Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
jo, na petřinách je mlha, že by se dala krájet, takže nedaleko na roztylech to bude to samý...
@caramilla Díky za názor, manžel taky vybral ten bez elektroniky... http://www.raj-siti.cz/sici-stroj-brother-bn-27...... no tak asi ten, jestli mi ho tu někdo nepohaní 😀.
Jo, jinak už bych ho tu nejradši měla, i když nevím ani, kam bych ho dala!!!
K pletení... já začla vloni touhle dobou, asi 3 měsíce před porodem. Nejdřív jsem googlila a studovala knížky, pak mě napadlo cinknout kamarádce přes ulici a zjistila jsem, že je pletařská profice a ke všemu trpělivá 😉. Takže jsem upletla dva svetříky pro mimi, třetí s ažurovým vzorem!!! rozpletla (chybí jen rukávy a lem okolo krku) a rozjel se mi asi syndrom karpálního tunelu. Děsný. Takže jsem asi měsíc před porodem přestala, abych to ještě nedráždila. Vrátila jsem se k pletení zkusmo asi před měsícem, mám rozpletené vlňáčky (ty jsem zatím odložila, nespěchá to) a teď pletu šálu, chystám se na čepici a rukavice - vše z merina. Dověděla jsem se o super krámku v Břeclavi, co prodává i přes internet, ale neuměla jsem si vybrat podle těch nafocených vzorníků, tak mě tam manža cestou do Znojma vzal (podotýkám, že ze středních Čech) - no není zlatej? Naštěstí ale čekal s malou v autě, protože jsem tam nechala majlant... nádherné merino v několika barvách a kombinacích, bambus na můj svetřík a letní šatičky pro malou... no mám co dělat 😀 😀 😀
@medvi11 Kdyby můj manžel nechrněl v naší ložnici, myslela bych, že je to jedna a ta samá osoba jako ten tvůj v Mikulově. 😀 Bože, ti chlapi!!!!
MLHA JO, ALE V JEJICH HLAVĚ! 😀 😀 😀
@macin73 Hele, nedráždi, jo? 😀 😀 😀 Já jsem si teď stáhla návod na svetřík, co mi ho ta Martina pletla, ale já té hatmatilce nerozumím. Chtěla bych zkusit pak někdy rukavičky, ty jsou malý, tak by mohly být rychle, víš o nějakém návodu, ať šetřím google? 😀 😀 😀
A stroj bych asi vybrala také tento.
A Jiříkova jednovstrvá, stejná velikost bez gumky:
Jen teda furt nevím, proč to není otočené ☹
Otočené a větší zde:
http://medvidka.rajce.idnes.cz/moje_vytvory#P10...
a dál...
@medvi11 Kukličky jsou super, hezky sedí, ale teda na to, že je to prodloužené do čela, tak je to na můj vkus málo do čela 😀 To je teda síla ty kukličky. Já jsem opravila tu naši, je fakt ještě velká, zkuším ušít menší, ale ta gumička kolem je super nápad, protože Jasmínka má čelíčko schovaný!
Jen nevím, co s těma čepicema budu dělat, už teď máme jednu zimní normální pletenou z bambulí od nextu, jednu háčkovanou z mimibazaru z 2. ruky, včera jsem upletla merino ušanku, v plánumám min. ještě další 3 háčkované čepice (Abychom měly ke všemu oblečení 😀 ) a ještě z Fleru kukličku pletenou a ty moje 2 šití a máme čepice pro celou školku 😀 A to jsem ještě chtěla ušít z lamy podšité bavlnou 😀 😀 😀
Jasmína usla v 10 a vstávala v 6, jestli to takto půjde dál, budou moje stroje na prodej! 😠 Jsem si to pyžamo vůbec neužila ☹
Holky, můžete mi některá říct výhody látkovek? já nechci moc používat jednorázovky, ale když se někde zeptám, tak po mě jen vyjedou, že je to zbytečný a kdesi cosi...
