Dávate deťom topánočky, alebo ich nechávate chodiť bosé?
ahojte maminky, nasa mala ma 10 mesiacov a krasne chodi sama okolo nabytku a v ohradke. davate malym topanocky alebo ich nechavate na aj na boso? 🙂
doma naboso
najzdravsie je naboso, takze vzdy, ked sa da, je maly max. v ponozkach. ak je moc zima, dam mu aj papucky, no sama vidim, ze je mu to pohodlnejsie bez nich. a najma, kym dieta nechodi po vonku ci po studenom, topanka je uplne zbytocna a napr. pri stvornozkovani dost prekaza. ak je moc zima, tak skor kupit makkucke kozene capacky, zahreju, no nohu zbytocne neokliestuju.
Doma na parketach, kachlickach urcite v sandalikoch...teraz to mam akurat aj ja doma 🙂
Podla mna je tiez dobre, ked si dieta zvykne, ze ma na nozicke nieco obute a nie doma na boso a potom hned von plna topanocka, nevies ako tam ma zohnute prstiky a tak...
Takze dieta si musi aj zvyknut, ze ma na nohych nejaku obuv...
Jeden moj syn uz nosi topanocky a druhy je zatial bez, teraz sa len zacal vytahovat, ale akonahle si to uz zautomazije a bude sa o vsetko vytahovat, obujem aj jeho 🙂
my sme davali liliputi - makke kozene papucky s makkou podrazkou🙂 Pevne topanky, sandalky by som doma nedavala...
@andrea561 moja mala ma 17m.a nechce nosit papucky doma... a dokonca aj v kocari si ich dava stale dole... ale mali sme obdobie ked sa ucila chodit, a to vnich vydrzala chvilu... takze som bola rada ak ich aspon pol dna mala obute... no teraz uz beha zopar mesiacov a papuce jej vydrzia obute asi minutu ....
no na tvrdych podlahach urcite nie na boso, urcite papucky,alebo ked mate koberce tak stacia take ponozko-papucky resp.capacky, ak si ich dieta nevyzuva (moja ich po case zacala vyzuvat), tak nosime klasicke papucky
doma naboso, v ponozkach alebo v capackach, vonku ked bolo teplo tak tiez aj v capackach (s 3-vrstvovou podrazkou), inak v topankach bez klenby s primerane velkym nadmerkom; ked sme boli u svokrovcov, kde viem, ze na zahrade nie je ziadny bordel, tak po pokosenom travniku aj naboso; mozno keby sme v rodine mali nejake zatazenie plochymi nohami alebo co, tak to nejako riesim, ale inak su podla mna zdravotne topanky pre deti s problemom, ostatne deti by mali nosit ohybne topanky, v ktorych dieta moze prirodzene hybat nohou a formovat svalstvo nohy vlastnym pohybom; klenba nohu nevytvaruje, je to pasivna opora, ktora je nanic
nechapem co z topanok v dome je "podla prirody"
a nasiroko sa uz nebali
Ahojte, dúfam, že oživím túto tému. Takže skúsenejšie mamičky, poprosím konkrétne značky obuvi s ohybnou podrážkou a nielen pre široké nožičky. Super by bolo, keby boli dostupné aj na Slovensku a aj cenovo. Samozrejme, že nechcem šetriť na dcériných nôžkach. Fyzioterapeut nám odporučil na tvrdé povrchy taktiež obuv s pevným členkom a klenbou, von naboso, ako spomínate viaceré. Rada by som však vedela dôvod, prečo má byť detská nôžka takto obutá. Pretože sedliacky rozum mi vraví, že naboso je zdravšie. Nechcem však dcére privodiť nejaké problémy do budúcna. Poraďte, príp. píšte svoje názory. Ďakujem.
@zabka8 ja to tiež troška teraz riešim, že čo a ako je lepšie....
ale tak prirodzene sa mi zdá, že naboso je doma najlepšie, moje dieťa furt takto chodilo... len v období, ked začínal chodiť mal sandalky na doma, lebo sa mu šmýkalo a nevedel to ustáť.... no akonáhle to už dokázal, tak naboso... mali sme aj papučky, no nejak sme im neprišli na chuť, potila sa nôžka a byť väčšinu časť dňa v nejakej uzavretej obuvi tiež nie je ktovie čo 😝
doma v bavlnenych ponozkach s protismykovym povrchom
@lorela, tak musim poslat aj toho nasho na kona, nech dostuduje! Nam ortoped odporucal nechat deti VZDY naboso, topanky jedine proti zime/spine (vonku) Dcera chodi naboso dodnes, nikdy nespickovala a nema ploche nohy (hoci my obaja s chlapom mame) A v pohode sa vyberie v ponozkach do snehu (koza jedna. Mam na mysli do zahrady, do skoly sa v ponozkach este nehrabala)
@vroni Pošli ho kam chceš... Aj keď ja by som ti asi radšej odporúčala poslať ho napr. do fyziatricko - rehabilitačnej ambulancii alebo rovno do Špecializovanej nemocnice pre ortopedickú protetiku, odkiaľ mám túto informáciu, že naboso sa deťom odporúča chodiť len po tráve a piesku, nie doma.
