icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

soso
20. máj 2015

@alenf @crawler dakujem za super navod, tiez som sa chcela
to iste spytat...a este ma zaujima, akym stehom to zhora prestepovavas? trojkroky rovny? alebo nejaky iny strechovy?

alenf
20. máj 2015

@soso po pravde kedy aký ma napadne,hlavne aby bol pružný nech nepukne pri prvom prevliekaní cez hlavu 😝

soso
20. máj 2015

@alenf ja mam celkom dobru machinu, ale teda zo strechovych poznam iba trojkroky cikcak a trojkroky rovny...ako to poznam, ze ktory je este strechovy? inak uz davno okukavam presne toto presitie zhora, ze ako to baby robite, ale este som ma to neprisla...ked to prejdem zhora napr. trojkrokym cikcakom, tak sa mi to tak zvlni...co robim zle?

soso
20. máj 2015

@alenf este sa teda ine opytam - ktorym konkretne stehom si prestepovavala ten pekny lem o ktorom sa tu bavime? dakujem krasne za cenne rady🙂

janka_k
20. máj 2015

Baby pouzivate niekto klieste VARIO PLUS? uz sa mi minuli priechodky a dokupila som nevhodne, nie su take rovne ale na konci sa zuzuju, neviete mi poradit ake tam presne pasuju? od firmy prym neviem zohnat

nelibeli3
20. máj 2015

Ahoj kočky...poradte mi na akých strankach kupim jarny softshell, potrebujem cierny alebo tmavy hnedy, dakujem VAM za rady

zuzkasim
20. máj 2015

@janka_k Ke kleštím Vario jsem zatím použila jen průchodky, které jsem měla v balení s kleštěma, ale v ČR v obchodě se šicími stroji Radovský mají i další nádstavce a spoustu náhradních patentků, mohli by tam mít i ty průchodky. Vím, že na SR je to komplikovanější, ale některé e-shopy už používají i nějakou uloženku nebo zásilkovnu, tak třeba by to nemuselo být na SR tak drahé, když tak to prostuduj.
@nelibeli3 Jarní softshell měli teď výpadek v dodávce ze zámoří, nebyl nikde v obchodech, ale postupně by se už měl naskladňovat snad začátkem června, co jsem tak slyšela.

janka_k
21. máj 2015

@zuzkasim skor by som rada vedela ci aj od inej firmy "v nejakej spravnej velkosti" mi tam zapasuju, take co bezne dostanem. priechodky za 10e s postovnym ma moc nelakaju. ale vdaka

alenf
21. máj 2015

Baby idem s nešicou otázkou - viem,že vlani ste tu niektoré robili ten sirup zo smrekových výhonkov čo je na kašel a prechladnutie , chcem ho tento rok vyskúšať a dočítala som sa ,ze sa to má dať do veľkej 5 litrovej flaše a zaujíma ma či ste tam dávali citronové kolečká a kde ste to mali tie 2 tyzdne položene - na slnku či v tieni???Prosím prosím o rady 😀 😀 😀

katkuz
21. máj 2015

@alenf mozem odpovedat, aj ked vlani sme nerobili 🙂 tusim sa moze robit aj bez citronu, ale ten to tak trochu aj sterilizuje, kedze samotny sirup sa uz nesterilizuje. vrstva vyhonkov, vrstva cukru a koliecka citronu. my sme davali na 5 l pohar 1 kg cukru a 1 citron. a musi to byt na slniecku. a neviem z akej "nadmorskej vysky" si, ale je najvyssi cas - u nas uz boli vyhonky pred tyzdnom.

alenf
21. máj 2015

@katkuz som zo šale a tiez tu uz mam vyhonky,chcela by som to dnes nazbierat,neskysne to na slnku?A vnutri na parapete teda v pohode,hej?A voda ziadna?davala si klasický cukor či ten hnedy?miesat treba?Ale mam otazok,vsak?:D

katkuz
21. máj 2015

@alenf najlepsie zbierat za sucheho pocasia a hned do poharov. my to teraz mame v izbe pod stresnymi oknami - cize svieti na to slnko (ked svieti 😀 )voda ziadna manzel nasiel na nete aj recept, ze ku cukru, vyhonkom a citronu aj pol litra medu, ale vtedy sa to musi varit) takze my klasika - cukor, vyhonky a citron. a pohar uzavriet foliou a vrchnakom - najlepsie tym umelym. a cukor sme davali biely. miesat - neviem (ale matne si spominam, ze mama to po par dnoch pretriasala - ale to musim zistit 😀

