icon

Prečo si mamy kúpia drahý kočík, no monitor dychu nie?

zajkouskovy
20. jún 2019

Ahojte maminky,
keďže som tiež maminka chcela by som rozvíriť debatu na tému super drahý kočík alebo monitor dychu. Prečo je to takto formulované?
Po rozhovoroch s rôznymi maminkami, ktorých kočíky stali aj 1000 eur, podotýkam že boli hlboké. Som zistila, že skoro žiadna nemá monitor dychu. Ostala som sklamaná a zaskočená. Ja ho mám od narodenia svojho drobčeka a neviem si predstaviť, že by som ho nemala. Viem, že syndróm náhleho úmrtia tak dieťatku nehrozí. Prečo si ho aj iné maminky nekúpia? Veď pocit bezpečia môjho pokladu je na nezaplatenie. Radšej lacnejší kočík a monitor dychu ako drahý kočík bez neho. To je taká malá osveta, alebo je to tým mamám jedno???

Prečo si mamy kúpia drahý kočík, no monitor dychu nie?
biela_sova
20. jún 2019

@dai Niekomu nevysvetlis... Falosne pipanie je v jazyku nasho kmena interpretacia toho, ze sice monitor zapipal, ale dieta nezomrelo (lebo ho to prebralo z tuheho spanku a nadychlo sa). To jest, ze si splnil svoju funkciu 🙂

mivalik
20. jún 2019

Tak ja som mala kocik asi za 400€ 3komb. A nemala som monitor dychu, nie ze by som si nemohla dovolit oboje,alebo aj drahsi kocik. Aky sa mi pacil taky sme kupili. A popravde ma monitor dychu ani nenapadol, az v porodnici, ale nekupili sme ho. Necitim sa byt o nieco horsia matka ako tie,co monitor maju. Viem,ze sa moze stat,ze babatko prestane dychat,viem ze monitor moze pomoct. Od narodenia spaval syn s nami v posteli. Proste sme ho nemali,tak ako som nemala ani teraz moderne hniezdo, ani prebalovaci pult, ani som necvicila s aniballom 😁.

lus2909
20. jún 2019

Zbytocne rypajuca debata.... nase mamy nemali ziadne monitory pred 40 rokmi a kazda jedna sme prezila ani kociar za miliony bol jeden a kazda mala rovnaky nikto sa neporovnavala ze henta ma polsky a henta za 2000€, a okrem toho monitor vyuzijes max do pol roka a kocik do 3 rokov... a nie je to o tom ze matky su nezodpovedne ako ich mozes sudit....! Tato doba bio-eko matiek je uz na hlavu....

zabka1987
20. jún 2019

@dai agresivity 😂👍 trošku si mýliš dojmi s pojmami, ale nevadí. Čo dodať? No radšej nič. Kto chce si ho kúpi aj bez teba a mne je to vážne šuma fuk. Chápeš?

popa86
20. jún 2019

Tiež si myslím, že je monitor dychu dôležitý... ja ho mám na odporúčanie švagrovej (ako som už spomínala je záchranárka),keď som sa jej pýtala čo ešte pre bábätko do výbavy...(ona má už dospelé deti 18 a 20r., ale povedala, že keby to bola bežne dostupná vec už vtedy, tak neváha. Argumenty, že je dieťa zdravé, tak načo monitor sú zavádzajúce- vysvetlila mi to tak, že dieťa sa jednoducho počas spánku zabudne nadýchnuť (spôsobuje to nezrelá CNS a tú majú aj zdravé deti). Teraz ho chcem podarovať manželovej sesternici. Ja som ho mala kúpený už pred pôrodom a som rada, pretože syn sa vypýtal na svet predčasne v 38.tt, pôrod bol hrozným a dlhý, plodovú vodu som mala už zelenú. Malý mal aj dlho zovreté ruky v päsť. ... mne pípal za celý čas 3x v noci (a možno falošne, čo už nezistím, ale je mi to jedno). Radšej zopár menších šokov, ako jeden s fatálnym koncom.
Je to už možno 5-6 rokov naspäť čo bola u mňa kamarátka na návšteve a hovorí mi- Predstav si, kolegovi zomrelo 5 mesačné dievčatko. Manželka sa vrátila zo záhrady, išla skontrolovať malú do postieľky a našla ju celú modrú)...áno je to isto otázka niekoľko desiatok sekúnd, ktoré zmenia celý život. Vtedy som tomu takú pozornosť nevenovala, to až nedávno po rozhovore so švagrovou. Možno príspevok pomôže mamičkám, ktoré váhajú.
PS: Niektoré veci neradno zľahčovať.

