Poraďte prvé topánočky
Ahojte maminky prosim Vas poradte kde kupim prve topanocky uz sa zacina stavat na nozicky tak by som potrebovala poradit ake a kde. dakujem Vam za radu 😊 Lucia
@stanislavicenka a ja som napisala ze dieta ma mat tvrdu podrazku??nie nahodou ze ma byt pevna pata??a vsetko co objednavam musi mat zhyb pri prstoch,neexistuje aby boli neohybne.
@mia407 ty tomu nerozumies vobec. Ked sa chce pohybovat, sposob si najde. Chodza je iba jedna. Dieta dlho stvornozkuje. Urcite si tvoj syn nepovie, ze ho to nebavi. Ked niekam chce ist, sposob si najde a postupne prejde z lozenis na chodzu, samostatnú sam, ponoc nepotrebuje, a to ziadne dieta. Nase dieta je zimne, lozit zacala v 8mich mesiacoch, lozila skoro do roka, v 11tich sa 1x postavila a iba postavala, kym jej napadlo ist okolo nabytku, ked chcela ist niekam dalej, zase na 4. Az ked bola zrela, pustila sa sama. Ze dieta soadne? A co? V zivote sa napada a musi sa to naucit. Nauci sa tak vnimat nebezpecie, rozlisovat, co zvladne a co je nad jeho sily, je to normalne. Nikdy sme ju nedrzali, nikdy sme nemali ziadne ochrany rohov, ani ine hovadiny. Potom, po vonku behaju deti, ktore z kazdeho oskreteho kolena revu, akoby ich rezali, alebo v 1.5 roku nevedia vyliezt na preliezku, leno ich tam rodicia daju, no proste, nevedia si poradit. A ak ta pevnost uchytu este nie je vuvinuta, naco ho chytas ty?
@stanislavicenka a mimochodom,ak mi pride dieta s tazkou skoliozou a roznymi disfukcnymi poruchami aparatu a ortoped jej dava tvrdku ortopedicku obuv na zhotovenie,tak jej mam povedat,ze nie kup nejake gelove super topanky na pol cm podrazke?lebo ja som doteraz trepala hluposti ako tak vidim a citam..alebo moja chod domov na boso.
@stanislavicenka az na to,ze moje dieta ma pravdepodobne epilepsiu a padat nema vobec,teda na hlavu..ale sak uvidime co nam este povie lekar.takze nerad mi,ze si nemozem dieta vodit za ruky.
@mia407 dieta musis nechat. Nauci sa chodit SAM. Tak ako sa naucil SAM sediet, lozit. Ved on preste robi, co treba. beha okolo nabytku a pridrziava sa. Skusa sa pustit. Ano to je spravne. Sam sa nauci stat. Sam sa nauci postavit sa bez pridrzania v priestore a stat. OSmeluje sa a skusa SAM robit prve kroky tym, ze sa toho nabytku pusti a vykroci do priestoru. Ano urobi mozno krok, dva a bac. Ale to je dolezite. Takto to bude dookola skusat, dni, tyzdne, niektore deti potrebuju aj mesiace pokym sa riadne "rozbehnu". Tych "padov" bude vela. To vsak nie su pady v pravom slova zmysle. Dieta skusa, osmeluje sa, vstavanim a padanim sa uci, spevnuje si svaly.
Az ked zacne sam v priestore chodit bez castych padov, myslene pady po 1-2-3 krokoch, az vtedy mozme hovorit, ze dieta vie chodit.
a dokonca to ze dieta ide s rukami matky neznamena,ze nemusi vediet chodit,ale je opatrnejsie a preto chodia aj dlhsiu dobu s pomocou rodica.uz toto vie dieta vnimat v jednom roku zivota.
takze ponaucenie z celeho....davam vypoved,sak trepem ako som sa docitala.s malym sa stahujeme k polskym hraniciam,kde budem past bosa ovce,byvat budem na luke,maly nech si robi co chce,sak sa nauci,popripade prilozim nieco studene na hrcu ked padne..otcovi,matke a sestre odporucim odovzdat diplomy,hlavne ten otec,sak zoperoval cely kraj.🤗tlieskam Vam damy.
Inak ako ste prišli na to, že Rak ma neohybnú, tvrdú topánočku. Však tie ich "capačky" na prvé kroky majú úplne tenkú a ohybnú podrážku a podľa mňa sú bezkonkurenčné. Keby vyrábali aj väčšie čísla, tak ich deťom kupujem dodnes.
