Ahojte, odporučte prosím, čo všetko si treba zohnať pre novorodenca do výbavičky, ak chcem:
1) minimalizmus, žiadne zbytočnosti, žiadne blbosti, vyslovene praktické a nutné veci, nič navyše
2) musia spĺňať čo možno najviac "non toxic" štandardy, čo najviac prírodné, netoxické
Máte pre mňa odporúčania?
Vopred veľmi pekne ďakujem ️
Prakticke a nutne veci sa roznia od rodiny k rodine. Ak nemas auto, treba ti autosedacku?
Priklad - mala som 50 podbradnikov. Je to privela? Na prvy pohlad ano. Ale…. Dcera mala silny reflux a prala som vsetky denne. Vsetkych 50. Aj oblecenia mala preto velmi vela.
ak je to tvoje prvé dieťa tak až časom zistíš čo je pre teba ozaj nevyhnutne… ak si za minimalizmus nákup nejaké základne veci pár ks (body, dupacky) a zvyšok dokúpiš… takto je to ťažko radiť… pri prvej sme mali oblečenia ako pre 3 deti lebo sme aj veľa podedili s čím som nerátala…teraz som kúpila iba základ ale už viem čo a ako
Cista voda, hola koza a tvoje prso...ostatne je co ze "non toxic"? Myslim si, ze ziadna matka nedavala nic "toxic" vedome a cielene svojmu dietatku...
Zdravy rozum a pevne nervy, to je "non toxic" a najnutnejsie pri novorodencovi.
Ved si kupuj veci z dreva, vyrobene priamo v EU, tie urcite nebudu toxicke. Tiez oblecenie z certifikovanej bavlny, idealne vyrobene v EU. Napr Erstnings family ma taku radu
Ahoj,
čo sa týka detskej kozmetiky, jednoznačne odporúčam českú značku Purity Vision sú to non toxic produkty a majú aj detskú radu. V DM sa dajú bežne kúpiť.
My sme využívali ich zinkovú masť alebo detské telové maslo, prípadne oleje či maceráty a prírodné mydlo, žiadne špeciálne šampóny, gély ani nič iné.
Celkovo ak chceš jednoducho a rýchlo zistiť ktorý produkt je naozaj non toxic odporúčam ti aplikáciu Inci Beauty (ale sú samozrejme aj iné) kde si vieš takmer akýkoľvek nájsť a čím vyššie hodnotenie od 0-20 má tým je čistejší.
Ahoj, oblečenie kúp len pár na začiatok. Ak máte sušičku, bohate stačí podľa mňa po 5 ks zo všetkého, slintáčiky nekupuj, zistíš či ti treba. My sme mali nakoniec cca 10 bodíčok, lebo sušičku nemáme. Máme letné dieťa, takže nohavíc sme mali len zopár, zbytočne by sa v nich potilo. Všetko sme kupovali a stále kupujeme bavlné, bez polyesteru.
Čo sa kozmetiky týka, tak na riťku a tvár sme kupovali zinkovú mastičku od značku Natuint cosmetics, za mňa naozaj super. Inú kozmetiku sme nemali, neskôr len mydlo od spomínanej značky. Na pupok netreba nič, len poriadne drźať v suchu.
Z praktických vecí - záleží od toho, aké máš predstavy o spaní, presúvaní sa, papaní atď. Ja som kojila, ale po pár dňoch sme kupovali odsávačku a fľašku (teda stačí kúpiť potom, ak je problém). Od narodenia spíme spolu, najprv s hniezdom v strede postele, potom bez neho. Bábo malo spací vak alebo som zavinovala do mušelínovej plienky. Mušelínové plienky sme mali tri a používali sme ich ako osušku, deku a zavinovačku. Keď budem najbližšie tehotná, určite si kúpim ešte aspoň jednu, možno 2. Niekedy boli všetky tri obcikané.
Prvých pár týždňov sme používali plienky značky muumi, potom látkové. Teraz máme kombo tých muumi plienok na noc a cez deň látkové. Látkové plienky aj oblečenie periem v géli bez vône od Tierra Verde. Vlhčené používame water wipes.
