icon

Náušničky - áno alebo nie

niagara11
16. máj 2012

Ahojte, pod tlakom rodiny sa zacinam zaoberat otazkou nosenia nausniciek u babatiek. Mam 3.5 mesacnu dcerku a babky sa uz pretekaju kto jej skor kupi nausnice. Je to vlastne este stale v mode? Zda sa mi to dost zaostaly zvyk davat prepichovat detom usi. Tak mam taku dilemu, osobne sa mi to vobec nepaci, ale z pohladu vyvoja energetickych drah na usku, sa vyvoj drah ukoncuje do konca 1 roku zivota dietatka, tak mozno je potom lepsie ist do toho skor, ak by sa mala herecka rozhodla, ze bude niekedy v buducnosti nosit nausnice. Nechcem ju zbytocne trapit, pojdu jej zubky, tak toho bude mat dost. Tak som len zvedava aky je vlastne teraz trend, ci je to este stale v mode.

Strana
z2
mia258
16. máj 2012

@erinka1911 peroxidom napr. 😉

lubik78
16. máj 2012

@erinka1911 60% alkoholom,kupis ho v lekarni.je to na vysusenie.a ked su zapalene,cervene,tak framykoin. 😉ten musis dat na nausnicku a prevliekat,hybat nausnickou,aby sa ten framykoin dostal do dierky.

janka03
16. máj 2012

Ja som malej chcela dať ušká prestreliť čo najskôr - prepichnúť u pediatričky mi prišlo drastické tak som sa rozhodla,že jej dám prestreliť v zlatníctve, lenže to robia až od 6.mesiacov - akurát bola najvačšia zima tak som to odložila a dali sme jej náušnice v 9.mesiaci.Tiež som sa bála,že to malú bude bolieť ale bol to moment - ani si nevšimla,že jej niečo spravili - samozrejme,že bolo trošku plaču ale kým sme zo zlatníctva vyšli už sa smiala - Ja osobne si myslím,že je to lepšie v rannom veku - čím dieťatko staršie tým sa viacej bojí a určite to aj viacej prežíva.A je taká krásna s náušničkami 🙂

minewka
16. máj 2012

Rozhodni sa tak, ako ty chceš...A nepodliehaj tlaku okolia, ak je ti to proti srsti, tak nedaj prepichnúť 🙂
My sme dali malej prepichnúť ušká v 2 mesiacoch - bez problémov, raz dva - mohli sme to v pohode čistiť, nemykala sa, neplakala, cca po dobu 2 týždňov po prepichnutí sme jej to každý večer vydezinfikovali aloe vera sprejom, pretreli mastičkou, čo nám na do dala dokyna (ale treba to robiť poriadne, mastičku aj do vnútra vpichu - natreli sme náušku a pohýbali ňou v dierke). Pri samotnom prepichnutí plakala - ale len krátku chvíľočku a bolo dobre. Zatiaľ nijak zvlášť náuškám nevenuje a ani nevenovala žiadnu pozornosť. Nič si nechytá, ani netrhá. Malá má náušky zo zlata, 24 hodín pred prepichom museli byť otvorené a namočené v liehu (aby sa poriadne vydezinfikovali). Ale je to fakt na tebe. 🙂

usacek79
16. máj 2012

@niagara11 nuz ja som urcite proti nausnickam u babatiek... Moji rodicia nechali toto rozhodnutie na mne a teda az tazka puberta ma donutila k prepichnutiu usnic 😀 to som si pre istotu ucho prederavila hned 10x 😅
kazdopadne predtym som to rozhodne nepotrebovala, nijako mi to nikdy nechybalo a uprimne povedane, niekedy som bola celkom rada, ze nie som zaradena "v dave"

co sa tyka bolesti, to je ozaj velmi slaby argument, lebo to neboli skoro vobec nikdy - ci uz ma clovek 1 alebo 40 rokov, nijako to skorym prepichnutim dievcatku nepolepsime..

nech sa na mna mamicky nehnevaju, ja urcite neposudzujem nikoho rozhodnutie, len osobne hodnotim, ze mne sa na malych babatkach nausnice ani trochu nepacia, je mi to skor smiesne 😕 posobi to ako take "kmenove znackovanie", uz len kost do nosa 😀

