icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

kuna
11. jún 2014

@laeela je to bavlna s režným efektem. A neporadila jsi mi ji náhodou před rokem ty? 🙂 Když jsem hledala nějakou látku v tomto duchu? http://www.latkyrudolf.cz/detail.php?zbozi=4416185

caramilla
11. jún 2014

@kuna Kojící krizi jsem měla s Mínou ve 3m taky děsnou, ale za 3 dny byl pokoj, u K. jsem se jí trochu bála dopředu, ale na druhou stranu jsem si říkala, že jednou jsem to zvládla, zvládnu podruhé. Přišla dřív, což mě zaskočilo, ale myslela jsem, že za 3 dny je klid, ale bohužel, za 3 dny byl K. už hodně hladový, kojila jsem co hodinu a v prsu skoro nic, jemu to neteklo hned a vztekal se, že mu to neteče a nesál, aby se to spustilo. Pak to došlo tak daleko, že prs odmítal úplně, dala jsem mu ho k puse a ječel do fialova. 3x jsem spustila mléko odsávačkou, ale PA mi řekla, že to se nemá, že si pak dítě zvykne. Naštěstí se mi pak další den už nalila prsa jak po porodu a kojila jsem jeden den v jeho polospánku, za bdění to byl boj, 30x k prsu jedno druhé, řev. V sobotu jsem šla na svatbu své nejlepší kamarádky, na Třemšín, do lesů, dost jsem se toho bála, navíc 30 st. Ale už to bylo úplně OK, kojila jsem co 2 hodiny , neustále nalitý prsa, dokonce jsem šla i na svatbu na ostro (konečně po těch letech vypadaly prsa dobře i bez podprdy a nehledala jsem je u kolen 😀 A hlavně teda se mi pod žádné letní šaty, ve kterých by šlo kojit, nevešla kojopodprda 😝)

Sem ještě dneska v tom exhibicionismu a reklamě na šátky házím foto ze svatby.

anastazieb
11. jún 2014

@koki_melo na horní řetízek to můžeš šít z rubu 😉 ale nezkoušela jsem to, COL nemám 😝

caramilla
11. jún 2014

@laeela opáčila jsem ten tvůj příspěvek o opáčování 😀 😀 😀 Kam se hrabe slovo "lajkovat" 😀

@koki_melo Ty brďo, ty kraťasy jsi šila ty???? TO je v pr.... ty jsi dokonalá! Já chci taky pro mínu, ušiješ mi??? Jako fakt! Já nemám čas šít, potřebuju pro ni kraťasy a tyhle jsou super!

@petkasv já se svým šátkovým parkem za chvíli budu potřebovat fakt ještě 2 další nosící děti, abych si to ospravedlnila 😀

kuna
11. jún 2014

@koki_melo ale tak to víš, nemám co dělat, tak si šiju tajnosti 😀 . K tvé otázce - nemám žádný 😀. Šidím to tak, že ten proužek začistím na OL a pak prošiju dvojjehlou. Mně by se taky líbil ten s klikyhákem nahoře, takže žádný mít nebudu, protože kvůli šití pro své děti si ho pořizovat nebudu 🙂

anastazieb
11. jún 2014

@caramilla koukám, na ty prsa 😀 A Kryštůfek je nádhernej, vypadá jako taková malá, buclatá Jasmínka 🙂

koki_melo
11. jún 2014

@elentari Zkusím odpovědět, ale nevím, jestli správně. Řasení bych určitě zajistila lastinem, jinak to nebude dobře fungovat (osobní zkušenost). Asi bych nařasila na rovnostehu - dlouhý steh, volná nit, dvě řady vedle sebe cca 0,5cm či méně od sebe, stáhnout na potřebnou šířku, přišít lastin (já šiju 3krokým cikcakem) a ve finále bych to přišila na OL k tomu dalšímu dílu. Důvod, proč bych neřasila na OL je, že už by tam i s tím lastinem a následným sešitím s dalším dílem bylo moc nití a bylo by to tvrdé. Pokud tam ten lastin nebo gumu nedáš, tak se ti to bude vytahovat, nepruží to atd. A ještě by to chtělo pořešit ten výstřih, zda jej nějak podlepit, aby se netahal nebo nevisel. Držím palce, ať se to povede!

