icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

sinala
27. máj 2014

@diapozitiv01 tak já zase šiju jen úzký steh, širší nemám vychytaný 😀

caramilla
27. máj 2014

A koukám, že tu kupujeme kola, to je super telepatie, dneska na procházce večer jsem Míně říkala, že jí musím už koupit kolo, na odrážedle jezdí už skvěle a je jí malé. Kdyby někdo chtěl prodat kolo pro 4 letou přerostlou holčičku, tak se hlásím. Já jsem myslela, že koupím teda s kolečkama, asi hlavně proto, že ona je posera 😝

kuna
27. máj 2014

@caramilla krasne, jsi tam takova kosmicka, v te cerne 🙂

kuna
27. máj 2014

a ad kola - tak mozna jsem exot, ale dceri je 3,5 a naopak ji letos jeste kolo porizovat nechci, jezdi na odrazedle a na kolo jsme ji zkouseli posadit v cykloobchode kdy se mi prodavajici snazil namluvit, ze ji na dovolene nemuzu vozit v sedacce, ze by Sumavu mela obslapat uz na kole sama 😕 . Vubec se ji to nelibilo, neumela slapat, chtela dolu...a musela by s koleckama, mne by to prislo jako krok zpet, kdyz na odrazedle uz hezky drzi balanc. Takze myslim, ze kolo u nas prinese Jezisek a vyrazi na nem do ulic pristi jaro, kdy ji bude 4 a ctvrt.Takze, kdo uvazujete, ze poridite kolo, zkuste na nej ditko nekde posadit v obchode, jak se mu to bude libit.

caramilla
27. máj 2014

@kuna aha, ja prave o tech koleckach uvazovala,myslis, ze je to krok zpet, tak je lepsi sehnat vetsi odrazedlo? Ona urcite kolo bez kolecek taky neda. Slapat ale umi, ale bala by se, to ji ani posazovat nemusim ☹ Jenze na odrazedle se odrazi uz pomalu kolenama a ani nevim, zda se tak velka odrazedla delaji, pro prerostle deti? 😝

Ad cerna - ja ji nemam rada, ale jednak tohle je jeste ten stary jemny sustak, ne ten tuhy, a jednak sedou ja mit nemuzu a ta cervena se mi moc nelibi, je to takove agresivni, tak jsem sla do cerne, ze to nejak preziju, ale docela se mi taky libi 😀

terezita
27. máj 2014

@caramilla v te cerne vypada nahodou paradne!
s tema koleckama se to rika, ze je to krok zpatky, ale treba ta ma konzerva by na to jinak nevlezla.. ona si musi to kolo nejdriv osahat ve stavu, kdy z nej nespadne a pak se budou dat ta kolecka odmontovat.. holt mam doma maleho straspytylka..
odrazedla maj i na vetsi, myslim zrovna ze to od yedoo je vetsi.

kajark
27. máj 2014

ked je tema o odrazadlach a bicykloch tak sa spytam... mate nejaky tip na odrazadlo, ktore sa hodi pre vacsie (velke) dieta 120 cm? dakujem

a_lexa
27. máj 2014

@caramilla LUXUSNÍ. 😵 😵
@ucitelka70 to kolo vypadá super - co je to za značku? 🙂

kuna
27. máj 2014

@caramilla no ja prave nevim, mne prijde, ze to mohla rovnou jezdit na trojkolce a ne na odrazedle. Ja mam predstavu,z e z odrazedla prejde rovnou na kolo bez kolecek, ze uz bude mit balanc natrenovany. Ale tak treba si to moc maluju, co ja vim 😀 . Mne se to keca, dite mam prece jen o par mesicu mladsi, odrazedlo ji je zatim dobre, takze jsem desne za chytrou 😀 . Jak je Jasmi vysoka? Julik ma cca 103 cm (nevim to uplne presne, jsem spatna matka 😉 , ale min urcite nema), ma firstbike a jestli by slo sedadlo posunout o kus vys. Zase ale kupovat firstbike na par mesicu se nevyplati, to bys musela ulovit nekde za super cenu.
A tak treba ty kolecka zas tak spatne nejsou, zase se nauci hezky slapat, to se na odrazedle nenauci. A my jsme jezdili s koleckama vsichni a vetsina z nas se pak zcistajasna naucila behem jednoho odpoledne 🙂 .