zabka1987
20. jún 2019

@popa86 38tt nie je predčasný pôrod. A k tomu úmrtiu bábätka, je nezodpovedné nechať dieťa bez dozoru a odísť do záhrady, ty si myslíš ze by tam monitor počula? Tu zlyhal iný faktor v prvom rade.

biela_sova
20. jún 2019

@popa86 Taaak vidis, tu Tvoje dietatko definovali MUDr de facto ako donosenho fyziologickeho novorodenca, a teda dieta, ktore nema potrebu byt pod monitorovanim dychu. Keby to bolo ich dieta, monitr by si nezaobstarali, koniec je mozno fatalny... Prajeme vela zdravia a uspechov Tvojmu dietatku!

zabka1987
20. jún 2019

@biela_sova môj druhorodený sa narodil v 37tt a nebol pod monitorom. A? Snáď moje rozhodnutie, či ho potrebujem alebo nie. Prečo potom v nemocnici nemá každé bábätko monitor keď je taký dôležitý?

biela_sova
20. jún 2019

@zabka1987 Kazda matka je z
pravne zodpovedna za svoje dieta, neodhovarame Ta od spatne nepouziteho monitoru. Len Ta prosime, neoznacuj zivot zachranujucu pomocku ako zbytocnost. Nevieme, v akej nemocnici a kedy si rodila, no v nasej ho ma v postielke kazde babo a nabdame mamicky pri kazdej vizite k jeho pouzvaniu.

zabka1987
20. jún 2019

@biela_sova no napíš aj nemocnicu, dosť ma to zaujíma v ktorej konkrétne má každé bábätko monitor dychu

biela_sova
20. jún 2019

@zabka1987 Zistis na googli ;)

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
zabka1987
20. jún 2019

@ptmt1011 nechaj tak lebo budeš aj ty agresívna 😂 ten monitor si treba kúpiť na rozkaz ako vidíš

zabka1987
20. jún 2019

@biela_sova no presne si teraz vystihla moje slová 👋👍😂nič viac nepotrebujem dodať.

patka06
20. jún 2019

@zabka1987 nejaká nadácia tie monitory rozdáva novorodeneckým oddeleniam po celom Slovensku

biela_sova
20. jún 2019

@zabka1987
Och, ked si nevies teda sama vygooglit, pomozeme Ti: http://www.nadaciakrizovatka.sk/novinky?p=2
Uz sa prestavame zhovarat konstruktivne, utocis na vsetky oponentky, takze vsetko dobre Tebe aj Tvojim detickam, tim Bielej Sovy.

zabka1987
20. jún 2019

@patka06 áno, ale aspoň v našej pôrodnici ich iba zapožičiavajú, nie používajú v pôrodnici a dupľom nie, že by bol v každej postieľke. Ja som mala predčasne malého o kúsok a nedali mi pod neho monitor.

zabka1987
20. jún 2019

@biela_sova nie neviem a prečo teda nie sú pod každým novorodencom?

zabka1987
20. jún 2019

@biela_sova a ešte napíš čím utočím, že sa smejem? No prosím 😂👍

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
zabka1987
20. jún 2019

@biela_sova ináč zaujíma ma s kým si v tíme keď tam máš, že člen 1? To je tím ? Až 48 sledovateľov, wau. Neviem teraz, či to je vtip za čo sa tu vykresľuješ lebo aj v blogu máš opak.

dai
20. jún 2019

@biela_sova
@zabka1987 na antolskej v ba ho pred rokom keď som rodila svoje 3tie dieťa malo každé dieťa.... Môj druhorodeny je narodený v 37/38 týždni a predstav si ze je predcasniatko - fyziologické tehotenstvo trvá 41 týždňov... A teda my sme ho dostali zabalený h pôrodnice - ako jazde predčasne narodené dieťa...