@ada12345 totalny suhlas! 🙂

miriam001
16. máj 2012

Rada sa pridám do tejto diskusie, pretože my sme dali náušničky práve dnes. Malá má 9,5mesiaca, doteraz sme to nijak neriešili, ak sa niekto spýtal, prečo nemáme, tak moja odpoveď bola "lebo" 🙂. Úprimne povedané, nepáčia sa mi malé detičky s visiacimi náušnicami a keď ešte nemajú vlasy ale holú hlavu, tak mi pripadali dosť smiešne 🙂)). Ale včera mi práve kamarátka vravela, ako dali ony prepichnúť malej ušká a mňa vtedy osvietilo, že keď jej dám nastreliť, tak bude mať len malé ligotavé bodky v uškách. Tak som hneď aj volala doktorke a dnes už máme náušničky aj my a som rada, že som jej dala, lebo vyzerá úžasne. Dala som jej nastreliť, malá ani nevedela, že niečo jej robia s ušami - začala automaticky plakať, keď si ju sestrička posadila na kolená (nie je zvyknutá na cudzích), bolo to behom 15 sekúnd, žiadna reakcia, krv, proste nič. Malá si ani ušká nechytala, čiže ani nereaguje, že má niečo na uškách. Ak sa rozhodnete, tak odporúčam len nastreliť! rýchle, bezbolestné a šik 🙂

katren
16. máj 2012

@niagara11 nasa ma 2,5 roka a ODOLALI sme babkam aj krstnej /nausnicky sice kupila, ale pekne cakaju v skrinke/......a reci inych si nevsimam....
tiez to nechavame na nu, ked bude chciet, dame urcite nastrelit, nie prepichnut....sestra je odo mna o 10 rokov maldsia a pamatam si ten krik a plac, ked jej prepichovali usi....NIKDY to malej nespravim....dam len nastrelit 😉
Uz vymysla ked si ja dam sem-tam, som si odvykla pri detoch, bo ma stale za ne tahali, tak aby nezarastli 😉 takze este nejaky ten rocik a asi budeme riesit aj my toto 😉

erinka1911
16. máj 2012

@lubik78 dakujem moc pekne.... 🙂

erinka1911
16. máj 2012

@mia258 dakujem 🙂

mandragora22
16. máj 2012

@niagara11 ja si myslim, ze je to kazdeho osobna vec, ci svojmu dietatu da alebo neda nausnice. my sme dali, prepichli jej uska este v porodnici, na 5.den, ked sme sli domov, do 2 tyzdnov boli ranky zahojene a pristanu jej tie nausnicky. esteze ich ma, inak by ju mal kazdy za chlapca 😀 😀 😀 co sa tvojej rodiny tyka, naco pocuvas somariny? jednoducho, ak mas nazor, ze nie je potrebne dieta teraz tymto zatazovat, tak jej nedavaj prepichovat uska a hotovo.. so svojim dietatom si naloz tak, ako ty sama myslis, na to ti netreba "dobre rady" okolia. 😉 ja som nausnicky dala, lebo aj ja, ked som bola dieta, keby som ich nemala, tak som vyzerala ako chlapec 😀 😀 tak som pre istotu dala aj dcere. nastastie 😀 😀

katren
16. máj 2012

@mandragora22 nasa teraz vyzera ako chlapec, bo sme ju dali ostrihat.....vrkoce nechce nosit a velmi sa potila, kazdu chvilu mala mokre vlasky 😒

stardust
16. máj 2012

@niagara11 co sa stane, ked nechas prestrelit ucho po ukonceni vyvoja energetickych drah?