Baby, ja myslim, ze najlepsie je pouzit zdravy rozum. Tu trosku evolucia nedobehla civilizaciu. Nase nohy a pohybovy aparat nie su prirodzene usposobene na chodenie ma rovnom a velmi tvrdom povrchu. Asfaltky, dlazba s minimalnymi sparami tu existuju maximalne par storoci - to je malo, aby sa telo evolucne prisposobilo. Nastastie sa nam prisposobil rozum a vieme si pomoct obuvou. Ako sa citite vy, ked cely den chodite bose po tvrdej dlazbe. Mna desne boli chrbat aj chodidla, ked mam sandale s klenbou, neboli ma nic.
Pozrime sa do nasej historie: najprv udupana hlina (na zemi kde tu kost, kde tu supka, dost spiny), potom foršty (nedoliehali presne, kde tu jama, kde tu suk), potom koberce, alebo aspon behun cez linoleum. To vsetko sa aspon blizi k tomu, na com nasa noha bola formovana. Perfektne a tvrde dlazky boli v kastieloch a tam aj sluzobnictvo nosilo obuv.
Mne zdravy rozum radi topanocky s makkou podrazkou, ktore zmiernia dopad tvrdej dlazky. Umelo tvarovat klenbu mi tiez nepripada prirodzene.
Moje starsie deti nosili pevne topanky s klenbou, moje mladsie chodili bose aj dnu aj von, obuli sa len do obchodu a do mesta. Ploche nohy (a teda poriariadne ) maju vsetky 🙂.
Topanocky im davam,aby neprechladli,ked na podlahe tak nemusia mat. 😝
My ked zacal syn chodit resp.aj ked stvornozkoval mal papucky. Teraz ma 3r a je bez papuciek. Zbytocne sa tym noha poti. Mame doma plavacku tak ma 2jo ponoziek radsej. A klenbu ma krasnu.na zaciatok kym sa uci chodit by som papucky davala.
@andrea561 moja mala chodi stale bosa...ci doma, ci vonku v lete...v zime ma cizmicky na vonku ale dnu stale naboso...obujem jej papuce ale o dve minutky su vyzute...a to zakazdym...dokonca aj ked idem na kavu niekde s nou tak si tie topanky vyzuje a beha bosa...a taktiez nema ziadne problemy s nozkami
Odpoveď na otázku, prečo mäkké topánky 😉 :
http://www.prvetopanky.sk/o-topankach
@sisaka nezaspali slovenskí ortopédi dobu. Praveze všetky deti mojich kamarátok (vrátane mojho) , ktoré chodili doma len v protismykovych ponožkách, teraz musia nosiť ortopedické topánky. Moj syn chodil popri nábytku velmi skoro, nikdy som ho k tomu nenabadala ani nevodila za ruky. Chodit začal uplne sám (stvornozkoval a sedel uz ako 6mesacny tiez sám od seba). Je velmi šikovný - od troch tokov sám pláva (ajked na plávanie chodil iba ako ročný), tiez bicykluje od 3 a pol (a to od prvého dna ako sme mu dali bicykel s pedálmi a smaozrejme bez pomocných koliesok),hned prvy den co stal na lyžiach sa naučil pluhovat, robiť obluciky aj brzdiť a tiez udržať rovnováhu na detskom vleku ako 4 ročný - tym chcem povedat ze je od malička fyzicky zdatný. Vzdy uz od jari ked bolo teplejšie a aj cele leto chodil vonku uplne naboso-sám to tak chcel. A vysledok kontroly v troch rokoch? Plochonozie 4 stupňa (najťažší stupeň). A pritom to v rodine nemáme a vzdy mal velmi kvalitne topánky. Teraz, po roku nosenia ortopedickych topánok sa mu nohy o pol stupňa zlepšili a uz ich nedáva dovnútra.
Tie anglické články som si prečítala. A ano, súhlasím ze treba chodit naboso, ale len na nerovnom povrchu. Na hladkom povrchu klenba ani prsty nie su vobec stimulovane, klenba ochabuje. Ci podla amerických ortopédov sa hladká podlaha vyrovná hrboľatemu trávniku ci kamienkom???

nasa bola v lete v ponzkach ale teraz ma uz take fajne polske papucky. tie maju makku tenku podrazku ale pri tom su velmi velmi teplucke