icon

Používate látkové plienky? Získajte rady pre začiatočníkov

balu88
21. jan 2025

Ahojte, dievčatá, používate aj látkové plienky ? Moje prvé dieťatko je ešte len na ceste takže nemam skúsenosti a potrebujem zopár rád 😁 takže nejakých zopár možno hlúpych otázok 🙈
Koľko plienok, aký počet je ideálne mať? Predpokladám že neperiete po 4 kusoch, takže ako a kde pouzite plienky skladujete? Ako často periete ? Na akom programe ?

evcagabi
21. jan 2025

Ou, drzim palce aby ti toto odhodlanie vydrzalo 😅

veraaq
21. jan 2025

No ja ich mám asi 30 ks😅ale to som všetko dostala nekupovala som,a periem keď už nemá čo obliecť😂 a periem podľa potreby po mliecku si vie grcnut čiže to stále nové bodycko 🙂 a periem na programe čo mám v práčke detská dezinfekcia a oblecenie čo nieje špinavé len na 15 min hodim 🙂

evcagabi
21. jan 2025

Ci som to zle pochopila a nechces ich pouzivat na prebalovanie? 🙂 ja ich mam tiez ako @veraaq cez 30ks

really8
21. jan 2025

@balu88 pouzivam ale nie na prebalovanie

michaelam2
21. jan 2025

@evcagabi tiez som sa prave po dalsej prebdenej noci pousmiala nad tymto prispevkom 😀 ale je to mile, tie som mala kopec planov …

paulina291
21. jan 2025

Látkové namiesto jednorazových alebo látkové klasické ak sa bábo povracká?

diewcatqoo
21. jan 2025

U prveho dietata som tiez mala odhodlanie latkovat. Prisli sme z nemocnice a vydrzalo mi to dva dni. To male babatko vyuzilo denne tak cca 12-15 plienok a takmer v kazdej malo aj nakadene, takze ma to rychlo preslo. Vytiahla som ich neskor, ked uz malo dieta okolo roka, ze budeme trenovat na nocnik pomaly, tak reku v latkovych si uvedomi, ze mu je mokro a mozno nam to pojde rychlejsie. Prd makovy. Vydrzalo mi to asi 3 tyzdne, znovu som sa vratila k jednorazovym a vybavu na latkovanie som predala. Nechala som si asi 20 plienok, nech mam na ugrcnutie a tak.
U druheho dietata som uz myslienky na latkovanie nemala. Mam tych 20 plienok, ktore vyuzivam rozne - na ugrcnutie, prikrytie namiesto decky, clonu, prekrytie pri kojeni a pod.
Kazdopadne, ak sa rozhodnes pre latkovanie, drzim palce. A daj vediet, ako dlho ti to vydrzalo 🙂

btus
21. jan 2025

naše dieťa malo látkové plienky. Jednorázovky som dávala len výnimočne. Mala som doma asi 15-20. Vymieňala som asi každé 3 hod. Mala som takéto niečo: https://www.mojadm.sk/babylove-latkove-plienky-... Klasické štvorcové som mala asi 20. Prala som, keď bolo treba. Do plienok sa dáva taká separačná vložka na hovienka a ešte sa dávali vkladačky, aby sa vrchná plienka nemusela prať tak často. Dieťa nikdy nemalo zaparenú riťku. A z ekologického hľadiska nezaťažuješ planétu odpadom z jednorázových plienok. Vkladačky: https://plienky.heureka.sk/t-tomi-bio-bambusove... separačné vložky https://www.mall.sk/detske-pleny-plienky/kikko-... - sú eko, Dieťatko som pri každej výmene plienky umyla pod tečúcou vodou v umývadle. Nepoužívala som ani vlhčené utierky. Ale ako vravím, je to moje eko presvedčenie. Vlhčené utierky nepoužívam ani teraz a ani doma ich nemáme. Netreba sa bát látkových plienok. Nie je to žiaden strašiak. Je pravda, že jednorázovky vymeníš len pár krát do dňa, no na toto sa dá zvyknúť. A dieťa nemá na zadočku chémiu.

baryana
21. jan 2025

@balu88 prve dieta som mala, ked este neboli jednorazky, alebo boli v zaciatkoch a samozrejme mi bolo luto penazi na to. Takze si pamatam dodnes. Mala som 60 ks, vtedy sa este pouzivali postolky, takze do 4 mesiacov sa davali 2 plienky naraz. A vyvarala a prala som kazdy druhy den. Teraz su uz automaticke pracky, takze program na vyvarku a usetreny cas.

