Poraďte prvé topánočky
Ahojte maminky prosim Vas poradte kde kupim prve topanocky uz sa zacina stavat na nozicky tak by som potrebovala poradit ake a kde. dakujem Vam za radu 😊 Lucia
@mia407 koľko má malý? To by som iné nerobila iba vyzuvala obuvala.. Ani na podlahe nemusí mať papuče, ak kvôli zime, radšej 2x ponožky.. Ved sa doma saleju, behajú, raz sú na podlahe, potom na koberci, medzitým mi lezú všade kde sa dá, na gauc, do policiek, na balkón.. Osobne nie som ani zástancom tvrdej päty, ale viacerí odborníci to odporúčajú..
Za mňa zhrnutie - kým dieťa aktívne nechodí, netreba topánky, ani papuče, max protišmykove ponožky. Treba dávať dôraz na širokú špičku, aby mali prsty dosť miesta, vhodnu šírku topánky, dĺžku s treba meniť, pokiaľ je menšia ako 0,5cm, nemala by byť väčšia ako 1,3mm.. Ak je to začínajúci chodec, stačí nadmerok do 1cm. Dôležitá je mäkká podrážka, podrážka sa ma dat ohnut, nie len zlomiť v strede-treba mat na pamäti, že dieťa nemá v nohe takú silu ako my v ruke, pokiaľ je to tak, tak žiadnu vnútornu klenbu. Prvé 3 roky života uzavretu pätu. Môj syn má rád topánky DD step a freycoo, ale tiež si na ne musel zvykať, najradšej je naboso. Ešte jedna vec, ani niektoré alternatívy bf nie sú úplne mäkké,pretože naozaj najviac záleží na šírke topánky, šírke špičky a dĺžke topánky..
A ešte som zabudla.. Dosť dôležita je aj váha topanociek..
Zeny, viete mi poradit ohladom rakov? Chcela som objednat mojej mladej topanky a raky sa mi pozdavali. (Konkretne tenisky a topanky na suchy zips). Ale niektore z vas tu spominali ze raky su dost tazke a tvrde ? Nechcem jej objednat 'lyziarky'. 🤔
@lavender273 tuším iba tie co su označené ako capacky.. Ale osobne som ich v rukách nemala.. Koľko má mala? A akú má nozku? Úzku, širokú, vyšší nart? Myslím si, že je dosť lepších topánok.. Raky mávajú dosť úzke špice aj.. Najlepšie je ale odskúšať, pokiaľ je možné..
@lavender273 raky urcite vyskusaj aspon 1krat ... maju odlisne cislovanie a ja som bola sklamana ked som ich videla na zivo. Ale povedala by som ze cena zodpoveda tomu ake su. Nam nesedeli lebo mame uzku nozicku.
@lavender273 k upresneniu, videla som len papuce od nich nazivo, ostatne len na foto. Tie papuce ma sklamali, mozno topanky - kozene a platenky su lepsie
@lavender273 Zalezi aky chodec je. Zacinajucemu chodcovi by som Rak nekupovala.
Priznam sa, topanky som v rukach nemala. Ono ich nejako na predajniach ani nemaju. Obzerala som len papuce a bola som zhrozena. Ta podrazka bola taka tarda, ze som ju ledva ohla a tize som nepochopila naco je tam ten podpätok.
Ono na webe na obrazkoch vyzeraju tie Rak topank pekne. Kozene, dizajn aj farby pekne. Aaaale, nekupuj z netu. Kazdu topnaku treba vyskusat. Popozeraj po obchodoch. Mozno budes mat stastie a iekde ich najdes. Ako vravim, ja mam (zial len vramci jedneho ale velkeho mesta) obehane vsetky obchody (obuv aj len cisto detske obchody) a nikde okrem papuc nic od Rak nemali.
Su aj lepsi vyrobcovia, o nic drahsi ako rak alebo protetika. Apropo, este protetiku mozes skusit. Uz zacali vyrabat aj flexibilnejsie. Len zial, su stale dost tazke. My mame/mali sme jedny jedine Protetiky. Cizmicky. Naschval som ich odvazila. Pre porovnanie som odvazila Superfit.
Hodim foto, ked stiahnem do pocitaca. Na tych rotetikach je hlavne ta podrazka strasne tazka, aj ked relativne ohybna. Sa ani necudujem, ze v tom dieta nevedelo dobre chodit. Vymena to istila.
