icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

piecee
20. máj 2014

@macin73 tak super ses nakonec poprala s polštářem 🙂 ja udělala díru na doplňování taky nahoře 😀 a taky jsme dost nacpali až jsem sk říkala jestli to není moc a zjistila jsem ze není jak se po tom kluci vali tak už je vidět je kuličky slehly a není to tak napěchovaný

petkasv
20. máj 2014

@briketa já myslím, že stejný domeček má @stassy ale jistá si tím nejsem, třeba poradí 😉

rebelie
20. máj 2014

@anastazieb Nedávno měla Ikea jedno autíčkový, který se mi i líbilo... ale jak koukám, už ho nemaj... škoda.

rebelie
20. máj 2014

@koki_melo ty jedeš... prosím Tě, kdy to stíháš? píšeš, že máš doma malou dračici, ale šiješ jak o závod...

koki_melo
20. máj 2014

@rebelie Myslíš, že jedno tričko za večer je závod? Leda veteránů...kam mimochodem teda patřím 😝 😀

rebelie
20. máj 2014

@koki_melo No, tričko s aplikací za večer je pro mě závod... Já jsem ráda, když na triko za večer střihnu... Moje rychlost je tak triko za týden až 14 dní... pravda, poslední dobou nemám večery...

mahafi
20. máj 2014

@koki_melo hmmm, jestli je triko za večer závod veteránů, tak pak nevím, do jaké kategorie patřím já... triko za večer nedám snad nikdy...., pravda.. že nemám volné večery, ale i tak, já jsem šnekouš a asi je to tu pro mě už demotivující 😔 😀.

bury
20. máj 2014

@petkasv - ty už ty 3/4 šiješ poslepu, ne? 😀 máš to moc hezký.
@koki_melo - parádní srdce - fakt ti ty aplikace jdou 😉

bury
20. máj 2014

@mahafi - taky přemýšlím, že sem přestanu chodit a založím diskuzi pro nás "normální" 😀 😀 😀 taková DD diskuze.....

mahafi
20. máj 2014

@bury viď... 😀.

kamishek
20. máj 2014

@mahafi @bury vemte mě s sebou 😀 pro mě je taky triko za večer nepředstavitelné scifi 😝

zuzkasim
20. máj 2014

@bury
@mahafi
@rebelie
@koki_melo Mě ty řeči o rychlosti zas až tak netrápí. Jednou v rádiu byl rozhovor s patchworkářkou, která tam řekla, že patchworkový polštářek má hotový do hodiny. Všechny nás to dost nadzvedlo, protože neznám nikoho, kdo má slušný polštářek se vším všudy hotový za hodinu. Už i tak se lidem patchwork zdá často velmi drahý, oni za tím nevidí tu spoustu práce a takové prohlášení dost znevažuje naši práci. Pak ta paní dávala pár věcí k nám na výstavu a pochopila jsem... Švy totálně křivé, nesetkávaly se rohy, neodstřižené nitě, jako prvotinu bych to pochválila a přidala nějakou radu, jak to udělat ještě líp, ale nikdy bych to nedala na výstavu nebo dokonce na prodej. Takže si pracuju svým tempem a hlavně se snažím, abych se za svou práci mohla postavit. Tím nechci říct, že každý "rychlík" to má odfláklé, ono je taky rozdíl, když dělám pastelkovník č. 200, tak mi trvá 50 minut i s výběrem látky, zatímco ten první byl cca 2h. No a někdo je prostě obecně na některé věci šikovnější🙂

zuzkasim
20. máj 2014

@briketa Kdysi jsem viděla hezky nabatikované takové lehoučké závěsy u kamarádky, říkala, že je to gáza z lékárny. Mají toho roli, tuším 3 nebo 5m, stálo to před lety snad 50Kč? To mi přijde jako ideální řešení na takové domečky.