anastazieb
11. jún 2014

@caramilla já mám šátků asi pět, jedno nosítko a momentálně jeden ring-sling a žádné nosící dítě nemám 😀 Resp. jen občas, RS mám na usínání v MHD a nosítko občas využijeme.

daisyr
11. jún 2014

@caramilla vše moc krásné a moc ti to sluší, ty fotky s šátkem a K. jsou nejhezčí, lituji, že jsem tomu nošení tolik nedala ... a opravdu ti ten tm. červený šátek moc sluší, ten fialový je taky bomba, hezké je, jak je v kombinaci s tou zelenou. A přiznám se, že byť se mi moc líbí, fialovou moc nenosím, sluší mi jen některé odstíny... A na poslední fotce vidím v Kryštůvkovi rysy z Jasmínky, no jsou to opravdu sourozenci 😉 😀 😀

@koki_melo ty kraťásky jsou super, ty riflové obzvlášť. A též nechápu tvůj šicí a rodinný harmonogram 😉

kuna
11. jún 2014

@caramilla no to muselo být maso, ještěže jsi to zvládla. U nás to bylo trošku jinak, já mlíko měla, ale Kristík se furt odtrhával a nechtěl, prali jsme se...no je to pryč. Na fotkách vám to moc sluší. A teda ty prsa - no kdyz toto srovnám s tím, co tam zbylo mně 😀 😀 😀 Budu si muset koupit tu VS superpodprdu a nesundávat ji ani na noc 😀

koki_melo
11. jún 2014

@caramilla Ušiju a ráda, sice budu mít u toho nervy v pr..., že šiju pro tebe, ale jsi jedna z těch, kterým vděčím za to, že jsem v šití tam, kde jsem a dostávám "veľa páčikov", takže bude mi potěšením. Pokud si neušiješ sama lepší, tak mi písni zprávu s mírami a dalšími požadavky a po neděli na ně vlítnu.
Šátky jsou nádherné, ten fialový ti extrémně sluší, i když to taky není moje barva, ale fakt ti jde. Se svatbou jsi byla statečná, prsa radši vůbec nekomentuju...

Paní @kuna, ne nadarmo jsi se stala Loskutákem měsíce června, bo tak levný COV se jen tak nevidí! 😀. Fakt jsem to nepoznala!

caramilla
11. jún 2014

@daisyr Vidiš a mě přijde, že si podobní nejsou skoro vůbec. Jasmínka je hodně do táty a málo do mě, Kryštof je hodně do mě a málo do táty. Musím najít fotku, jak jsem byla jako miminko, by mi to někdo věřit, nikdo mi nevěří, že jsem to celá já 😀 A mě přijde občas, že na mě koukaj moje oči 😀 Ale třeba se tam vidět prostě chci 😎
@anastazieb Tak to tě asi brzo doženu, já mám 3 šátky, ale jeden předobjednanej na isatkach a ještě chci jeden len, pak 2 RS (ale jeden jen nejsem schopna nafotit a dát k prodeji) a manduku. Ale zase na svou obhajobu je fakt, že nosím fakt hodně a prostě nejde mít jen jeden šedej, co jde ke všemu 😝
@kuna my jsme měli kombinaci, jak jsem měla málo a málo to teklo, tak to prso pak nechtěl a taky jsme se strašně prali a on teda má sílu. Už jsem chtěla volat v pátek ráno laktační poradkyni (já, která jsem zachránila kojení 2 kamarádkám a 2x švagrové), ve čt. večer byla krize a to jsem fakt seděla a brečela, vedle brečel Kryštof, já jsem psala své PA, která dělá i LP, ale zrovna byla u porodu, tak mi jen napsala, že mám být trpělivá a nic neusnadňovat. Kryštof mi právě do té doby spal i 7 hodin v noci, tak jsem ho začala kojit i v noci, i když si neříkal, od té doby se to naučil a spí jen 3h v kuse, ale mě to za to stojí, byly to fakt nervy. Už jsem fakt se ve čtvrtek viděla, jak potupně půjdu švagrovým říct, že měly pravdu, že někdy spurt překonat nejde a že jsem dala sunar. Ale tentokrát jsme to s Kryštofem vyhráli 😀 Ale fakt už chápu matky, co to nevydržej a ten sunar daj, kdybych nebyla tak tvrdohlavá co se týče kojení, tak už bych měla asi odstaveno 😝 Je to šílený nápor na nervy, pro mámu, že jí ječí hlady dítě, ona není schopna ho "ukojit" a do toho ještě ječí u prsu, tak kdo tohle vydrží?

