icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

chaarleene
3. nov 2010

co byste mi poradily za materiál na zimní spací pytel? malá má letní outlastový, ale ten ji pořádně nezahřeje a pod peřinou spát nechce (nemůže se pak otočit na bok a začne řvát) 😒

katka82
3. nov 2010

@zojec tééda parádní kukla 😵 😵
@chaarleene já je šila ze 2 vrstev bavlny a mezi vatelín 😉 mam nějaké v albíku 😉
@denisocka super čapka 😵

denisocka
3. nov 2010

konečne som našla recept na nosičsku tašku ONBAG http://www.houlekovi.cz/jitka/OnbagDIY.pdf

nika
3. nov 2010

@denisocka včera jsem zrovna onbag a kapsu došila, až se nabije foťák přidám foto. onbag ale ušiju ještě jeden, šila jsem z pevné látky jakoby menžestru ale bez toho chloupku jako by riflovina a podšívka bavlna a je děsně tuhý a tvrdý a teda velikost je parádní, nečekala jsem to tak.

nika
3. nov 2010

@zojec merino (vlna) jde lehce barvit potravinářskými barvami a fixátor- ocet, barvím tak bodyčka i ostatní věci z merina, když už jsou flekaté a nebo mne ta barva nebaví. 😀

denisocka
3. nov 2010

@nika vidiš a baby na diskusii akurat menžester hladali. kolko nato treba latky a ktory si mala strih?

denisocka
3. nov 2010

@nika fiha,potravinarsku farbu mam aj ocot/ak mysliš taku praškovu. žeby som pofarbila flakate bodycka aj ja?

nika
3. nov 2010

@denisocka ona to není tak měkká látka jako manžestr, je spíše jako riflovina. střih jsem měla tento, jen popruh jsem měla z dvou kusů, sešit na plocho a šev dole na dně.
látku jsem měla doma, podšívku jsem kupovala 2 metry v Ikei a zbylo. takže dva metry stačí určitě.

jj obyč potravinářské barvy v sáčku za 5,- korunek 🙂

monr
3. nov 2010

babule, obdivujem vás, aké ste šikovnice. 🙂

maly_prcek
3. nov 2010

@chaarleene Taky na pytel bavlnu vně i vevnitř a dovnitř rozstřihanou deku z Ikea...

maly_prcek
3. nov 2010

Tak jsem si říkala: "Ha, řeší se Onebag, to nepotřebujem, tašku mám" a prdlajs, takováhle taštička by se mi teda hodila... 🙂 Nebo spíš 🙄

nika
3. nov 2010

@maly_prcek no já už hodně nosím na zádech a kam pak s věcmi že. mám sice ledvinku ale nanarvu tam věci na celodenní výlet, hlavně jsem pořád bez manži takže tahám vše sama.

maly_prcek
3. nov 2010

@nika A šilas ten Onebag podle toho návodu v .pdf? Nebos to nějak upravovala?
A teď bys šila z jakého materiálu?
A ta podšívka je tam nutná?
A ty popruhy, nejsou moc široké? Kdosi psal na nošení, že by udělal užší, že to sjíždí... A nejsou ty popruhy takové moc tuhé na zavazování?

maly_prcek
3. nov 2010

@nika Taky nosím na zádech, ale mám takovou střední taštičku přes rameno s dlouhým popruhem, kam svačinku, plínku, peněžku, mobil a klíče dám... Ale na půl dne už to není...

nika
3. nov 2010

@maly_prcek ono hodně záleží z jakéh bude materiálu,
jj střih jsem použila tento, jen popruh jsem měla ze dvou kusů - z důvodu množství látky.
podšívka asi nutná není ale vypadá to líp 🙂
popruhy jsou široké to jo, když to bude z měkké látky půjde to na ramenou hodně naskládat, navíc při šití se na každé straně tak okolo 2 cm zakládá, takže když je střihneš bez přídavku na švy zase tak široké to není.

mmt blbě se mi šil, hlavně jak se kompletje, příště bych si ho udělal tak aby měl přední i zadní díl dolní rohy zakulacené, blbě se to šilo, když je to do pravého úhlu.

látku mám tu dva zánovní bavlněné ubrusy - kup za 25,-ve výprodeji,je to bavlna kepr, přikoupím zase podšívku a ušiju si někdy možná jiný.

maly_prcek
3. nov 2010

@nika 3,5m látku taky asi neseženu... Takže dolní rohy kulaté, a zúžit popruhy a měkká látka. Ok.

