Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@lillyzelvicka @bordino - hooolky já vůbec nechápu, co jak zašmodrcháte, že to drží 😀 😀 já chci taky znát fígl 😉
akou nitou sit teplakovinu aby sa mi spadna nit nevlnila
@veronel24 klasická jehla Ti může udělat díry do úpletu
http://sijemdetem.cz/produkt/jehly-akra-s-kulat...
@bury neboj, ja taky ne.. 😀
a natrefila jsem na navod jak se s coverlockem dostat z latky, jak jste to tu taky parkrat resily..
https://www.youtube.com/watch?v=V8tkF56fQKo@terezita To vypadá parádně jednoduše, ale přes různé potíže, které tu řešíte, bych stejně do coverlocku neměla vůbec odvahu jít🙂
Kdybyste tak natrefily na video, jak zašmodrchat ten overlockový šev! Já kus řetízku zatahuju háčkem do švu. Není to tedy nijak extra pracné, ale kdyby to šlo jednodušeji, určitě bych vyzkoušela.
Tady zakončují takto:
a tady jedno párání OL stehu
@terezita ; @sinala Já teda s vyndáním látky nemám vůbec problém u COL. Dám jehly úplně nahoru a tahnu pinzetou pod patkou horní nitě k sobě, pak to odstřihnu a vytahnu látku dozadu a tím se mi zatahnou hodní nitě dolů a ustřihnu spodní nit. Důležité je látku vytahovat ze stroje dozadu a ne dopředu, dopředu to totiž nejde (nevím proč!🙂 A pak jehly dát nahoru. Pokud se tohle dodrží, tak nikdy nemám poblém... ale mám Brother, ale dělám to podle návodu k Janomce, co jsem viděla video 😎
@bury Já to dělám asi tak, jak je to v tom druhém videu, jen se s tím tak neser.... Ustřihnu to kousíček od došití a ty nitě se nemusí ani vytahovat, protože jsou pak "vypadlé" zatahnu, odstřihnu a končím. OL steh se podle mě takhle na rubu nepáře, není to třeba nějak tragicky řešit. Zapošívám jen, když je steh namáhán tím, že by se mohl na konci stehu oddalovat od sebe (třeba spodní kalhotky, rukávy atp. a to zapošívám na rovnostehu.
Ad ukončování OL stehu.... prve jsem kus začátku přejela a pak uzlíkovala, ale to je na prd 😝 Ted se mi občas podaří zatahování ala @bordino 😀 Ale nepovolí ti to po opakovaném praní???
JInak pak konec řetízku přešijiu ve švu na rovnostehu, když se nepodaří zatáhnutí 😅
@zuzkasim přetahování háčkem bych fakt nedávala 😝 Ale to je i v návodu 😉
@caramilla @bordino také šmodrchám, uzlíky jsou zdlouhavé 😀 a je teda pravda, že pleny, co mám min. rok a jsou zakončené tím stažením, tak stále drží... takže super a klidně můžou i ostatní šmodrchat 😀 😀 😀
@macin73 žirafky mám, je to oboulíc, já tu mám k tomu přírodní patent, ten jemný, chce to něco pružné, popř. ten finerib

@caramilla 😀 😀 jo nikdy nekončící soutěž 😉 😀 😀