zuzkasim
27. máj 2014

@kuna Kolem 3. narozenin má na kolo jen málokteré dítě, starší to zvládl až těsně před 4. narozeninama, mladší byl šikovnější, bylo mu 3,5. Pokud objet Šumavu, tak jedině na tyči, ale na tyč nám nešla "12" uchtit, to se stejně ještě vozili ve vozíku a na kole objížděli hřiště. A na pochopení systému šlapání, řízení a brždění a zesílení nožiček nedám dopustit na tříkolku. Ale my jsme na tohle opravdu hodně ujetá rodina, s mužem jsme se poznali díky kolu, kluci jsou taky nadšenci, teď už jezdíme jako peloton.

terezita
27. máj 2014
caramilla
27. máj 2014

@terezita Díky za názor, i když teda nakonec nevím, co s tím 😀
@kuna Jasmínka má tak 110 cm
Já se na kole bez koleček sice naučila za odpoledne, ale pak jsem se tak strašlivě vysekala, že jsem při pohledu na kolo za oknem ječela a táta mi tam ta kolečka musel zase vrátit, trvalo dlouho, než jsem to trauma překonala. Dodnes kolo nemám ráda a nejezdím na něm. Ale to je zase jiná kapitola, jsem lemra líná a prostě mě bolí nohy a vadí mi, že pak týden nechodím a zase jezdit každý den, na to nemám čas 😀

kuna
27. máj 2014

@zuzkasim ja mam prave z tyce trosku strach, ze na ni usne a spadne. Prece jen je zvykla po obede spat a pokud je unavena a ma k tomu vhodne podminky, tak nema problem vytuhnout uz v 11 (takze ji nemuzu rict, "pockej do 2, budem zpatky v hotelu" 😀 ). Takze bude proste v sedacce a uvidime pristi rok, to by uz na tyc mohla.

kuna
27. máj 2014

@caramilla ja kdyz dlouho nejedu na kole, tak me neboli nohy, ale uplne jina cast tela 😀 .
S tim vysekanim se je to blby, blbe sis to nacasovala, kdyby ses vysekala treba jeste o rok pozdejc, tak bys urco uz takove trauma nemela, ja si na nem poradne namlela az v 17 a to uz mi kolecka vracet nemuseli 😀 😀 . Ale Jasminka je teda fakt vysoka, ja myslim, ze to firstbike by ji jeste bylo, ale asi uz by to bylo na hranici. Tak to neporadim 😒

terezita
27. máj 2014

@kuna mne se ta tyc nelibi, prijde mi to, ze je to jen berlicka pro rodice, aby nemuseli oklestovat sve zvyklosti kvuli ditku. my jsme oba cyklisti, ale pockame si, az bude em. jezdit sama na kole, na tyc ji nedame. holt s ni nebudeme jezdit 30 km a delsi streky ale jen 5km, ktere zvladne.
@caramilla teda ja mam doma takoveho prcka? emminu tu snad uz vsechny mladsi holciny prerostly.. 😅

kuna
27. máj 2014

@terezita no ja jsem zvedava hlavne letos na sebe, kolik toho ujedu s ditetem vzadu (a to jsem si vybrala to lehci dite 😀 ), mozna budu taky jezdit jen petikilometrove streky 😀 😀

macin73
27. máj 2014

K těm odrážedlům / kolům... já vlezla asi před rokem s holkami do místního sportu, K. tam obdivovala kola (do té doby měla jen motorku), a pán mi velmi rozmlouval odrážedlo (ptala jsem se ho, že teď jsou ta odrážedla in, ale že nějak nevím, dle čeho je vybírat a kdy na něj dítko posadit...), že sice přijde o kšeft, ale že to nerad vidí... že je lepší rovnou dítko posadit na kolo s postranními kolečky, naučit ho šlapat a časem ta kolečka odmontovat... že sice odrážedlo na balanc dobrý, ale prý mají často pak děti hodně velký problém právě pochopit, jak na kole používat nohy a neumí šlapat. Takže jsme kromě motorky a čtyřkolového PUKY doma žádné odrážedlo neměli (a na obém drandila jen doma, případně občas u sousedů na zahradě), teď jsme zkusili K. na kolo s kolečky posadit a během chvilky na to fakt přišla, druhý den už uměla i super zatáčet, když jsme se vypravili na procházku... A taky to beru i podle nás... za nás odrážedla nebyla, taky jsme z tříkolek vlezli rovnou na kola s postranními kolečky a jednou jsme překonali strach a jeli bez nich... normálně tohle srovnávání s historií nemám moc v lásce, ale u těch kol mi až tak mimo nepřijde... 😕.

