icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

kuna
9. jún 2014

@petkasv jj, před dvěma lety to tu frčelo 😀

@mamata nene, žádný extendor, ono je dlouhé a volné (jako noční košile), takže se jen zapne mezi nohama přes plenu a je to. Vypadá to pak jako overálek s nohavičkou, ale je s tím minimální práce 😀.

koki_melo
9. jún 2014

@kuna Jé, to se mi páči hodně. Už jsem si z čongawebu objednala kleště a patenty, tak to hned vyzkouším, až dorazí. Mám strach nechat juniorku spát v košili a v plíně, že si ji sundá.

zuzkasim
9. jún 2014

@kuna Pro jak staré děti to je? Dovedu si to představit i pro větší holky, noční košile vyhrnutá ke krku není nic moc🙂

kuna
9. jún 2014

@koki_melo právě pro plenkové děti je to úplně super! Hlavně to nezapomeň udělat delší, než jen po plenu, jinak to táhne. Tu George košili jsem vzadu taky trošku protáhla uprostřed, jako bodýčko, to by taky mělo sedět líp.

@zuzkasim já si nejsem jistá, jestli je to pro větší děti bez plenky pohodlné. Ale možná, když se to udělá dostatečně dlouhé a to zapínání bude nízko, tak by to vadit nemuselo. To chce vyzkoušet, v nejhorším ten rantl s patentkama odstřihneš a bude to obyčejná noční košile.

zikie
9. jún 2014

@zuzkasim Já si taky šiju košile s baby drukem. 😉 Nesnáším se budit s košilí u krku...

betelgeuzz
9. jún 2014

chtěla bych zkusit žabičkování, oběhla jsem dnes galantérky,abych koupila elastickou niť, nabízely mi buď monofilovou niť a pak připlétací gumičku, je na tom napsané pružná niť. Je to ono?

betelgeuzz
9. jún 2014

@kuna to jsi dobrá. Včera se mi díval m na stroj, protože se mi nenavíjí niť na cívku a ručně mě to už nebaví, chvíli to zkoušel a pak řekl, že se mu to celý rozdělávat nechce, že kdoví, jestli by to složil zpátky.

argo1
9. jún 2014

@bordino Tý brďo, dráček je fantastický! 🙂
@kuna Pýža jsou praktický. Zrovna včera jsem zjistila, že nemám žádný letní pyžamka. Jenže než bych je ušila já, tak bude podzim 😀

argo1
9. jún 2014

A ještě dotaz na fineriby z Batani. Vytahávají se?

betelgeuzz
9. jún 2014

@sinala to by mohlo být ono, připadala mi docela tlustá, snad se s tím stroj popere. 🙂

sinala
9. jún 2014

@betelgeuzz to jen tak vypadá, dávaš ji jen jako spodní nit, já ji navíjím normálně na stroji a žabičkovalo mi to, tak akorát, ale žabičkovala jsem asi 2x

zdeann
9. jún 2014
majus6
9. jún 2014

Ahoj děvčata, většinou si přečtu diskuzi, než položím dotaz, ale tady 😀 udělám výjimku.
Narazila jsem na moderní látkové pleny a rozhodla jsem se, že je vyzkouším. Nechci je ale kupovat, tak jsem se pustila do šití. Pro začátek jsem zvolila recyklaci ze starého oblečení a rozhodla jsem se pro takovou "letní AIO", aby se mi dcera nepařila v jednorázovkách. Navrch jsem dala teplákovinu, dospod mikrofleece a ještě všitou vkádačku z teplákoviny. Vy asi tušíte jak to dopadlo 🙂 , proteklo to totálně, nevadilo by mi, že hned po počůrání musím přebalit, ale představuji si to tak, že mokrá bude jen plína a ne celý nohavice 🙂. Tak jsem z toho udělala kapsovku a vložila vkládačku z bavlněného beránka. Teď chci otestovat, kolik tam toho budu muset dát, aby to stačilo.
Chtěla bych se zeptat:
- je tu někdo, kdo v létě používá látkovky bez svrchňáků? Mám sice koupený PUL, ale pokud jsem doma, tak mi připadá lepší bez něj, alespoň uvidím, že plína je mokrá a přebalím hned a i to víc dýchá.
- Pak otázka ohledně lastinu - je to to samé co silikonová plavková pruženka? A je to opravdu takový rozdíl oproti prádlové gumičce? Do té první pokusné plíny jsem našila trojkrokým cikcakem právě kousek prádlové gumičky, co jsem měla doma, teď musím pořídit něco dalšího.
- Poradili byste mi kamenný obchod s materiálem na šití plenek v Praze? Nechci kupovat dopředu haldy materiálu, když nevím co mi bude nakonec vyhovovat a platit poštovné kvůli každé položce na kterou přijdu, že mi chybí je nepraktické, navíc bych si to ráda prohlédla.
Moc děkuju 🙂

sinala
9. jún 2014

@majus6 neumím si představit mít jen plenku bez svrchňáků a na tom ještě dupačky nebo jakékoliv jiné kalhoty, ty budou mokré asi vždycky. Pokud nechceš v létě dávat svrchňáky, tak si ušij hodně savou plenu z bambusu a tu dej, ale už žádné kalhoty navíc a pod dítě bych dala přebalovací podložku ať mi nenavlhne postýlka. Já dávala i v parném létě svrchňáky z PULu nebo vlňáky ( ty máš nejlepší, nejvíc dýchají) a používala jsem čtverce, přebalovala po každém počůrání ( což bylo u mimina skoro pořád 😀 ) a dalo se to, dítě se mi nikdy neoprudilo

