icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

lensam
Odpoveď bola odstránená
zojec
24. nov 2010

@kaktusik007 tak to uz musis byt lepsia ako krajcirka 😉 ja sa dostavam do tajov sitia ako som na MD, stale ma nieco nove prekvapi.. az take jednoduche to nie je.. este zosit ano, horsie je vystrihnut.. aby dobre bolo 😉

kaktusik007
24. nov 2010

@zojec tak ale som stale samouk a amater.. hladala som tu na nete nejaku knizku, kde by boli take tie super tipy co byvavaju v burde, ako vsadit rukavy, vsit suchy zips, a podobne, ono ked to robis podla navodu tak je to hned jednoduchsie ako nad tym samostatne maturovat.... len nejako taku knizku vobec neviem najst... 😠 😠 😠

neviete nahodou niektora o niecom takom??? ako kurz sitia, ci take cosi..... nasla som ze skola sitia, ale ad jeden je to totalne vypredane a dotlac nie je, a ad dva... kym tu knihu neotvorim tak vlastne ani neviem ci je v poriadku alebo ci tam su take kravinky ze ako zosit dva kusy latky... lebo aj take knihy su... 😠

sussanah
24. nov 2010

@kaktusik007 no ja myslim, ze zacnou tou "jak sesit dva kusy latky" a pak se teprve budu koukat po te ""jak vsadit rukavy" , tak dam potom vedet 😉 😀

zojec
24. nov 2010

@kaktusik007 no take nieco by sa aj mne zislo 😉 moja stara mama krasne sila.. a to mala staru slapacku. vsetko obsivala v rukach.. ale sila fakt vsetko.. od perin po kabaty.. ako dieta som bola vzdy vyobliekana ako princeznicka 😉 ja zas az tolko trpezlivosti nemam.. pre seba by som nesila.. to ma az tak nenaplna. .. vela na paranie, ked sa nieco nevydari 😉 a teda tiez sa len ucim.. zacina to zosivanim dvoch latok dokopy.. a tak postupne... k rukavom som sa este nedostala.. a ked sm prvy krat vsivala zips, tak som ho asi 30x vyparala kym to poriadne sadlo...

kaktusik007
24. nov 2010

@zojec tak zips je specifikum, on sa podari len niekedy 😀 ale patka pre zips zjednodusuje situaciu 😉

veselazu
24. nov 2010

@kaktusik007 tak to mně by se hodila i taková kniha myslím do začátku- jak sešít 2 ks látky k sobě 😀 😀 už jsem začala uvažovat nad kurzem šití, ale kdy na to najdu čas to nevím, už dělám břišní tance, bodyforming, spinning, to by doma neprošlo myslím a na samotné šití už by čas nezbyl.

@sussanah čtu že jsme na tom stejně 😀 😀 už se těším na naše výtvory 😉

mataharyy
24. nov 2010

@veselazu ono najít kvalitní kurz šití je teda snad větší umění než se učit na vlastních chybách... Navíc co jsem koukala, teda nevím jestli je to tím kde žijeme, ale cena takového kurzu je třeba i 300 € a to teda nedám... 😅
Jináč pár odkazů na knihy, ale v ruce jsem je neměla tak nevím: http://www.martinus.sk/?uItem=79201 http://www.martinus.sk/?uItem=32227 http://www.martinus.sk/?uItem=53702 http://www.martinus.sk/?uItem=61297 http://www.martinus.sk/?uItem=61531 Nad těmahle jsem více méně uvažovala, ale je jich strašně moc... 😉

animal
24. nov 2010

holky já vím, že je to mimo mísu, ale jakou si máme pořídit jídelní židličku? Kamarád nám chce totiž koupit něco v hodnotě 3000,-kč a mě napadlo, že by nám mohl koupit židličku, ale nevím, zda volit nějakou tu plastovou, které se mi líbí více, nebo nějakou dřevěnou např. viz foto

sussanah
24. nov 2010

@animal my mame drevenou rostouci zidlicku Jitro a jsme max spokojeni. Ma nosnost 100kg, takze dite ji muze pouzivat v pohode do te doby, dokud nedoroste do normalnich zidli, tj do 10-12let 🙂 Tu, co ukazujes ty, taky jsme se na ni divali, libil se mi ten stolecek, ale nakonec jsme mu poridili tu Jitro, protoze stolecek s lavici podedil po sestrenicich 🙂 Jedinou nevyhodu ta zidle ma, ze tam muzes posadit az sedici dite tj 8-9m, do te doby jsem ho mela na kline. Kamaradka to vyresila tak, ze koupila z bazarku polohovaci zidlicku za par korun a ted bude porizovat taky rostouci, mala ji zacina sedet.