caramilla
11. jún 2014

@koki_melo ok, napíšu ti IP, zítra, teď dělám program pro děti na zítra a peču dort 😀 A díky!

laeela
11. jún 2014

@kuna jó, tak to jsem byla já. 😀 Taky jí mám doma. Jen jsem jí nepoznala, myslela jsem, že je to něco podobného. vypadá to fakt dobře.

petkasv
11. jún 2014

@caramilla ty jo ja kdyz te vidim v tech modrych satcich tak ho chci taky 🙂 hele ja si porad neustale dokola opakuju ze mi staci dva satky a dneska ma psala Andrea zevsi stanovila max 6 😀 😀

caramilla
11. jún 2014

@petkasv a sesty je ten Vatanai Pamir? 😀 😀 😀
Ja myslim, ze tobe ty modre pujdou uplne dokonale, lepe jak me 😉

kuna
12. jún 2014

@caramilla já jsem se tehdy s lakt. poradkyní i radila, protože mi občas hlídala děti, když jsem jezdila za manželem do Motola. A sama byla bezradná, prostě ať to zkouším, ale že takové dítě ještě nezažila. On se choval, jak kdyby se chtěl odstavit. Ale jak říkám, žešlo to pak samo, dnes je to mamánek závislák 😀. Tak u vás už snad taky bude dobře. A s tou psychikou matky dát či nedát Sunar chápu, jak někdo podlehne. Já jsem byla psychicky v ophodě, prostě jsem věděla, že mlíka mám dost a proto se bude kojit, ale i mamka mi radila, ať mu dám Sunar, že už asi mlíko nechce. A chápu, že za naší generace, když nebyla osvěta kojení a všichni maminám radili, ať dají děcku Sunar, že má hlad, tak jim to přišlo logické a daly.

@koki_melo ty tvoje kraťasy budu pajcovat taky a chci se zeptat, líbí se mi, jak máš v pase tu gumu, to je normálně do tunýlku a pak prošité uprostřed? Vypadá to tak hezky "profesionálně" 🙂

kuna
12. jún 2014

@laeela 🙂 Ona je navíc ta látka už cca 5x praná. Loni jsem si z ní ušila sukni, ale letos se mi už moc nelíbila, tak z ní má prcek kraťasy 🙂. Ale je moc hezká, loni jsem z ní právě šila pláťáky pro mimino, kraťasy, líbila se mi jak na kluka, tak na holku.

@zuzkasim napadlo mě ještě k tvé otázce, jestli by se ty patentky daly dát na noční košilku i pro starší dítko, tak nevím, jak by v tom v rozespalosti bojovala v noci na záchodě. Já mám na starší radši dvoudílné pyžamko - tričko a kraťasy, netáhne na záda a je to pro ni na záchodě jednodušší. Ale zase chápu, že košile je možná pohodlnější.