terezita
27. máj 2014

@kuna v te cyklosedacce je to v pohode. horsi bylo tahnout cyklovozik.. 😝 to jsem myslela, ze vypustim dusi..
@macin73 tohle je fakt vec nazoru.. vetsina se priklani k tomu, ze ta odrazedla jsou dobra kvuli te balanci. mne osobne prijdou fajn, ditko se na tom nauci balancovat a taky rychlosti, coz na motorce moc nejde (ta mi teda prisla i dost nebezpecna, jeste ze mala nosila helmu, parkrat se nam skolila dozadu.. 😅) a kdyz si pak sedla prvne na kolo, tak nemela problem ani slapat, ani zatacet.

koki_melo
27. máj 2014

@caramilla simtě pošli mi skrz IP recept na ten dryák, po kterém tak skvěle vypadáš, bo ho teda nutně čebuju taky!

Projekt super a ty kalhoty vypadají skvěle, dělají hezkou postavu 😉 .

macin73
27. máj 2014

@terezita to určitě... my nakonec odrážedlo koupit nestihli, protože jsme rovnou podědili nějaké kolo, takže tímto se to pro nás vyřešilo... kdybychom podědili odrážedlo, drandí nejdřív na něm 😎

kuna
27. máj 2014

@macin73 hmmm, to je taky zajimavy nazor. Ono je to u tech mensich deti asi vzdy kompromis, bud se nauci na odrazedle drzet balanc, nebo zas na kole/trojkolce slapat....ale tak co, nejdulezitejsi je, ze si hybou a bavi je to 🙂

@terezita cyklovozik jsem zavrhla a nesmi mi do baraku 🙂. Jinak motorku mi stavi na zadni kolo i syn a to na ni jeste nebyl ani venku, zatim na ni trenuje doma na koberci motocross 🙂. Helmu ma uz ale pripravenou taky, i J. ji dostala rovnou s motorkou a hezky si zvykla od zacatku, ze jezdit na cemkoliv = mit na hlave helmu. Ja prave nechapu, ze vidim deti na motorkach bez helmy, J. spadla sice jen asi 2x, ale zato se vzdycky majzla do hlavy (respektive do helmy).

anastazieb
27. máj 2014

@macin73 taky si myslím, že je to věc názoru... Hodně naopak čtu, že díky tomu odrážedlu se dítě naučí balanc a pak na kole ani kolečka nepotřebuje.
Já ale odrážedlo volím spíš z praktického hlediska - aby byl V. v chůzi stejně rychlý (a rychlejší 😀 ), než já. Je na něm obratný, zastaví, rozjede se, otočí se na místě atd. Jezdíme po chodníku, na trhu, v obchodě - to by s kolem nezvládnul. Navíc na něm jezdí už rok a něco a ještě dlouho bude - to by na kole nemohl. Motorka byla hlučná a čtyřkolové odrážedlo zas není tak rychlé, podle mně.
Kámoška teď koupila čtyřleté dceři kolo a to je velké a těžké a ona jen párkrát šlápne a zas jde dolů, je to tak na procházku po parku. Než se rozjede, než zas zastaví... to si neumím na ulici představit. Jako když je někdo cyklista, tak to chápu, ale to já nejsem, takže odrážedlo je pro nás praktičtější.

