icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

koki_melo
16. mar 2014

@bury Nene, není to vyloženě holčičí, akorát na tepláky nebo tak mi to přijde světlé, leda třeba udělat kolena z něčeho tmavého, třeba hnědé nebo černé nebo tmavě šedé, khaki. Ona je to dost specifická barva na kombinování, ale hezká! Já bych to viděla s nějakou hnědou...a nebo červenou...ale záleží, jaké barvy máš ráda. Až budeš objednávat příště batani, tak si vypros barevnici, ono pak řešit na monitoru trávovou zelenou, paví zeleň, smaragdovou zelenou a snažit se to napasovat k něčemu konkrétnímu je něco jako zkoušet trefit sportku 😀

jieff
16. mar 2014

@anastazieb já to dělám naopak, sešiju (ol nebo cikcak) líc proužku k rubu trika, podehnu vepředu a prošiju jako ty z líce. Na rubu to pak je taky podehnutý, jestli to jde pochopit...

a_lexa
16. mar 2014

@bordino tak ty jsou luxusní. 😵 😵
@zuzu_epona tak ta souprava je nádherná 🙂
@macin73 krásná profilovka 😉
@koki_melo jednostranné minky je z rubu hladké - bez chlupů a dost nepříjemné na omak. 😝
@bury jůůůů - parádní - veliká gratulace k prvotině na OL. 🙂
@laeela tričko je super

mehlo
16. mar 2014

@bury jo. Není nikdo jinej, kdo by fotil. No však tam mám pořád ten samej šílenej škleb, jsem vyblitá a s umaštěnýma vlasama.
@anastazieb ty výstřih na třetiny zahýbáš dozadu? Já jsem na nějakých stránkách viděla, že se to našije na OL z rubu a přehne se to právě dopředu a potom se to projede dvojjehlou. Takhle to dělám. A taky mi to moc nejde, zatím jsem takhle lemovala asi tři trička. Že bych to taky zkusila jen dvojjehlou bez OL?
@laeela krásný tričko

aerin
16. mar 2014

diky, to bude mazec teda...jeste ze to nebudu sit ja 😀

jieff
16. mar 2014

@laeela krásný tričko, zvlášť oceňuju jak si se trefila na loket!

anastazieb
16. mar 2014

@jieff @mehlo ale to jak lemování na čtvrtiny, ne na třetiny ne? Když je to ohnuté zepředu i zezadu... to už je pak ještě tlustší... to dělám jen na místech, kde jsou vidět obě strany, třeba při lemování kapucy, deky atd...

@caramilla není na tom nic složitýho, prostě vezmeš proužek, lícem k líci ho našiješ k látce, pak ten zbytek proužku přehneš přes kraj látky dozadu a z líce prošiješ dvojjehlou.

laeela
16. mar 2014

@jieff srandičky, srandičky. 😀 Já obvykle dvakrát stejnou chybu nedělám, ale sázím vždy nějaké nové. 😀

macin73
16. mar 2014

@anastazieb já to tak taky jednou šila, myslím, že jsem to vyčetla v Ottobre, že se to tak dělá...

zojec
16. mar 2014

@laeela tie macky s drozdami, ci co je to za vtaka :D su nadherneeeeeeee .. boze, esteze neotvaram kazdu hromadu :D 🙂 a ten pasik je inak velmi kvalitna latka.. miso ma bodyno z neho a periem ho naozaj veeelmi casto, ziadne zmolky, chlpy, sedivenie 😉 ja som danaiku sila asi 2x na baby, obe chude a nesedela im dobre.. teraz sa chystam usit pre misina.. ono na chlapoch tie siroke strihy sedia lepsie, ako aj gate.. b. v sirokych nohaviciach vyzerala, ako by ich podedila po starsej sestre :D
no a konecne som pokorila ten nosic, ale nie som spokojna.. to telo nejak odstava, nemam vychytane muchy a najhorsie je, ze sa to ani za jazdy velmi skusat neda.. no uvidime ako bude kamoska spokojna, ci nebudem parat, zda sa mi ze ten vrchny popruh som dala az prilis nizko .. inak 3 vecere prace ako nic.. uz viem, preco som radsej kupila manducu 😀
miso nechcel spolupracovat, tak len tak pohodeny na zemi...

mehlo
16. mar 2014

@anastazieb no jo jasně já jsem pitomá. Silný je to hodně. Ale já to takhle občas lemuju. Stejně nejlepší je našít patent na polovinu do výstřihu na OL a je hotovo.

