icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

veonka
13. feb 2011

@zojec fúúú, krásna kapsička, si veľmi šikovná.

Baby, ja vás zatiaľ potajme čítam, zbieram strihy a nápady 🙂 (hanba mi!)... a keďže sa chystám objednať si konečne matroš z detivbavlnke, tak sa vás chcem opýtať, s čím tak na úvod začať. Ja uvažujem, že najprv pošijem vkladačky 60x10 a 30x30 (30x40?) a nejakú tú látkovú plienku, neskôr AIO (ale na to mám objednaný pul s jednou holkou odtiaľto). Na vrchné flisové vrchné nohavičky som kúpila 3 krásne farebné (no biela 🙂, hrášková a cyklamén) flisové deky s certifikátom Eko-Test, tak dúfam, že budú vhodné.
Potrebujem tie materiály na savé vrstvy a k zadočku, tak uvažujem, ktorý z tých bambusových, bambusovo konopných, konopných, biobavlnených, aksamitových materiálov zobrať a koľko. 🙂 (Som to rátala keď budem šiť vkladačky tak z metru mi vyjde po dlžke 60cm- na tie 60x10 a zbytok 40cm- bude na tie 40x40(30), takže meter bude plne využitý, budem dávať tak 2-3 vrstvy (?) na každú vkladačku, takže z toho metra mi vyjde pri šírke 160 cm: 5ks 2vrstvových 60x10 a 2ks 2vrstvových 40x30cm). Tak rozmýšľam či stačia tie vkladačky 2 vrstvové alebo radšej 3vrstvove?
S tými plienkami to viem horšie vypočítať, koľko mi vyjde napr z m látky...
No som si to tam pohádzala do košíka hlava nehlava a neviem teda, či toho nakoniec nebude moc.
Hodila som si tam aj lastin a vzhľadom k výslednej sume tam ešte radšej nemám tie kliešte a patentky. 🙂

Ach, keby mi niekto poradil ako objednával na samom začiatku budem veľmi vďačná.

zojec
13. feb 2011

@veonka no ja som na zaciatok zobrala konopny flis, french terry a akskamit.. konopny flis strasne ale fakt strasne tvrdne, a to mame makku vodu, ale na vkladackach 10x30 mi to nevadi, posuchanim su super jemne, ale 40x30 idem rozstrihat na 10x30, lebo su ako laty, 😀 davala som 2 vrstvy 1 vrstva akskamit.
french terry a akskamit, sa mi osvedcili aj na vkladacky, akekolvek, aj na plienke. pozor vsak pri presivani, zvolit vhodnu ihlu, lebo ja som sila klasickou nie strecovou a urobili sa mi na svoch dierky.
no teraz by som uz kupila na velke vkladacky len bambusovy obojstranny flis 😉 je makkucky, dobre savy, elasticky.. super. na vkladacky 10x30 a 10x60 bambusovy flis stredny a usila som aj plienku z toho a vyzera ze je fajn 😉
zober si k lastinu aj suchy zips, je neporovnatelne kvalitnejsi a jemnejsi ako ten z galanterky.. ja som tiez otalala s kliestami, ale uz su doma.. a teda o chvilu budem musiet objednavat nove nity 😀 @monikajan kedy ti pride viac farieb?

monikajan
autor
13. feb 2011

@zojec krasna kapsa, ako vzdy 😉 .... A mate to tam pekne - z kazdeho okna vidiet do krajiny, ze?

Nove patenky cca mesiac... Neslubujem, mozno aj skor a mozno... 😝

zojec
13. feb 2011

@monikajan veru z kazdeho. .. 😉 no tak hadam mesiac este vydrzim 😀 😀

monr
13. feb 2011

@zojec super kapsa.
tak som vyskúšala tvoje rady ohľadom prišívania aplikácii. som si vystrihla z flisu len take haky-baky a skúsila som to chytiť cikcakom, a keďže teraz kukám všekty možné blogy o šití, tak som prišla na to, že nechať ihlu v látke, nadvihnúť patku a pootočiť, a šiť ďalej.(viem, že pre vás skúsené je to normálne, ale ja som o tom ani netušila) a podarilo sa. ešte spravím zopár cvičných a potom našijem na ten vak niečo. 🙂