koki_melo
20. máj 2014

@rebelie @mahafi musím sebou švihnout, přes den se k ničemu nedostanu ☹. A většinou mám večer od těch osmi do desiti čas, tatínek často pracuje něco na počítači a holky spí.
Rozhodně vás nechci demotivovat, já teda fakt nejsem ta pravá, která by udávala tempo a trend 😀

@zuskasim Já neříkám, že jsem ho šila za večer proto, abych někoho popouzela nebo mu podsouvala, že je pomalý. Prostě bylo hotové za večer, v pátek ho vezmu na sraz, doufám, že mi ho holky zkritizují. A ano souhlas, mě se může zdát skvělé a jakákoliv odbornice by mi ho hodila na hlavu jako aušuš první třídy. Nešiju na závod, šiju jak nejlíp umím. Končím, venku svítí a jdu ven. Na poštu. Pro látky. Večer opět hodím další tričko :-/.

kamishek
20. máj 2014

@koki_melo no jo, ale když já třeba jsem ráda, když za 2h vykreslím střih a stihnu aspoň trochu střihnout do látky 😀
@zuzkasim já si taky všechno jedu v klidu svým tempem, ale tu rychlost některých prostě nepobírám 😀 Ale je fakt, že když člověk něco dělá už po x-té, tak tam ta rychlost bude jinde než u prvního pokusu, i když to bude stejně precizní.

kamishek
20. máj 2014

@koki_melo další trička haž, mě se tvůj styl fakt líbí, tak se ráda kochnu 😉

koki_melo
20. máj 2014

@kamishek Střihnuté bylo předem a střih byl už vytažený dávno, šila jsem podle něj asi 15triček, takže je to fakt hrc prd. Půl hodiny na sešití a začištění, hodinu a půl to srdce. Proužky na srdce jsem střihala během hraní s holkama.

sufik1
20. máj 2014

já mám dny, kdy šiju jak drak. A pak dny, kdy jen pářu.... a taky šiju podle toho, jaký mám zrovna nitě, co mám nastříhaný... nejhorší orpuz je stříhat každou věc jen jednou a šít jinýma nitěma a hlavně to všechno vytahovat a zase zandavat...

rebelie
20. máj 2014

@koki_melo Od 8 do 10h? Tak to si fakt děláš legraci... Pro mě je večer od 8 do 12, klidně do 01h a stejnak udělám prd...
@bury @mahafi @kamishek O té DD diskusi pro "normální" začínám vážně uvažovat... 😀
@zuzkasim Průšvih je, že já mám ty švy křivé, i když mi to trvá dlouho 😒
No nic, jdu raděj něco dělat...
@koki_melo Nezlob se, však to z nás mluví jen bohapustá závist... A jestlis už měla střiženo a proužky střihala přes den s holkama, tak to hned zní líp 😉.

kamishek
20. máj 2014

@koki_melo tak to jo, to je takový i pro mě pochopitelný časový rámec 😉 mi přijde, že nejdýl trvá ta příprava právě 😅

stassy
20. máj 2014

@briketa, @petkasv My nemame takovy domecek, ale satecky maji holky na hrani a pouzivame je na stylizaci stolku rocnich dob. Gramaz netusim, beru to, co maji zrovna v obchode. Latka je podobna organtynu, tusim, ze pani v obchode to pojmenovala perin. Je to lehoucke, ale zaroven to docela drzi. holky ty satky tahaji denne uz pres rok a pul a zadna ujma. 🙂 ta facovina z lekarny je podle me nachylnejsi k roztrhnuti.
jo a mame ty satecky bavlnene, hedvabnou metraz jsem tu za rozumnou cenu nesehnala, navic na to jsou potreba spesl barvy na hedvabi a ty taky nejsou zrovna levne 🙂

koki_melo
20. máj 2014

@rebelie Mám strach šít na OL po desáté večer, bydlíme v bytě a netuším, jak může být OL slušet skrze zdi, tak nechci otravovat okolí.