Hlavne Chor do obchodu vyskusat. lebo ani to cislovanie nesedi. Taktiez potrebujes aj spravnu sirku. Vybrat vlozku z topanky a dieta na nu postavi. Nadmerok nezabudni. vyskusajte viac znaciek, co jej lepsie bude sediet a v ktorych sa jej bude lepsie chodit. Nech pobeha po predajni.Mozno jej aj tie Rak sadnu. Clovek nikdy neviem.
Dakujem zienky.
Dcera ma 16mes, chodi uz od 11mes, takze ta uz beha lieta.
Zda sa mi ze ma uzku nohu, ale to je len moj odhad. Porovnala som s inymi detmi v jej veku.
Chcela som kupovat z netu a na 'blint' lebo zijem v zahranici a odmietam tu platit za topanky 120 dollarov (na detske veci tu je vysokohorska prirazka). Tu tiez sa velmi nezaoberaju ze musi mat pevne toto pevne tamto. Preto som chcela kvalitnu obuv a za normalne ceny. Samozrejme viem ze kvalita stoji, nechcem zase setrit na obuvi ale toto co tu predvadzaju s cenami... 😨 tu su znacky ako bobux, clarks alebo papaya (z tych lepsich) takze asi pojdem do tychto. Dakujem 🙂
@lavender273 Aj my mme bobux. 16 mesiacov je este zacinajuci chodec aj ked chodi uz 5 mesiacov. Takemu dietatu predsa nedas na kazdu nohu po 250 g.
Ono, da sa aj z netu. Ale: prve kup aj drahe priamo z obchodu. vyskusat treba v kazdom pripade. Potom mozes aj objednat ale pozor: musi to byt vzdy len ten isty model. Lebo aj jeden a ten isty vyrobca u roznych topanok rozne sije.
Ak kde ste? 120 dolarov vobec nie je vela.
Bobux sa mi pacia velmi, kvalitou a aj styl. Ostaneme pri nich.
Mne sa zdalo 120 sialena cena na tych par mesiacov, ale to bol asi prvotny sok 😂 V Australii som.
@lavender273 Bobuxy su super. my mame uz trete a prve sandalen. Sandalky su ale este dost velke. Inak, kde ste presne? Nechapem, ze su o 20 E drahsie ako u nas v DE. Ved to su Novozelandske. Ja ich objednavam priamo z bonus.de a stoja v priemere 75 €. Ono je tu v Europa tazke Bobux zohnat. V obchodoch ich vobec nemaju. My sme prve dostali ako darcek od kamosa k copaninym prvym narodeninam. V Australii mal v tom case pracovne zenu a bol ju navstivit. On ani nevendoel, co kupuje, aky luxus😂 Ja som ich vastne tiez nepoznala. Ale su uzasne. Aku vlek am nozisku? Este mate step up, vsak? My sme uz museli prens na i-walk ale ta podrazka sa nejak velmi nezmenila.
@lavender273 Este skus pozriet pediped. Tie by u vas mohli mat. Ak jej sadnu, daju sa objednat priamo z ich stranky a posielaju do celeho sveta. Ja som objednala na blind, lebo ma tiez uzku nozku. Ale celkom jej sadli. Tenisky aj sandalky. Sandalky dokonca este lepsie. Grip´n´go rada je do 23 a su fakt velmi flexibilne. Kuk na predchadzajucich stranka fortku. A takmer nic nevazia.
Tie sandals Bobux su ale uz velke, 25. Vize na mensch nozku budu aj lahsie. Prva foto Superfit, posledna Protetika. Protetiky su straße tazke.
Ale vy asi velim zimne nepotrebujete. Ale tie Raky je nieco podobne. Tazke. Mne to ani za tu Cent Nestoji.
@lavender273
@yanni ahoj, my mame na prve topanky este cas, ale chcem si urobit vlastny nazor. Kebyze mas porovnat Pediped Originals a Grip´n Go, ktore su vhodnejsie pre zacinajuceho chodca? Ake su rozdiely medzi topankami Pediped a Superfit? Jedna pani mi povedala, ze tieto znacky sa neradia medzi barefoot, lebo nesplnaju nejake podmienky...no to, ze ake neviem.