paulina291
21. jan 2025

Ak ide teda o látkové plienky na prebalovanie, tak ja to vôbec nevidím tak negatívne, ako tu baby. Látkujem malého od narodenia, tzn už 10 mesiacov. Nikdy mi to neprišlo ani na chvilku ako moc robota navyše.
Plienok je veľa typov. Odporúčam pozrieť profil na instagrame Plienkáčik. Okrem toho, že robia látkové plienky, tak majú super videá, kde odpovie na všetky otázky.
Nám vyhovujú Pulky a do nich piškótová vkladačka plus ešte jedna buď bambusová alebo konopná. Ako začal papať príkmy, dávam aj separačnú vložku. Odporúčam aj látkové utierky na zadok. Oveľa lepšie utrú ako jednorazové. V noci som ho prebalovala, že by som to zrátala na dvoch rukách, takže som mu pred spaním dala nočnú plienku a vydržala do rána. Plienky periem každý tretí deň (viac sa nemajú nechať) na 60 stupňov (viac nie! Vrchné nohavičky by sa poškodili) Najprv dám program čo najrýchlejší a studená voda, aby sa všetko opláchlo a potom ten 60 stupňový. Nič nemusíš vyvárať ani žehliť. Okrem vrchných nohavičiek a vreca na plienky dávam všetko aj do sušičky. Potom si všetky plienky zložím a prebalujem ako pri klasických. Absolútne by som to nedémonizovala ako keby je s tým hodiny denne roboty. Ozaj 2x za týždeň pustím práčku a potom poskladám. Oproti jednorazovým je to tak 10 min za týždeň roboty naviac, možno aj preháňam. Nehovoriac o tom ekologickom aspekte. Ja si naopak neviem predstaviť narobiť také množstvo odpadu.
Keby máš ešte otázky, napíš mi súkromnú správu.

balu88
autor
21. jan 2025

Jasne že na prebaľovanie, zle som sa asi vyjadrila 🙈😁

balu88
autor
21. jan 2025

@michaelam2 😂 viem, viem, ale neberte mi ešte ilúzie, je to dlho chcené a vytúžené prvé babo, mam veľa plánov a predsavzatí 🙈🤷‍♀️😁

michaelam2
21. jan 2025

@balu88 ja ta chapem, nedavno som si tym presla 😀 ja som si chcela doma robit vlhcene servitky, ze nebudem kupovat. Aj to ma po tyzdni preslo 😂

balu88
autor
21. jan 2025

Ďakujem za odpovede, našla som si tu všetko čo som potrebovala ☺️

slavomira236
22. jan 2025

@balu88 ked bola moja najstarsia 25 rocnababo rocna pouzivali sa este vo velkom latkovky. Mala som tak 40-50 ks. Po pouziti som ich namacala do vedra vetsieho do jedneho zacimane do druheho od stolice. Pampers sme davali len k lekarke.

slavomira236
22. jan 2025

@paulina291 niekedy pampersky neexistovali a tu sme..takze v pohode sa to da . Mam 47 neboli sni take dobre pracky a susicky. Takze v dnesnej dobe je to este lahsie ak s tymi latkovymi

btus
22. jan 2025

@balu88 drž sa svojích plánov a predsavzatí. My sme si doma povedali, že dieťa bude mať látkové plienky - a malo, hoci sme boli pre veľa ľudí divný. Neľutujem. Na 90% som príkrmy robila doma. Iba keď sme cestovali, tak som kúpila hotový, lebo doma som nevedela zavariť,a by vydržal napr. 2-3 dni. Nepoužívali sme doma vlhčené utierky, dieťa nemalo cumeľ, Doma pilo len zo sklenenej fľašky, nekupovala som kojenecké mlieka ale rovno plnotučné, čerstvé kravské. Našťastie som kojila do 14 mesiacov, takže to bola výhoda. Veľakrát sme sa pohádali zo svokrovcami kvôli tomu, ale neľutujeme. Dieťa malo zaparenú riťku asi 5x. Sudokrém 60 ml som neminula za 5 rokov. Naozaj. Potom som ho už vyhodila, lebo už bol po záruke. Švagriná minula mesačne jeden 120ml. Na plienkách sme uštrili za 2 roky asi 1000 e.

kristinaaaaaa
18. sep 2025

Látkové plienky majú veľa vyuźití, aj keď nelátkuješ. Používajú sa na prikritie, na utretie bábätka, či seba po kojení, pri odgrcnutí, ako plachta do kočíka, keď bábätko spí pod hlavičku.... Na tento účel sa dá vybrať z veľa krásnych dizajnov. Mne sa kvalitovo aj štýlom páčia od značky Saga Copenhagen, napr. tieto: https://www.chocofoamuniverse.sk/muselinova-pli...
Takéto plienky som prala normálne s detským oblečením.