alenf
21. máj 2015

@katkuz super akurát že dnes leje vonku:(,ale vraj sa maju aj umyt pred nalozenim do pohara asi od prachu vonkajsieho

crawler
21. máj 2015

@soso já mám už nějaký čas coverlock,ale předtím jsem podobné věci štepovala 3krokým cikcakem - ten rovný 3jitý mě deptal, jak to bylo pomalé 😀

katkuz
21. máj 2015

@alenf my sme to nikdy neumyvali, takze skusenost s tym nemam (beriem to tak, ze ked sa zbieraju byliny na susenie, tiez sa neumyvaju). Zbieral to muz s detmi hlboko v lese, daleko od civilizacie 😀 teraz po dazdi budu umyte, takze by som sla, ked trochu na slniecku vyschnu...

alenf
21. máj 2015

@katkuz ok,veľmi dakujem za cenné rady🙂

katkuz
21. máj 2015

@alenf za malo 🙂 🙂 🙂 a potom samotny sirup skladovat na chladnom, tmavom mieste (je to citlive, kedze to nie je sterilizovane - ale o to ucinnejsie)

bury
21. máj 2015

@alenf - ty jo tak to je pro mě taky novina, že je lepší stříhat i z úpletu na lemování šikmo. určitě vyzkouším 😉 Já neumím lemovat na třetiny, takže spíš lemuju na poloviny.
I když teď už jsem zase dlouho ke stroji nesedla 😒

ucitelka70
21. máj 2015

@bury ja som tiež nie kamarát s tretinovým lemovanín, všetko na polky robím

alenf
21. máj 2015

@bury vyskúšaj,ja zatiaľ robím len týmto spôsobom🙂

macin73
21. máj 2015

@alenf takže strihas pod úhlem 45 stupňů?

alenf
21. máj 2015

@macin73 trebars :D,proste chytím dlhé pravítko,dám ho krížom cez látku,urobím čiaru dlhú,namieriam šírku 3cm,nameriam požadovanú dlžku,odstrihnem,zložím na polovicu a našívam s miernym naťahovaním obnitkovačkou 🙂

argo1
21. máj 2015

Venku zima, všechny gatě mokrý, tak jsem našila do zásoby 😀

sinala
21. máj 2015

@macin73 @bury @bury @alenf holky hned včera jsem lemovala kapsy proužkem úpletu ustřiženým šikmo a je to opravdu lepší🙂, lem krásně leží. Ne že by proužek narovno byl škaredý, ale toto vypadá fakt lépe🙂. A už mi je jasné proč má Alča takové hezké začištění🙂

alenf
21. máj 2015

@sinala 😀 😀 finta fň 😀 😀 a však to je ľahké?

sinala
21. máj 2015

@alenf lehké to je, ale spotřeba látky větší🙂

alenf
21. máj 2015

@sinala nuž to hej,tiež si niekedy pohundrem ked to mam strihať šikmo že koľko mi ostane odpadu pri tom,lebo tie kúsky už ťažšie spracovať na niečo

katkuz
22. máj 2015

@alenf ... este k tomu sirupu 🙂 mama to nepretriasa (robila ho uz viackrat) - necha to len na slnku (len si nepamata, ci 4 al. 6 tyzdnov - asi kym sa cukor nerozpusti) a potom cez sitko, na ktorom je ciste platno alebo gazovina precedit a vystiskat (aby nic nevyslo nazmar 😀 ) a davat do cistych poharikov (nam sa osvedcili male, kedze to nie sterilizovane a ked ho uz otvorim, treba to rychlo minut...) 🙂

alenf
22. máj 2015

@katkuz dobre presne dodržím všetko,len nech mi to neskysne 😉

ucitelka70
22. máj 2015

@katkuz my sme vlani urobili chybu v sirupe, že sme ho neprecedili.... a vytvoril sa zelený povlak navrchu a radšej som potom vyhodila - nedalo sa identifikovať, či je to plesen alebo čo... 😒