icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

ucitelka70
28. máj 2014

@a_lexa ja ti neviem, veľký ťažký bicykel, má to od vzdialeného bratranca, ale to je podľa mna na také 6 ročné deti, lebo tými drobnými rúčkami nevie ani brzdy zachytiť :D

zuzkasim
28. máj 2014

@kuna
@terezita Ta tyč je dobrá, když se jede po cyklostezce - dítě jede samo dle svých možností, vjede se na silnici - hodím ho na tyč. Nebo do kopce, nebo po 5km už má dost, nebo začne pršet a potřebujeme rychle domů. Ale mě se nevozila dobře, připadala jsem si hrozně vratká, musí se dobře namontovat, aby bylo dítě rovně. Tahouna u nás dělá muž, ten s plně naloženým dvojmístným vozíkem konečně jede v tempu nás ostatních🙂

Přídavná kolečka na kolo jsou ohledně držení rovnováhy nanic, ale dítě se s nimi může naučit ten systém šlapání, řízení a brždění.

ucitelka70
28. máj 2014

@zuzkasim mňa zaujala tá tyč, o tom som nepočula ešte, vieš mi prosím hodiť nejaké linky ohľadom toho?

levandulova20
28. máj 2014

@sufik1 dakujem, krasne plienocky 🙂 uz by som ich chcela mat vsetko doma :D ked vidim vsade tie fotky 🙂 Este nemam nic z vybavicky, ved zatial mame veeela casu.. ale chcem zacat plienkami, na tie sa uz dlho tesim 🙂

bordino
28. máj 2014

@zuzkasim asi by stačil i ten proužek, ještě jsem to nevidělo, ale prý to ruplo ve švu... asi tam rvala moc kostí pro psa 😀

macin73
28. máj 2014

To se tedy omlouvám, co jsem svým příspěvkem na téma kolo versus odrazedlo vyvolala 😕 . Osobně je mi to asi fuk, asi co člověk, případně prodavač kol, to názor. Jen že naše generace to bez motorek a odrazedel zvládla a na kole se jezdit naučila...a jestli to má někdo nastavené tak, že s dítětem vyjde na procházku a pak jeho dopravní prostředek nese, to je každého volba a respektuji to. U nás by tohle prostě neprošlo, nejsem soumar, děti chodí zatím po svých, na motorkach či kole jsem se s nimi sama zatím nevydala - možná až budou starší. A pak to chci nastavit tak, že pokud si nějaký prostředek zvolí, bude si ho tahat sám (ať už kolo, kočárek nebo cokoliv jiného). Se třemi dětmi si nějak nedovedu představit to praktikovat jinak... no uvidíme, jaká bude realita 🙂. Prostě každému co mu vyhovuje 😵.

sinala
28. máj 2014

@macin73 tak já jsem skoror stejně stará a já měla trojkolku a pak až v 1. třídě dámské kolo, na kterém jezdil taťka a svoje vlastní jsem dostala v 10 letech 😀 😀 😀 .

Já zase jsem z odrážedla nadšená, holky měly kolo s kolečky, ale jako zázrak mi to nepřijde, lepší je podle mě přejít z odrážedla na kolo bez koleček. Ale dle mě je potřeba ta trojkolka nebo třeba traktor, aby se dítě naučilo šlapat. Ono opravdu každý to vidí jinak 😉

sinala
28. máj 2014

@macin73 ty ani nemůžeš těm dětem něco nosit, když máš 2 malé, nošení motorek a odrážedel je jen pro matky s jedním dítětem 😀 a samozřejmě taky nechci nosit motorku, ale někdy to nejde. Ale co má odrážedlo, tak zatím jsem nesla jen jednou, ale to bylo proto, že bylo kolem poledne a byl opravdu unavený

katka82
28. máj 2014

@sinala taky so myslím že je lepší přejít z odrážedla na kolo 😉 a mít mezitím ještě něco na čem se naučí šlapat a řídit 😉
Honzíno měl odrážedlo-motorku,traktor,motokáru(na ní se naučil šlapat a řídi)pak měl větší odrážedlo a nakonec kolo bez koleček 🙂

katka82
28. máj 2014

@macin73 no jasné my taky měli na kolech kolečka a taky jsem se pak naučili jezdit bez 😉 ale myslím že to odrážedlo je super na naučení udržení rovnováhy 🙂

katka82
28. máj 2014

Tož končím monolog a jdu péct zelňáky-poprvé 😉 😀

caramilla
28. máj 2014

@koki_melo recept? Muj nocni zivot asi nebudu radsi popisovat 😀 Krystufek je divne miminko, vstava ve 4 s ptakama, zacne cile kopat, mlatit rucickama a povidat a ne a ne zabrat, kdzy konecne zabere, vzbudi ho budik tatinka do prace 😀 Ale jinak recept je puvodne od tebe, kosmetika Missha, uplne jsem ji propadla 😀
Ale potrebovala bych jeste recept na to, jak shodit pneumatiku, abych to nemusela maskovat do nosici bundy se stahovanim pod prsy 😝