zabka1987
20. jún 2019

@dai aha takže cisársky rez bežne v 38tt je akože zámerne ako predčasne narodené?

jenny257
20. jún 2019

1. Zbytočná téma , je to každého vec .
2 . Nemala som ani kocik ani monitor (teda pri prvom mala ale nepoužila nikdy ) , tak som mega nezodpovedná lebo som nosila dokonca v šatke . Obe deti spali a aj spia stále so mnou . Ja som raz počula od lekárky neviem akej názor , že ak ide o Sids ani monitor dychu nepomôže . Čo je na tom pravdy , neviem ale tak bol to len jej názor 🤷‍♀️

jenny257
20. jún 2019

@zabka1987 tiež som počula , že po 37tt je už donosene ( hrozil mi predčastny pôrod ) .

popa86
20. jún 2019

@zabka1987 To, že tak malé dieťa prestane dýchať, je otázka niekoľko desiatok sekúnd!!!!( takže či si odbehneš do záhrady, alebo sedíš na záchode alebo si ideš hodiť veci do pračky atď., to sú bežné veci v domácnosti, ktoré ti zoberú niekoľko MINÚT času...neverím, že si kontrolovala svoje deti nonstop každú sekundu alebo minútu či dýchajú. Tiež si robila bežné veci v domácnosti, takže možno ty si mala šťastie a tá druhá mamička nie. Bohužiaľ.
Ja tiež nikomu nerozkazujem, aby si danú vec kúpil, ani nehovorím, že je horšia matka, ale je dobré, aby sa nad tým ASPOŇ zamyslel.

zabka1987
20. jún 2019

@jenny257 samozrejme, že je donosené. Určite by vedome nevybrali nedonosené deti

zabka1987
20. jún 2019

@popa86 no predstav si, že robila ale teda do záhrady som nechodila a ani nechodím keď moje deti v dome spia. Je dosť zle zvaliť to na to, že monitor ju mohol zachrániť. V tomto prípade asi ťažko

dai
20. jún 2019

@ptmt1011 ja za nezodpovedné pokladám skôr rozprávať ako je to všeobecne zbytočne... Nespochybňujem že každá matka je zodpovedná len za to svoje dieťa a sú prípady kedy je naozaj monitor zbytočný z objektívnych dôvodov - moja prvorodena napr. Strašne zle správala, dlhšie ako 20 minút vkuse prvý polrok nespala... Detto ja som mala tak narušený spánok že som vlastne vnímala stále všetko... A aj tak keď mala byť kľudnejší končila pri mne - bolo to silné, zdravé ukricane dieťa a ja ako prvorodicka som ju celé dni a noci pozorovala ako dýcha a ci dýcha etc.... Pri mojom druhorodenom ktorý sa narodil s apnoe to bola iná káva - tam keby si monitor nezaobstaram tak sama seba pokladám za vrcholne nezodpovedné - monitor mi pipal 2x - 1x pravdepodobne falošne (maly odputoval z podložky), 1x mu pravdepodobne zachránil život... 3tie dieťa mam zase silné ale monitor som aj tak do roka používala, druhý polrok len cez deň keďže malý už značne putoval a ja mam postieľku pripojenu k posteli, v spojení s kamerou mi dával pocit pohody aby som jeho dlhé poobedne spanky mohla využiť na rôzne moje aktivity a nebála sa o neho...
Čiže ja beriem ze každé dieťa je iné, ale nikdy nebudem spochybňovať dôležitosť monitoru dychu a netvarit sa ze je to blbosť... A teda alibisticky vyťahovať obdobie z pred XY rokov kedy na sids zomieralo rádovo niekoľko percent detí a porovnávať ho s týmto kedy aj vďaka monitorom je to len niečo v promilach je úplne mimo misu...

A ešte k téme, mam drahy kočík a mala som aj monitor... Keby si mam vybrať vybrala by som si bezpečný kočík (ktorý nemusí byť drahy, pripadne kvalitný z druhej ruky) a monitor...

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená