Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@koki_melo @sufik1 přesně, jak píše koki, je to blbuvzdorný způsob sám o sobě 🙂 . Jako začišťovací proužek u krku, nechám ho široký (já si tyto proužky standardně stříhám na 4cm na lemování, tak většinou vezmu nějaký, co už mám po ruce), sešít zároveň s látkou do švu a pak prošít svrchu a ten proužek tím přichytit. Před prošitím je dobré si to našpendlit, aby ten proužek byl hezky uhlazený a natažený (má tendence se kroutit). Pak opatrně odstřihnout cca 1-2mm od okraje. Časem se to trochu vytřepí při praní. Jde to i jakýmkoliv jiným úpletem.
Mám to na mikinách už i rok (tu nejstarší nemůžu najít, je někde v prádle) a drží to pořád dobře. Líbí se mi, že to jde udělat jak v barvě, tak kontrastně.
Lamí mikina už je hodněkrát praná, softka zatím ještě ne. Takto to vypadá křivě, ale po vyprání se to srovná a hlavně nikdo na to nekouká z 5cm vzdálenosti 😀
@koki_melo jo a jako lempl si nepřipadej, tak teď šiju soft gatě a zapomněla jsem si dát spodní nit černou, takže všechny ty švy mi zespodu na softu svítí zeleně a vypadá to dost prasácky a lemplácky 😀 😀 😀
Ale předělávat to nebudu, jsou unisex pro J, on je pak zdědí i K. a pak už asi poletí na smeťák 😀
@sufik1 - jééé, děkuji. máš pravdu, že na první pohled je fotka dobrá, ale štve mě, ta špatná barevnost - ten lem není červenej (já to mám na monitoru klasicky červený), ale takovej malinovej a tak nějak to prostě vypadá jinak.
a vůbec nechápu, jak ostříte, když fotíte na samospoušť - u tý skříně mi to jde dobře, ale u bílý zdi vůbec.
jinak skříň se osvědčila jako dobrý pozadí 🙂 a včera bylo krásný světlo.
Zdravím, šikulky 🙂
Máte nějaké tipy, jak šít bambus (bambusový sportovní úplet ze šd)? Na co si dát pozor..? Už jsem strašně dlouho nešila a teď bych chtěla ušít jednomu ekzematikovy tričko a moje nervy trpí! Kalhoty šly v pohodě, ale udělat ty rukávky, co jdou přetočit... přijde mi, že se strašně krabatí, hlavně při našívání nápletu... uá!
Prosim, prosim nutne potrebuju 0,8m cernyho letniho softu (kostickovany z rubu). Nemate nekdo plonkovy? Prasule zaslu obratem. kdyz by to bylo tento tyden, byla bych moooc vdecna.
@kuna tomuto príspevku so začistením kapucne som sa potešila..... už dávno som hľadala nejaké návody, nikde nič.... díkes
holky jestli se chcete trošku pokochat, tak jedna mooc vymazlená pracovna 🙂 https://mamasliebchen.wordpress.com/
Ahojte baby,konečne je už ako tak teplo a Viki nemala čiapky s nákrčníkmi,tak sa šilo 🙂 ,čiapka má predlžený strih čo mi nevadí aspoň tam v pohode schováme vrkoč a nebude jej vyťahovať čiapku nad uši a obe sú podšité úpletom,najprv som chcela dať fleece,ala asi by jej bolo teplo v tom a takto to vynosí možno až do jesene. 😉

@caramilla já jsem blázen, který si dá na jaře třeba tři ty květináčky, kde jsou tři kusy do místnosti a chodí je očuchávat 😵 . Ale manželovi z toho taky třeští hlava.
@kuna Ten rib tam dávaš tak, jako se začišťuje krk, tedy všíváš se sešitím švů a pak prošiješ, akorát nepodhrnuješ a odstřihneš? Super nápad, protože vedle tvých gumkou začištěných bund jsem si připadala jako lemple, ale představa gumování všech švů, kdy mi to na 40 místech vyjede mě nějak nemotivovala 😕 .