Děvčata jdu ještě pro radu. Stává se Vám, že se rozpáře OL šev třeba po týdnu nošení? Já to natahuju jak můžu, diferenciál mám u úpletů na 1-1,5 napětí 5-4-4-4. Myslím, že to mám dobře. Petula přinese pyžámko po týdnu ze školky a já můžu zašívat všude možně. Nejenom u výstřihu, ale i u nápletu u kalhot, na rukávu- prostě na plno místech.

petule55
16. mar 2014

Ahoj holky, jdu k vám zase s prosíkem pro radu. Neobjednáváte některá látky v USA v osvědčeném eshopu? Jedu tam za pár týdnů a chtěla bych si nějaký ten metřík objednat a nechat poslat do hotelu – už tak mám strach, že se balík cestou někde zatoulá, takže budu ráda za doporučení…
A aby to nevypadalo, že z vás jenom tahám rozumy a nešiju, tak přidávám první kousky z naší série mum&me. Jenom škoda, že látka není příliš vysoké kvality a hrozně chlupatí – takže ještě dvě tři vyprání a budeme moct dělat parádu tak akorát na zahradě ☹

laeela
16. mar 2014

@mehlo nerozumím natahuju jak můžu. A páře se ti to od místa ukončení?
Mě se to někdy stane, když si šev špatně zajistím.

koki_melo
16. mar 2014

@mehlo Nehráli spíš přetahovanou o pyžama??? Pochopím 1 prasklý šev, ale i lemy? A nebo vadné nitě, ale to by se ti trhaly i ve stroji...spíš bych to tipovala na nějakou hru 😉 .

bury
16. mar 2014

@koki_melo - no právě mi k tomu nejde žádná látka.... nepřijde mi to světlý, ale prostě moc do fialova... díky za tip, příště si nechám poslat vzorkovník 😉

Ty jo holky, jak tu řešíte to lemování, chce se mi už skoro brečet. Pustila jsem se do tepláků s kapsama a už vím, proč jsem se ještě neodvážila ušít tričko, protože já prostě neumím lemovat. Nejdřív jsem chtěla patentem, to jsem vzdala. Vzala jsem lemovací gumičku a stejně je to hrůza (u softshellu mi to šlo krásně).... a neumím šít rovně 😔 😝 už jsem zoufalá, že k čemu jsem si kupovala OL, když stejně nic neolemuju 😅 ☹ 😀 😀

bury
16. mar 2014

@mehlo - jééé to já nemyslela, že vypadá na fotce blbě - jen prostě vypadáš stejně jak já, když fotím sama sebe 😉 😀

caramilla
16. mar 2014

@anastazieb jo, už jsem to asi pochopila, co myslíš lícem k líci 😀 Já jsem to prve pochopila vlastně blbě, že našiješ líc a na to líc proužku zase nahoru, ale lícem k líci už chápu, no jo, trochu mi to trvalo. Ale stejně to člověk musí pak ručně přehnout na třetiny od oka, ne? 😀

petule55
16. mar 2014

Tak ještě ta fotka, že... Jo, teď mě napadlo, že jak je to vyfoceno, tak to připomíná takové ty obrázky, kde je nutné najít písmenko nebo číslo ve změti různých barev - je to trochu hra "najdi obě trička" 😀

laeela
16. mar 2014

@bury já lemuju jen na OL proužkem přehlým napůl, tak zkus tak. Je to nejjednodušší varianta.
Umím i na třetiny, ale obvykle jsem líná. 😀

anastazieb
16. mar 2014

@mehlo a zkoumala jsi proč se to páře? Jakože je to špatně ušité, mimo látku nebo že se vytáhly oka z látky nebo jsou prasklé nitě? Mně se nic takovýho nikdy nestalo, akorát občas to špatně přišiju mimo látku nebo na silnějších věcech (když třeba přišívám patent do džín), tak si časem všimnu, že to vyjelo, ale OL steh je vpořádku. Občas při oblíkání slyším, jak praskla nit ve švu, ale nikdy se to nikde nepáře... Šiješ 4 nitným stehem?

