icon

Oblečenie z Ázie, ktoré púšťa farbu

tojada
9. feb 2014

Dostala som darom pekné trička,ktoré však púšťajú farbu. Prosím, dá sa s tým niečo robiť alebo to jednoducho patrí do koša?

Strana
z2
tova
9. feb 2014

da sa to hodit do kosa!!!! v zivote by som nedala s takou chemiou co pusta nieco dietatu.

sissy27
10. feb 2014

@tojada keď to púšťa farbu, tak to nie je dobré ani na umývanie podlahy... iba žeby ste mali v okolí fešného kožného a silou mocou tam potrebuješ chodiť čo najčastejšie 😅

kofoluska
10. feb 2014

Sice aj kvalitne oblecenie moze pustit farbu, ale pokial je to azijske, tak tam tej kvality vela nebude. Nech su tricka akekolvek pekne, patri to do kosa. Pamatam si, ako som raz kupila bledunkomodre postelne pradlo - a rano som bola cela tyrkysovo modra ja. Odvtedy azijsky tovar obchadzam na milove vzdialenosti.

stanislavao
10. feb 2014

@tojada co znamena, ze pustaju farbu? ked si ich obleciete, tak ste od toho zafarbeny? v tom pripade vyhodit. pokial myslite, ze pri prani pustaju farbu, tak to robi aj neazijske oblecenie. su take papieriky na pranie, ktore su na to super, pri prani akoby vytiahli farbu, ktora sa uvolnuje. ale je pravda, ze farebne oblecenie, ktore je moc farbene, tak by deti ani nemali radsej nosit. a v tych cinskych farbach je tolko skodlivyn, ze moze mat clovek velmi zlu alergicku reakciu na to. je to na vas. ja by som to asi detom nedavala.

laila22
10. feb 2014

@kofoluska šmoulinka 😀 😉

froschka
10. feb 2014

@tojada ja by som to neobliekla ani psovi prepac ☹ dakujem za taky dar...

katka1981
10. feb 2014

@kofoluska, mozes mi povedat kde kupujes oblecenie? Pretoze aj H&M, C&A, Tesco, vsetko je z Ciny alebo z Azie.

Vyhybat sa treba hlavne inym materialom ako bavlne a pokial pusta farbu, zdrave to nie je. Ale urcite by som to nehadzala vsetko na Aziu, pretoze by sme chodili holi.

froschka
10. feb 2014

@katka1981 ale HM a CA maju nakupene ine latky, akurat ze pracovna sila je ta ista, takze na to pozor

viliama
10. feb 2014

@tojada Čo sa týka darov, my sa v rodine dohodneme. Teda darujúci s obdarovaným. Aby potom niektoré darčeky neputovali do koša alebo sme ich neponúkali na bazáre.

katka1981
10. feb 2014

@froschka, vidim, ze sa vyznas 😀 oni su len priekopnici, vsetko nakupuju na veltrhu v Cine. A tiez sa da aj v Cine vybrat super kvalita aj super smejd. Je to cisto len o tom, co vyberu. Su kvalitnejsie znacky a potom cisto smejdy. Tieto znacky som uviedla len nahodou, cista Cina - ale kvalita. Osobne som max. spokojna.

kofoluska
10. feb 2014

@laila22 Jo presne tak som sa po prebudeni citila :D :D :D

@katka1981 uz som to tu niekde v inej diskusii pisala. Made in China alebo vseobecne Made in Asia neznamena, ze ide o nekvalitne oblecenie. Treba rozlisovat klasicky lacny cinsky tovar a tovar vyrobeny v Azii pod inou znackou (H&M, C&A, Adidas, Nike, Alpine Pro....). Ta znacka ma totiz vyrobne po celom svete a kazda vyrobna fabrika ma rovnake pravidla - bez ohladu na to, ci je na Slovensku, v Azii alebo tramtarii. (Poznam z praxe, neteoretizujem.)
Kazdopadne, oblecenie z 90% kupujem v BA v Brendone. Potom este mama mi nosi oblecenie z jednej firmicky v Martine, ktora sije tu na Slovensku a nieco mam zo zahranicia. Ale ano, nieco mam aj z Tebou spominanych obchodov. Pozeram sa, z akeho materialu to je, akej je to farby, kontrolujem svy a podobne veci. Este som nevidela v spravach, ze by napriklad H&M muselo stiahnut nejaky detsky tovar kvoli obsahu nebezpecnych latok. Kdezto u klasickych azijcov to mas kazdu chvilu.

