icon

Zoznam nevyhnutnej výbavy pre bábätko a pôrodnicu

6. nov 2025

Ahojte, snažila som sa spísať si zoznam čo všetko treba pred príchodom bábätka nachystať a čo všetko si zbaliť do tašky do pôrodnice. Budem veľmi vďačná ak si nájdete čas, pozriete sa na to a napíšete mi váš názor čo netreba, prípadne na čo som zabudla. Rodiť budem cca o mesiac v Trnave. Za spoluprácu vám veľmi pekne ďakujem.

Výbava pre bábätko:
Hlboký kočík 
Fusak 
Vajíčko 
Deka do vajíčka 
Taška na kočík 
Termoska
Vlhčené obrúsky 
Odsávačka na mlieko
Fľašky na mlieko
Krém proti zapareninam 
Krém do zimy
Púder 
Ovsený kúpeľ 
Krém na telo
Tyčinky do uší pre deti
Nožničky na nechty pre deti
Hrebeň na vlasy
Dezinfekcia na pupok
Vatove tampóny na čistenie 
Plienky
Látkové plienky
Prebaľovacia podložka 
Prebaľovaci pult
Vanička
Kýbel na vodu 
Mydlo
Šampón 
Matrac na prebaľovaci pult
Návliečky na matrac na prebaľovaci pult
Box na plienky a drogériu na spodné poschodie
Postieľka 
Deka do postieľky 
Deka do kočíka 
Monitor dychu
Vysielačka 
Baldachýn 
Plachta do postieľky 
Postieľka na spodné poschodie
Hojdačka 
Body s dlhým rukávom 
Dupačky
Overal na spanie
Pančušky  
Čiapka na dnu aj von
Ponožky na dnu a von
Rukavice na dnu a von
Svetre
Nepremokavá podložka do postieľky 
Dudel (aký?)
Teplomer
Odsávačka 
Uteráky 
Pláštenka na kočík 
Tlmené svetlo k postieľke
Vankúš na dojčenie 
Kefka na čistenie fliaš 
Saponat na fľaše 
Spací vak
Zavinovačka 
Slintaciky 
Malý uterák na umývanie 
Kôš na plienky (prípadne niečo iné?)
Svetielko s melódiou 
Šnúrka na dudel
Fyziologický roztok
Paralen čapíky 
Kvapky do nosa
Chobotnička
Mojkáčik 
Raketa na kočík 
Hračka na kočík 
Hračka na vajíčko 
Podložka na zem
Deka na fotenie
Jednorazové prebaľovacie podložky 
Cestovná postieľka 
Matrac do cestovnej postieľky 
Šatka/nosič 
Sterilizátor do mikrovlnky 
Odkvapkavac na fľaše 
Umelé mlieko

Taška do pôrodnice:
Občiansky preukaz 
Kartička poistenca
Tehotenská knižka 
Sobášny list
Nabíjačka na mobil (dlhší kábel)
Nočná košeľa na pôrod 
Nočná košeľa na oddelenie šestonedelia (koľko kusov?)
Ponožky 
Gumička do vlasov
Fľaša s vodou
Tyčinky/croissant (niečo na jedenie)
Papuče 
Šľapky do sprchy
Uterák 
Malý uteracik
Popôrodné vložky (koľko kusov?)
Popôrodné nohavičky (koľko kusov?)
Toaletný papier
Mydlo
Kefka
Pasta
Hrebeň 
Oblečenie na odchod domov pre mňa 
Oblečenie na odchod domov pre bábätko 
Body (koľko kusov?)
Dupačky (koľko kusov?)
Čiapka 
Rukavičky 
Plienky
Vlhčené obrúsky 
Krém proti zapareninam 
Krém na problémy s pokožkou 
Púder 
Ovsený kúpeľ 
Malý uterák 
Látková plienka
Chobotnička
Niečo pre partnera?

Strana
z2
diewcatqoo
6. nov 2025

Podla mna tam mas dost zbytocnosti. Budes dojcit alebo nie? Lebo mas aj odsavacku na mlieko, aj flaskovy regiment. Co je chobotnicka?

autor
6. nov 2025
@diewcatqoo

Podla mna tam mas dost zbytocnosti. Budes dojcit alebo nie? Lebo mas aj odsavacku na mlieko, aj flaskovy regiment. Co je chobotnicka?

