icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

medvi11
31. okt 2011

@alinn jenže ty ses ptala na velurové aplikace...Ivuška to má asi z jednolícu nebo oboulícu bavlny nebo nějakého ribu...jinak nepodehýbáme, buď přišíváme hustým cikcakem nebo rovně podél okraje aplikace, podle druhu látky, zkušenosti švadleny a možnostech stroje a tak, ještě podžehlujeme občas něčím - vliesofixem, vlizelinem nebo něčím takovým. Dá se i lepit lepidlem...

medvi11
31. okt 2011

jo a chválím @aerin , @caramilla za výtvory!!! a i ostatní...
@aerin, MHD před chvílí vyrazil, @ivuska.h nejpozději ve čtvrtek při cestě do školky s Janou ti ty Ottobre dovezu (doveze-li je MHD od Aerin...)

crawler
31. okt 2011

@jieff svrchňáčky jsou moc pěkný - vůbec bych si nemyslela, že tvoje první - jsi šikovná 😉

bavily jste se tu o nůžkách - já mám české KDS Sedlčany a jsou super. Dostala jsem je k výplatě jako bonus, když jsem byla na brigádě v závodě, kde se vyrábí stany, plachty na kamiony, apod. - takže ustřihnou fakt všechno - při hromadce jsem za ně byla vděčná 😀

Ještě jsem se chtěla zeptat, jaká je z vaší zkušenosti nejlepší šíře gumy do pasu u tepláčků nebo jiných kalhot pro naše prcky? 35mm? užší? širší? nějak nevím, aby mu to bylo co nejpohodlnější :-/...jakou dáváte? já znám jen prádlovou PEGA - nevím, jak je kvalitní...

jieff
31. okt 2011

@terezita moc děkuju za odpověď, rib myslíš patent? A čím se to dá nahradit? Prostě dát konec např. tepláčků do gumy...?

alinn
31. okt 2011

@terezita @medvi11 jako chvilku jsem si myslela, že jsem uplně blbá..ale ne..úplně ne 😀 fakt má ivuska.h ta jablíčka z veluru..hele https://www.modrykonik.cz/fotoblog/ivuska.h/alb...

caramilla
31. okt 2011

@jieff Jo jo, silnej interlock - ale doporučuju jen jedna vrstva + druhá vrstva jen do kritické zóny (přišij ji třeba cikcakem🙂, jinak jsou mega a takový tuhý v uších. V jedné vrstvě patentky drží, podle mě, dobře.

Jinak ještě taky varianta: Vně i vevnitř barevný merino z Mylly a dovnitř po celé délce starej zdrclej 100% vlněnej svetr - po celém střihu jednou a do kritické zóny ještě jedna vrstva navíc. To by mohlo být krásné a praktické. Jestli chceš, tak zdrclý svetry mám nějaký doma, zítra ti posílám balíček, tak kdybys chtěla přibalím svetr, jen asi bude dražší poštovné 😀

@crawler Já dávám tak 9 mm - 1,5cm. U gumy je největší kritérium tažnost nebo co to je. Když je moc tuhá, tak tlačí 😀 Zkoušela jsem 5cm a to je teda moc, vůbec to nepruží 😀 😖 😝

caramilla
31. okt 2011

@jieff ne ne, ribem myslí merino rib - žebro - vypadá to jako "klasický žebrovaný tílko" - druhá sorta merina v té mylly tabulce

Když vezmeš oboulíc, tak z toho se šije krásně, podle mě do 0,5 m dáš jedny kamačky a jedny vlňáčky 😀

alinn
31. okt 2011

@terezita @medvi11 ale rozhodně dík za odpovědi..prostě to je o tom si to zkusit..a co půjde..tak to tak šít
jo a ještě co je to ten vliesofix? oboustraně lepící vlizelin?

medvi11
31. okt 2011

@alinn no vidíš 🙂 ale není to podložené, ale přišité blízko u kraje, jinak by to udělalo "hrb" 🙂 a ten tam nevidím 🙂 Asi budu zkoušet aplikace i z veluru no.... 😀 😀 😀

caramilla
31. okt 2011

@alinn Jinak já velur i úplet podžehluju vlizelinem a velur jsem zatím našívala vždycky cikcakem, ale je to opruz, od té doby, co našívám dle rad @terezita rovným, více spím 😀 😀 😀 (vtip samozřejmě - správně to má být, že mám více času na plkání o ničem 😀 😀 😀 )

medvi11
31. okt 2011

@alinn jakoby oboustranný vlizelin, ale bez té tkaniny, prostě jen lepidlo...na jednom papíru nanesené lepidlo, takže se dá přižehlit nadvakrát, prvně s tím papírem, pak sloupneš a nažehlíš i tu druhou stranu

caramilla
31. okt 2011

@alinn http://www.postaramese.cz/vliesofix-bondaweb-32...
Def bude ráda, že jí dělám reklamu 😀 😀 😀 ( @sufik1 😝 )

medvi11
31. okt 2011

@caramilla byla jsi rychlejší 😀 😀 😀

alinn
31. okt 2011

@medvi11 @caramilla jůů-dík..další věc, kterou nutně potřebuju!!...ještě, že sem od zítřka nebudu chodit tak často :D

jieff
31. okt 2011

@crawler děkuju, ono to vypadá dobře z dálky na malé fotce😉 Ale ty druhý jsou funkční, tak jsem ráda, že už vim jak na to

