Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@petkula většinou objedu okraj na OL, zahnu a prošiju dvojjehlou nebo tříkrokým cikcakem. Okolo krku často prošívám trojitým rovným stehem - je pružný. U tohoto mého stroje jsou pružné ty modré stehy ve spodní řadě plus ten tříkroký cikcak. Z těch modrých používám hlavně ten první - pružný rovný steh a pak občas pátý zleva, vypadá trošičku jako COL.
@petkula musíš poštelovat, hezky to má sepsané @anastazieb tady http://www.fler.cz/blog/dvojjehla-27640. Pootočím proti směru hodinových ručiček o necelou polovinu otáčky. Mám udělanou tečku lakem na nehty na šroubku i pouzdře, abych to vždycky utáhla zpátky přesně tam, kde to má být 🙂
@kuna aha, tak třeba to nebude tak hrozné 🙂 a prosím tě ještě, kupovala jsi k němu i nějaké patky? Dívala jsem se na tuto: http://www.raj-siti.cz/patka-na-lemovani-textil... Je asi určena spíš na plátno ale myslíš, že by se dala použít i na lemování úpletem nebo patentem? - kolem krku třeba?
@petkula myslím, že se v tom bude úplet divně kroutit. Myslím, že něco podobného měla @ucitelka70, tak ti třeba poradí. Jinak jsem si dokoupila ještě kráčející patku, bez té si úplety nedovedu představit a pak ještě obrubovací (šila jsem velké množství látkových ubrousků, tak se mi to nechtělo ručně http://www.raj-siti.cz/patka-obrubovaci-lemovac..., ta moje má 6mm) a quiltovací otevřenou na ruční vyšívání http://www.raj-siti.cz/patka-quiltovaci-otevren.... Nic z toho jsem ale zezačátku ale nepotřebovala (kromě té kráčející)
Holky, tak já už nevím jaký stroj. Psala jsem do ráje šití, že mám požadavky - regulace přítlaku patky, automatická knofl. dírka, dekorativní stehy a silný, aby třeba ušil tašku no a Janome 603 DXL, který jsem měla vyhlídnutý mi moc neschválili. Že prý nemá moc výkonný motor a doporučují Gritzner Tipmatic, že má 90 W motor, kdežto Janome jen 35 W motor. No a v mé cenové kategorii (do 10 tis.) že doporučují Lucznik 2020. Ten má 70 W motor, jiné stroje mají většinou nižší výkon. Ten Lucznik se mi líbí, má hezké stehy a i přítlak patky se dá regulovat, navíc má kovovou kostru, hodně patek a recenze taky dobré ale já se toho Lucznku trochu obávám. Co myslíte? Nebo máte ho některá?
@petkula jestli máš univerzální, tak by jít měla - pokud je na stejný typ chapače. Jinak já bych šla do stroje znovu, pokud bych chtěla zůstat v této cenové hladině. Jak jsem už psala, líbil by se mi nějaký Pfaff, co má integrované vrchní podávání, je to vlastně kráčející patka a právě se na to dá dát i zipová patka, atd. Ale to je už zase jiná cena. Já jsem uvažovala, že bych upgradovala, ale pak jsem se rozhodla nechat si ten svůj, pro mě to fakt zatím stačí.
Mechanický v. elektronický - podle mě elektronický dává smysl v případě, že má stroj širokou škálu stehů a programů (třeba vyšívací stroje, nebo i rovnostehy s x ozdobnými stehy). Pokud jich tolik nemá, tak mi přijde lepší mechanický, protože je jednodušší oprava. Elektroniku běžný opravář nezvládne a musel by se někam posílat. Ale já nikdy elektronický neměla, takže možná proto mi nechybí 🙂
Lucznik já jsem měla levný za 3,5tis a byl strašný, do té doby jsem šila na veritasce a toto byla ve srovnání hrůza. Ale zas třeba @lillyzelvicka si Lucznik chválí (myslím, že má OL), takže těžko říct. Možná by byl strašný jakýkoliv stroj za 3,5tis a ty dražší už jsou OK.
Ahojte, hladam krajcirku, ktora by bola ochotna usit taketo popruhy, trosku iny strih by bol, ale velmi podobne, s plastovymi remienkami a prackami, obrubene lemovkou. Zial, neviem, aky je to material, ale mam ich doma, takze sa mozeme stretnut, prip. poslem postou aj so strihom. Idealne, keby sa nasiel niekto z Bratislavy. Budu to sedacie popruhy na fixaciu panvy do kocika pre tazko zdravotne postihnutu dcerku.
@kuna právě že ten Gritzner, co mi doporučili, má zabudované horní podávání; má to trochu starší design, což by tak nevadilo ale zas já zakázky nešiju - doporučuje se právě pro ty, co zakázky šíjí; nevím, váhám mezi tím gritznerem a lucznikem - ten má hezké stehy a taky poměrný dobrý výkon (70 W); jinak janome a brother prý mívají kolem 35 W (v cenové hladině do 10 tis.). No a lucznik má automatické dírky, gritzner na 4 kroky.
@petkula gritzner neznám, z popisu nevypadá špatně. Podle knoflíkové dírky bych se úplně nerozhodovala, záleží, jak často je šiješ - já zas tak často ne. Ale nevím úplně, co je poloautomatická ve 4 krocích, asi že musíš něco přecvaknout?
Jinak podle popisu na ráj šití má ten můj janome 70W, tak možná proto se mi zdá, že hezky šije 😀. Ale zase nemá moc stehů a to horní podávání....

@sinala a máš i coverlock nebo si vystačíš s rovnostehem?