katrinka8
16. máj 2012

Ahojte, ja si tiez myslim, ze je to kazdeho osobna vec a vec vksusu 😉 My sme kvoli vyvinu usnice cakali do cca roka a dcerke sme nausnicky dali nastrelit. Co sa bolestivosti tyka - je to uplne jedno, aj novorodenec citi bolest (aj dieta v maternici ju citi, neviem, preco je rozsireny nazor, ze cim starsie, menej citi bolest. Podla mna zavisi od konkretneho dietatka a jeho prahu bolesti). Nasa pri nastrelovani plakala asi minutu, ale udajne ten plac je skor zo strachu, ked ta "pistol" vystreli - hovorila pani, co nastrelovala, ze to neboli, pretoze je to strasna rychlost, fakt to tam mala za sekundu nastrelene - ona to skusala na sebe. Po nastreleni bola uz v pohode, aj zabudla, co sa dialo 😉 Asi mesiac sme preventivne potierali liehom. Jedno usko mala zahojene asi do tyzdna, druhe bolo slabo cervensie asi mesiac - ale nebolo vyslovene zapalene, vobec si ho ani nechytala, ani nehnisalo.
Asi cca mesiac nosila tie nastrelene "kamienky", potom sme zmenili za zlate - nie tie typicky detske. Mne sa velmi pacili, v zlatnictve sme dcerke prilozili k usku a velmi jej pristali k tvaricke. V strede je bleduckomodry aquamarin - koliesko, a okolo neho male biele zirkony kolieska... Take netypicke boli v okoli tych ostatnych. Ale dostala ich dcerka ku krstu od krstnych rodicov - my sme ich len mali vybrat 🙂
Ale ak niekto citi, ze je to nezdrave, pripadne sa mu to nepaci alebo ma iny dovod - nech nausnicky nedava. Treba dat na svoje vnutorne pocity 😉

katrinka8
16. máj 2012

@stardust - ja som niekde citala, ze ked uz je usnica, a tym padom aj drahy, dovyvinuta, mozes nastrelit na miesto, kde neporusis ziadne dolezite energeticke drahy a akupunkturne body. Ale ci to je pravda, to neviem...

katren
16. máj 2012

@katrinka8 moze to byt pistolou alebo aj tym, ze niekto drzi hlavicku dietatu....nemoze volne hybat a nasu to neskutocne rozculuje 😉

katrinka8
16. máj 2012

@katren - presne, aj to drzanie hlavicky. Lebo nasa tiez musi vsetko vidiet 😀 Jej vadilo aj premienanie nausnic za tie zlate - neplakala sice, ale bola riadne netrpezliva.

sharmana
16. máj 2012

@mandragora22 detto, dala som tiež náušky už cca po 4 týždnoch, nejde len o bolest a ako to dieťa cíti, ale napríklad dcérka si aspon náušky nestrhávala a zvykla si na ne prirodzene... a dobre som spravila, moja dcéra totiž neznesie nejakú zmenu, ona ju musí najskôr sama psychicky prijať... keby som jej napríklad dala sponku na vlasy, tak bude ručať a strhávať, až kým ju nestrhne, to isté by urobila s náušnicami, darmo by sme jej ich nastrelili... takto to berie ako samozrejmosť, že má náušnice a hlavne ju nemusíme stresovať, lebo teraz by si už uvedomovala, že sa s nou niečo deje a revala by už len, keby sa k nej niekto cudzí priblížil... 😉

mandragora22
16. máj 2012

@sharmana no vidis to, tomu som tiez rada v konecnom dosledku, berie ich ako sucast tela, lebo je faktom, ze robi podobne veci, ako tvoja, RAZ som jej urobila copik, vrestala ako sialena az kym som jej gumku nedala dolu, kedze jej vadili dlhe vlasy a trhala si ich - normalne natocila na prst a tahala, kym nevytrhla 20-30 vlasov - tak som jej sticu ostrihala na kratucko. presne ako uvadzas, kym ona sama nieco nechce, tak sa mozem aj zvliect z koze, nepomozem si, nechty dodnes (27 mesiacov) striham na rukach v spanku a na nohach nasilu, pricom chlap ju zabava a ja sedim na nej celom k noham a striham, obe sme spotene ako psy... viem presne o com pises... takze po tejto stranke som si az teraz uvedomila, ze som rada, ze ich mala napichnute ako babatko 😉

usacek79
17. máj 2012

@stardust s energetickymi drahami mam celkom slusnu skusenost ja - ked mi v puberte preskocilo a naprepichovala som si postupne 7dierok do jedneho a 3 do druheho ucha, tak jedna z tych dierok zasiahla velmi drsne bod zraku...
prepichla som si ucho poobede a uz o nejake 2 hodiny ma zacali strasne rezat oci.. vecer som ich uz mala jednofarebne krvave! komplet cervene belmo a k tomu mi tiekol hnis z oci v podstate prudom, ako slzy. rano som oci nevedela otvorit, strasne ma boleli, nic som nevidela, len rozmazane...
mama zacala hystercit a pytala sa ma, co som vcera robila. tak som rozmyslala, lebo mi ani nenapadlo, ze by prepichnutie usi mohlo byt za tym, ale napokon som jej to povedala, tak mimochodom.
okamzite ma donutila si tu novu nausnicu dat dole a osetrovala mi to nejakym repikom tusim. ako sa dierka zacala velmi rychlo zacelovat (trva to len par dni), tak sa mi oci zacali davat do poriadku - bez akejkolvek inej pomoci.