@caramilla jsou to svrchňáčky podle ekozahrady, mám ti fotku poslat i tam, jak jsem slíbila, nebo stačí tady🙂?
A moc děkuju za nabídku svetru, jeden tu mám tak ho asi drsně vyperu a zkusím to, ještě rozmyslet jakou barvu merina a zapsat se taky do tabulky...
A děkuju za další upřesnění pojmů

ivuska.h
31. okt 2011

@aerin Ty jsi teda fakt drsná!

@caramilla Tebe už nekomentuju 😀

@alinn S Vliesofixem nepodehýbám velurové aplikace nijak, šiju cca 1 mm od okraje rovným stehem. Stejně tak ostatní materiály (ty svoje aplikace dělám z veluru, jednolícu, oboulícu... co mi padne pod ruku).

Jinak já jsem dneska ušila Ondrovi náhradní mikinu, celý den jsem byla bez netu (a ještě pár dní budu, asi mi odešla síťovka, tak jsem odkázána na večery a manželův notebook), to se to pracuje 🙂) Nafotím snad zítra. Jinak teď večer je na programu soví mikina.

ivuska.h
31. okt 2011

@alinn Jop, fakt jsou z veluru 🙂)

ivuska.h
31. okt 2011

Dále tu mám link na slíbené řezací kolečko --

https://www.youtube.com/watch?v=AMtPe_HH6ao

jako bonus máte možnost sledovat můj pupek, špinavé tričko a zpěv naší Superstar.

ivuska.h
31. okt 2011

Zde vlňáky od tchyně. Do spodku nohaviček ve stavu bez "prodlužováků" ještě přijde stužka.

ivuska.h
31. okt 2011

A ještě ta mikina, co je Ondrovi malá přes hlavu. Jo a zelení mylly ježci, ty budu muset zvážit.... Konec spamu 😀 (kdo má dojem, že mikina nemá dodělaný spodek, tak to není jen dojem 🙂)

caramilla
31. okt 2011

@ivuska.h Ty mě nekomentuješ jo? Tak to jsi ta pravá 😀 😀 😀
Příšerka je boží, ač je nemám ráda, tak aplikace super. Jasmína dnes objevila OB, když jsem střihala na pleny a udělala "jé, koko" a už ji nepustila. Béééééé, tak kittynu zatím neobjevila, tu nesmí vidět, ale OB už ano, já budu plakat!

Já tě teda komentuju furt, vlastně tebe ne, babičku, vlňáky boží, je fakt šikovná, ty knoflíčky 😎

medvi11
31. okt 2011

@caramilla co to je OB?
@ivuska.h krása, ty vlňáky! Mikinka taky, ale ta barva vlny...hmmm....
btw ty nepřidáváš u střihů na švy?
Jo a nějak jsem přehlídla sovu, ta je (bude) vymakaná!!!

caramilla
31. okt 2011

@ivuska.h kolečko boží, ale nejvíc nejbožejší je ta obr linka!!! Já bych sem tu desku neměla kam dát. Teda měla bych jeden návrh, ale to by mě manžel zabil. Vždyť ten stůl máme teď fakt jako jen na jídlo! 😀 😀 😀

nika
31. okt 2011

pomoooc že já jsem slíbila opravu kombinézy - zip, nikdy více, není se čeho chytit výrobce "Ping Ming" fakt luxus. už jsem to 2x párala a pořád to není ok, takže znovu, že já raději nešiju jen nové věci pro sebe. ☹

caramilla
31. okt 2011

@medvi11 Ogga bogga ? 😀 (já to ani vyslovit nemohu 😀 )
Asi má střihy rovnou s přídavkama, ne? 😀

caramilla
31. okt 2011

@nika zipy nejradši vyměňuju v ruce, normálně to ušiju jehlou v ruce, je to rychlejší než 1000000x párat 😀

medvi11
31. okt 2011

@caramilla dík...já začala vymýšlet, která velice populární postavička má OB...napadla mě ovečka, ale ta je Shaun a jinak nic 😀 😀 😀 ooga mě fakt nenapadla 😀 😀 😀

nika
31. okt 2011

@caramilla njn asi mně nic nezbude, a to jsem to asi milionkrát špendlila, stehovala, buď sedí spodek nebo vrch nebo podšívka, nebo reflexní pruhy nebo,... ale nic dokupy, safra že já se nekoukla jak byla prvně zda to vůbec někde sedělo 😀

ivuska.h
31. okt 2011

@medvi11 Jak to myslíš, jestli nepřidávám na švy? Myslíš u toho řezání? Já to mám na tom papíře už vč. švových přídavků, mám pro to několik důvodů, kdyžtak rozvedu, máš-li zájem 😀