snehovavlocka
28. máj 2014

@macin73 no my sme synovi kupili bicykel s kolieskami, ale ja som este nevidela dieta, ktore by sa naucilo takto bicyklovat (aj ja sama som furt hrkala kolieskami a nechceli mi ich dat dole, kym nepojdem bez hrkacieho zvuku- vtedy sa montovali tak, ze ta chytalo jedno alebo druhe koliesko, nie obe naraz na zemi polozene na princip stvorkolky, ako je to teraz 😒 no a tak ma to dozralo, pozicala som si bicykel od kamosa bez koliesok a usla som na nom prec 😀 ), tak som tie pomocne synovi odmontovala, nechala som ho chvilu bez slapania, nech sa len odraza na nom ako na tych odrazadlach a naucil sa drzat rovnovahu za par dni a teraz sa pekne bicykluje. akurat tie pedale mohli zavadzat dietatu s kratsimi nohami pri odrazani, ale on uz mal dlhsie nohy , takze v pohode.

petkasv
28. máj 2014

@crawler já teda nevim ale dokud jsem neměla COL lemovala jsem proužkem na plovinu, Rozárka tak má mimimálně 4body, která nosila od dvou měsíců do 9ti měsíců a nosila je denně, mohla je nosit tak dlouho protože byla prťavá a nikdy se mi nevtrhl ani jeden ani proužek samotný 😉 základní fígl byl v tom, proužek vůbec při lemování spodní části nenatahovat a tak to dělám i u proužku na třetiny 😉
@zuzkasim body je úžasný 😉
@jitu22 triko super, střih je podle mě stejný jako sem do placu dávala @zikie svoje triko, ale krásně ti sedne 😉
@caramilla no comment jsi blázen, jsi blázen, jsi blázen 😵

betelgeuzz
28. máj 2014

@kuna taky považuju přídavná kolečka za krok zpět. Starší sedla na kolo ve 4,5 letech a rovnou jezdila.
@macin73 tak já mám od kamarádky úplně jinou zkušenost. Staršímu koupili rovnou kolo a nejezdil na něm rád. bylo na něho těžký, nezvedl ho sám na obrubník, a když nechtěl jet, tak to kolo nenaložíš na kočár a nebo ho neuneseš půl cesty v ruce. Pak mladšímu koupili odrážedlo a ten starší na něm začal jezdit a bral si ho daleko raději, než to svoje kolo. Naopak znám děti, které se těch koleček nechtějí zbavit a jezdí s nima ještě v 5 letech. 😒
Já teda můžu za nás odrážedlo jen doporučit. jak píše @anastazieb holky jsou na něm rychlé, dobře ho ovládají a já ho klidně kus unesu.

mamata
28. máj 2014

@kuna ahoj, exot nejsi, Evě bude za půl roku 7 a kolo jsme bez koleček kupovali až letos v únoru, do té doby brala v potaz jen koloběžku a odrážedlo, stačilo pár odpolední, kdy si teda manžel pořval a jezdí už docela dobře, bojí se sice dál, ale jede

hanncca
28. máj 2014

prosím...jedoduchý návod na svrchní kalhoty....máte??? Děkuji

bordino
28. máj 2014

holky nemáte náhodou kousek týhle kočičkový kočárkoviny? Já to vyhodila a potřebuju tu vestu opravit....
http://img.flercdn.net/products/6/8/68710/41443...

bordino
28. máj 2014

a tip na tříkolku pro chlapečka s krátkýma nohama? Zkoušel ted takovou tu plastovou hrůzu na tyči, jenže to má šlapky hrozně vepředu a ani na ně nedosáhne, natož aby šlapal... Jola začala na kole asi pře 3 týdnama, předtím měla kolečka a Jášovi je dávat nebudu... bylo to divný, na odrážedle měla rovnováhu super a s kolečkama se klátila.... tak je muž odmontoval, řekli jsme jí, ať to zkusí jako na odrážedle, nasedla a odjela.... Jáša chce taky kolo, taky šlapat, ale on je vážně krátkonožka 😀

vondandy
28. máj 2014

@caramilla
@kuna , nase holky se na kole nebaly, kdyz dosahly ze sedla nohama na zem.. i tak brzdily - nohama, jako na odrazedle, nez ziskaly na kole jistotu....

zuzkasim
28. máj 2014

@bordino Jak velký zbytek? Mám tu tak 40 x 60 cm, ale je tam ještě kousek vystříhý a potom proužek 5 x 60 cm.