icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

ivuska.h
16. nov 2011

@caramilla Mě to tam teď kamarádka půjde zkusit vyřídit, tak uvidíme...

ivuska.h
16. nov 2011

@caramilla Hezké vložky... Ovšem přesně proto je šijeme na overlocku a ne takto, protože šít aksamit na PUL na rovnostehu, to je na sebevraždu. To mi připomíná, že musím konečně poslat na dílnu střih na extra noční/poporodní vložky, aby mi je ještě stihli ušít, než porodím 😀

ivuska.h
16. nov 2011

@medvi11 To jsem nepochopila...

crawler
16. nov 2011

Holky,můžete mi poradit, jak našít tu reflexní paspulku? Chci mu ušít kalhoty na ven a mám jí 10 metrů, tak si to na nich natrénuju ať je to na softshelkách už tip ťop...V jaké fázi mám našít, kam? rovným stehem? obyč patkou? díky moc za rady!!!

animal
16. nov 2011

@crawler já to šiju zipovou patkou

michamicha
16. nov 2011

@ivuska.h oni už teď limit pro objednávku nemají, zrušili to tuším vloni 🙂

ivuska.h
16. nov 2011

@michamicha Taky na to koukám, tak už mám objednáno 🙂

crawler
16. nov 2011

@ivuska.h prosím Tě, co je to " facings for pocket openings" - když budu šít z veluru - z jaké látky mám ušmiknout toto? jestli si to dobře představuju, tak je to pruh látky, který vykukuje z kapes ...je vhodné to ustřihnout z tentýž látky nebo je nutná nějaká podšívka??? díky 🙂

mehlo
16. nov 2011

tak z lamy bude potah na sedačku. Nakonec se ho mhd vzdal ve prospěch všech.

palosek
16. nov 2011

@caramilla pěkné látkovky 😀 😀 Add.aksamit...ikdyž vůbec nestehuji, tak u kapsovek s aksamitem dělám vyjímku, která se vyplatí...a je to přesné a nepárám 😲 😀

ivuska.h
16. nov 2011

@crawler Pocket facing je ta část kapsy, co je jakoby směrem dopředu pod hlavní látkou... Prostě když máš kalhoty na sobě, tak ta část kapsového váčku, co míří dopředu. Čili není vidět (pokud se nepodíváš dovnitř do kapsy), může být prakticky z čehokoliv, můžeš dát klidně ten samý velur. Trochu mě mato to "for openings", jestli tím u toho konkrétního střihu nemyslí ten lem otvoru kapsy (tomu ale třeba v Ottobre většinou říkají pocket binding), jak je to třeba u těchto tepláků https://www.modrykonik.cz/fotoblog/ivuska.h/alb.... Jestli šiješ z Ottobre, napiš číslo a model, mrknu na to, třeba to pochopím z nákresu, co je na webu.

ivuska.h
16. nov 2011

Jinak lamu už mám taky doma a nějak si nepamatuju, na co jsem ji vlastně chtěla 😀 Kabátek pro mimino už mám skoro hotový z kratší lamy (foto bude!), tož nevím... Klárka už mikiny celkem má, Pro Ondru se ty barvy nehodí... Tak nevím.

Dnes jsem začala stříhat na džíny pro Klárku z manželových starých džínů, ale vybrala jsem asi nějak moc široký střih, protože se mi tam ty díly na šírku skoro nemohly vejít (na sedovou část už ty nohavice prostě byly moc úzké, tak jsem manželovi řekla, že kdyby nebyl tak vychrtlej, určitě by se to tam vešlo, tak mi řekl, že jsem cvok s tím šitím a už se na to mám vyprdnout, že Klárce stejně takové široké gatě slušet nebudou 😠 😠 )... Tak s tím asi hodím po psu a udělám užší kalhoty z jiného čísla Ottobre, mám tu vínový viskózový manšestr (oproti obyčejnému se hezky leskne)...