zojec
13. feb 2011

@monr 😉 clovek sa kazdy den nieco nove nauci 😀neboj, ja som to tiez dlho nevedela.. ja som zas teraz nasivala hustym cik cakom a celkom je to fajn 🙂 akurat teraz prisivam pismenka a este aj na sustiak a teda nie je to bohvieco ani riedkym.. ten nazehlovaci vlizelin by to spravil.. aj ked neviem ci sa da nazehlovat na sustakovinu..no uz to dosijem.. uvidim ako to vypali

terezita
13. feb 2011

@zojec jeste existuje stylefix, je to novinka od farbenmixu (hehe jim tu zas delam neplacenou reklamu.. 😀) u nas se da poridit na fleru u vesele jehlicky treba. je to oboustrana `izolepa`, co se nalepi a drzi a uz nepusti. zkousela jsem ted a je to fajn, o dost rychlejsi nez nazehlovat a vystrihovat vlizelin. je dobry i na nasivani zipu, staci ho prilepit k latce a netreba stehovat a spendlit. dobra vychytavka!
a pokud ta latka neni moc trepici, tak ty aplikace prisivam normos rovnym stehem. dnes jsem zrovna nasivala z interlocku houbu na mikinu.. 😅
@monr ja se taky kazdym dnem ucim.. ted jsem treba sila tricko s volanem a ten nastrihala v blbem smeru a ted se mi to tricko dole furt krouti.. 😖 no kazdy den taky objevim neco 😀

veonka
13. feb 2011

@zojec ďakujem ti, si veľmi zlatá, že si mi to tak podrobne napísala. Ono je to ťažko vyberať, keď človek tie jednotlivé látky nemôže chytiť a skúsiť, možno by to bolo jednoduchšie sa rozhodnúť. A potom... tá skúsenosť s tvrdnutím, to tiež pri kupovaní nepoznáš, ako to bude vyzerať potom. Takže fakt díky za moc dobré rady.
Ešte by ma zaujímalo- si písala o nejakých veľkých vkladačkách, tak teraz neviem, či myslíš tie 60x10 alebo sa potom zvyknú robiť ešte nejaké väčšie?

tak objednám aksamit, obojstranný flis- resp. bambusové froté obojstranné, bambusový flis stredný nemajú- tak neviem či zobrať ten hrubý, alebo ho oželieť, no a potom z toho konope kvoli tej fantastickej savosti asi predsa len trochu vezmem a zašijem niekam dovnútra (asi radšej ten bambusovo-konopný flis nie ten konopný s biobavlnou), beriem lastin (koľko tak cca miniem na 1 plienku?), no a uvažujem či tie kliešte a patentky alebo ten sucháč.
no.... vidno že je po výplate, čo? toto by môj drahý nestrávil keby to videl, asi by bolo aj po látkovaní. Som mu to minule vysvetlovala, že dnes sa nedávajú len kl. štvorce, ale sú moderné látkové pleny, ktoré netreba vyvárať a žehliť, tak teda 😉 .... bol nadšený!!!! až ma to prekvapilo, strašne sa mu to páčilo, že to je teda iné, než si myslel, že to rozhodne budeme látkovať. 🙂 ...zlatíčko...

zojec
13. feb 2011

@veonka vacsie som myslela 30x40 .. zober radsej bambusovo konopny, ten asi predsa bude trosku menej tvrdnut a z neho budu dobre vkladacky 60x10 alebo 30x 10... na tie vacsie bambusove frote.. 😉 na 1 plienku cca 50cm.. mozno menej.. nemam to odmerane 😀
@terezita jeeeeeeeeej dakujem pekne a ako sa to presne vola najdem to ako obojstrannu izolepu? mam inak take nieco doma.. xi xi ale na papier : 😀

veonka
13. feb 2011

@zojec dobre teda, tak v tom mám jasnejšie, ešte raz ďakujem. Pošijem najprv vkladačky- oni sa začisťujú overlockom po krajoch, ja overlock nemám, tak neviem, či to nebude vadiť, keď to bude cikcakom 🙂 hádam nie. Ty si robila overlockom?

zojec
13. feb 2011

@veonka cikcakom, ja tiez nemam overlock, po zasiti sa ti to bude mozno trosku vlnit, ale po oprani sa to pekne vyrovna.. tak sa nezlakni 😉

terezita
13. feb 2011

@zojec http://www.farbenmix.de/shop/product_info.php?l...
tak pardon, vesela jehlicka uz ho nema.. (nebo jeste nema.. 😅)
hledej primo pod tim nazvem Stylefix. je toho 50m na roli a je to asi 3-4mm siroke.