macin73
28. máj 2014

@sinala no u nás to bylo hodně podobné 😎 - já měla navíc ještě klasickou velkou kolobezku.... a odrazedlo jsem v reálu vlastně ještě nepotkala, ani sousedi, co nám pojizdny arsenal půjčují, ho nemají, tak prostě nemám srovnání a zkušenost... 😕

caramilla
28. máj 2014

Mě právě přijde, že jak odrážedlo, tak kolo s kolečky, každé má něco do sebe. Já jsem si naivně myslela, že se na odrážedle Jasmínka naučí držet balanc, pak se na kole s kolečky naučí šlapat atp. a pak bude umět obojí a bude jezdit bez... ale asi naivita, no 😀 Já jsem si myslela, že taková věc jako držet balanc se pak neodnaučí zase zpět, že to to dítě zapomene. Jasmínka právě nic šlapacího nemá, takže šlapat neumí 😝
Jinak je pravda, že stejně starý bratranec má kolo s kolečkama a stále krade Jasmíny odrážedlo a když jezdí všechny děti u nás na silničce, tak na Mínu vyje to jeho kolo s kolečkama, protože odrážedlo on silově zabaví 😀 Určitě je lehčí a jak na něm můžou jezdit rychle a víc dovádět, tak je to víc baví. Šlapat je opruz.

lillyzelvicka
28. máj 2014

ahojky tak se připojuju k diskuzi o kolech. Malý jezdí na odrážedle a teď jsme objednali kolo. Ale bez balanček on krásně udrží rovnováhu nohy nám zvedá a fičí. A i když jsme zkoušeli v obchodě tak se s tím hezky zžil.Právě se mě snažil prodavač přesvědčit že se bez balanček nenaučí jezdit když je zvyklí na odrážedlo ale když viděl jak malý jezdí s nohama nahoře tak řekl že to jo . Jinak má šlapací traktor a to je sice fajn naučil se šlapat ale je to tam jinak než na kole, šlapátka jsou před ním. takže za mě odrážedlo a pak kolo bez balanček.Ale je to o každém dítěti. My jezdíme hodně na kolech a Kubíka to baví.

veronik77
28. máj 2014

@caramilla když Štěpán přecházel z odrážedla na kolo, tak jsme mu tam chvíli kolečka nechali, ale strašně ho to rozčilovalo, že nemůže to kolo naklopit v zatáčce (to postranní kolečko ho vrrátilo zpět). Se šlapáním bych si těžkou hlavu nedělala, jakmile se rozjede, tak položí nohy na šlapky a ty se samy točí, tak to půjde rychle 😉

argo1
28. máj 2014

ad kolo a šlapání. já si osobně myslím, že je dobrý, aby děti, když jezdí jen na odrážedle, měli ještě něco na šlapání. my kvůli tomu pořídili tříkolku a u babičky na ní O. jezdí. tak doufám, že pak příští rok na kole si to spojí - rovnováhu z odrážedla a šlapání z tříkolky. 😉 Mě osobně ta přídavná kolečka jsou hrozně nesympatická, protože dítě na kole je vždy malinko nakloněné na jednu stranu (pokud nejede vyloženě rychle, to se pak kolo víceméně samo vyrovná) a dítě to pořád střídavě vyvažuje na obě strany, učí se tím naklánět do stran. a pak když se sundají, tak naopak potřebuje držet tělo uprostřed, jinak padá.
@caramilla nosící bunda je vymakaná, smekám.

jinak ostatní máte super věci a lajkuju jako divá, jen nestíhám dočítat... těším se na víkend, to se tu píše pomalejším tempem 🙂 😎

evaon
28. máj 2014

@caramilla Krasna bundica 😵 😵 A ty mam pocit ze mladnes 😎

daisyr
28. máj 2014

naše zkušenost s koly a odrážedli, koho už to neba, tak ať přeskočí 😉 Odrážedlo cca od 2 let dosud, teď mu budou 4 a už začíná na kole hned bez koleček, též jsme hned nechtěli s kolečky a není problém se stabilitou a naučením se šlapat, úplně v pohodě to zvládl dokonce na větším kole, než by potřeboval (nejprve půjčené), jen nasedání a zatáčky musel natrénovat pak na menším. Ještě to teda piluje, ale není problém. Dříve jsme mu kolo kupovat nechtěli, loni mu byli 3r, to mi přišlo brzy. Jinak, když jdu s nimi, tak máme též odrážedlo a plánuji to tak ještě do zimy, je lehké (ne, že bych ho nějak nosila, ale někdy se stalo, že si chtěl vyjít třeba kopec po trávě a já ho vzala na kočár), jen tak neujede a jezdí na něm, když potřebujeme i např. rychle na kroužek, než by došel, tak by to trvalo skoro o půlku déle, takže za mě obojí je super, jen to načasovat. Máme yedoo, má přes 100cm, nevím kolik přesně, ale je mu ještě ok. Kolo má už 16", malé by už bylo zbytečné. Mladšímu budou 2 na podzim, tak zdědí odrážedlo asi až na jaře....

