icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

maly_prcek
6. jan 2011

@ivuska.h A točit se to bude i s cikcakem i s overlok. stehem?

ivuska.h
6. jan 2011

@maly_prcek Řekla bych, že s cikcakem míň, protože se látka míň posunuje (u toho overlockového to posouvá furt tam a zpátky) a tím se míň vytahá.

maly_prcek
6. jan 2011

@ivuska.h Tak díky za radu... A ještě mi prosím řekni, co je slepý steh a jeslti je užitečný (to má jen ten nv 10) A jestli k tomu bm 3500 jdou taky dokoupit patky. A už nebudu otravovat 😉 😀

ivuska.h
6. jan 2011

@maly_prcek Tím se přišívají třeba okraje nohavic, cílem je, aby nebyly stehy vidět na lícové straně, píchá to jakoby hodně do kraje toho ohybu, zachytí to třeba jen jednu nitku. Takže užitečné to je, ale osobně jsem to nikdy nepotřebovala.

ivuska.h
6. jan 2011

@maly_prcek A jinak teda jestli chceš, můžeš si u mě klidně prohlídnout tu NV 30.

maly_prcek
6. jan 2011

@ivuska.h A když tě uplatím čokoládou, bude to i s výkladem? 😉 😀 😀

ivuska.h
6. jan 2011

@maly_prcek To se uvidí, co za čokoládu přineseš 😀

terezita
6. jan 2011

@ivuska.h @maly_prcek no overlock je urco nejlepsi.. ivus, ten sije taky tak pomalu jako ten overlockovy steh nebo je to rychlejsi (ja teda kdyz siju tim overlockovym stehem, tak slapnu na pedal jak to jen jde, az se za jehou kouri, takze to zase az tak pomale neni.. )
ad cikcak - kdyz siju detske obleceni z upletu, tak ten overlockovy steh vypada o dost lip a taky to lip drzi. cikcakem bych tricko neobsivala.. spotrebu to ma, to je pravda 😅 ale nastesti nite nejsou jeste tak drahe.
hihi a koukam, ze se tady smelinari.. 😀 skoda ze nebydlim v brne 😅
na ten slepy steh jsem taky koukala, ale zamotala jsem se ve skladani latky, takze jsem ho taky jeste nikdy nepouzila.. ja nohavice presivam normalne ze to je videt, vetsinou jeste kontrastni niti, aby vypadaly veselej.. 😀

nika
6. jan 2011

koukám že se tu řeší stroje, já dostala doporučení na Janome 415 nebo 423 od pána který prodává jak Brothery tak Janome a dělá servisáka. taky vybírám, uvidíme jak to dopadne.

kamishek
6. jan 2011

To jsem ráda, že se někdo kouká i po Janome 🙂 Taky vybírám a nemůžu si pomoct, ale ty Janomky jsou mi prostě nejsympatičtější 😀 Já se ale rozhoduju spíš mezi 432 a 601 XL (no, líbil by se mi nejvíc asi 603 DXL, ale ten už přece jen stojí až moc... a navíc pro mě začátečníka... 😅 ). Jen tím, jak nemám ještě zkušenosti, tak moc nevím, co od toho stroje vyžadovat a co naopak nevyužiju. Asi to nechám ještě chvíli uležet a budu mezitím sledovat zdejší rady a postřehy 😕

ivuska.h
6. jan 2011

@terezita Nééé, ten šije jak blesk 😀 Ten normální stroj musí simulovat to šití tak, že se furt vrací zpátky, aby udělal jakoby dvojitou řadu stehů, kdežto overlock to šije na jeden zátah.

terezita
6. jan 2011

@ivuska.h se ptam, protoze znama ma nejaky rusky overlock a ten jede pomalu. ale to je spis nekvalita na ukor nizke ceny.. 😅

ivuska.h
6. jan 2011

@terezita Si dej na youtube hledat "serger" a uvidíš 😉

monikajan
autor
6. jan 2011

@crysmile
sila som natahovacie vlniaky podla tohto strihu pre kamosku z merino upletu - 2 vrstvy a tretia vrstva je medzi nozkami (pozri foto - pohlad z rubovej strany) - po nalanolinovani drzia velmi dobre - kamoska ich pouziva na noc a maly je ucurany. Take iste sila aj Katka Carska a tiez je s nimi spokojna. Velkost M je cca 8-10 kg a XL 12 az do odplienkovania cca 15kg (na fotke su M a XL) . Urcite prekryju aj zavazovacky. Merino treba pred sitim oprat na 60, aby sa zrazilo a potom mozes vlniaky prat normalne v pracke.

toto je popis:
http://www.diaperswappers.com/forum/showthread....
toto je strih:
http://www.katrinastyle.cumberlandrivercalls.co...

monikajan
autor
6. jan 2011

@crysmile
a este som zabudla - treba strecovu ihlu a pouzivam normalne PES nite - kup najkvalitnejsiu, co maju v galanterke.

