Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@sinala mám obavy, že to takhle dopadne. Ale pořád si říkám, že kdybych na to přišla, tak to bude stát za to 🙂
@betelgeuzz já se pominu, člověk umí ušít kdeco a nakonec zkixne na blbým žabičkování, co? 😀 já prošla několik videí na youttube a tam mají většinou napětí na 3, délku stehu 2,5-5 (takže na té asi nezáleží)...jdu to zase zkusit a jestli se mi to nakonec podaří, tak si dám snad panáka - nebo spíš bych si ho měla dát teď, abych vydržela ty další pokusy ☹😝
@crawler na to napětí nitě 3 jsem taky narazila a nepomohlo. 😒 co dělá stroj tobě?
@crawler co máš za stroj? já brother BC 2500
@alenf Ty šaty jsou super, ty uzlíky, mňam! 😵
@zojec Mě taky v porodnici řekli, že s takovýma bradavkama nikdy nebudu kojit, a přisála se rovnou na sále... Měla jsem s sebou dulu, která uměla přiložit, kdyby nebyla, asi by byla taky flaška. Hlavně jak v porodnici podpoří psychiku, fakt...
Ono podle mě je dobré vědět, že kojící krize přijde a je to běžné. Podle mě to maminky neví a hned dají sunar a netuší, že se jim to mléko začne zase dělat víc atp. Vůbec o tom nic nevědí a mají pocit, že bez sunaru dítě umře hlady.
@kuna To, co popisuješ, jsem se dočetla na internetu, že je typický bojkot kojení, bývá to právě v období 2,5 - 4 měsíce, cca.
@zuzkasim Přesně, jak píšeš. Ptala jsem se právě mamky, zda to taky měla s náma (měla 4 děti) a jak to řešila, a ona mi řekla, že ve 3. měsíci nám dala zeleninu. A sama přiznala, že to bylo tím, že o kojení toho tolik dřív nikdo nevěděl. Vůbec si neumím představit, že bych měla dát teď K. zeleninu 😕
A jinak mě ta dostupnost UM vyhovuje, protože nemám doma krabičku pro nouzové chvíle s tím, že kdyby byla krize, dá s koupit na každém rohu a tím pádem ji nemám doma, když tečou nervy a není to takový pokušení 😀
@sinala ; @katka82 Já myslím, že ta krize kolem toho 3. měsíce je fakt nejhorší. Manžel mě právě vůbec nepodpořil, ten za mnou furt chodil a říkal, že mu mám dát sunar, že má hlad. Ale to jsem si ustála, on to jen navrhoval, netlačil. A tchýni jsem to nemohla vůbec říct, ta v těhle spurtech své dvě dcery podpořila tak, že obě přestaly kojit. Ale je to jako moje máma, prostě neví to, co víme o kojení my dneska, že když se kojí po hodině, tak za 3 dny to mlíko je. Mě to trvalo asi 4 nebo 5 dní, 3 dny jsem byla klidná, ale 4. den už jsem měla nervy v háji, protože byl už fakt hladovej, zelený hovínko a navíc už ani nechtěl kozu, ječel, jen ji viděl. Tak to bylo fakt o nervy, ale ještě, že jde kojit v polospánku a ještě, že jde spustit mlíko odsávačkou 😀 Myslím, že kojení je právě o té sebedůvěře a když to matka ustojí, tak pak kojí třeba do dvou i déle. Ale jak nemá matka podporu, tak nemá sebevědomí a je to v háji... Podle mě je i chyba pediatrů, že o kojení s maminkama nemluví, jenže oni pediatři jsou z generace našich rodičů a o kojení asi taky ví prd...
@caramilla já kdybych neměla tolik načteno, tak to určitě vzdám a taky to vidím jako mínus, že pediatr nepodává informace o kojení a maminky více nepodporuje, ale to už musí začít v porodnici ta osvěta, pokud maminka není sečtělá a třeba kojit v polospánku to by mě ani nenapadlo, já vždycky žasnu co se ještě dozvím 😀 😀 😀
@betelgeuzz MÁM TO!!! stroj mám Brother ds 120 - pomohla mi i Tvá rada - že ti ta gumka neprojde tím hnízdem + upravit papírek- takže můj postup: Gumku navíjím růčo fůčo a natahuju na max., pak jsem protáhla tím hnízdem a začala šít přičemž jsem tam měla vložený papírek z kartonu přeložený na 4 x. Začalo to žabkat,ale tím stylem, že to dole cuchalo horní nit, tak jsem to zase vyndala, papírek ustřihla a dala ho tam jen na 3* složený...zase to rachtalo,ale bylo to lepší - takže jsem naznala, že to je ta cesta - nakonec stačil papírek ve 2 vrstvách a už mám sukni 😉 Takže zkoušej- vychytáš to. Já se děsila čím to je, protože standartně nemusím štelovat nikdy nic - tohle byla první věc,kde jsem si fakt musela vyhrát, ale stojí to za to 😵
@crawler uf, tak žabičkuju 🙂 U mě byl už problém jinde, m mi v pondělí rozdělal stroj, že se zkusí podívat, proč mi nejde navíjet niť na cívku, to nezjistil a stroj složil. nejdřív se mi nechtěla posouvat látka, to jsem pak zjistila, že jsou schovaný ty zoubky a je na to páčka, kterou nepoužívám, ale on ji přepl 😠 Pak jsem zkoušela to žabičkování a až teď mě napadlo šít normálně a blblo to taky. Takže jsem vyměnila nitě, jehlu, která už byla ohlá, a když to šilo, dala jsem dolů gumku, snížila napětí horní nitě na 3 a jde to.