@diewcatqoo aké napríklad zbytočnosti? No neviem ešte či budem môcť dojčiť alebo nie. Odsávačku som "zdedila", čiže chcem byť pripravená aj na jednu aj na druhú možnosť. Chobotnička je taká "hračka", ktorá sa dáva miminkam, aj predčasniatkam

anonym_2e62f8
6. nov 2025

Ty kks. XY zbytočnosti.
Ale tak kazda sme raz boli premotivovana prvomatka🤣🫡

anonym_a334f8
6. nov 2025
@anonym_autor

@diewcatqoo aké napríklad zbytočnosti? No neviem ešte či budem môcť dojčiť alebo nie. Odsávačku som "zdedila", čiže chcem byť pripravená aj na jednu aj na druhú možnosť. Chobotnička je taká "hračka", ktorá sa dáva miminkam, aj predčasniatkam

@anonym_autor Zbytočnosti: Krém do zimy
Púder
Ovsený kúpeľ
Krém na telo
Tyčinky do uší pre deti
Baldachýn
Pančušky pre novorodenca
Vlhčené obrúsky

autor
6. nov 2025
@anonym_2e62f8

Ty kks. XY zbytočnosti.
Ale tak kazda sme raz boli premotivovana prvomatka🤣🫡

@anonym_2e62f8 však a nenapíšeš mi aké zbytočnosti?

lol2219
6. nov 2025

Za mna to je toooooo much🫣
Neviem ako u vas, ale u nas v porodnici maly dostaval ich oblecenie, kupala som ho az doma (cize ovseny kupel naco?).. tiez puder, krem na zapareniny, krem na problemy..?
Aj na doma mas toho vela.. v dnesnej dobe vies kupit veci hned, pripadne objednat a na druhy den to mas doma..

januska12323
6. nov 2025

Matka nie som tak asi to nebude relevantné ale polovicu z tých vecí nemusíš využiť, nebolo by lepšie kúpiť základ a objednať ostatné ak to budeš potrebovať? Dnes máš do dvoch dní doma čo len chceš a ani sa nemusíš pohnúť z postele.

autor
6. nov 2025
@anonym_a334f8

@anonym_autor Zbytočnosti: Krém do zimy
Púder
Ovsený kúpeľ
Krém na telo
Tyčinky do uší pre deti
Baldachýn
Pančušky pre novorodenca
Vlhčené obrúsky

@anonym_a334f8 v zime si dávam aj ja krém na tvár do zimy, tak mi to prišlo ako fajn vec aj pre dieťa. Ovsený kúpeľ som dostala odporúčanie od pracovníčok v nemocnici.

autor
6. nov 2025
@lol2219

Neviem ako u vas, ale u nas v porodnici maly dostaval ich oblecenie, kupala som ho az doma (cize ovseny kupel naco?).. tiez puder, krem na zapareniny, krem na problemy..?
Aj na doma mas toho vela.. v dnesnej dobe vies kupit veci hned, pripadne objednat a na druhy den to mas doma..

@lol2219 na doma čo je veľa?

autor
6. nov 2025
@lol2219

@lol2219 nemáš v pláne nič dávať dieťaťu na zadok pod plienky?

elis248
6. nov 2025

Za mňa veľmi veľa vecí. Veľa z nich dá zohnať až keď zistíš povahu svojho bábätka. Na čo celá fľašková výbava? Na čo toľko veľa zbytočnej kozmetiky? Ja mám možno tak štvrtinu zo zoznamu. Na prebaľovanie pult+podložka+matrac+plachta=stačí mi normálny uterák+látková plienka. Keby som toto všetko mala kúpiť, rýchlo by som skrachovala. A ani neviem kam by som to všetko uložila.

lol2219
6. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak ale vyber si jednu vec.. zas nemusi byt prekremikovany prepudrovany.. cim viac veci na babo budes capat od malicka, tym horsie to MOZE (nemusi) pre neho byt.. (alergie,…)
My sme pouzivali krem na zapareniny, vlhcene obrusky.. kupel len v cistej vode bez samponov, kremov, minimalne do roka sme to mali takto..

anonym_a334f8
6. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_a334f8 v zime si dávam aj ja krém na tvár do zimy, tak mi to prišlo ako fajn vec aj pre dieťa. Ovsený kúpeľ som dostala odporúčanie od pracovníčok v nemocnici.