@jankalukasova mas pravdu.. niekedy si lekári presadzuju svoj nazor... napr aj taka vec ako vytieranie pupceka liehom.. tam sa tiez rozchadzaju nazory. Ja mam dvoch syncekov, nechala som nech sa im zahoji samo.. a klop klop klop, krasne sa im zahojil. Samozrejme, pred lekarkou som akoze pupcek utierala. Sestra svoju malu "liehovala" (je zdravotna sestrička), a pupcek sa cely zapalil. Takže dakedy tazko povedat. Ja som inak skor nozky naboso, ked sa da
@mia407 lenze ty pises o detoch, ktire maju celkovo problemy, od narodenia, a nie o detoch zdravych s beznymi odchylkami. Lebo ortoped sam povie, ze noha sa vyvija do3 rokov a dovtedy ziadny ortopedicku topanku nepredpise, aspon by nemal. A ani tvarujucu vlozku. To.mi bolo povedane nie jednym tymto lekarom, do prirodzeneho vyvoja sa nezasahuje. Ak ma tvoje dieta epilepsiu a jeho vyvoj je iny, je to ine, no skor u teba, davat na neho pozor. A ostatne deti, ked su opatrne, rodica sa drzwt nechcu, drzia sa nabytku, kym sa neosmelia a potom och uz nic nezastavi, lebo prave objavili nieco nove a budu to robit, kym sa nenabazia, az potom pride prirodzene, ze sa chcu drzat za ruku, ale z ineho popudu
@blevka len Raky toto maju ako novinku. Videli ste niekedy ich papuce? Tie su tvrde ako beton a este maju aj opatok
@stanislavicenka od narodenia nemaju deti problemy,vacsinou sa rodia s uplne zdravymi nohami ale poruchy nastavaju v priblizne 4-6 rokoch alebo sa to ukaze az okolo 30 rokov zivota.a vyvin mojho dietat je uplne normalny,ma ho taky,aky ma mat.nema nijaku dysfunkcnu poruchu alebo nieco ine.a ano je to pravda do 3 rokov je vlozka zbytocna,pretoze dieta ma na nohe tukovy vankus a nevplyva to na jeho klenbu ale ani to nijako nenarusa nohu,ked ju tam ma.preto byva iba pozdlzna vnutorna klenba na detskej obuvi.
@mia407 hmmm.. Zaujímavé.. Poznám viaceré sestričky a lekárov, ktorí obuvaju bf.. Ich názor je, že ortopedické topánky treba až pokiaľ ma niekto problém.. Dovtedy nie.. Dovtedy co najviac naboso,alebo v mäkkých topánkach.. Co sa týka haluxov, je zaujímavé, že ich majú častejšie ľudia mojej generácie, ktorý sme všetci chodili nonstop v papuciach a topánkach ala protetika - keď som ja bola dieťa, iné poriadne ani neboli, čo sa týka vyrastkov na päte, paradoxne ich ma aj moja švagriná, ktorá bola tiež odmalička dieťa v lyziarkach.. A paradoxne ma to kvôli zle zvoleným velkostiam topánok! Väčšina ľudí totiž dáva topánky 'akurát' so žiadnym nadmerkom,noha sa nemá kde rozpísať, prsty sú stlačené a pod.. Ano, súhlasím s vami s jedným - že je viac detí v čakárni s problémami, lebo ľudia nevedia svoje deti obuvat.. Je to práve preto, že počúvajú múdre rady o ortopedickych topánkach odmala a nedokážu im dat topánky správnej šírky a dĺžky.. Keď sa človek zamyslí zdravym rozumom, tak naozaj svaly treba posilňovať, a to nie tým, že ich dá do tvrdých topanok. Áno, o pevnej päte vravia viacerí aj ľudia čo nosia bf, ale bf topánky ju v podstate majú pevnú,ale nie pevný členok + váha nebarefoot topánok je strašne vysoká- si zoberte, že o koľko je také batoľa menšie a ma váhu topánok ako dospelí.. + viacerí kupujú papuče a topánky, keď deti ešte nechodia, videli ste už dieťa v tom stvornozkovat? Véd si tie nohy vykrivuju strašne v tom.. Takže áno, keď pôjdete na seminár o orto topánkach, nečudujte sa, keď vám tam nebudú hovoriť aké sú naprd.. A áno, mám s čím porovnávať - muž má 14r nebf syna a mame 2 a pol ročného čisto bf syna.. Sam nie je stptozneny s mojim výberom topánok, mojim nedavanim do sedu a do choditka, ale je úplne hotový, aké krásne držanie tela ma nás mladší syn..