@crawler haha, tak si můžem dát panáka spolu 😀
@betelgeuzz dobrý , tak nás asi zároveň osvítil duch svatý 😵 jsem ráda - loni jsem to vzdala a letos budu konečně žabkat a jsem tak nadšená, že ožabkuju asi kde co😀
@caramilla Móc sluší!!! Ten fialovo zelený šátek je tuze krásný, hrozně se mi líbí okukovat krásné šátky s miminky, přesto, že jsem nikdy nešátkovala... 😉
@alenf Šaty jednoduché a moc sluší, super nápad s uzlíky 🙂
ad stretch dvojjehla, kde se dá sehnat? asi budu nutně počebovat, tu původní (ani nevím jestli byla stretch) jsem ohla ☹
@anastazieb zrovna jsem prošívala dvojjehlou tričko, dvěma barvami a jedna z nití taky občas zůstala neprovázaná... jsou to záhady 🙂. Ale jinak už mi dvojjehla jde trošku líp, jen musím asi ještě víc povolit spodní nit. Pořád povoluju a pořád je to asi ještě málo...ale zlepšení je vidět 🙂.
@crawler to jsi dobrá, že už máš i sukni. Já to chtěla vyzkoušet, jestli to jde. Za chvíli jdem přestavovat holkám pokojík a po večerech chystám hanácký kroj na sobotu, tak se pustím do šatů až pak.
S tím kojením si myslím, že spousta holek k tomu přistupuje lehkovážně. Na předporodní kurz nechodí, protože prý jim přece v porodnici řeknou, jak rodit, nic si nezjistí a pak jim v porodnici s kojením neporadí, případně poradí špatně. U nás se na předporodním kurzu věnovala kojení jedna lekce, do porodnice jsem jela s poznámkama z kurzu, brožurkou laktační ligy a kontaktem na PA, co jezdí domů na kontroly a je i LP. A mám i dobrou dětskou doktorku, která kojení podporuje.
@argo1 kdybys chtěla tak můžu poslat obyč v obálce - já si nakoupila zásobu, ale jak mám COL, tak ji nepoužívám a jen mi tu straší - jestli chceš, tak mi písni do IP a zítra odnesu na poštu. poslala bych samozřejmě tu nepoužívanou s užším rozchodem,ale možná mám novou nevybalenou i tu širší...
papa🙂
@caramilla jak čtu o tom kojení...super, že jste to zvládli. U nás byl problém na začátku - syn se nepřisál, takže jsme 5 týdnů krmili odsátým mlékem přes stříkačku...bylo to šílenství, ale prostě jsem byla přesvědčená, že to dáme...a dali jsme 🙂 Kolegyně v práci teď měla to samé... ale naše pediatrička mi už po týdnu říkala, ať dám flašku a neničím se... no, a teď kojíme dodnes (2 roky). Takže podpora ze strany lékařů nic moc.... A jinak když jsem se ptala mámy, dokdy kojila, tak říkala 3 měsíce, že pak už nebylo mlíko...a podobně i její kamarádky... takže podle mě ta krize ve 3 měsících, jenže se s tím moc nepracovalo, tak se to bralo jako konec kojení... Ještě že už je dneska větší osvěta 🙂.
@argo1 nejspíš jen na internetu, nebo jí mají ve Stoklasovi v Hostivaři (v tom holešovickém ne). Takže podle mně je lepší jich koupit víc a zaplatit poštovný, než kupovat předražený v krámě bůhvíkde 🙂 (ale nevím teda, odkud přesně jsi).
@anastazieb @argo1 jeee, kdybyste objednavaly strec dvojjehly, tak bych urco 2-3 taky brala! ja ji jeste nezkousela, ale rikam si, ze je pomalu na case.. 😀 a do kramu se pro ni urco nikam nedostanu.