Jinak v uplynulých několika dnech jsem ušila 2 tuniky na mimino, dvě trička pro Klárku (jedno z oranžového aksamitu se žlutými lemy -- na přání dámy, nažehlená velurová žirafka, druhé z fialového úpletu s chloupkem s nažehleným třpytivým kolouškem), pyžamo pro K. z obrázkového Mylly bambusu (opět zrada -- do 1 m délky se mi nevešly kalhoty i tričko, takže nakonec má vršek s ještěrkama a spodek se žábama 😀 ), kuklu pro mimino z mylly merina a rostoucí bodýčko z mylly merina (nedokončeno). Fotky snad zítra...

palosek
16. nov 2011

@animal taky, stejně. Dnes dorazil soft. Díky moc. Kalhotovina je taky super. Jen barvičky v tom um.světle moc nevynikly, tak se pokochám zítra dopol. Snad nebudem jak dnes svítit celý den...venku byla 2 dny smogová tma 😠
Zánět je za mnou...a na světě dalších pár plenek pro ségru...bude mít dvě děti v plenkách...tož ať se můžou směle vyprazdňovat 😀 😀 😀 A jeden pytlíček na ně....na ty plenky 😀 A už se těším na stříhání LAMY. Jen přenos z jedné místnosti do druhé...a bylo nasněženo 😀

ivuska.h
16. nov 2011

@palosek Mě ty zprávy od tebe vůbec nejdou otevřít 😢 Tak jen abys věděla, že o nich vím, ale jaksi nevím, co je v nich 😀

palosek
16. nov 2011

@ivuska.h 😀 Mě to včera taky nešlo a dnes už jo. Jen, že se těším na látky 😀 a žádné přeplatky 😀 Vše je vyrovnáno 😀

mooncaa
16. nov 2011

Mě taky nejdou přečíst IP, ani včera, ani dnes.

michamicha
16. nov 2011

@palosek jůůů, opičky a sloni 😵 😵

já právě překreslila střih na ty oteplovačky a rozmýšlím se jestli rovnou i stříhnout látku nebo to nechat na zítra... ale když to necham na zítra, tak to určitě zítra nezvládnu, protože je ten svátek a muž bude doma a bude mít řeči.... tak holt budu asi ponocovat 😀

caramilla
16. nov 2011

@mehlo Potah je teda super nápad, jen riskujete, že návštěva nikdy neodejde!!! 😀 😀 😀

@ivuska.h Teda, ty jedeš!!! 😀
Jinak vložky já šiju z rubu také na overlocku a je to asi lepší než rovnosteh, ale furt je to na pos.... s diferenciálem jsem zkoušela snad už všechno, ale prostě to furt ujíždí.... Mě teda trvá hlavně půl roku, než to našpendlím ☹

@crawler paspuli našívám rovnostehem, zipovou patkou, normálně našlendlím do švu, sešiju rovnostejem a pak to vezmu těsně (skoro si myslím, že ta paspule ani nebude pak vidět🙂 overlockem a je to krásný, paspule pěkně zasunutá a zašitá 😀

michamicha
16. nov 2011

já už se těšim až dorazí balíček s wendy 😵 snad dojde v pátek 🙂

tak šusťák na oteplováky mam nastříhanej, akorát furt přemejšlim jestli dávat jako výplň vatelín nebo dát víc vrstev flísu (budu likvidovat Irmu z Ikea) 😖 když jsem to zkoušela, tak 2 vrstvy tý Irmy mi přijdou dost málo, takže bych musela dát 4 vrstvy, ve švech by to pak bylo 8 vrstev 😕 a nevim jestli by to stroj zvládl prošít 😒
@mehlo ty jsi šila tu kombinézu? jak jsi to řešila ty?

kuna
17. nov 2011

Priznejte si, kdo vykoupil na pattistudiu vsecky Ottobre 2010/6 a ja si ted musim pockat, cooo? Az dojde, budu sit palcaku ze softu a napada me, ze bych udelala vnitrni vrstvu z merina. Ja jsem totiz v zime na ruce zmrzlon, na lyze jsem si musela zakoupit lyzarske palcaky a obavam se, ze dcera bude po me. Tak aby ji jenom v tom softu nebyla zima. Myslite, ze je to z nejakyho duvodu blbej napad?

Bodycka z climayarnu mam nasity 4j, jeste domlatit druhy (dve teda uz maji patentky) a je to, uz nechci climayarn ani videt 😀. Vcera mi po dvou tydnech konecne dosel flis od mraze, tak budu sit teplacky.

medvi11
17. nov 2011

@michamicha
tvůj balíček je tady:
http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sledovani-...

