila, ak ho das v tom spinkat
par ciapociek, ponoziek a to je vsetko

fusak, vetrovky, hrube nohavice atd.. budes potrebovat az z velkosti 68-74, pripadne 80, podla toho aky macko s ati anrodi a ako bude priberat, takze dokupis neskor

ja som tiez nakupila aj male pancusky z velkosti 56 a to som malemu vobec neobliekla, to s ana tie male nozicky nedalo ani natiahnut, lebo som mu skoro nohy dolamala

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
mawka
30. dec 2012

@reni1512 http://www.emitex.cz/zavinovacka-do-autosedacky... toto bola velmi uzitocna vec, mas ich letne alebo zimne. uzasna vec, odporucam. a jemnuckaaaaa 🙂

ewisam
30. dec 2012

@reni1512 neboj nic, na zaciatok staci par kuskov oblecka... na leto, par kosielok s dlhym rukavom, bo novorodeniatkam sa neodporuca mat katke rukavy...ciapocka staci jedna, kosielky cca 5 a dupacky cca 3, ale ak je drobec prvy v rodine babky ta budu urcite zasobit.. velkostne radsej vacsie, lebo nevies aky drobcek sa ti narodi... Ja by som sa nestresovalav dnesnej dobe sa daju veci objednat aj cez net a do 48 h ich mas doma 😉
My sme mali autosedacku, kupovali sme ju s kocikom