Látkové plienky - vaše skúsenosti

edajna6
19. jan 2024

Ahojte mamičky
Chcela by som vyskúšať látkové plienky
Poprosím vaše skúsenosti
Koľko potrebujete na jeden deň? Časovo je náročnejšia výmena a všetko okolo toho? Vydrží celú noc?
Keď sa pokaká aký je postup čistenia?
Aká značka sa vám overila.
Ďakujem krásne 😁
Syn má 2r a 15kg

stormie
19. jan 2024

Ak ma 2 roky tak sa ti to uz podla mna neoplati ani skusat, prvotna investicia je vyssia a pochybujem ze by sa ti vratila/oplatila kym odplienkujes. Ale aby som to odpovedala tak ja som mala asi cca 20 klasickych stvorcov na den + nejake vkladacie na noc alebo na von. Casovo narocnejsie to nie je - nemiesto do smetneho kosa hodis plienku do kosa na plienky a hodit do pracky, potom do susicky alebo vyvesat je par minu navyse (smetny kos by si tiez musela vyniest). Prat treba kazde cca 3 dni, ale to v tvojom pripade zase neviem ci sa ti vobec oplati s tym zacat, lebo 2r dieta uz asi vela plienok nepouzije a prat polopraznu pracku …?? Celu nic vydrzi ak das spravny typ a kombinaciu vkladaciek. na vrch do plienky sa dava separacna vlozka ktora v pripade pokakania vsetko zadrzi a iba to hodis do zachoda, aj s tou separacnou vlozkou (rolka stoji par eur, je to akoby papier). Znaciek a strihov je vela, to naozaj treba skusit co sadne hlavne dietatu.

dorotenka333
19. jan 2024

@edajna6 v 2r. dietata zacat latkovat?latkovala som 2deti od narodenia.v 2.r.ani jedno dieta nemalo plienky, ani na noc.odplienkujes na jar a uz nebude treba pleny,to sa ti neoplati,zacat teraz,ak som spravne pochopila.

bubuzu
19. jan 2024

@edajna6 latkové sú super, mám podedené, tak ti značku nepoviem, ale aj napr.tu na bazáre kúpiš lacno látkové plienky. Dvojročný ich už asi neminie veľa, kúp si zo pätnásť plienok a uvidíš. My máme obyč. štvorce, mala som aj gaťkové, ale obyč.štvorce mi prídu najlepšie. Rýchlo schnú, sú skladné. Potrebuješ k nim ešte zo dvoje pull nohavičky navrch. Ja mám malé bábo, čo veľa ciká, kaká, miniem za deň kľudne aj desať. Mám ich ale veľa, takže periem raz za tri dni. A okakané prepriem večer v ruke, žlčovým.mydlom a potom dám prať s ostatnými. Keď je už pevné hovienko, tak to treba vytriasť normálne do záchoda.

monika474
19. jan 2024

Súhlasím s komentármi vyššie. Ak nechcete látkovať aj ďalšie dieťa/deti, tak investícia do látkových plienok pri 2ročnom dieťati sa Vám asi neoplatí. Ja som látkovala obe deti od narodenia, druhé dieťa má teraz čerstvo 2 roky a plienku nosí už len na noc.

viestta
19. jan 2024

Pri troche stastia odplienkujete za par mesiacov, takze je zbytocne investovat do latkoviek.

behulka
19. jan 2024

Prečo chceš začať s látkovými ? Ak je to kvôli úspore peňazí, je to otázne, či sa to oplatí. Ak máš doma klasické biele štvorcové plienky, mohli by ti stačiť dvoje vrchné nohavičky na výmenu + na noc jednorázovka.
Pri alergií na jednorázovky môže mať dieťa problém aj s umelými materiálmi v látkových.
Ak je to kvôli skoršiemu odplienkovaniu, môže aj nemusí to pomôcť. Naviac môže dieťatko látkovky odmietať, keďže sú väčšie a po pocikaní mokré. Skús pozrieť túto skupinu, maminy ti budú určite vedieť poradiť viac:
https://www.modrykonik.sk/group/1818/

dadka1997
19. jan 2024

@edajna6 v 2 rokoch? Zartujes? To uz treba dieta odučať od plienok a nie učit na latkove plienky 😃

zuzudrnda
19. jan 2024

Tu sa hodia skôr tréningové nohavičky na oducanie od plienok. Ale dcéra má cez 2r,ešte plienky a používame klasické štvorcové do PU nohavičiek na suché zipsy alebo gombíky v UNI veľkosti. Spotreba podľa potreby. Nič zložité

edajna6
autor
19. jan 2024

Ďakujem mamičky každému za odpoveď
Viem že je čas na odučenie preto sa aj informujem ohľadom plienok, malý mal len tento mesiac 2roky.
Chcem pomaličky začať aby bol bez plienky a preto som myslela na látkové, ale potom som pozerala že sú aj takzvané tréningové. Nakoľko som sa vrátila do roboty a je u starých rodičov na striedačku tak aby aj rodičom bolo jednoduchšie a aby malý keď nestihne na potrebu aby sa nepopiškal.

babulkomale
19. jan 2024

@edajna6 je to casovo narocnejsie, samozrejme. Popri ostatnom pradle prat plienky a susit po radiatoroch - niektore nemozu do susicky, ani tie vrchne neoremokave gate, plus navyse viac cistit a dezinfikovat pracku ako pri beznom prani...pri prvom dietati som latkovala, pri druhom bol starsi prvak, bola som rada ze existuju jednorazovky.

euka210
19. jan 2024

@edajna6 na 2r? To uz len stvorce s vkladackou do vrchnych pul. Podla curania...2h, bambusove aj 3h. Pockaj do leta a bude bez plienky.
Ked neplanujete dalsie dieta, tak sa to neoplati.
Tyzdenne 3 pracky plienok. Znacky bum genius, bambiroxy, anavy, wonderoo a kiko stvorcove kvalitnejsie 30ks najviac na doma.
Okakane prepeties v rukach s mydlom alebo pouzijes separacne plienky.