@anonym_autor Na detskú pleť novorodenca sa nepatlajú žiadne krémy, kúpe sa v čistej vode, ovsený kúpeľ len ak má problémy

autor
6. nov 2025
@elis248

Za mňa veľmi veľa vecí. Veľa z nich dá zohnať až keď zistíš povahu svojho bábätka. Na čo celá fľašková výbava? Na čo toľko veľa zbytočnej kozmetiky? Ja mám možno tak štvrtinu zo zoznamu. Na prebaľovanie pult+podložka+matrac+plachta=stačí mi normálny uterák+látková plienka. Keby som toto všetko mala kúpiť, rýchlo by som skrachovala. A ani neviem kam by som to všetko uložila.

@elis248 prebaľovaci pult s vaničkou mám na poschodí kde máme spálne. Na spodnom poschodí si dám iba podložku na gauč. Rozhodne nebudem pri každom prebalovani behať hore dole cez 3 poschodia. Čiže pult s matracom a plachtou na ten matrac mám hore a podložku mám dole. Jednorazové ak niekam pôjdeme

laskonkaa1
6. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie, dietatu sa preventívne nema dávať nic. Až ked je problem.
Žiadny sudokrem, imazol...
Celkovo načo kupovať toľko veci dopredu, ved žijeme v roku 2025, kedy večer objednáš a ráno mas v boxe.

laskonkaa1
6. nov 2025
@anonym_a334f8

@anonym_autor Na detskú pleť novorodenca sa nepatlajú žiadne krémy, kúpe sa v čistej vode, ovsený kúpeľ len ak má problémy

@anonym_a334f8 suhlasim.

nika_val
6. nov 2025

Mám 2 mesačné bábo a polovicu veci z toho čo píšeš nemám 😂
Nemám:
Termoska - nemám a to krmim umelým mliekom
Krém do zimy
Púder
Hrebeň - a to sa malý narodil s vlasmi
Prebaľovaci pult - mám klasickú komody na ktorej mám len podložku a aj to prvy mesiac som fungovala bez nej iba deka a na tom jednorazové podložky
Kýbel - načo ? Nerozumiem načo by bol treba
Baldachyn - do dnešného dňa som ho nenamontovala príde mi to maximálna zbytočnost a nepraktické kvôli prachu
Pancušky - nepoužívam netreba
Dudlík - kúp rôzne tvary a uvidíš ktorý si malý/mala zoberie a bude jej vyhovovať, značka je úplne jedno ja mám z DM
Raketa, chobotnička - zbytočnosť

Do pôrodnice zoznam je ok
Nočné košele som mala 3ks celkovo
Popôrodné vložky som nemala mala som klasické a stačilo
Pôrodné nohavičky som nemala

Body pre babo - 5ks
Dupačky - 2ks
Púder načo keď máš krém proti zapareninám

Ak chceš kľudne napíš správu..poradím aj viac keďže to mám úplne čerstvé 🙂

elis248
6. nov 2025
@anonym_autor

@elis248 prebaľovaci pult s vaničkou mám na poschodí kde máme spálne. Na spodnom poschodí si dám iba podložku na gauč. Rozhodne nebudem pri každom prebalovani behať hore dole cez 3 poschodia. Čiže pult s matracom a plachtou na ten matrac mám hore a podložku mám dole. Jednorazové ak niekam pôjdeme

@anonym_autor stačí mať aj len košík s prebaľovacími vecami a zobrať si ho ráno dole aj s bábätkom a večer zase naspäť hore. Nič zložité.

autor
6. nov 2025
@elis248

@anonym_autor stačí mať aj len košík s prebaľovacími vecami a zobrať si ho ráno dole aj s bábätkom a večer zase naspäť hore. Nič zložité.

@elis248 ja som písala, že mám hore set vanička+ prebaľovaci pult a ten určite nebudem nosiť hore dole

anonym_2e62f8
6. nov 2025

Krem do zimy, krém na telo, krém na zadok, púder ( to je prežitok ako olej), ovsený kúpeľ, kybel na vodu, mydlo, šampón, kefa na vlasy, deka do postieľky, hojdačka, baldachyn, pančuchy pre novorodenca je extemne wtf. Kúp poriadny fusak, overal a pančuchy su ti zbytocne, doma hádam nemáte mínus. A je toho omnoho viac. Zistis sama časom.

lol2219
6. nov 2025
@anonym_autor

@lol2219 na doma čo je veľa?