mataharyy
24. nov 2010

@animal Tak ta židlička co máš na obrázku se mi líbila, ale je dost malá (nízká)... Adriánovi jsme pořidili od point, byla celkem drahá a je dost na ... Z popruhů vylezl po měsíci, sedět v ní pořádně nechce, ke stolu se nevejde... Takže jestli mohu doporučit zázrak jménem ikea, mají tam dětskou stoličku plastovou lze přikoupit pultík, nohy jsou kovové. Je stabilní odolná v případě nutnosti jí celou hodíš pod sprchu, takže údržby na 1* mám dvě sestry (2 a 5 let) které na nich "vyrostli" a maximální spokojenost, sama na sebe jsem do dnes naštvaná že jsem se nechala zlákat prodejcem a koupila to co koupila... Na druhé bude ikeácká a nazdar bazar 😵

animal
24. nov 2010

@mataharyy @sussanah @zojec děkuji za zkušenosti 😉

veselazu
24. nov 2010

@animal já ti asi moc neporadím, ale my krmili do 8 měsíců v sedačce - houpačce - lehátku Fisher Price a pak jsem koupila na MMB sedačku CAM podobná jak na obrázku. Jsem s ní spokojená, i když příště možná kdyby měla polohovací záda tak by to bylo lepší, když byl drobek ještě menší. Teď už je to jedno. Máme malý byt a proto jsem nebrala žádnou rostoucí co z ní lze udělat stolek a židličku, ale kdyby měl svůj pokoj, tak proč ne, později by to využil.

sussanah
24. nov 2010

tak to vypada, ze ma sici manie zacne brzy, manzel mi prave privezl od tchyne temer nepouzity sici stroj, koupeny 2002 Singer 9000, tak jsem zvedava 🙂 Akorat studuju navod a kouakm, ze vubec tem stehum nerozumim, co jsem kde zatim cetla, tak jsou ty stehy popsany jinak (tady je treba carodejnicky steh 😕 ) Myslite, ze graficke znazorneni stehu bude porad stejne? Nemate nekdo odkaz na nejakou tabulku, kde jsou graficky stehy a u toho popsano, jak se jmenuji? Dik

kaktusik007
25. nov 2010

@animal podla mna je to hlupost dat tolke peniaze na stolicku.... ad jeden, ked zacnete s prikrmami, este ti sediet nebude a potom je fakt dobre bud ho mat na rukach alebo take to polohovacie kresielko, kym sa sediet nauci... no a potom ti uplne postaci ikeacka stolicka, stoji par korun... a nie tisice 😉 no a za tie prachy nech ti kupi kamarat nieco ine, napriklad nech ich malemu da na stavebne sporenie 😀 alebo ak chce, tak potom take tie rozvojove podlozky s hrazdickami, to stoji kvalitnejsie tak tych 70€... nas maly sa s tymi hrackami hra doteraz, podlozku sme uz odlozili, pretoze uz je v ohradke... ale bude pre druhe 😉 a fakt sa s tym vybavil hodne.....

@sussanah graficke stehy??? skusim najst... 😉

kaktusik007
25. nov 2010

@mataharyy diky moc, ono to su prave knizky kde toho popisaneho teda moc nie je... pre mna osobne 😉 aj ked nad tym sprievodcom modnym sitim som uvazovala, tu by som si chcela pozriet osobne, ale tie ostatne tam su len zaklady a hluposti a zbytocnosti... teda opat, pre mna 😉
@sussanah tak hladam tie stehy, hladam, a ono nejako stale nemozem najst normalny obrazok, kde by boli rozdelene na klasicke, overlockove, a podobne.... ale snazim sa 😀

kaktusik007
25. nov 2010

@sussanah nasla som 😀 http://www.ab-obchod.sk/sijacie-stroje-janome/s...
dole pod obrazkom stehov mas aj popisy, ono myslim ze si budes moct podla toho vybrat aspon zopar 😉

inak, tato knizka vyzera moc dobre, len vydana v roku 1998 a tak totalne vypredana... ale tu by som chcela taktiez mat v rukach http://www.martinus.sk/?uItem=5634 tam to vyzera ze su aj uplne zaklady, ale aj zlozitejsie vecicky....

kaktusik007
25. nov 2010

@sussanah len doplnim, ten trojity elasticky steh - ten sa tu dost casto pouziva na prisivanie lastinu, tak ten niekedy byva znazorneni ako trojity cik cak - proste to iste len nie rovne ale cikcak... ale neviem ci ten tvoj stroj od svokry bude mat tento steh, ak ano, tak to je potom taka ta vyssia rada 🙂

a uz koncim s pisanim si sama so sebou 😀 😝

maryol
25. nov 2010

@zojec ja už šijem vyše 20 rokov a furt ma čosi nové prekvapí 😉 😀
@kaktusik007 ja som tiež úplný samouk, ale keď vidím niektoré knihy typu škola šitia, prelistujem a sklamane vrátim nazad...
súhlasím s tebou, najviac mi pomohli staré časopisy ako burda a neue mode, kde bolo rozkreslené a rozpísané takmer všetko, čo som potrebovala, je to tam koncentrované na 3-4 stranách, takže šitiachtivým maminám odporúčam buď zohnať nejaké exempláre (hoc aj 20 rokov staré), alebo zájsť do knižnice a tých pár strán prefotiť - naozaj to úplne stačí

kaktusik007
25. nov 2010

@maryol ano, len... ta robota ohladne toho hladania v tych burdach... som sa na to po 10rich ks vytoto... a to mam burd celkom slusnu zbierku 😒

veselazu
25. nov 2010

@sussanah no sláva, to se máš, já začnu kazit látky až po Vánocích. Tak napiš, jak ti to jde 😉 Já doufám, že návod ke stroji bude pro blbé.