viliama
10. feb 2014

Teda my sme sa takto dohodli len nedávno, pretože už predtým viac vecí putovalo do koša.

katka1981
10. feb 2014

@kofoluska, presne tak. Aj ja si mozem urobit znacku a v Cine mi usiju co len chcem. A je len na mne, ci to dam sit z odpadu, alebo z kavlitnych latok a bud to budu sit dementi, alebo schopni. Netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca. Ale tiez nechodim do cinskych obchodov, lebo som spokojna (napr. co som uviedla), lebo sa aj super reklamuje a nesklamali ma. Slovenskeho tovaru je tak malicko uz zial...

froschka
10. feb 2014

@katka1981 a mas pravdu, inak vies aj o tom ze je rozdiel ci kupis HM alebo takko handru na SK a v Rakusku!? ja som sa to uz x presvedcila! teraz nakupujem len online z rakuska a nemecka oblecko

kofoluska
10. feb 2014

@katka1981 Tak tak. Hovorim, poznam to z praxe. Mame ako klientov kopec nadnarodnych spolocnosti, ktore maju fabriky AJ v Cine napriklad. A viem, ze tam rozhodne platia rovnake pravidla ako u nas na Slovensku. Dokonca im tam z ustredia chodia robit kazdorocne audity a ked nieco nie je v poriadku, je z toho problem. Tak ako na Slovensku.
Na ten slovensky tovar Ti do IP hodim link na ich stranku. Ja som s ich vyrobkami maximalne spokojna. Bavlna je kvalitna, husta. Svy drzia aj po vyprati. Nemaju sice velmi siroky sortiment, ale aspon si drzia kvalitu. 🙂

katka1981
10. feb 2014

@froschka, jasne, a to iste plati aj s pracimi praskami 🙂 A dalo by sa toho este tolko popisat. Baby spominali, ze Kik v AT je kvalitnejsi. Ja som v Kiku na SK kupila mozno 5 veci, leginky co si mala ako rocna vybrala, neboli extra kvalitne, ani teplaky, plachta fajn a potom som jej tam nakupila na babiky oblecko velkost 50, ale s tym som max. spokojna 🙂 V AT v Kiku som nekupila nic, ale baby hovorili, ze je tam kvalitnejsi, verim. O potravinach sa ani bavit netreba, teraz treba vela citat aj kde boli vylovene ryby, kvoli radioaktivite v Japonsku, clovek musi mat oci na stopkach pri vsetkom dnes.

froschka
10. feb 2014

@katka1981 ja som v rakuskom kik kupovala velmi casto ked sme tam zili este do 2 rokov kym mali dvojicky a vsetko bolo super ziadne zmolky ani vyblednute farby, tu som nakupila v pepco a Kik take na doma veci ze sak je to jedno ale po par opraniach to vyzera jak po troch genaraciach nosene

katka1981
10. feb 2014

@froschka, na SK sa dovaza v mnohych pripadoch odpad, a nejdem menovat znacky, to mas aj ovocie, zeleninu, v AT by si to nemohli dovolit.

linda20111
10. feb 2014

@tojada ja by som tomu dala sancu, tym ze dva tri krat vyperiem a uvidim.. ked aj potom bude pustat farbu tak vyhodit. samozrejme medzi tym pranim to nenos, aby si nebola aj ty z toho zafarbena 🙂

ichbinich
10. feb 2014

Ostanem pri otazke 😉
Na zafixovanie farby oblecenia VSEOBECNE, nie len kupovanych, ale aj doma zafarbenych veci, sa odporuca veci namocit do octovej vody. To pomoze farbu zafixovat a nemala by potom pustat.
A suhlasim s ostatnymi, medzi made in china a made in china su casto svetelne roky... A 99% vsetkeho oblecenia sa vyraba v Azii, takze by sme asi chodili holi bez toho 😉
Take oblecene, z ktoreho by soj aj ja bola zafarbena som nastastie este nemala...