@anonym_autor odpovedam z vlastnej skusenosti, co som tiez ako premotivovana kupila a nikdy sme to nepouzili 🙂 pripadne som to nemala vobec:
Deka do vajicka mozno 3krat, zvykli sme zakurit v aute, pripadne sme dali obycajnu deku
Z tvojho zoznamu som do roka nevyuzila:
krem do zimy, puder, ovseny kupel, krem na telo, kybel na vodu?,mydlo, sampon, matrac plus obliecka na pult (mali sme unyvatelmu podlozku), baldachyn, hojdacka, pancusky, nepremokava podlozka do postele, vankus na dojcenie, zavinovacka, chobotnicka, mojkacik, deka na fotenie, cestovna postielka (a to cestujeme od jeho 2m), sterilizator, flase a do roka ani UM (kupila som jednu malu krabicku pre pripad potreby)
To je moja skusenost, ina zena moze mat inu 🙂
Co sa tyka cumla, kupili sme asi 4 druhy, neprijal ani jeden, takze v tomto tazko radit
Ale ved uvidis sama 🙂

elis248
6. nov 2025

Tak sa mi zdá, že je už zbytočné sa pýtať, čo ti chýba. Lebo máš asi doslova všetko čo obchody ponúkajú a podľa tvojich odpovedí si presvedčená, že všetko potrebuješ. Tak už sa len teš na bábätko.

anonym_c44284
6. nov 2025

Mas tam velmi vela zbytocnosti - podla mna. Deka do vajca - ja som predavala takmer nepouzitu. Vsetky mojkaciky a chobotnicky a svetielka - vies kolko takychto kravin podostavas? Kup si jednu vec ktoru potom mozno odlozis na pamiatku. 4 rozne deky? Kybem na vodu? Odsavacka na mlieko ale zaroven sterilizator na flase? Ja som napriklad nemala ani lieh na pupok - zijem v zahranici, tu sa do toho nebabre. Tycinky do usi babatka? Ani dospely to nemaju robit. Nepotrebujes ani baldachyn, lapac prachu a popravde, gyc, ani dve postielky - dole ho normalne daj na gauc, pripadne obloz vankusom na dojcenie. Cestovna postielka? Chystate sa dakam?

Co by som pridala - pozri hojdacka na styl nonomo. Plna mraznicka predvareneho jedla. Skusena mama - kamoska ktora s tebou bude na telefone ked bude zle. Manzel na aspon 2 tyzdnovej dovolenke, idealne mesiac.

kuriatko77
6. nov 2025

@anonym_autor uf tak ty si sa riadne pripravila 😀

cyneric
6. nov 2025

Z pohľadu mi ten zoznam pripadá zbytočne dlhý, s vecami ktoré nie sú úplne “essential”. Samozrejme, záleží aj od pôrodnice. Sú také ktoré riešia hygienické potreby pre matku, dieťa aj oblečenie samé, vrátane šampónu, sprchového a pod. Avšak ak sa cítiš istejšie s tým že tieto veci máš, tak prečo nie. Rovnako všetky hračky, mojkátka, deky, dve verzie prebalovacieho pultu (ak čítam správne), dokážeš fungovať aj bez toho, je tu nie malá šanca že tie veci nestihneš využiť ale je to tvoje dieťa tak ti moc do toho nemáme prečo zasahovať. Jednu vec ktorú by som možno vymenila za tú hromadu… menej potrebných vecí by boli bezpečnostné nožnice a pilník, deti sa rodia s nechtami ostrými ako vlkolaci.

anonym_5d360a
6. nov 2025

vidno, ze si si to premyslala uplne do podrobna a chces byt doma prichystana na vsetko, takze je toho vela ale vela veci casom naozaj vyuzijes, mozno ine baby nie… nebudes to musiet dokupovat. Za mna som si nevsimla ci tam mas odsavacku na sopliky, Pupik krem na masaz bolaveho bruska, sterilne stvorceky gazy ktore budes davat na pupcek, zopar rektalnych rurok… ale to su detailiky, no je fajn to mat uz doma a nestresovat sa, ked uz to mas take podrobne 😊 Krem do zimy som pouzivala a bol vyslovene nutny, za mna urcite ano. A dudlik ak chces tak urcite ortodonicky tvar.

zltamyska
6. nov 2025

Nechce sa mi čítať komentáre ale teda ak ideš rodiť prirodzene, pre mňa bola super prenosná bidetová sprška. Zo začiatku to môže trochu páliť aj pri cikaní a keď si tam budeš popri tom striekať studenú vodu bude to úľava. Tiež namiesto utierania papierom.