@stanislavicenka a zasa ide tema uplne inam..ja som napisala,ze ak lekar stanovi,ze dieta potrebuje specialnu obuv a to som mala aj 2 rocne,tak preco nie??ci mam sa tomu smiat a potom tie topanky vyhodit a dat ho iba na boso?nemoze sa tu radit mamickam,ze ked ortoped kaze jedno,tak to neurob,lebo je zdrave mat iba BF,ako keby chodilo bose.nie potom nadarmo zhanam specialne podpatenky detom,ked im ide pata bud von alebo dovnutra.co zasa kazi chrbticu..ja som zastanca aby bola pata na pevno,co niektore spominane topanky nemaju.tot vse.
@mala_katie ale ja nehovorim o protetickych topankach,ktore maju nosit deti iba na specialne odporucanie lekara.tzv.tvrde sandale.v zivote som ich nikomu neponukala a ani ich neobjednavam,nakolko sposobuju bolest,odtlaky a podobne.ale o tom,ze ma byt pata na pevno a ze to co je sk,nie je ziadny odpad.a sama som napisala,ze ano tieto topanky BF su vhodne na prve stavanie,lebo dieta ide na prsty a spicku,ale ze na chodzu iba s pevnou patou.tak isto som napisala,ze ok na travu alebo piesok.ale nie po tvrdom asfalte alebo podlahy.
Ja neviem ci to tu niekto niekde spomenul, ale ozaj ma NIEKTO pocit, ze haluxy vznikaju prave zo sirokych barefooT topanok?
Halux je vboceny palec. Ano, mam ho aj ja. Ale preco? No lebo som cely zivot nosila prilis uzke topanky.
Teraz so synom a pri synovi som postupne presla na barefoot a cuduj sa svete, jeden halux sa uz naprava. Sam od seba.
http://www.pluska.sk/zena/zdravie/leto-odhaluje...
Takze len tolko k tomu: barefoot topanky su zodpovedne za haluxy u deti/mladeze ;)
A preco tie deti koncia s deformitami? Malo pohybu, nespravne pohybove vzorce uz od zaciatku (posadzanie, W sed, vodenie za ruky atd). A toto ziadna pevna obuv neodstrani. Aj ked naoko to vidno nebude, ved topanka nohu drzi, ale date topanku dole a ups, problem je na svete.
Ani barefoot nie je spasa. Ale ti, ktori sa rozhodnu pre barefoot aspon venuju zdravemu vyvoju chodidla a pohyboveho aparatu vacsiu pozornost. Moje skusenosti.
Tak potom haluxy su aj v tom aj v tom pripade (podla tvojho vysvetlenia). Takze vlastne aj tak v 30tich rokoch moje dieta bude riesit odbornik. Uvidime ;)
No nemyslim si, ze by som citala zle. Bol to jeden z tvojich argumentov preco NEkupovat barefoot, ale kupit napr Rak.
Ale ako vidis aj z clanku. Ortoped sa vyjadri: chodte naboso. Takze tazko sa tu budes ohanat tym, kolkych odbornikov mas za sebou, ked presne taky isty pocet odbornikov tvoje nazory a vedomosti zneguje.
Ale vidim, ze postupne menis retoriku. Od prvej strany.
@23javane ahoj, ja by som na doma tiež odporučila nenosiť žiadne papučky, len ponožky, najlepšie protišmykové (ale ak máte doma napr. koberec, tak protišmykové ani netreba). Moji chlapci nosili väčšinou obuv zn. Protetika, ale aj Rak. Protetika má pevnejšiu podrážku, Rak ohybnejšiu.
V podstate si myslím, že nech si už kúpiš hociktorú zo všetkých spomínaných značiek, najdôležitejšie je, aby sa tvoj maličký/á naučil/a chodiť najprv doma bez akýchkoľvek topánočiek. Aby nadobudol/a istotu, stabilitu a rovnováhu pri chodení. A až potom by som to skúsila s topánkami. Tie nech budú akékoľvek, najprv sa mu/jej v nich bude chodiť ťažšie, možno ich najprv ani nebude chcieť obuť, no zvykne si.
Tak prajem veľa šťastia pri prvých krôčikoch! 🙂
ja uz to nechapem..nikomu som tu nenapisala nekupuj si BF alebo nieco podobne.iba moj nazor,ze podla mna to nie je dobra obuv na von alebo podlahy.moj maly beha po dome na boso ale ked pojdeme von,tak mu dam topanocky,kde ma zafixovanu patu.ale urcite nie BF.tak isto nebudem odporovat lekarom,ze nemaju pravdu,ak viem,kolkym detom pomohli.asi na to studoval,inak by MUDr.umyval toalety..
