icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

jam3
23. nov 2011

Tak zjišťuju, že je to opravdu legrace, mám přeměřené dvě látky a ani jedna neodpovídá. Ty jejich odhady o tom, kolik metrů je do kila teda fakt nesedí a ještě toho pošlou míň.
Takže zatím vím, že chybí 2m čoko patentu. Mám ubrat poměrově? Nebo nechat těm, co mají půlmetr a vzít těm, co mají víc? Abych to nějak nezrakvila.

ng
Jak vidíš, moc ráda tě u nás přivítám. Můžu do dvanácti, pak vyzvedávám Mata ve školce a je po šancích na stříhání.

medvi11
23. nov 2011
caramilla
23. nov 2011

@kuna Tak mám pyžamo, takže snad motivace dneska jít spát, co? 😀

To zkracování šňůrek ti teda nezávidím (Tam je to srdíčko, ne? 😀 😀 😀 )

Jinak oboulíc je PŘÍŠERNEJ! Já mám dneska den! Tak nejen stejné dvě nohavice, z čehož dostal záchvat i mhd. Ale ještě když jsem celé tričko došila, tak koukám - KDE JSOU APLIKACE!!!??? - a víte, kde byly? Chce se mi napsat, že v pr.. aby se to rýmovalo, ale byly na rubu! Já myslela, že se fakt už zblázním a to jsem se hlídala!
Všechny látky na světě jsou lepší než oboulíc, to už i ten blbej patent, aksamit.... Já tohle fakt nedávám!
Ale pyžamko ušito a je totálně pohodlný, hnes jsem se svlíkla a zkusila si ho 😀

A mám uháčkovanou merino-ušanku, je boží, strašně se mi líbí, a dneska budu, @medvi11 , já háčkovat kytičky 😀

A nůžky, já mám nějakých 25/26 cm a přijdou mi na běžné stříhání moc dlouhé, je to super na dlouhé střihy, ale na stříhání drobnějších věcí (střihy pro děti) bych volila kratší (ty mám v plánu dokoupit a uvažovala jsem o tom typu, jak dávala Iva - ty zahlé), pak chci malé párací a cvakačky. A to všechno, až našetřím na podložku a kolečno, a to bude asi za dlouho. Leda, že bych nechodila sem, to bych na to měla hned 😀

medvi11
23. nov 2011

@caramilla nůžky mám tyhle:
http://www.sicistroje-shop.cz/kai-7250-250mm-pr...
(stály tenkrát 990, koukám, že se zdražuje vše...)

Našívám kytičky, už mám jednu 🙂 to je teda rychlost...a u toho klikám a obnovuju okna ...

palosek
23. nov 2011

@caramilla 😀 😀 😀 😀 né že bych se chtěla smát
Já to dneska taky balím RADŠI 😀 😀 😀

ngvadi
23. nov 2011

jam, já to u mtex dělala tak, že jsem mrkla do faktury, kolik toho poslali, tj. jestli je to spíš víc nebo spíš míň, když bylo míň, tak jsem nastříhala takový ty objednávky na 0,5m, případně 1m, protože z těch ubírat už mi přišlo blbý, to už by se z toho nic neušilo. pak jsem zbytek změřila, a těm, co měli víc, jsem pak krátila nějak poměrově, jakože místo 1,5 dostaly holky 1,3, místo 2 dostaly 1,6 a tak... protože přeměřovat nějakejch 15m látky by mě asi šlehlo... a u těch pružnejch úpletů člověk stejně půl metr klidně proměří :/ když bylo víc, tak jsem buď zbytek vzala na sebe (když se mi to líbilo🙂), nebo rozpočítala (když toho nebylo moc - do 0,5m), nebo nechala v kuse a pak nabídla jako přebytek.

hele ad oboulíc a rub a líc. jsem se v pondělí nudila na přednášce, přednášející mlel úplně z cesty, tak jsem studovala strukturu látky na triku :D a zjistila jsem podivnou věc. doteď jsem myslela, že u pružnýho oboulícu (cca finerib) jsou ty lycrový vlákýnka při napružená vidět na rubu. a na tom triku byly z lícu.

@jam, tak já se teda zejtra zkusim vykopat z pelechu nějak včas. ale teda nevim nevim, mhd dneska ráno hlídal budlu, páč jsem měla školu, a vstávali prej ve čtvrt na jedenáct:/// takže dneska asi dítě jen tak spát nebude...

ngvadi
23. nov 2011

ježiš, proč píšu jam ve dvou odstavcích...

sufik1
23. nov 2011

nesnáším aksamit, zas mi to na jednom konci přečuhuje ☹

ivuska.h
23. nov 2011

@medvi11 Už je tu ta reflex. páska.

ivuska.h
23. nov 2011

@sufik1 Na čem to šiješ? Na normálním stroji?

jam3
23. nov 2011

@ngvadi
Díky za návod, já mám tu hlavu fakt na nic. Tak já to udělám taky tak, zkusím bez velkého přeměřování. Dneska jsem při řešení balíků s PPL zapomněla na čas a volpaia na mě čekala, až jí donesu látky z mtx4, fakt degeneruju, asi by to chtělo se vyspat. A zítra se nehoň, když dorazíš, tak to bude fajn a když ne, tak se nic neděje.