luccii
13. feb 2011

ahojky, prosim poradte, jak tlusty fleese pouzit na vyrobu svrchnacku z fleesu - diky moc 🙂

zojec
13. feb 2011

@terezita dakujem 🙂 inak pozerala som video na youtube, muz mi prekladal moja nemcina je nula bodov a skonstatoval, ze presne taku istu pasku mame.. ze mam skusit s nou 😀 akurat je cca 5cm siroka.. no uvidim..
@luccii myslim, ze taky stredny bude stacit v 2 vrstvach 😉

luccii
13. feb 2011

@zojec diky 🙂

marcelkad
13. feb 2011

Nabízím první přebytky z objednávky:

Finerib zelený - 1m
finerib žlutý citron - 2m
finerib čoko proužek počasaný - 2m
jednolíc proužek čoko-tyrkys-oranž - 1m

marcelkad
13. feb 2011

jednolíc už má zájemce 😉

marcelkad
13. feb 2011

finerib čoko proužek počasaný - 2m už má též zájemce

duzame
14. feb 2011

@marcelkad jestli ještě je, tak se hlásím o ten oranž-čoko-tyrkys proužek 🙂

marcelkad
14. feb 2011

@duzame ten už není ☹

je toto
Finerib zelený - 1m
finerib žlutý citron - 2m

duzame
14. feb 2011

@marcelkad to nevadí, alespoň ušetřím 😉 .

baarca
14. feb 2011

@marcelkad Tak já si vezmu metr toho zeleného, pokud je ještě volný 🙂

bleble
14. feb 2011

Maminky s detickami do 6 rokov, najdete si minutku? velmi by mi to pomohlo: http://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/bio-ko...

dakujem 🙂

marcelkad
14. feb 2011

je Tvůj 😀

marcelkad
14. feb 2011

zbývá už jen Finerib žlutý citron 1m

dneska nastříhám ještě bio beránka a čekám na doposlání teplákoviny a tyrkys patentu.

terezita
14. feb 2011

tady je to dneska jak na tureckem trhu 😀
@marcelkad jaj ty jsi sikula!!! doufam, ze nemas z toho strihani na ruce mozol..
teda zrovna tyrkys patent zapomneli? 😠 ja uz se tu klepu na balicek z brna, mikca uz je nastrihana a skoro sesita, jen ty lemy uz mi chybi.. 😵
jaky je ten bio beranek?

sussanah
14. feb 2011

no ja koukam, jak se to taky kseftuje 😀 Jeste ze jsem se zavcasu prihlasila o ten modry prouzek predem 😅

marcelkad
14. feb 2011

@terezita ten bioberánek vypadá fakt krásně, je to moc příjemný na dotek.
Toho by taky mělo něco zbývat, zas hodím echo.

ten patent tyrkys poslali, ale chtěla jsem 3kg a poslali jen 1,8kg. Takže kdyby NÁHODOU už nepřišel, určitě Ti ho pošlu z toho, co tady mám 😉
@sussanah ten proužek je taky super, nejdřív jsem si ho nechtěla brát, ale taky asi vezmu metr 😉

terezita
14. feb 2011

@marcelkad tak snad prijde.. se tam nejak prevazili.. 😅 oki, tak kdyby metrik pozbyl, tak si taky vezmu..

monikajan
autor
14. feb 2011

@veonka neviem, ci neodpovedam neskoro...
Viem, ze sa baby boja trochu toho konopneho flisu, ja ho mam vo vnutri vsetkych plienok, co som si sila a to, ze tvrdne, nevadi, ked je schovany. Sila som najprv vkladacky aj z konopneho aj z bamb.- konopneho - aby som porovnala savost. Bola som zvedava, ze ci vyhra bambus+konope alebo konope+biobavlna. Mne sa zda, ze lepsie saje konopny (ma o trochu vyssiu gramaz, ale hlavne ma o 10% konope viac). Preto som ho potom pouzila do vnutra plienok. Nerobila som ziadne pokusy s miskami a ponaranim latok a vazenim . 😅 .. Je to len moj "pocit" . Ale je to aj zalezitost osobnych preferencii.
Mozno ma aj niekto iny skusenost s obidvoma konopnymi flismi a napise 🙂 .
A lastinu rataj cca 50 cm na 1 plienku - zalezi na velkosti a na tom, ako budes natahovat... 😉 .