zuzkasim
9. jún 2014

@majus6 Ahoj, já myslím, že na plenku prostě nepropustná vrstva patří. On ten PUL dýchá, mám na látkovkách třetí dítě, v parném létě nebyl nikdy problém, horší je, když nepřijdu hned na to, že je prcek pokakaný nebo má agresivnější stolici - třeba při růstu zubů. Na kupovaných svrchňáčkách mám obyč. prádlovou gumu, vím to, protože je postupně spravuju, 6 let ležení a před tím používání 2-3 dětí je na gumě znát (už nepruží). Kamenný obchod na materiál ti neporadím, v Brně není jediný☹

anastazieb
9. jún 2014

@majus6 už odpověděly holky, kamenný obchod s plenkovým materiálem myslím není, ale když nakoupíš na sijemdetem.cz, tak si to můžeš v Praze vyzvednout.

kuna
9. jún 2014

@majus6 ja jeste doplnim, ze v Praze je mozne vyzvednout i z http://www.unuodesign.cz/, kamenny obchod ale nemaji.

sufik1
9. jún 2014

@majus6 ja mam dvojcata v latkovce a tricku a nebo na chate nahaty. Jakmile se pocuraji, je to videt a prebaluju. Ale bambusky maj treba na 3hodiny. Jinak obchod praha -sijemdetem maji osobni odber na dejvicky asi za 30,-nebo tak nejak
A pak jeste koukni na latkychameleon,tam si nejsem jista odberem

betelgeuzz
9. jún 2014

@majus6 nepíšeš, jak staré máš dítko. Něco jiného je novorozenec, který čurá po troškách, jenom leží a můžeš pod něj dát podložku a něco jiného batole, které čurá větší dávky a chvíli sedí tady a chvíli zas jinde. Pokud chceš plenku bez svrchňáků, tak bych rozhodně přidala savých vrstev. Ta teplákovina není nic extra savého a jenom dvě vrstvy je tragicky málo. Vem si, že když se dělá novosklad ze čtverců, má dítě mezi nohama asi 8 vrstev toho čtverce, případně se ještě přidává jedna čtvercovka naskládaná na tuším 16 vrstev. Nebo máš kalhotovky z bambusu, který je daleko savější a mezi nohama jsou minimálně 3 vrstvy.
A pokud bys chtěla něco prodyšnějšího než PUL, tak doporučuji flisové kalhotky nebo vlňáky. POužívala jsem oboje a byla jsem spokojená. Vlňáky jsou větší držáky, flis tolik ne, ale třeba na novorozence, nebo pak batole jsou fajn.

majus6
9. jún 2014

Ahoj, moc děkuju všem za odpovědi. Dcerce je rok a půl, chci, aby běhala pokud to půjde venku bez plíny (teď v těch vedrech to jde), ale ne vždycky je i v létě takové teplo, aby byla úplně nalehko a ne vždycky se sundáním pleny souhlasí. Když mi to proteklo, tak jsem si říkala, že jsem zřejmě udělala zásadní chybu 😀 . Na moderní látkovky jsem narazila až teď, tak to chci prozkoumat a využít na další. Je fakt, že s opruzováním jsem neměla nikdy problém ani u jednorázovek, ale tak jsem si říkala, že by to třeba šlo i jen s látkou. Tak určitě přidám víc vrstev a vyzkouším PUL i fleece, vlnu do zahrady riskovat zatím nebudu. Hlavně jsem chtěla vědět jestli se to mezi látkařkama vůbec dělá bez svrchňáků a vidím, že je to spíš taková krajní varianta. Díky moc 🙂.

genkai271
9. jún 2014

ahojte, poradte mi prosim. chcela by som dat na papuce nieco protismykove-take ako byva na ponozkach...ako sa to robi? som niekde raz citala-ale neviem sa dopatrat-ze je to robene farbou...vie mi niekto poradit?

zikie
9. jún 2014

@genkai271 zkus zadat do vyhledavače ABS protiskluz...

zdeann
9. jún 2014

@majus6 Já jsem nechávala jenom v plíně, pokud byla malá venku, bylo horko a byla jenom v té plíně a tričku (loni, to měla něco přes rok, je 2.6.). Teď jsem jí začala dávat obyč. kalhotky nebo kraťasy, ale vesele do nich čůrá a je jí to jedno, takže se asi ještě odplínkovat nemíní.

evaon
9. jún 2014

Hrozne sa tesim 😵 😵 😵
Som dnes skusila "zabickou" suknu z elastickeho jednolicu a islo mi to uplne hravo. Povodne mala byt do sutaze, ale musim sa podelit 😀 Je to uzasne, idem si spravit aj ja a asi aj satky porobim.

snowwitch
9. jún 2014

Holky, netušítě, kde koupit umělé hedvábí?

evaon
9. jún 2014

Foto som zabudla 😉

snowwitch
9. jún 2014

Nebo poradíte nějaký jiný materiál na pánské tenké kimono? Prý ne moc lesklý 😀

betelgeuzz
9. jún 2014

@sinala jo, děkuji, už jsem to studovala na ekozahradě.

alenf
9. jún 2014

Dievčence nepočesanú teplákovinu viem za celkom dobrú cenu,info v ip🙂