@elainedeclerq Superfit jasne, ze nie su barefoot. Skus ich chytit do ruk a zistis preco. Sice ma superfit uz aj lahke a ohybne (napr. ako hore na obrazku tie cizmicky), ale stale su to nie barefoot.
Pediped Originals su capacky. Ak dieta uz chodi a chodi aj vonku, je lepsie Grip`n`go. Originals je len kusok koze. Nevhodne do terenu, mlak atd.
Grip`n`go su barefoot, ale zalezi na vnutornej vlozke. Niektore ju nemaju presne podla kriterii barefoot. Ak chces z nich skutocne barefoot, tak musis len vymenit vnutornu vlozku, za uplne obycajnu rovnu.
Existuje vela barefooot, zeal na SK taiko zohnatelne.
@yanni ďakujem, ja rozmyslam niečo medzi... Ľahké, ohybné, tenká podrážka, no pevná pata a nikto mi nevie povedat ci take sú a aké sú to..,
@elainedeclerq Ale su. Takmer vsetky bf, vynimka su tie "ponozkove" ako napr. atipass atd., maju pevnu pätu. ALe na rozdiel od normalnych topanok, nemaju spevneny clenok, nemaju klenbu a hrubu podrazku. BF musia mat aj tenku rovnu vnutornu vlozku.
@elainedeclerq Vynikajuce su napr. Filii. Zial na SK ich asi nezozenies. Su super aj pre zacinajucich chodcov. Pod zacinajucim myslim take Deti, co uz same behaju aj vonku bez toho aby po kazdych 2-3 krokoch spadli.
@maggiba Nevedela som. Ale dobre vediet, ked sa bude niekto pytat. Ked sme na SK, uz malokedy beham po obchodoch.
Filii sa ale dost zhorsili. Tohtorocna Letna sandalkova kolekcia je katastrofalna. NAsa copana ma normalnu az uzsiu nozku a tie najnovsie na suchy zips (stahovanie na snurky nechceme) jej ani jenny neboli dobre. Nejak cudne site vsetky. Teraz maju uz aj sirku W ale oni nie su vobec sirsie vo vnutri, maju len vyssi nart.
Ale pravdu mas. Daju sa este za fan venu posunut, aspon z tych mensich cisiel, ktore deti velmi nevynosia.
Ahoj...predpokladám že tu sú zástancu barefoot a protetika...j na tebe ktorou cestou sa dáš...na tvojom mieste si pozistuj info o oboch a na základe toho sa rozhodni...
Len by ma zaujímal názor mamičiek ktoré tak skalopevne odmietajú barefoot či im neprekáža že svojmu dieťatku zatvoria prsty na nohe do neskutočne úzkej špičky na topánke...podľa vás je to prirodzené ked sa takto prsty deformujú?? Ja som došla k našej pediatrická v barefoot topánkach a ona mi hneď povedala že dieťa potrebuje klenbu....som sa jej opýtala že keď kúpim topánky s klembou či je ok ak v nich budú prsty úplne natlačené tak sa nezmohla na slovo...len pozrela do zeme a bola ticho....
@mia407 ohanas sa tým kde pracuješ...to že pracuješ v tejto oblasti z teba nerobí vsevediacu....všetci píšu ako lekári sú proti bf a podobne prvotiny....ja ti dokážem že aj lekári sa môžu mýliť...pred rokom má pripravili o dieťa ich vôňou a po zákroku mi s kľudom angličanka lekárka povie že tehotenstvo bolo úplne v poriadku a oni sa pomýlili??? Prosím?? Vtedy som pochopila že to že je niekto lekár neznamená nič....absolútne nič...a preto im neverím...áno sú dobrí lekári...úplne som na nich nezanevrela ale ich názor beriem z rezervou...čiže oni môžu hovoriť čo chcú....trošku zapoj logiku prebíja...drbnes nohu do tvrdej topánky s minimálnym miestom pre prsty..palec pomaly natlačených na maličku to je v poriadku??? To vážne?? Nedá sa čítať to čo píšeš...a je jedno koľko tuku je na nohe dieťaťa...keď noha nemá miesto tak sa deformuje...a nepresvedčivé má o opaku...
