icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

zojec
5. jan 2012

@ivuska.h, @terzita nadherne vytvory ako vzdy 😉 otazka neproficky.. ked sijem lem na merino (bavl. uplet), tak ho mam vystrihnut tiez kratsi, tak ako ked sijem naplety?? uplet sa dost blbo para, tak nech to nerobim 2x 😉 a este.. mam rozsity merino natelnik a zabudla som vymenit ihlu za strechovu.. som to zistila, uz ked som mala nasitu aplikaciu :( ma slahne ked sa mi to zacne parat :( nemate niekto skusenost?

terezita
5. jan 2012

@zojec mne se zatim nic nerozjelo, tuk tuk, ale taky jsem uz parkrat zapomnela vymenit jehlu.. 😖
a kam ten lem sijes? ja kdyz siju takovy ten dole na tricku nebo mikine, tak ten nechavam i stejne dlouhy a nezkracuju (mikina pak ale neobepina zadek), na vystrih vzdycky kratsi a na rukavy taky podle toho, jestli chces jen prodlouzit delku nebo chces aby byl hezky kolem ruky..

crawler
5. jan 2012

@terezita ořechy nejsou eko - leda, že by rostly v čr 🙂 a navíc - zkusila jsem je jednou a stačilo mi - nic to nevypralo a ještě mi to smrdělo 😝
@alinn já kupuju normoš jelena a nebo Lanza mýdlo a v kauflandu mají taky jádrové a pere taky ok a občas ho smíchám se žlučovým s dm drogerie ALE klasické mýdlo mojí mamce odrovnalo automatku (nějak to zaneslo pračku), takže v mýdle peru občas... a nebo v ruce...

terezita
5. jan 2012

@crawler tak uz jen machat v potoce a susit na slunicku 😀

alinn
5. jan 2012

@crawler já bych potřebovala aby to bylo z rostlinných olejů ..a ten jelen myslím, zrovna není...nevíš jak na tom jsou ty ostatní?

crawler
5. jan 2012

@terezita tak to dělá tchýně 😀 jenže u nás na vesnici je moc mělko a chodit 2km po proudu to fak né 😀, chodíme tam máchat jen podlahový hadry, který nemusej být jó čistý 😀

crawler
5. jan 2012

@alinn zjistím to...uno momento....

zojec
5. jan 2012

@terezita super, dakujem pekne 😉 som si aj myslela, ale radsej sa spytam.. na tento sijem naplety, na druhy chcem olemovanie 🙂 kurnik a ten OL by sa mi taaaaaaaaaaaaaaak zisiel... no nic, idem si nechat zajst chut.. ale za porodne bude novy stroj, uz si to nenecham vyhovorit 😵 😵 inak tu je desne pocasie... myslim, ze nas dnes zasype a zaveje 😕

crawler
5. jan 2012

@alinn tak bohužel na všem je uvedeno jen 30% mýdla a parfém...nic víc...a ty rostlinné oleje z jakého důvodu?

alinn
5. jan 2012

@crawler kvůli zvířátkům 😉 😀 😀

ivuska.h
5. jan 2012

@crawler No nemají žádnou certifikaci, pokud vím...

crawler
5. jan 2012

@alinn jo jó...jsem občas krapet natvrdlá...ale třeba je to z lidských zadků - vždyť kupa bab chodí na liposukce 😉

alinn
5. jan 2012

@ivuska.h @crawler si myslím, že k tomu aby bylo něco eko není potřeba certifikát ( ten pokud vím opravdu nemají) ale neznáte někoho kdo se vyzná v těch názvech ve složení? a nebo neexistuje nějaký seznam? Jsem zkoušela hledat a nenašla...

caramilla
5. jan 2012

@martinkah nahaté? To by vypadalo jinak 😀 😀 😀

@terezita ; @crawler Právě že nic, to je kouzlo těhle bombarďáků. Sport. bamb. úplet se netřepí, takže se to nemusí upravovat, žádný OL, guma atp. Takže na těle skoro nejsou vidět. Nesnáším tanga a zase nemám ráda když jsou pod sukní vidět kalhotky a toto je geniální vynález. Inspirováno jedněma bombarďákama z MaS, ale ty byly umělý 😀