@caramillo
Nic si z toho nedělej, já jsem ráno zjistila, že mi PPL píše, že nemůžu platit kartou, což mi pan dovozce potvrdil do telefonu, tak jsem si rychle jela půjčit k mamce hotovost...Pak to zapomenutí na volpaiu, šít radši dneska už raději nebudu. A bacha, háčkování i pletení je taky návykový, dopadneš jak já, že nebudeš vědět co dřív.

medvi11
23. nov 2011

@ivuska.h super! Opičáková kašle jak starej tuberák, když jsme venku, takže se stavím nevím kdy ☹

medvi11
23. nov 2011

2 kytičky našité,...to je fakt produktivita 🙂

brego
23. nov 2011

@jam3 já mám objednáno 2m čoko patentu a klidně mi stačí 1m, takže dávám do placu 🙂

sufik1
23. nov 2011

@ivuska.h teď jsem šila vkládajdy na overlocku. mám to sešpendlený, byly krátký a stejně mi zas kus vylezl

palosek
23. nov 2011

@sufik1 stehuj a budeš mít klid 😀

ivuska.h
23. nov 2011

@sufik1 To je divné, to by nemělo dělat, máš dobře nastavený diferenciál?

sufik1
23. nov 2011

@ivuska.h pořád se ještě na tom overloku zaučuju, tak do toho moc nehrabu. Diferenciál mám na 2. Asi kuknu do návodu. Pro nás blbé, co dělá diferenciál? podává látku?

medvi11
23. nov 2011

Kukla hotová!!! A já taky ☹
@sufik1 To máš dobrý diferenciál, můj stroj umí 0,7-1,3 asi...a je to málo, tu dvojku bych potřebovala...jinak to posunuje jinak rychle spodní a horní část látky, takže se tím dá i řasit...

sinala
23. nov 2011

Ještě k těm nůžkám, já jsem teď koupila set nůžek v Lidlu - 4 ks za 69 Kč 😀 a byly tam i nůžky na látku. Vyzkoušela jsem je a za ty prachy to jde, ale jak dlouho nevím 😀

ivuska.h
23. nov 2011

@sufik1 U aksamitu dej diferenciál úplně na maximum, prostě na úplně nejpružnější látky. Diferenciál zařídí, že se ti látka před patkou a za patkou podává jinak rychle a tím pádem se vyrovná to pružení látky. případně se to dá úmyslně nastavit blbě a pak to různě řasí, nabírá nebo vytahuje.

caramilla
23. nov 2011

@ngvadi 😀 😀 Hele, tak to já musím na nějakou nudnou přednášku, abych mohla studovat... Finerib rub a líc poznat jde krásně, ale oboulíc biobavlna MTX, to je neskutečné! Je to strašně příjemný materiál, ale už nikdy víc! 😀

@jam3 Háčkování jsem propadla už před porodem, jo jo 😀 Teď jsem od května neháčkovala a teď jsem chytla druhou mízu 😀 😀 😀 Už hodinu tu dělám kroucený šňůrky a kytičky, to je produktivita práce 😀 😀 😀 @medvi11

kuna
23. nov 2011

tak mám ušité další softí gatě (stejné, jako ty předchozí, jen kytky jsou oranžové) a přešité ty šňůrky na botičkách. Prsty totálně rozpíchané 😀

medvi11
23. nov 2011

Začínám se ztrácet v tom, co kdo ušil...pamatuju si houby ☹ v albech většinou nic moc není (reaguju na softí gatě, dává mi to zabrat - to byly ty fuchsiové s kytkama, jak jsme si myslely, že jsou reflexní a foceno mobilem? ) - fakt by to chtělo nějakou velkou fotogalerii...nebo bych měla potrénovat paměť 😀
Já jsem konečně střihla Jiříkovi na softky, ale Janina kukla a Jiříkova stejná - jen jednovrstvá (větší svetr holt nebyl 😀 ) byly přednější 😀 - Jiřík to má samozřejmě bez kytek 😀 a zatím bez zadní gumičky
Šít bych mohla zítra...jdu spát, jen čekám na MHD na zprávu, že už přistáli na letišti ve Vídni 🙂

macin73
23. nov 2011

@crawler Díky moc za info. No tak teď nevím... je důležitější elektronika nebo celokovová konstrukce? Chjo, asi se na něj musím jít někam mrknout, ale netuším kam 😕

caramilla
23. nov 2011

@medvi11 Co takhle pexeso - nick a obrázek a přiřazovat? 😀 😀 😀
Třeba moji kukličku by vyfásl někdo jiný 😀 😀 😀 No, po dnešním zásahu už je ale poznamenaná, je už jasně moje, zítra nafotím dnešní výtvory🙂
Taky vždycky čekám na SMS z letiště, tak ať přijde brzy a můžeš v klidu spát 😉
@macin73 Já obecně preferuju spotřebiče bez elektroniky. Jednak špatně nesu, když je každý spotřebič 3x chytřejší než já a jednak elektronika býtá první, co se na spotřebiči rozbije. I když u stroje nevím, tam zkušenost nemám, já mám ozubený točící kolečko 😀
@kuna Jo, ty ty srdíčka šiješ v ruce! Tak na to bych se úplně vybodla... Tak proto je máš tak krásný! 😀

medvi11
23. nov 2011

@caramilla zatím tu mrznu u PC, SMS nikde ☹
Tvoje výrobky si ale pamatuju, to máš s pexesem smůlu 😀

lukrecia
23. nov 2011

@jam3 jak je to s tím čoko patentem? Podle tabulky ho přišlo o něco víc, ale psalas, že reálně je ho míň? Já se můžu třeba 30 cm vzdát...

ad oboulíc a já furt myslela, že tam je líc a rub stejnej?

caramilla
23. nov 2011

@medvi11 No, já se vždycky uklidňuju tím, že kdyby spadlo letadlo, tak se to dozvím z rádia, takže přilepená k rádiu a nehnu se 😀
Autohavárie jsou v tomto horší... br...
Hele, je mlha, asi krouží 😀

ngvadi
23. nov 2011

tak dítě usnulo před deseti minutama, to jsem fakt zvědavá, jestli se zejtra k jam dohrabem :D