@michaella94 Mna by skor zaujimalo, preco sa do toto pediater "montuje". To vobec nie je jeho partia. My mame pro 4roch detoch 2 pediatroch v dvoch diametralne odlisnych krajinach. V DE sme dokonca toho povodneho menili, kedze nam od zaciatku (v inych veciach) nevyhovoval. Ale ani jeden mi "nekazal" ake mam svojmu dietatu kupit topanky. Samozrejme, pri rocnych prehliadkach pozera aj na chodzu a ak sa mu nieco nezda, odporuci ta na detskeho ortopeda. Ale to je aj vsetko. Dokonca na dvojrocnej prehliadke nasej copani minule leto tam vbehla uplne bosa, bosa aj vysla a odisla z ordinacie a nik nepovedal ani mäkke f. Akurat pritomni rodicia hadzali po mne pohlady akoze "chuda dieta, rodicia pravdepodobne tak chudobni, ze nemaju ani na poriadne topanky". Hlavne vec, ze ja v ruke drahe Bobuxy🙈
@yanni ktore znacky su este take naj pre zacinajucich chodcov?
@elainedeclerq Tazko odporucat konkretnu znacku. Vsetko treba vyskusat. Kazda noha je ina. Siroka, uzka, tucnucka, chuda, vysoky nart atd.
Jedine, co ti mezem odporucat, kozdu topanku zober do ruky. Musi byt lahka, podrazka mäkkucka, ohybna dvomi prstami (ale nie ohybna len v estrene, celkovo by sa mala dat zrolovat), bez klenby, vyberatelna vlozka, cim tensia podrazka, tym lepsie.
Prvy par kup az vtedy, ked ti bude dieta chodit isto. Cize, ked budes moc ist s nim na kratsiu prechadzku. Pokym pada po par krokoch, nepotrebuje ziadne topanky. Ak ho nechas behat vonku napr po zahrade (samozrejme zalezi od pocasia), tak staci naboso, popr. ponozky, doma naboso alebo ABS ponozky. Drahe capacky (cize len kus koze) ti vobec netreba kupovat. Prejdes z ponoziek rovno do topanok.
Na SK kupis uz hore spominane Filii (nemecka vyroba) - prave barefoot, DDStep ale len 015tskova rada, musis vybrat vlozku a odtrhnut zo spodku taky maly vankusik, co ma akoze simulovat klenbu (pozor su velmi siroke, treba vyskusat, nasej napr DDStep vobec nepasovali).
V Deichmanne Elefanten, tam maju ale rozne, musis dbat aby to boli tie s mäkkou podrazkou a sirokou spickou.
Neviem ake moznosti su este na SK. V kazdom pripade VYSKUSAT. Mäkke, flexibilne, siroka spicka.
Tiez zalezi, v ktorom obdobi zacne dieta chodit. Najtazsie to maju zimne deti.
@yanni ja neviem preco sa do toho montuju a nie len pediatri....ked sme chodili so synom na nefrologiu este ked bol malicky sestricka aj doktorka mi do vsetkeho hucali...ze syna nosim sa im nepacilo a vtedy spomenula aj tak ironicky mamicky co nechvaju deti chodit bose ako keby sme ich tyrali....pre nich je doslova sväte co sa naucili niekedy davno a absolutne si nepripustaju zeby sa nieco mohlo zmenit nejake nove poznatky a podobne.....
Baby tie čo ste za štvornožkovanie, ja som nikdy nevedela stvornozkovat, moj manzel tiez. Obidvaja sme zo sedu isli hned na nohy dokonca ja ako 10 mesacne dieta som uz chodila ako sarkan a snazila sa utekať. Takze tie vase tabulky fajn, no nie kadze decko ide podla nich. Nemam pocit aby mi stvornozkovanie chybalo. Od mala som nosila topanky typu Rak a klenbu mam ukazkovu (az na vyssi nart). Sama mam male dieta a viem ze ked zacne chodit bude nosit aj ono raky alebo topanky im podobne. Ale tu nejde o to. Ide o to, ze kazde dieta je ine a kazdemu sadne nieco ine a tiez kazde NEstvornozkuje a netreba ho nutit stvornozkovat ked to nechce .. A ano citala som celu diskusiu...

@stanislavicenka každý si tu môže vyjadriť svoj názor. Nemienim sa tu s nikým hádať. Moje dieťa najprv odmietalo aj ponožky s abs, nielen topánky. A myslím si, že ponožky už teda nôžku kopírujú až až. Takže ....