A strih na flisaky - skus pozriet tu:
http://ekozahrada.blog.cz/rubrika/latkove-pleny...

crysmile
6. jan 2011

@monikajan dakujem dakujem.. vsetko si to ukladam.. este ta potom neskor budem otravovat s tym merinom a musim si to nastudovat, kedze ja poriadne neviem sit..
a pisem si strecovu ihlu a pes nit..
a na novoska by bolo to M asi velke, ze?
tie flisaky si tiez ukladam.. to si mam spichnut z obyc. flisovej deky, ci dostat nejaku s certifikatom?

behulka
7. jan 2011

@crysmile obliekala som M-ka asi od 2. mesiaca, davala som ich ako nocne vlniaky.

crysmile
7. jan 2011

@behulka a ake velke si mala deticky? ci mam teda ratat s tym ze potrebujem mensie tie vlniaky.. ja by som ich brala na noc uz ako prideme s porodnice..

behulka
7. jan 2011

@crysmile priemerne 3,3, v pol roku 6 aj daco, v roku 9.

crysmile
7. jan 2011

@behulka tak to vidim, ze cca rovnako ako pri dcerke.. len ona mala v polroku 9 a v roku 10.. ale pociatocna vaha rovnaka.. takze asi budem musiet na tie dva mesiace spichnut nieco mensie... len ci to ja zvladnem po zhliadnuti toho strihu a postupu.. a staci jedna vrstva toho merina a jedna zosilnena vrstva medzi nozkami?

maly_prcek
7. jan 2011

@behulka @crysmile Teda jste odvážné, na novoška vlňáčky... Při mém štěstí by na nich byla po nalanolínování hned při nandání vaječina 😀

@ivuska.h Zvládnu ušít PULky? Chtěla jsem koupit Thirstiesky, ale mají jakýsi výpadek a než je na Bráně naskladní, budem bez plen (haha 😀)
A ještě jeden dotaz, proč nejdou z toho tlustého merina (co z něho šiješ natahovací) ušít patetkové svrchňáčky (mám dojem, žes kdysi něco takového říkala...)?

terezita
7. jan 2011

@maly_prcek hele ja tu mam jedny cervene medium 8-12,5 kg jeste s visackou.. tak kdybys chtela tak mi pisni do ip.

miri.b
8. jan 2011

Ahojte, chcem sa spytat, potrebujem obnovit latkovu vybavu pre druhe mimi, teda vacsinou len vymenit suche zipsy. Uz som raz menila, ale ten suchac je strasne tvrdy. Kupujete na plienky nejake speci suchace?
A chcela by som usit aj vrchne gate, citam, ze sijete aj z merino upletu, to kde kupujete caz net? V kamennom obchode som to nikdy nevidela. A prosim poradte mi sk stranku, kde zozeniem kliestiky na cvoky.
Dakujem 🙂

zojec
8. jan 2011

@miri.b ahoj, skus detivbavlnke 😉 tam najdes vsetko na co sa pytas

crysmile
8. jan 2011

@maly_prcek tiez si myslim ze je to odvazne, ale mozno budem mat stastie a nebude mi tolko kakat ako prva dcerka... 😀 a ked budem mat vlniakov viac, tak ma to tak nebude mrziet.. pri dcerke som tocila dvoje vlniakov..

ivuska.h
8. jan 2011

@maly_prcek Jo, zvládneš, s lemovací gumičkou je to celkem snadné. Kdybys tam chtěla patentky, tak ti je nacvakám, ale nemám tady teď kdovíjaký výběr barev, protože už tu hlavní patentkování neprobíhá.

Ze silné vlny se dosud nešilo především proto, že neměla certifikát. To se ale před pár dny změnilo, mám tu novou českou silnou vlnu s certifikátem, dneska z ní budu šít pokusné vlňáky. No a s patentkovými svrchňáčky to musím teprve dořešit, protože na dvě vrstvy by to bylo hrozně moc, čili se musí vymyslet, jak podložit a zakrýt patentky, když tam bude jen jedna vrstva vlny.

ivuska.h
8. jan 2011

@crysmile Já jsem na Ondru měla vlňáky od narození, problém ani moc nebyl, měla jsem pod tím dobře těsnící plínky. Ale pak začal kadit jednou za x dní šílenou nálož, to byl pak trochu problém, ale zas když to bylo jen jednou za pár dní, tak se to dalo.

crysmile
8. jan 2011

@ivuska.h no ved uvidime.. ale tak lanolin nie je taky drahy a vlniaky su urcite lepsie ako pulky..

maly_prcek
8. jan 2011

@crysmile Tak my jeli novosklad a s tím bych si netroufla... Respektive asi jsem slabé povahy a točí mě, když mi vyprané nalanolínované hned zlikviduje 🙂

crysmile
8. jan 2011

@maly_prcek no tomu verim, predsa len je ta udrzba komplikovanejsia ako pri inych vrchnakoch..