@crawler Díky píšu IP.
@anastazieb Díky, tak prozatím vyřešeno díky Evče, a příště jich koupím víc 🙂
Dievčence len pre info kto to nečítal dnes od 22hodky az do rána nepôjde kôň!!!!Tak povybavujte dovtedy čo potrebujete nech to tu potom okolo polnoci celé nešťastné nehľadáte!!!!! 😀 😀 😀
@alenf jé, to bude času na normální aktivity 😀 😀 😀
@terezita a já myslela, že už je Orlík na světě a ty tu strašíš 😝
@saaralota @betelgeuzz Co jsem zjišťovala v okolí, tak přesně v 6 týdnech nebo těch 3 měsících končí s kojením, že není mlíko. Ale podle mě je to přesně ta krize, ale oni nevědí, že něco takového existuje a že pokud jim jednou po porodu mléko naskočilo, tak se jim prostě bude dělat i dál, jen když budou dost a správně přikládat. A taky si myslím, že tohle by měli fakt říkat v porodnici, vůbec nechápu, že kromě sester a dr. není v porodnici placená LP, která obejde první, druhý den po porodu všechny matky a vysvětlí jim principy kojení, vem si, že to není vlastně žádná věda, správně přiložit, kojit podle potřeby, být psychicky v pohodě, dostatek pít a počítat s krizema. Pár vět by stačilo a klesly by obraty za sunar 😀 Jedna paní, co přišla na pokoj za maminkou, co tam ležela se mnou, mi vyprávěla, že kojení vzdala týden po porodu, protože ji tak strašně bolely bradavky, že se to nedalo vydržet, že to si neumím představit. Ale mě taky bolely bradavky, u obou dětí, a to tak, že mi tekly slzy, svíjela jsem se bolestí a musela jsem kojit zakouslá do ruky nebo do žinky. Ale prostě jsem kojit chtěla a tu bolest tomu obětovala. Moje kamarádka přestala kojit proto, že jí vadily nalitý prsa mlíkem při sexu. Tak tohle třeba fakt člověk asi nepochopí. A pak jí vadilo, že se jí občas spustí mlíko a je mokrá a že není kráva a že prostě tohle ona podstupovat nebude. Takže jsou matky, co je to v nich a pak jsou matky, co kdyby měly osvětu a podporu, tak by kojily dlouho...
Moje tchýně mi nedavno dokonce říkala, že jí hrozně mrzí, že mého manžela kojila jen do 4 měsíců, že tehdá o kojení vlastně nic nevěděli, ve 3. měsíci dala flašku, protože měla málo a jak dáš flašku, je vymalováno. Takže díky bohu za to, že kdo chce, tak se o kojení alespoň může poučit a ty informace jsou. Já za to vděčím své dule, protože nebýt jí, tak bych si o kojení dopředu nic nepřečetla a taky spoléhala, že mě to naučí v porodnici nebo pomůže máma... díky Bohu za tahle osudová setkání 😵
@caramilla je to mazec :-/ já hlásám, že by každá prvorodička měla v porodnici vyfasovat zkušenější matku-kojitelku. My si neskutečně sedly se sousedkou a když je něco s prckem, tak konzultuji věci hlavně s ní... Bohužel kvůli zdravotnímu stavu staršího má hodně věci načtených, ale řídí se rozumem a intuicí a na vše má takový rozumně-střízlivý názor 🙂 Jinak co píšeš, tak nad tím zůstává rozum stát... 😖
@caramilla já se třeba o těch krizích dozvěděla na předporodním kurzu. No a ve Zlíně tehdy laktační v porodnici fungovala, akorát teda na půl úvazku a na druhou byla běžná sestra, takže ji tam furt naháněly, buď matky s prosbou o pomoc, nebo jiné sestry, že má práci. chodila i na JIP, kde pomáhala s kojením nedonošených dětí, radila ohledně odstříkávání, uchovávání mléka, na pokoje tam půjčovali velké odsávačky. Jako mohlo by to tam fungovat líp, ale oproti jiným porodnicím to tam bylo na daleko lepší úrovni.

@crawler momentálně dělám to samý 😀 Zjistila jsem, že při vytahování nitě se mi většinou neprovlíkla tím "hnízdem", ale šla rovnou z cívky ven ze stroje. Teď jsem na to dala pozor, už to jde přes to hnízdo, ale zase se mi ta gumka nevytahuje a horní niť se cuchá dole, po 3 - 4 stezích se stroj zasekne a tahám ze stroje cucek nicí 😠 Zkoušela jsem různě měniť napětí horní nitě a je to pořád stejný ☹