@daisyr Nepřirovnatelný. Takový velejemný a velehebký finerib. Více pruží než fin a je jemnější a tenčí. No, nedá se to popsat 😀 Vlastně asi hebký jako viskosa, ale je to bambus

@rebelie No, hlavně v porodnicích bych spálila ty plakáty, kde jsou pravidla kojení a za prvé tam je "kojení nesmí bolet". Fakt na facku....
Jo, mě se právě ta fotka s Jasmí líbí, tak jsem to sem proto dala 😀 😀 😀 Chtěla bych to dát i na blog, ale ten čte třeba i můj farář, tak nevím, nevím, to asi není nejlepší 😀 😀 😀

@ivuska.h 😀 😀 😀 Hlavně, že ne dojilo 😀 😀 😀

@terezita na stuhy ti posleme zalohy!

alinn
5. jan 2012

@crawler to by se mi líbilo..ta představa mě fakt baví 😀 ale já myslím, že se to vyhazuje, ne?

crawler
5. jan 2012

@ivuska.h no jo...ale víš, jak to vypadá u drogerie, co ji má... třeba i ten ecover...Je to stejný jako boty se žirafkou - výrobce si musí certifikaci koupit - nechá si boty otestovat (nebo zaplatí a bude mu přiřknuta žirafka?) a pak se člověk stejně dozví, že paní, která vyrábí obuv Essi vůbec není držitelkou certifikátu a přitom má na každém páru bot štítek (tím nechci říct, že obuv není kvalitní - my jsme ji malému koupili, protože podle našich znalostí o "dobré botě" naprosto vyhovuje). Certifikát má ten, kdo ho zaplatí ne jen nutně ten, kdo má zboží kvalitní či ekologické.Prostě já k tomuhle certifikování nemám důvěru u ničeho...(už jsme tu jednou diskutovaly i nad látkama)Jó - až někdo kompetentní posoudí složení výrobků a potvrdí, že ta a ta složka je neslučitelná s ekologií, tak to je prosím jiná. Mimochodem mhd má vystudovanou ochranu životního prostředí (sice primárně v dopravě, ale třeba něco vědět bude i o té drogerii).

terezita
5. jan 2012

@caramilla no jestli to budeme kvuli 10centum na metr objednavat v sobotu, tak mi zalohy nedorazi. zatim bych to pokryt z uspor mela.. 😀

caramilla
5. jan 2012

A k depresivním tématům. Včera mi fakt zatrnulo. Jeli jsme pro 81letou pratetičku na pedikúru, já otevřela branku a pustila Jasmínu k autu a než jsem zamkla, vyběhla zpoza našeho auta rovnou do silnice, tchýně ji chytila 0,5 m od kola auta, které se tam řítilo. Nemělo šanci ji vidět, vyběhla rychle zpoza berlinga, přesně to bylo načasované, že by vběhla akorát pod kolo. Kdybych šla sama a nebyla tam tchýně, tak je asi po ní ☹ ☹ ☹
Večer mi lezla pod nohama, když jsem dělala večeři a padala hlavou na madlo linky, tak reflex matky bylo chytit a chytala jsem ji za krk rukou, kde jsem měla kudlu, naštěstí ostřím na druhou stranu, jinak bych ji podřízla...
Takže Jasmína se včera 2x narodila, díky Bohu, že to dobře dopadlo, ale člověk si říká, kolikrát se ještě takhle narodí a kdy to jednou prostě nedopadne 😖 😖 😖

terezita
5. jan 2012

@caramilla jezis divozeno, ty se jdi uz poradne vyspat misto toho ponocovani, abys zase fungovala! 😅 no jeste ze se ji nic nestalo, kocicce nasi!

crawler
5. jan 2012

@alinn večer to dám mhd k prozkoumání, ale nevím nevím, jestli se v tom orientuje...přeci jen na vš brali jiné věci...k té liposukci - jednou jsem viděla dokument, že tuk právě využívali v kosmetice a drogerii, ale neříkalisamozřejmě konkrétní značky a výrobky.nicméně někde se s tím asi lze setkat , i když ten dokument jsem viděla pár let zpět, tak jestli se i nějak nezměnily normy...netuším...mě zas právě zarazilo, žže na těch mýdlech je složení tak odfláknuté - prostě jen 30% mýdlo a parfém..a kde je zbylých 70%?