anastazieb
20. máj 2014

Já teda taky věc za večer většinou nedám, protože to třeba ušiju, ale pak už je pozdě a mně chybí třeba zahnutí nohavic, nebo našití pasu a už se mi to nechce, tak to nechám rozešité a dodělám až druhý den 😀. Málokdy něco zvládnu ušít úplně do konce, i s odstříháním, nedejbože abych to ještě musela hned odeslat, to nemám ráda 😅

terezita
20. máj 2014

@anastazieb ja to prave musim it zase hnedka hotove, bo to jinak odlozim a mam problem se k tomu vratit.. 😅 takhle tu mam uz mesic rozesite jedny katata a to mi tam uz chybi jen natahnout gumu.. 😅 ale proste ne a ne se k tomu dostat.. 😀

bordino
20. máj 2014

@terezita já takz musím dodělat, protože se prostě nemůžu dočkat, jak to bude vypadat 😀 Já radši padnu na hubu, než bych tam nechala nedošitou věc.. jsme v bytě, šiju na OL do jedný v noci běžně, naštěstí sousedka je hluchá. Teda patentky po desátý netluču, ale stojí mě to moc přemáhání 😀

anastazieb
20. máj 2014

@terezita @bordino to já právě nedokážu 😀 Já jsem strašně líná a ani nezvládnu šít x hodin v kuse. Jen s největším vypětím, pokud už mi hoří termín. Jinak chvíli šiju, pak zas jdu na net... a tak dál. A jak to bude vypadat moc zvědavá nejsem, protože šiju furt to samý a vím to 😀. Odkládám jen věci, které třeba mají nějakou chybu, že se to musí vypárat a přešít... Nebo když šiju něco neznámýho (např. jsem šila V. zimní bundu) a nevím, jak dál, tak se to tu pak válí dlouho.

jitu22
20. máj 2014

taky jsem dodělávač. I kdybych měla být vzhůru do tří do rána, prostě to chci dorazit. Mám hrozně ráda ten pocit, když je hotovo. hezky se mi pak usíná. Ale z dlouhodobého hlediska to není úplně zdraví prospěšné 😉
Šiju hlavně po večerech, přes den mě děti moc nenechají. Sousedi si zatím nestěžovali, ale po půlnoci už obvykle OL nepouštím, pro jistotu.
Ale strašně záleží, co dělám. K plínkám se musím odhodlávat, to je rutinní práce, nic kreativního. Ale když pak šiju nějaké oblečení, to jsem rychlík. Strašně se těším na výsledek, jsem zvědavá, jestli to dopadne podle mých představ... Málokdy šiju něco stejného víckrát, tak mě vždycky popadne tvůrčí amok 🙂 Mám to oblečení jako za odměnu 🙂

sinala
20. máj 2014

@kamishek no a když máš padnoucí střih a víš, že to bude sedět, tak to se taky jinak šije a já teď šiju trochu více ( více z mého pohledu 😀 😀 ) a ono pak jednoduché tričko bez aplikace je i celkem rychle nebo kraťasy bez kapes a jsou zároveň vytažené stroje...

terezita
20. máj 2014

tak my mame taky stesti, ze bydlime v podkrovi, takze nad nama nikdo, pod nama prazdny byt a vedle pokoje s myma masinama maj sousedi kuchyn, tam je o pulnoci nerusim 😀 a na to, ze mame papirove zdi, pry ty stroje nejsou slyset.. o dost hlucnejsi jsou tramvaje pred barakem.. 😅

kamishek
20. máj 2014

@sinala jestli on v tomhle nebude ten zakopaný pes - on existuje padnoucí střih? 😕 😀 😀 já na něj zatím nenarazila... už si i kreslím svůj, ale zatím jsem se zasekla na konstrukci rukávu (nějak se mi ten postup a jeho výsledek nezdá, tak hledám další alternativy 😅 ) ale třeba to už bude ten ON, až se mi ho podaří dokončit 😎