@kaktusik007 díky za odkaz, už jsem si ho taky uložila do záložek. Po knížce se zkusím mrknout v knihovně.

zojec
25. nov 2010

@maryol 🙂 tak to mam o prekvapenie postarane do konca zivota 😀 len netusim, ci ma to dovtedy bude bavit.. inak este otazocka.. som chcela v utorok ist do tej kappy pri univerzite, ale vobec netusim ako sa tam dostat s autom.. :( od stanice je tam zakaz vjazdu :( tak som sa veru otocila..
@kaktusik007 inak ma napadlo, ze tu knihu by mohli tiez mat v kniznici.. tu skolu sitia 😉 alebo v nejakom antikvariate, bazare, kedze je uz dost "stara"

terezita
25. nov 2010

@animal taky mame rostouci, ale stokke. jitro je jeho vernou kopii. tahle se mi teoreticky taky libila, ale chtela jsem, aby s nama mala sedela primo u stolu (nemame ani pultik) a prijde mi to tak vic fajn. ty rostouci jsou fakt prakticke, bo ji pak muzes pouzit u psaciho stolu. no a nehlede na to, ze na nich hrozne rady sedi navstevy 😉 (ale ne vsechny maji takhle vysokou nosnost, jsou i takove co unesou jen 30 kg, to bych treba nebrala..). no a nez em. sedela, tak jsme krmili na kline, ale problem s tim nebyl.

kaktusik007
25. nov 2010

@zojec
@veselazu to som uz skusala.. tu kniznicu... 😒

maryol
25. nov 2010

@kaktusik007 musim kuknúť, ale ono tie základné veci boli v každej burde rovnaké, možno sem-tam dačo vymenili, aspoň v tých starých, takže stačí zobrať do ruky ktorúkoľvek
napadlo ma, že ak budete chcieť, môžem odfotiť a zavesiť na net, odkiaľ to bude možné stiahnuť

maryol
25. nov 2010

@zojec nie je tam zákaz (ten čo tam je sa vzťahuje na iné) , ako inak by sa dostali autá k TU? Musíš odbočiť do prava smerom k aule, je tam nové veľké parkovisko a ja osobne som tam autom bola, dá sa parkovať rovno pred budovou Kapexu 😀

kaktusik007
25. nov 2010

@maryol to by bolo fine... ja som burdy dala prec svokre do skatule, ono skor teraz budem sit detom, sebe ani nie, a vlastne ono v kniznici maju kompletne rocniky... mozno by sa fakt oplatilo pozicat si to a naskenovat a potom vytlacit... ci prefotit.... lebo zase tie knihy su fakt desne drahe.... okrem toho ze nic v nich 😠

zojec
25. nov 2010

@maryol dakujem 🙂 ja som taky pokako, co sa tyka zakazov.. som uz par pokut platila.. tak sa teraz bojim 😉 ved som aj kukala, ze su tam auta, ale po tej cesticke sa veselo spacirovali ludia.. tak som myslela, ze sa tam da dostat aj inak.. aj som to obisla, ale bez uspechu.. ☹ inak som chcela kupit v rempe kusok molitanu.. a ponukli mi 2x1,20 ze z toho nestrihaju.. 😕

sussanah
25. nov 2010

@kaktusik007 jaj ty jsi zlata, presne neco takoveho jsem hledala 😵 Asi ten muj stroj uplne vyssi trida nebude, neco jako overlock jsem nasla, trojity cik cak ale ne ☹ Ale v navodu je nejaky steh specialne na prisivani gumy, tak to zkusim s nim.

Jen asi hloupa otazka, chci udelat nepromokavou podlozku (prvni jednoduche siti 😀 ) predpokladam ze nepromokava vrstva dobre poslouzi i flis, ze jo? Kolik vrstev? Nebude to primo na kuzi, takze pouziju nejaky normos a nahoru bavlnu.

terezita
25. nov 2010

@maryol ja s burdnou moc spokojena nebyla.. prislo mi, ze ty strihy dily casto moc nesedely pri sesivani.. 😖 na em. ted siju podle ottobre, je to bohuzel o dost drazsi nez burda, ale zase ty strihy jsou teda modernejsi a sedi to paradne.