caramilla
28. máj 2014

@evaon super, po 4. dítěti budu vypadat na 15 😀 😀 😀

laeela
28. máj 2014

@caramilla kéž by to platilo pro všechny. 😀

jieff
28. máj 2014

@caramilla tyjo ta bunda je boží! A taky se musim přidat - na fotkách vypadáš skvěle, plná energie! Nebo radosti z bundy🙂?
@terezita na tvoují tašku jsem se těšila, a je krásná! To moření stálo za to. Je vidět že Orlík taky chtěl abys jí dokončila, co ještě tě nechá došít než se vylodí?

betelgeuzz
28. máj 2014

@macin73 taky jsem nebyla z nošení nadšená, ale když ti začne dítě brečet, že nemůže, tak ho tam necháš ležet? Kolo, motorku hodíš do trávníka a odejdeš? Já ho prostě vezmu. Zase nechci dítě odradit od ježdění, příště by si to radši nevzalo. my třeba nechodíme na procházky kolem baráku, ale potřebuju se někam dostat a to, že třeba půlku cesty ujede rychle na odrážedle, je pro mě velká pomoc a radši pak kus cesty odrážedlo poponesu. 🙂
@sinala i se dvěma dětmi se nosila 😉
@caramilla Ali taky neměla nic šlapacího, možná někde zkusila na chvíli trojkolku, ale doma jsem ji neměli. šlapat se naučila na poprvé, problém měla jen s nasedáním a to taky za pár jízd natrénovala. Takže to fakt potřeba není.

jieff
28. máj 2014

ještě k těm kolům. Tyč máme, a těšim se až v létě s dětmi vyjedem. Každopádně největší motivace jízdy na kole byly pro Toníka kamarádi. @caramilla jestli máte hřiště nebo nějaký místo, kde jezdí na kolech jiné děti, tak to pak půjde samo i bez koleček...

jieff
28. máj 2014

@betelgeuzz já to tedy dělám tak, jak @macin73 plánuje. Kolo nenosim, řeknu, že když nechce jet, tak ho tam může nechat, že určitě nějaký jiný chlapeček rád pojede. Trochu podlý, ale funguje to. Když nemůže tak tlačí a nezradilo ho to, jezdí rád. Kristý dostala Tondovo first bike a taky když nechce jet, tlačí a ví že jí ho nosit nebudu. Chce to ale plánovat tak aby bylo hodně času...

jitu22
28. máj 2014

Vojta začínal na motorce, ve 2 a čtvrt dostal maličké odrážedlo, na příští rok bude mít větší p synovci a pak rovnou kolo bez koleček. Mně jsou kolečka taky silně nesympatická. Nevím snad o jediném dítěti, u kterého by přechod na ježdění bez nich proběhl hladce a i ty, které předtím krásně jezdily na odrážedle, na kole s kolečky zase zlenivěly, přestaly držet rovnováhu a začaly se bát. Navíc na kole s kolečky se může dítě courat a nepochopí, že to kolo nespadne, jen když jede určitou rychlostí. Takže za mě taky spíš odrážedlo a tříkolka a pak rovnou kolo bez koleček.
Já teda odrážedlo tahám pravidelně. Nejbližší krám máme 20minut pěšky, na autobus 5min, na metro 10 (mojí chůzí), takže pro mě je odrážedlo jediné řešení, jak se někam dostat za přijatelnou dobu. A on mi toho zatím moc neujede (max tak 3 km a to ještě jen když má dobrou náladu). Na procházky jen tak kolem baráku nechodíme, vždycky je to někam pro něco (pošta, obchod, doktor, školka...) a nemám na to celý den a nekonečné nervy. Úplně jsem od zimy vzdala nošení malé. To jsem totiž obvykle končila s malou na břiše, velkým na koni, batohem na zádech a odrážedlem přes rameno 😝 Takže ano, odrážedlo nosí jen matky 1 dítěte. Matky 2 dětí mají těžkotonážní nákladní kočár 😀 😀

jitu22
28. máj 2014

taky jsem měla předsevzetí, že odrážedlo tahat nebudu. Ale nemám na to nervy. Vojta si sedne vedle kola a začne řvát a můžu si říkat, co chci. Hodně používám ten nosící popruh - zapřáhnu ho za kočár a frčíme 😀

betelgeuzz
28. máj 2014

@jieff nojo, čas, to je to, co nikdy nemám 😀 Radši ho strávím třeba na návštěvě u mamky, než povzbuzováním dětí, aby pohly. A vyhrožovat něčím, co vím, že stejně nesplním, se příčí mojemu stylu výchovy. prostě v poponesení odrážedla nevidím žádnou tragédii. když je dítě unavené, tak ho taky poponesu, nebo dám na kočár, tak klidně kousek ponesu i odrážedlo. 🙂

betelgeuzz
28. máj 2014

@jitu22 vidím, že to máš podobně 🙂 všude daleko a odrážedlo aspoň urychlí cestu 😉 Jaký nosící popruh? to neznám.