koki_melo
16. mar 2014

@bury Tričko je daleko jednodušší než lemovat kapsy, to uděláš je hrrrrr hrrrrr hrrrr na OL a je hotovo. Zkus si nejdříve lemovat plátna a pak úplety, ty jsou horší. Nevím, jaké děláš kapsy, ale většinou se ten pásek musí tahat a pak, já jej šiju 3 krokým cikcak, tolik není vidět, když malinko ujedeš a vybírám co nejbližší barvu nitě. A chce to samozřejmě cvik a klid a šít pomalu. To půjde, uvidíš!

bury
16. mar 2014

@laeela - jo, tak to bych možná ještě zvládla, když zvládnu přišít patent v pase u kalhot, co? 😕 😀

anastazieb
16. mar 2014

@caramilla no to musíš samozřejmě, ale ohneš to prostě až odkud ti ten OL steh dovolí. Ale je to pak buď úzké (protože i 7mm je málo) nebo ta látka lemu přečnívá jakoby shora... A prostě mi to připadá takové tuhé a nepružné. Ta tvoje varianta je lepší, ale fakt jsem to dělala podle toho, co jsem si tu přečetla, o tomhle tvém způsobu slyším poprvé 😀

terezita
16. mar 2014

@mehlo a nemas ten sev moc pevny? jako u nas to rupne jen kdyz se moc natahne.. ja siju teda uplety vetsinou pri diferencialu na 2.. na 1 siju normos latky, pokud obsivam jen jednu vrstvu upletu (nesesivam dva k sobe) tak mam dif. na 1,5.. nastaveni am teda taky jine, ale to uz neni smerodatne, se to podle me lisi opotrebenim OL a taky nitema, jake pouzivas.. (ja mam cca 6-5-5-4..).

bury
16. mar 2014

@koki_melo - ty joooo!!! proč mě to nenapadlo vzít cikcakem? Tam se to ztratí.... Já mám nějak pocit, že jak mám na rovnostehu nasazenou kráčející patku, tak to tak nějak víc lítá. Nepřijde mi, že bych měla problém šít rovně .... Já jsem taky dost spěchala - chtěla jsem využít toho, že jsem neměla doma ani jednoho prcka. No co, tepláky jsou hotový a z blízka to nikdo zkoumat nebude.
Jinak já mám z triček fakt hrůůůzu - ještě jsem se neodvážila 😀 😀

mehlo
16. mar 2014

@laeela natahuju jak můžu tím myslím látku, protože mi ta nit tu látku jakoby trošku nařasí. Nepáře se to od místa ukončení normálně v prostoru.

@anastazieb jsou prasklé nitě uprostřed švu. Právě při oblíkání to taky slyším, že praskla nit a vždycky je to ta levá, která je vlastně nejdůležitější. Jo šiju 4 nitným.

petkasv
16. mar 2014

@mehlo a jaký máš nitě??

terezita
16. mar 2014

@bury neni to zas tak tezke, zkus prvne ten patent. ten lip pruzi, mne se nasiva snaz.. ja ho vzdycky ve vystrihu naspendlim na 4 mistech a pak rovnomerne natahuju a siju. kdyz mas obstrihly vystrih a stejne siroky ten prouzek, tak to jen prilozis okrajema k sobe a sijes.. si to vyzkousej nejdriv nekde na nejakych ustrizcich na kusu rovne latky. fakt se toho neboj, neni to zadna veda.

mehlo
16. mar 2014

@terezita jo tak mi to připadá, že mám ten šev moc pevný. V mojí příručce bylo, dif. na tkané látky- 0,7-1. 1-1,5 úplety a na 2 řasení. OL mám 3 roky a zas až tak moc se na něm nešilo.

mehlo
16. mar 2014

@petkasv mám od začátku Hardy, ale občas použiju na levou nit ASPO