Odešel nám včera dopoledne kotel - máme topení a vodu na plyn, doma zima, studená voda, dnes volno a nový bude nejdřív zítra, kotel se nedá už opravit ( už se nevyrábí ten náhradní díl, který odešel...), MHD jel shánět nový - je domluvený s někým ve městě. Teď mi volal, že jsou cesty děsně namrzlé, klouže to, auto i po zabrždění jede dál...Snad nám dojede bez nehody...Na šití moc nálady nebylo, ale mám první vrstvu kukličky z climayarnu pro Jiříka, na otestování velikosti a dnes to snad došiju...

medvi11
17. nov 2011

@ivuska.h No chtěla jsem, abys mi objednala celých 5 metrů a nevracela jen těch 1+1,62 m 🙂

kuna
17. nov 2011

Nojo , on je dneska vlastne svatek, tak se venujete rodine a nekecate tady 😀

Prikladam fotku tasky pro svagrovou k Vanocum. Mame s manzelovou casti rodiny takovou tradici, ze je nekdy v rijnu nekomu pridelen nekdo jiny a ten mu vyrobi darek, takze kazdy jeden darek dela a jeden dostane. Zezacatku jsem si myslela, ze to bude tak na urovni pate tridy, ale musim rict, ze latka se kazdym rokem nastavuje vys a vys a s nekteryma soutezit rozhodne nemuzu. Letos ale delame vsichni darky pro svagrovou, abysme ji udelali radost - ma rakovinu a doma pulrocniho chlapecka ☹ . Tak snad se ji bude libit, je to z latky z IKEA, nahore na zip a uvnitr jsou dve kapsy, to asi neni moc na fotkach videt.

caramilla
17. nov 2011

@kuna taška je nádherná! To jsou ty příběhy, co fakt nedávám, radši si ani nepředstavuju ☹ ☹ ☹ Moc na ni myslim a vyprosuju hlavne silu k boji!!!

S těma rukavičkama mi to přijde vtipný, ležela jsem ráno v posteli, mhd měl Jasmínku a já přemejšlela nad rukavicema a napadlo mě udělat vnitřek ze zatkávanýho merinoberánka ze ŠD, ale pak jsem to zavrhla kvůli praní!!! Protože softky budou furt zaprasený a s tím beránkem by se to muselo prát šetrně v ruce, tak nevím, jestli by to byl dobrý nápad:( Jedině to udělat nějak vyndavací...
Ještě se to může používat tak, že má třeba vlněný pletený palčáky a přes to softshellky. Jedny pletený palčáky z merina už mám objednaný od jedný paní na Fleru 😀, ale budou růžovo-krémový, tak to se nesmí schovávat! 😀

@medvi11 Ty brďo, tustý, tak hlavně velkou flašku rumu! 😀 Nebo alespoň provizorně sehnat někde přímotop?

lukrecia
17. nov 2011

@vdovec já bych plavky dělala z pulu a olemovala tou lemovací gumičkou. Případně dovnitř všila takovou tu síťku. Určitě ne nic dalšího, co by nasáklo vodu...

crawler
17. nov 2011

@ivuska.h je to model 23 v čísle 3/2005...jestli to nějak pobereš,tak budu vděčná 🙂

crawler
17. nov 2011

@kuna to se švagrovou je hrozné...☹ kéž to všechno dobře dopadne! ☹ a taška krásná 😵!

papajka7
17. nov 2011

baby idem k vam po radu
mam doma sustak zo zaterom,sila som teraz z neho Oliverovi nohavky,vypadali super,az tak,ze aj manzel sa ulakomil,ze chce take na lyzovacku,lenze latky je dost,tak som rozmyslala,ze pri mojej dobrej voli sit by som mu usila aj bundu,aale strasne rozmyslam ako vypodsivkovat chcela by som to fest fukcne,vy sa vyznate v materialoch 😉 ,co by ste pouzili vy?nieco s MTX?a ozi este stale tu je aktivna ta hromadka 😕 niekedy teraz som zachytila,date mi prosim link 😵

mehlo
17. nov 2011

@michamicha čau tak já ještě nešila. Zastavila jsem se a nemůžu se zase rozjet, vlezla mi do toho angína a pořád si říkám že to ještě nespěchá- Petula je taky nemocnej a než bude zdravej a půjde ven tak to budu mít hotový. Já budu dávat doprostřed vatelín.

mehlo
17. nov 2011

@medvi11 ajajaj, to by mě trefilo, kdyby nám odešel kotel. My teda máme ještě kamna na tuhý, ale plyn využíváme taky hodně, hlavně na ohřev vody. Namrzlý je to tam fest, mhd jel dneska do servisu protože nám praskl výfuk a taky říkal, že měl malej smyk a málem nedobrzdil.