takze ja rozhodne na energeticke drahy a body verim (aj ked mam migrenu mi pomaha si urcit bod na uchu tlacit), ale samozrejme nechcem teraz strasit mamicky, lebo to nebola dierka na klasickom mieste, bola nejaky centimetrik odtial..

barbyes
17. máj 2012

@niagara11 ahoj, tu nejde ani tak o trend ako o zdravie...prepichnúť ušká je podľa mňa v pohode, ale počkala by som kým sa nevyvinú akupunktúrne body aby si niektorý z nich nezasiahla, ich vývin by mal byť ako tak ukončený okolo tretieho roku života čiže do vtedy by som isto počkala a určite ich daj prepichnúť odborne v nejakom centre kde berú na ne ohľady nie len tak u lekárky 😉
my máme napr. doma tiež naušničky, ktoré dcérka dostala od krstnej ku krstinám, ale čakajú ju pekne v skrinke a o rok jej dáme prepichnúť ušká a môže ich nosiť 😎 tak isto aj druhá dostane ku krstinám naušničky, ale tiež si na nich tie tri rôčky počká 😉 nič im tým neujde..
a v súvislosti s deťmi by som na tvojom mieste nikde nepozerala na trend!! ten by mal byť na poslednom mieste 😉

jabadaba
17. máj 2012

babky su total mrkvy predpotopne. Nech riesia svoje usi. Ja som napr. zasadne proti nausnickam u malych babatiek. Pre boha a na co? Super sa im musi dobre spat s nausnicami v usiach 😠 , aj ja si davam svoje dolu pred spanim. Inak by som sa nevyspala co by ma to tlacilo. Za dalsie, fajn riziko, ze si to dieta bude sklbat dolu a moze sa nausnicou udusit. Nehovoriac o pripadnom zapale pri prepichovani. Na co je toto dobre? Decka sa neskor hraju, tahaju jedno druhe, vskutku "bezpecna" vecicka. 😝

Takze podla mna mas more casu toto riesit, ak bude tvoja dcera chciet, tak si ich moze dat neskor. Nic jej zasadne neutecie.

helsinka
17. máj 2012

Moja dcéra náušnice nemá a ani ich mať nebude - až keď bude sama chcieť 🙂

fordikford
17. máj 2012

treba kupit v lekarni lieh oni vedia aky ja som použivala a nemala žiadnu infekciu

nibiru
17. máj 2012

tak ja som naušnice nemala a ked mi ich dali v 12r. spravit som došla na to že mam alergiu na nikel hoci moje prve naušnice boli bižuteria nebol problem ked som ich vymenila za zlato (potom som naušnicu stratila )dala napat bižuteriu skoncila som zo zahnisanymi ušami.niesom za naušnice u novorodeniatok a ani za prepichovania v ambulancii a ani moja pediatrička ja som dcerke chcela dat nauničky ale ako sa odporuča až po 6mesiaci a jednoznačne nastrelit aj tak bolo nikdy si dcerka naušnice nedavala dolu ani nechytala nastrelenie je sterilne netreba to ošetrovat a nezapaluje sa to,nehnisa to .moja dcerka po nastreleni o 5min. spala takže maxim. spokojnost same slečny v salone mi povedali že tych 6m.az 9m. je ideal nakolko starsie deti sa vrtia,chytaju si to lebo si uvedomuju že tam mau niečo na vyše než takto je to samozrejmost,zvik a nenatahuju si to.

k tym nadmernym prepichovaniam tiež som mala v 14.r pocit že viacej dierok je in a sama som si prepichla uši na pravom som mala 5dierok na lavom uchu 4 dierky je dost možne že umna to spustilo migreny (to bolo prve čo sa ma opytala jedna lekarka ked ma videla nemavate bolesti hlavy a migreny?bohuzial ano od puberty a strašne aj napriek tomu že už 10rokov nosim len klasica 2 nausnice migreny nezmizli a dierky sa ani po takej dobe nezrastli.

Strana
z2