ucitelka70
12. jún 2014

@caramilla krásnučkí ste boli na svadbe, malý je rozkošný

petkasv
12. jún 2014

@caramilla ne to ne, ten už by taky nestihla, přeci jen ruční výroba nějakou dobu trvá, to má jiná dobrá duše 😀

piecee
12. jún 2014

holky prosím o NEšicí radu snad nevadí 🙂 je tu nějaká pletařka?neviděly jste prosím někde návod na zipování? potřebuju ukončit vlňáčky (splést je dohromady) a nevím vůbec jak na to :( děkujiii 😵

zojec
12. jún 2014

@koki_melo jaj jazycek bolo treba vytiahnut :D :D som si nebola celkom ista co :D a saty su z ottobre, cista kopia :D hned tieto prve na uvodnej strane 🙂 http://www.ottobredesign.com/lehdet_js/2013_3/i... akurat by som ich strihla trosku uzsie teraz, som robila 104 velkost a su trosku siroke, hlavne v pleciach sa mi zdaju.. a tym ze som spekulovala co s tym spodkom ,tak som ich asi aj o 3cm skratila.. cize asi by som nabuduce strihla velksot 98 sirka a 110 dlzka :D

anastazieb
12. jún 2014

@caramilla @kuna já si pamatuju taky takový den, naštěstí jen jeden, kdy se vůbec nechtěl přisát, naštěstí mlíko jsem měla, ale on vůbec nechtěl, kojil se za celý den snad dvakrát... A to jsme ještě jeli k mámě, tak nás vezla v autě a on celou dobu řval, až jsem ho musela vytáhnout ze sedačky a zkoušet v tom autě nakojit 😀

flapi
12. jún 2014

Ahoj. Moc prosím o radu. Mám Brother 3034D. Vyndala jsem omylem stehový jazýček, ale zaboha mi tam nejde vrátit. Nemáte na to někdo nějakej fígl? Moc díky za kažkou radu

zojec
12. jún 2014

@caramilla citam tvoje patalie s dojcenim.. ja som si tiez pri oboch presla svojich, b. som doniesla z porodky s flasou, taka "mila " sestricka mi ako provorodicke povedala, ze mam prsia ako handricky a z tych dojcit aj tak nebudem.. som sa skoro polozila. nakoniec ma zachranila LP a do tyzdna som uz plne dojcila 🙂 miso ten zas od zaciatku v pohode, ale tiez asi v 2mesiacoch prisla kriza, nepriberal, necucal, cele noci prespaval, tiez mi LP poradila ho v noci zacat budit, dojcit v polospanku a co mne urcite zabralo bolo dokrmovanie po cievke.. mne sa odstriekat neda, tak som davala UM, ale stacilo 2-3x a bolo super. a veru na psychiku je to dobry napor, ale vdaka za laktacne a ich podporu .. v rodine som veru tiez ziadnu nenasla.. aj ked pri druhom uz velmi nemudrovali 😉

alenf
12. jún 2014

Dobré ránečko,zase som dačo pre seba šila-strihovo ľahké jednoduché šatičky,látka je z Moráviatexu 🙂

kuna
12. jún 2014

@flapi vezmeš ho a normálně ho ze strany nasuneš zpět a on se uloží, kam má. Určitě ho netlač silou.

flapi
12. jún 2014

@kuna on mi tam právě nedrží. Asi pořád dělám něco špatně. Budu to zkoušet znova. Díky

zuzkasim
12. jún 2014

@kuna No to je fakt, že na čurání v rozespalosti to může být problém. Uvidíme, zatím je prcek na plenkách🙂

@caramilla Moc ti to sluší, vypadáš mladistvě a spokojeně. Myslím, že dnes je velká chyba, že generace našich maminek obvykle s kojením moc neporadí, takže tam nefunguje taková ta přirozenost učit se od staršího. A umělé mléko je velmi dobře dostupné. Ne, že bych přála těm, co ho potřebují, aby bylo hůře dostupné, ale ta podpora nejbližších dělá hodně a spousta nekojících žen by za té podpory potíže určitě překonala. Já sama mám tetu, má 7 dětí, všechny samozřejmě odkojila (porody prý naprosto v pohodě), ta umí úžasně poradit, kojící maminku obskakuje, děti ráda chová... sestřenici jsem tu podporu fakt záviděla. Teta je toho názoru, že děti se mají doslova vychovat, takže nosit, houpat. Ve své době šla asi dost proti proudu🙂

koki_melo
12. jún 2014

@alenf Jéé, ty jso krásné, ty uzlíky nahoře jsou super!! A sluší ti!