caramilla
5. jan 2012

@crawler bohužel to taky není tak, že kdo napíše "přírodní, netestované", tak to tak dělá. Hodně se v tomhle mlží. Co se týče testování na zvířatech, tak od kamaráda, co v tom dělá, tak jediné opravdu 100% označení je HCS (http://www.netestovanonazviratech.cz/), co se týče přírodního složení, tak tam BDIH, tam jsou opravdu přísné kontroly. Česká firma, která dělala, jak je přírodní a že jen nemá peníze na certifikát (Cannaderm), tak se pak ukázalo, že to tak není, že by ho prostě nedostala, tak mlží... Takže já zase radši věřím certifikátům (některým🙂. Rozhodně nevěřím králíčkům, co si nakreslí na obaly avon a jiné firmy...

crawler
5. jan 2012

@caramilla 😕 😕 ty andělé strážní našich dětí se fest namakaj 😅

caramilla
5. jan 2012

@terezita ja jsem ted docela vyspala, to neni nevyspanim, ale prostě nějakou mou rotržitostí a jasmíny hyperaktivností. Ona teď všude leze, a baví jí mě utíkat, a to u té silnice dostala už asi 5x na zadek, ale je to příliž lákavé 😀 Koupím si vodítko a bude!

caramilla
5. jan 2012

@crawler no, to jsem přesně včera říkala mhd. Včera jsem si říkala, že fakt asi ti strážníčci musí být, i když jsem "na ně nikdy nevěřila" (= evangelík🙂, ale prostě Jasmínu někdo má hodně rád, doufám, že mu to vydrží a že za včerejšek dostane odměny 😀

ivuska.h
5. jan 2012

@alinn Pokud tomu chtějí říkat eko, měli by sami doložit, že složení je nezávadné a že odbouratelnost prostředků je v rámci norem na eko výrobky. Jinak to za eko prostě nelze považovat, třeba jen proto, že nemají fosfáty atd.

alinn
5. jan 2012

@caramilla jo tak to je přesně to...v tom aby se prase vyznalo...a kdo ví jestli se časem neukáže, že ani ta značení HCS a BDIH nejsou tak pod přísnou kontorlou..a má nějaká česká firma tato značení?

ivuska.h
5. jan 2012

@crawler To jsme zas u toho tématu placení certifikátů... Jasně, musí ho zaplatit, jenže ti, co zaplatili a testama neprošli, se tím nikde nepochlubí, tudíž tobě se to pak zdá, že každý, kdo zaplatil, to taky dostal... A tou certifikací v tomto případě jsem skutečně myslela splnění podmínek na složení, jako je třeba u přírodní kosmetiky, tam se v těch složkách vyznám, u tady té chemie až tak ne. Plus ještě rozložitelnost.

crawler
5. jan 2012

@caramilla tomáš samozřejmě taky pravdu, ale kde získám jistotu, že certifikát je obdržený legálně a ne jen koupený? viz ty boty - kdokoliv se může informovat o tom, kdo ten certifikát se žirafkou vlastní a jak je tedy možné, že Essi se jím na každé botě chlubí a přitom ho nemá - proč nedostane pokutu, že se prokazuje něčím, co nemá? jak má pak mít spotřebitel důvěru?

crawler
5. jan 2012

@ivuska.h a nebo nezaplatil a taky ho "má" - viz ta Essi česká obuv ...to by fakt muselmít člověk širší znalosti v mnoha oborech a mít možnost proniknout trochu víc pod pokličku...

alinn
5. jan 2012

@ivuska.h no říkat si může každý co chce...výrobky dedry tak značený myslím nejsou..a jen v katalogu mají odůvodnění proč jsou eko..ale právě by mě zajímalo i podle složení jak na tom jsou (tedy alespoň podle toho přiznanýho složení)...a já si teda osobně myslím, že je momentálně "eko" docela velkej byznys...tak těm značkám ani moc nevěřím...proto používám to marseilleský mýdlo a doufám, že mě nikdo nevyvede z omylu (tedy že není důvod mě vyvádět) 🙂