@jmajernikova nemas pravdu. V topankach dieta bude rado chodit, pokial bude koporovat jeho prirodzeny pohyb. Nema si na co zvykat. Tato situacia presne hovori o tom, ze dieta nechce iba take topanky, v ktorych nevie chodit, obmedzuju ho a nevie v nich drzat rovnovahu.
@mia407 len u nas prevlada nazor, ze lekarov pohlad je najspravnejsi. Ja teda nie vzdy suhlasim s nazorom, ci uz mojho lekara, pediatra mojej dcery a narovinu som hovorila aj s fyziatrickou, kam nas poslali. Pri nazors, ze svaly sa maju posilnovat, aby spevneli a nie supnut nohu do sadry, sannevedela vyjadrit. A myslela si, ze mam dat rocnej dcere urobit namieru topanku o protetikov, to urcite. Lekari maju tolko pacientov, povinnosti, ze aj napriek neustalemu vzdelavaniu, ktore musia absolvovať, kolkokrat nevidia situaciu aj z ineho brehu
@mia407 neviem ako vnímaš to, čo píšeš, ale odporúčas raky a protetiky-ad1/je to široký, pojem, pretože oboje majú rôzne rady a majú aj mäkšie a širšie topánky, avšak oboje sú ťažké. Pre tie deti je to naozaj ako lyžiarka. Ad 2 pripojila si sa k odporúčaniu maminky, že ak dieťa chodí okolo nábytku, tak mu treba papuče.. Je to blbosť.. Píšeš, bf nie na asfalt, aj taky názor som počula.. No malé deti nonstop skáču, behajú, preliezaju+ ešte som u nás nikde nevidela taky rovný povrch, že by im bf malo škodiť.. Pevna pata neznamená tvrdá podrážka a tvrdá topánka so spevnenym členkom. A pod pojmom ortopedické topánky myslím všetky topánky, ktoré majú vo vnútri tvarovanie,ktoré je úplne nezmyselné, pretože keď ma dieťa správne topánky, je veľa bosé, tak si klenbu vytvaruje samo.. Detto s pätou, členkom captanim.. A aj to, že deťom uteká pata je skôr o zle zvolenej šírke topánok ako o bf a nebf.. A dvojrocnym deťom sa noha vyvíja - cca do 3 rokov jej netreba venovať inú pozornosť ako veľa správneho pohybu, nie to ešte špeciálne topánky..
@stanislavicenka no a toto mame vyhodu v rodine,ze vieme ktory lekar je naozaj odbornik a ktory stoji za nic..ano su aj taki,co nevedia nic.ale o nich sa ani nezaujimam a ani tam nechodim.cize treba najst spravneho odbornika,vacsinou ten,co pracuje v nemocnici ako na poliklinike.
@mala_katie protetiku nie,aj ked ju mame..ale to si treba zajst original do protetiky.ja ju moc nemusim,hlavne detsku obuv.ale ja pisem o pevnej pate a nie o podrazke.to je rozdiel.podrazka musi byt pruzna a ohybna na spicke.ja mam okolo postele podlahu a vtedy mu dam papucky,ale ked mu dam koberec,tak beha naboso.

@stanislavicenka zasa tu niekto zle cital..ved som sama napisala,ze nie je chodza ked matka taha dieta a ono len posuva nohy ze ani o tom samo nevie.ze maly ide sam pekne ale drzim ho,nakolko este nerozumie padom a nevie sa tak dobre chytit niecoho,nakolko pevnost uchytu dietata je vyvynute az v jednom roku zivota.ja sa neohanam nijakym zdravotnikom ale ze sama pracujem ako zdravotnik a som za pevny clenok.cize mi radis,kedze sa maly stale dviha a ide rozbehnut aby som ho priviazala na zem a tam nech sedi,lebo chudatko dosiel na to,ze lozit ho uz nebavi tak beha okolo postele.a ked s nim idem a neprenasa vahu do mojich ruk,ked ho drzim,tak ako co mam robit?prosim ta nechod a sadni si?ja nerozumiem zasa o com sa trepe.cize mam ist podla tabuliek a drzat ho nasilim len na zemi,kedze ma este len iba lozit a robit prve kroky..aj ked teda beha okolo nabytku a postele ako sarkan.