Do kojacej výbavy som ja mala ešte strieborné klobúčiky na bradavky

anonym_b70ce2
6. nov 2025

odporúčam mastičku na bradavky a klobúčiky, mne toto bolo najviac treba, lebo som zle prikladala ☹ keby mi vtedy niekto ukázal ako dojčiť mohla som si ušetriť veľa sĺz
baldachýn, kolotoč nad postieľku, ani monitor dychu/vysielačku sme nemali, malý bol vkuse nalepený na mne nebolo treba

reela
6. nov 2025

Krém do zimy - nepouzili sme. Zas babatko bude vo vanicke v zime za x vrstvami oblecenia, ked bude fukat, tak mu striesku das dole, neexistuje, ze by mu tvar oslahol vietor, tak ako tebe, ze to potrebujes.
Púder - mas tam krem na zapareniny, puder som citala, ze sa uz neodporuca.
Ovsený kúpeľ - ako preco? Staci normalna kupel. Ak bude babatko atopik, tak aj tak k tomu potrebujes speci roztok do kupela, co je ucinnejsi.
Tyčinky do uší pre deti - dospelacke urobia tu istu robotu.
Vatove tampóny na čistenie - staci jednoducha servitka.
Látkové plienky - babatko ti bude kakat aj 10-12x denne, to neexistuje, ze by si stihala vyprat a vyschnut do dalsieho kakacieho dna. Pouzivaj jednorazove a latkove plienky davaj napriklad pod babatko, ked ho davas na brusko, lebo sa mu moze trosku mliecka spustit z ust. Alebo si ho davaj na rameno, ked nosis babatko na hrudniku, aby si odgrglo.
Šnúrka na dudel - toto som sa bala, aj sa bojim, ze sa v spanku nejako pootaca, alebo ruckou si to dajako obmota okolo krku, preto som nekupila. Ale videla som rodicov ako to pouzivali na verejnosti aby sa ten cumlik nestratil.
Fyziologický roztok - preboha preco? Co chces vyplachovat? Ved voda je pouzitelna.
Raketa na kočík - som isla pozriet a ten mechanizmus mi nepride dobry, syna trebalo viacej hojdat, tamto v podstate len otriasa kocik, to by mi nezaspal.
Pančušky - zbytocne, som nevyuzila, jednak ze dost tesnu robia plienku a sa akurat zosalies to furt obliekat
Box na plienky a drogériu na spodné poschodie - toto je rizikova vec, lebo ked to zacne lozit, chodit, tak vie ti to aj otvorit, skor davaj drogeriu vysoko, aby nedociahol
Monitor dychu - by som kupila len pri predcasniatku, alebo keby mal nejake tazkosti pri porode ako prisudenie. Som citala, ze casto davaju plane poplachy...
Vysielačka - ak spis s nim v jednej miestnosti, alebo hned vedla, ze pocujes, tak zbytocne
Baldachýn - to je skor esteticno pre teba nez pre babatko. Ja by som to nedala, lebo postielku sme casto premiestnovali a baldachyn by akurat zavadzal.
Matrac na prebaľovaci pult - nepouzila som.
Čiapka na dnu aj von, Ponožky na dnu a von, Rukavice na dnu a von - my mame prekureny byt, nic z toho na dnu som nepouzila, na von ano
Deka do postieľky - tu pozor, pri malom babatku sa to neodporuca kvoli sids, by sa mohol zadusit, ze si ti da na hlavu
Deka na fotenie - moj vkuse vrieskal, ziadne profi fotenie sa nekonalo
Svetre - skor nie, sa ti prepoti
Fľaša s vodou -daj tam mnozne cislo, aspon 5
Teplomer - kup taky, co ti pomera teplotu za 10 sekund.

Co ti chyba: nakrcnik, autosedacka (z vajicka ti rychlo vyrastie), zimne capacky pre babatko, bunda pre babatko, uz do porodnice si zober tu odsavacku, nikdy nevies, ci nebudes mat problem s prisatim.babatka, alebo babatko bude na jiske a nebudes ho moct kojit atd., senovka+benedikt, keby si mala problem s rozbehnutim laktacie. Odsavacka soplov (nepouzili sme, ale mame pre istotu). Kup viacej druhov sosakov na flasky, ak by si mu davaja odsavane mliecko cez flasku, alebo UM, lebo nie vzdy sa trafi na prvy pokus, ze mu vyhovuje.
Inak dobry zoznam.

lienka.7
6. nov 2025

@anonym_autor akoze prepáč, ale neprezivaj to tak. Kopec zbytočnosti tam mas.

Strana
z2