Kočík sme kúpili až po dvoch mesiacoch, dovtedy sme mali len 2 nosiče a jednu šatku. Spätne to hodnotím tak, že by nám stačili len tie nosiče, ale šatku veľa používam teraz, keď je bábo väčšie a ťažšie. Tiež sa mi zdá spratnejšia. Ak by som mala drobnunké dieťa, kúpila by som si elastickú šatku.
Hračky sme v podstate nemali, jedno kontrastné leporelo, jednu čiernobielu hrkálku. Najlepšia hračka u nás prvé asi 3 mesiace bola kontrastná mušelínová plienka od Rust baby design, tú sme používali aj ako deku do auta a nosili sme ju so sebou všade.
Mojžišov kôš sme nemali, postieľku detskú až od troch mesiacov, ale doteraz spí s nami (postieľka je prirazená k posteli a niekedy spí v nej, niekedy pri mne, ako chce).
Ruksak používam môj starý z VŠ, plienky, prebaľovaciu podložku (prateľnú, tri ks máme) a náhradné oblečenie sme mali vždy nabalené v starej kozmetickej taške.
Ešte k hygiene - najlepšia vec bola taká tyčinka s rôznymi koncovkami od Frida baby, dobre sa tým čistí nos aj ušká.
Viac mi takto z brucha nenapadlo, ak by si mala otázky na niečo konkrétne, pýtaj sa
aaaa… nič si nerob zo žien vyššie. Nanešťastie nie každá mama robí pre svoje dieťa to najlepšie (myslím extrémne prípady), ale najmä všetci môžeme aj našmu bábätku ublížiť kvôli nevedomosti. Kto sa nevzdeláva sám, nevie. Ja ťa chápem, aj v netoxickosti, ale najmä v minimalizme. Spokojne sa pýtaj, rada sa podelím so skúsenosťou
@lenkakravcova Áno, súhlasím, sú fajn, ale napríklad u nás nesadli tvarom. Moje dieťa je široké a krátke a tieto bodynká sú na dlhé a chudé bábänká Na dĺžku boli vždy dlhé a na šírku obtiahnuté. Druhé cvoky sme nikdy nevyužili
♀️ Takže ja by som dodala že nekupovať veľa, radšej dokúpiť postupne
Ešte mi napadlo, že sme nikdy nemali a ani nechceme mať vaničku ani nič čo slúži len na umiestnenie dieťaťa pri kúpaní. Dieťa sme od narodenia kúpali normálne vo veľkej vani - trochu napustenej vody, položená poskladaná osuška (tú sme potom hodili do práčky len odstrediť, po pár dňoch normálne vyprali). Teraz keď už sedí, tak je bez osušky a len sa hrá vo vode s hračkami.
@mauduska ďakujem krásne za všetky tvoje rady a odporúčania , veľmi si mi pomohla ️
Ďakujem aj ostatným, ktoré ste mi poradili k veci
@mauduska vidíš toto mi nenapadlo, lebo ja som mala vždy také sliziky deti
autorka - nie je za čo, ak by ti niečo napadlo, ozvi sa sem alebo do súkromnej správy
@lenkakravcova mne to tiež nenapadlo najprv. U nás sedia tvarom body z HMka, staršie kolekcie majú z čistej bavlny, tak som tie kupovala z bazárov ♀️
Z vlastnej skúsenosti poviem, že, čo sa oblečenia týka, tak veľa nekupuj na začiatok, pretože sa ti môže stať to, čo mne. Môj syn má dlhý trup, nie každé body mu sedí, pretože aj rovnaká veľkosť sa u každej značky líši v šírke, dĺžke a pod. Ja som nakúpila dupačky s uzavretou špicou a vieš čo? Má veľké chodidlo a krčilo mu v nich prsty, čiže som musela potom kupovať všetko bez dupačky a nosil ponožky. Čiže ja som veľa vecí mala kúpené a syn ich ani neponosil, lebo neboli na jeho proporcie vhodné.
Kúp si látkové plienky, na pranie ktorých budeš používať odvar z mydlovych orechov. Keď sa dieťa pokaka, ne h ta ani nenapadne umyť mu zadoček mydlom! Je to chémia. Deťom stačí čistá voda. Ty sa predsa umyjes tiež len čistou vodou keď sa pokadis a
budeš mat až na krku. Namiesto spf použi malinový olej. Dieťa síce zhorí ako fakla, ale aspoň to pálenie bude non toxic.