Mám doma nějaký proužek manžestru, ale na popruhy to nevyjde... Tak asi ušiju tašku z toho a popruhy z nějaké bavlněné. A podšívka taková ta obyč umělá nebo bavlněná? Ani nevim, jaká existuje... A kolik toho vzít m?

Dík.

nika
3. nov 2010

chvili vydž už stahuji fotečky.
podšívku jsem udělala z látky z ikey - nejlepší ceny 🙂
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/2015...

nika
3. nov 2010

fotečky
udělal jsem jen pár úprav, nemám kapsy na obou bocích ale jen na jednom, na druhém jsem dala gumku na láhev, navíc jsem si dolů přišila přesky na gumě na schování šátku jak je na fotce.

myslím si že s 1,5 metrem látky se dá vyjít, (šíře 140-150cm) vím že podšívky jsem brala 2 metry a hodně zbylo, jen ty popruhy jsou lepší maxi ze dvou kusů, takže 2 metry určitěěěěě pak máš popruhy 4 metrový a zbyte ti na další věci.

zojec
3. nov 2010

@nika krasne 🙂 skoda ze u nas je ikea len v bratislave :(

nika
3. nov 2010

sekají se mi fotky, nejde mi to přidat, jen po jedné

nika
3. nov 2010

tak jsem dala fotky do alba, sem mi to nejde přidávat.
https://www.modrykonik.cz/fotoblog/nika/album/m...

zojec
3. nov 2010

@nika 🙂 presne takku latku na kapsu mi donoesla kamoska.. ale vrch bude smotanovy 🙂 len musim od kapsy oddychnut 🙂 taska paradna... ten vrch je semis? vyzera to tak..

maly_prcek
3. nov 2010

@nika Krásná... Tu ptáčkovou látku ani neznám, vypadá dobře. To dole na šátek je dobrá vychytávka.
A ta horní černá látka je co?
Taky nějaké kapsičky zruším... Docela s šátkem cestujem MHD a tam je lepší mít vše schované...
A máš tam ty ouška, aby z toho šel udělat batoh?

maly_prcek
3. nov 2010

A jak se vám dává ta kapsa na záda? Je na to nějaký fígl? Mně to teda ráno nějak moc nešlo... Ještě že bylo teplo...

nika
3. nov 2010

holky nevím je to látka z výprodeje, metr 5 korun 🙂 něco mezi manžestrem a riflovinou, tkal to Slezan, takže 100% bavlna, má to jemný chloupek, a je dost tuhá.

@zojec obojí jsou rozstříhané deky z Jysku, byly v akci 🙂

@maly_prcek ouška tam mám udělal jsem je z látky jako podšívku kontrastní. kapsu musím natrénovat 🙂 též mně to nejde.

katka82
4. nov 2010

@nika téééda super Onebag 😵 😵 jsi šikula šikovná 😉

vanesska
4. nov 2010

ahojte sikulky... 😉 chcem sa spytat ci by mi niektora z vas neusila body extendor kedze v eshopoch je hrozne drahy 🙄 a malej na latkove plienky bez extendora bodynka nezapnem 😒 tak pripadne mi poslite IP dakujem... 😵

velrybous
4. nov 2010

ahojda, chystám se látkovat až se malej narodí, už jsem si nakoupila fleece a mikro na svrchní kalhotky a vkládačky, že si je s pomocí ušiju sama, tak jsem na to zvědavá jen jsem ještě neměla čas to nastudovat, ale určitě si koupím i plenky už ušité.. 🙂 děkuji za tyhle stránky a odkazy na střihy..extendor by mě taky zajímal..stačí asi silná guma a cvočky..dívala jsem se na kleště na patentky to opravdu nejsou levnější než ty za 500 kč???? ☹((((( co jsem se dívala, máte super výtvory.. 🙂))))))))))

katka82
4. nov 2010

@vanesska no já se do něj chci pustit,ale zatím sháním ty patentky 😅 nějako je tu ve městě ne a ne sehnat 😠
@velrybous a co zkusit snap servis 😉kuk sem : http://www.sijemdetem.cz/content/snap-servis 😉