holky poradte co použít jako dotykovou vrstvu do plenek mám tu flanel a froté ale to z prostěradel myslíte že by to šlo ten flanel je taky od mamky ze skříně takže nevím myslím že taky na povlečení 😀 mám toho hodně tak se mi nechtějí kupovat látky tedy zatím 😅 ikdyž už taky nakupuji a kupí se mi to tady 😉
@medvi11 Děkuju 🙂 a je blbost, že pak miminko trápí ledviny že jo? 😀
@lenasss Flanel klidně být může 😉 Ušetříš a je to recy 😉
@nikissek28 Moje shrnutí je tady http://ekozahrada.blog.cz/1011/ekomiminko ; mojí prezentaci k týdnu opravdových plen najdeš tady: http://www.katecheze.wz.cz/blog/latkovepleny.pdf
- v heslech by se dalo shrnout jako zdravotní stránka miminka (kyčle, opruzeniny, u chlapečků třeba i plodnost 😀 ), ekologije, estetika 😀 Jednorázovky pro mě nemají výhodu absolutně žádnou, strašně to smrdí, je to nepohodlné, igelitové. Snad jen v zimě bych to nemusela sušit 😀
@nikissek28 Na vnitřek můžeš dát buď vrstvu na povrch suchou (flíz, suedecloth) nebo savou - ta je na dotyk mokrá, ale je to zase přírodní materiál na zadeček s výbornou rychostí nasákavosti. Dřív jsme měly všichni prdku v mokru a nikdo s ledvinama problém neměla. Flanel bude fajn😉
@nikissek28 já tedy taky ještě látkovky nepoužila první dítě bylo v jednorázovkách ale nemyslím si že jsou špatné naopak strašně jsem se do nich zamilovala a ledviny?proč? to jsem ještě neslyšela a neboj když jsem někomu řekla že budem používat látku všichni si tukají na čelo i moje máma a tchýně prostě mají zažité to vyvařování a práci s tím spojenou ale v době automatických praček asi není co řešit 😀 😀
@lenasss Flanel bude prkenatět a froté hrubnout ☹ pokud nemáš sušičku...koupila bych buď flís z ikea - irma za 29 - nejlevnější a doufala bych, že na to mimi nebude alergické a nařezala z toho separačky. Pokud bych chtěla utrácet, koupila bych na www.sijemdetem.cz aksamit a použila ji jako dotykovou vrstvu (na to mimina alergické nejsou, pokud jim nevadí mokro), popř. bych pořídila celulózové separačky (osobně zn.Popolini)...
@nikissek28 Já si vás tu vytrvale pletu. Ach jo. Prosím tě, tak flanel se tě netýká, ale ta prdel v mokru jo. Před 20 lety jiný plínky nebyly🙂 Jasmínka teda s ledvinama fakt problém nemá 😀
@lenasss Všechny přírodní dotykové vrstvy (bavlna, bambus) nasákají (= vrstva navíc) a tudíž jsou mokré na omak. Jak jsem psala už výše, dřív jsme měly prd. v mokru všichni a nikomu to nevadilo 😀 Já Jasmánce dávám teda suedecloth, ale je to umělina, ale já ho miluju 😀 Bambusové froté ze ŠD je moc fajn.
@caramilla 😀 děkuji 🙂
@nikissek28 na záněty močových cest trpí děti, které jejich maminy nechávají celé hodiny v jedné jednorázovce a nepřealí a nepřebalí
@nikissek28 Ty ledviny nějak nechápu, odkud to vzali ☹
Já to brala jen jako dotykovou vrstvu, lepší je ten flanel, ten nedře. Ale já mám sušičku, takže by ani to froté nebylo špatný 🙂
Uááá Jiřík se už doma nudí, ještě že za chvíli dojde babička a vezme ho na procházku...
@nikissek28 dobře jsi udělala 😉 Řekni jí ten argument o jednorázovkách. Když mi maminky říkají, že mají spotřebu 3 pleny denně a jak je to ekonomické, tak si myslím svoje...
@caramilla Tak já mám svůj názor a když nevím, tak se nehádám a nepřesvědčuju ostatní o tom, že mám pravdu ne?
@nikissek28 příště si zaťukej na čelo ty, když tě budou odrazovat. pro dítě to má jen výhody, pro planetu taky, pro váš domácí rozpočet taky...! stůj si za svým - nastuduj info a argumentuj a argumentuj 😀 ještě je nakone c pro látkování nadchneš a budou látkovat taky 😉
@medvi11 ach zase ta sušička 😝 😀 já ji chcííí!! tak supr, že manža ok doma - můj občas taky zapomene, tak jsem ho vyplísnila a minule, když byl na služebce v norsku a pak přejížděl do švédska, tak byl pryč 8 dní a ob den mi volal - minimálně půl hodiny - to byly cifry 😀DD ono i tak se stresuju,protože na služebky jezdí autem a když mi pak řekne kolikátřkou jel po německé dálnici, nebo jak rychle se jezdí v norsku....je mi pak zpětně blbě ☹ 😖 ...takže zlatě, když tvůj manža lítá 😉 😎
@crawler NO VŠAK JASNÉ 😀

@caramilla no blbec neposlal SMS... už je v Mikulově...zabít málo ☹ Jdu spát.