mishka11
10. feb 2014

@tojada Pridaj do prania miesto avivaze ocot, farbu ti to zafixuje. 🙂 mozes takto oprat tricka aj viackrat. 🙂

sunny122010
3. mar 2014

@kofoluska mozem poprosit tem link na slov vyrobky? Vdaka

kofoluska
4. mar 2014

@sunny122010 Prosim Ta posli mi to este do IP, prave balime a ideme ku svokrovcom, ked tam dojdem a dostanem sa k pocitacu, poslem. 🙂

enixelka
4. mar 2014

@froschka NIe je pravda, ze H&M a C&A nakupuju ine latky. Verim, ze oficialna propagacna sprava oboch gigantov tak bude zniet, ale v skutocnosti to pravda nebude. Tot nedavno tu bol skandal, ze oblecenie Zara obsahovalo karcinogenne farbiva. Co myslis, kde vyrabaju? V Cine. A tak isto vsetci ostatni. Vo vacsine pripadov je uplne jedno, aku znacku mas, je to cinske. Ak by som niekde videla rozdiel, tak v domacej Slo ven ke. Ale aj tam som sa preistotu pytala, odkial maju latky :D ...... a odpoved, ze maju certifikat, ze je vsetko vyrabane na SVK, ma mierne ukludnila. MIerne, lebo esta ani to nemusi byt pravda.

stanislavao
4. mar 2014

@enixelka minluy tyzden som si kupila nateplnik Slovenka. natelnik stal 9e, skoro ma prekotilo, lebo to som uz mohla mat krasne tricko H&M, ale ok, uz mi bolo blbe povedat, ze ho nechcem. po 1 prani a 2 obleceniach - ako pyzamo je z natelniku handra jedine na dlazku. mala by som to odniest predavacke naspat, ale je mi to blbe jej povedat, co za smejdy to predava. takze asi len tolko k slovenke. H&M veci nikdy nestratia tvar, nezozmolkuju, su z cistej bavlny, krasne usite. a aj ked su site v azii, nieje to to, co kupite u vietnamcov. H&M je kvalitne, krasne.

froschka
4. mar 2014

@enixelka napriklad taky benetton ma oznacenie na obleceni chraneneho povodu taky smajlik ze bezpecna textilia. Podobne etikety byvaju aj v Kik textildiskonte a aj inych znackach.. Ale urcite by som vedome nekupovala cinske oblecko z Alibaba ci Aliexpresu ako si mnohe myslia ze na tom cez mimibazar zbohatnu... Su to ciste shity.. Nikto ti nezaruci ze HM . Zara, S oliver tom tailor a ine nie su cinskej vyroby ale davam ruku do ohna za odskusanu kvalitu. Takko jeansy kupene na Sk sa deckam vysuchali za zri tyzdne maju odrate kolena... Ale jeansy s. Oliver z parndorfu nosili 2 roky!!! A nemaju doteraz co i len vyblednute kolienka... Takisto benetton a vlastne vsetko ja iba z rakuska kupujem alebo objednavam. Samozrejme stane sa ze clovek rychlo potrebuje a kupi aj z Sk... Napriklad vcera v Kik som prechodne bundicky kupila...nehanbin sa za znacky co ake deti nosia ke mi kvazy jedno ale na kvalitu si potrpim. V kik mali aj pred dvomi rokmi kupene zimne bundy a vydrzaki viac ako HM slovenske parka bundicky ( tie sa neskuticne zacali parat a trhat )

Takze odo mna taketo znrnutie 🙂

froschka
4. mar 2014

@stanislavao
@enixelka raz som kupila v slovenke nocnu kosleu do porodnice a po prvom oprani sa z toho stala handra na utieranie prachu! Hahaha

stanislavao
4. mar 2014

@froschka no, ako hovorim. a ked kupim detom teplaky slovenske, na slovensku site zo slovenskeho materialu, tak su to handry len na dvor. ale ked kupit teplaky H&M, alebo Adidas, tak su pekne dlhe mesiace, az rok a mozu v tom ist aj do skoly, ci skolky.

froschka
4. mar 2014

@stanislavao ale je to na zaplakanie nie? Aka skoda ze nemame ani ako podporovat slovensky trh ked je taky na prd ☹ ja by som nevahala vsetko kupovat tu ale je to cele obratene... Autosedacky, kocare, bicykle takmer vsetko mame z netu zo zahranicia takisto technika ako fotak a objektivy kupujem len mimo sk... Stalo sa nam kulili sme v nay notebook a zistilo sa jak sa pokazil ze je to lacny zlepenec poskladany v taliansku... Ach jaj ☹ a potraviny ani nehovorim... Mam stastie ze byvam blizko At hranic

stanislavao
4. mar 2014

@froschka no ved to, ze nema slovak sancu kupit nieco normalne slovenske. asi jedine maslo a mlieko a domace vajicka u jednej tety kupujem. ale ved to oblecenie by tu mohli kvalitnejsie vyrabat, ale tak ked sa neda a anglicku sa da, tak co uz.

Strana
z2