icon

Absolvent si nevie nájsť dobre platenú prácu

24. okt 2023

Som absolvent sš s odborom a nikde si neviem najst dobre platenu pracu. Všade ponukaju minimum, 700-800 v hrubom. Mam kamarata čo ma vš je absolvent a taktiež si nevie najst v odbore pracu kde by mu ponukli viac ako 900 hrubom. Poznam viac ludi - absolventov ktorym ponukaju male peniaze lebo nemaju prax alebo si vobec nevedia najst to miesto v odbore a tak pracuju uplne inde(Myslite si ze je to zle, alebo teda je tu niekto kto nieco vystudoval na vs a potom v tom nerobil? Nebolo mu to luto? ) . Samozrejme že nemože hned niekto po absolvovani zarabat 2000, no mne pride 700-800 moc malo aj ked to je absolvent. Znalosti nejake ma aj ked bohuzial skolstvo je nastavene skor na teoriu ako na prax…Nemoze byt kazdy manažer v BA s nastupnym platom 1500. No pride mi nefer kolko vš vzdelanych ludi nakoniec robi prace ktore by bez tych 5rokov skoly mohli robit aj so sš. Je ta vysoka dolezita? Je lepsie ju mat? Uplatni sa skor clovek? Dava vobec istotu lepsieho platu? Ked sa clovek nevie presadit a prisposobit moze mat aj 3 vysoke, a skonci aj tak za pokladnou, mam pravdu?

petamich
24. okt 2023

zbytocne odbory by som uplne nepovedala, su za mna viac a menej pouzitelne (a nechcem sa nikoho dotknut), tie menej pouzitelne su pre mna verejna sprava, manazment a tieto vysoko teoreticke, ktore su dobre na ziskanie prehladu, vseobecnej znalosti a titulu, lebo teoria a prax su diametralne odlisna vec a navyse to potom generuje absolventov, ktori si myslia, ze hned budu manazeri s platom 3000€ netto, zial takt to nefunguje, ale zasa ja si stale myslim, ze ked ma clovek priestor, tak je dobre tu vysoku skolu mat

a potom su tu napr. FIT, FEI, STU, MatFyz a ine IT/technicke alebo odborne skoly (medicina, pravo...) a pod. ktore za mna rozhodne zbytocne nie su a aj kvalita absolventov je trochu ina aj ked pausalizovat sa to neda

kazdopadne vzdelanie nic negarantuje, aj ine vlastnosti treba, ak chce byt clovek uspesny - takze otazka znie, co mozes ponuknut?

autor
24. okt 2023

@modrykolibrik smiem sa spytat aka praca ro je alebo aspon odvetvie?

tykat
24. okt 2023

Tak zase je dobre si vyjednat nejaky platovy postup, v skusobnej dobe by som kludne ako VS absolvent isla robit za 900 v hrubom. A potom sa uvidi. AJ keby mi ten plat nedvihli a praca by ma bavila tak by osm tam ostala aspol pol roka-rok. A uz by som mala prax do CV.
Zase zobrat nejaku absolventsku macku vo vreci bez praxe a dat jej 2000€ "ze ved uvidime" to ti nikto neurobi. Najprv ukaz co vies a potom sa mozeme bavit o plate.
Teraz som v lete brala VS absolventku (s malou praxou) na basic administr.poziciu, za 1100,-, od noveho roka bude mat 1500,-. Osvedcila sa, postupuje, vidim ze ju to bavi, je samostatna, aktivna. Povedala som jej ake su dalsie moznosti profesneho rastu v nasej firme, vybrala si smer, o rok moze mat aj 2000,-.

autor
24. okt 2023

@petamich ano aj ja si myslim ze na presadenie sa su tieto mamazerske a teoreticke tazsie. Myslim ze je najmensia uspešnost tam. A technicke su budu vzdy a vsade a tam clovek musi byt tiez sikovny ale nauci sa lebo tam ta prax je na pocitacoch a podobne. Prax je najlepsia , ta da ovela viac ako poznamky v zosite, taka vš je dobra kde je prax a nie len teoria. Takze suhlasim uplne

happy31
24. okt 2023

Oboje. Kurzov je kopec aj gratis. Pozri na nete. A potom najdi nieco/ niekoho v okoli s kym budes kecat napriamo.

modrykolibrik
24. okt 2023

@autor robim v socialnej oblasti. Zacinala som ako opatrovatelka, robila som aj zadarmo...stavala som si istu reputaciu. Zalezi dost ako sa zapises zamestnavatelom. Osobne kazdy u ktoreho som robila ma chcel ale vybrala som si takeho co mi ponukol najviac lebo ja mam co ponuknut a za to ocakavam vysoke hodnotenie. Keby sa rozhodnem odist hned by ma dalsi 10 brali takze je to aj o tom ako sa prezentujes. Ja som dobrosrdecna, nie povysenecka. Zamestnanci ma maju radi a mam respekt aj s klientelou aj u zamestnavatela...

autor
24. okt 2023

@modrykolibrik samozrejme, nemalo by to byt len o tom plate ze chcem hned vela vela, ale peniaze su dolezite tiez bohuzial, clovek musi mysliet ze ma rodinu a podobne(ja este nie) takze robit takto zadarmo by niekomu nevyhovovalo

modrykolibrik
24. okt 2023

Zalezi ako si to nastavis. Ja som si to mohla dovolit lebo som byvala u rodicov a dost to pomohlo.Teraz mam konecne to po com som tuzila

kvetinka75
24. okt 2023

autor - miesto vypisovania už si mohol byť rozhodnutý - chceš ísť von? mohol si mať obvolané agentúry a vedieť čo ponúkajú. Chceš zostať tu ? - mať obvolané firmy a zistiť čo ti môžu ponúknuť a za aký plat. Nevyplakávaj a konaj. Ako si chceš s takýmto prístupom založiť rodinu

babulkomale
24. okt 2023

Poznam skutocnych manazerov a ani jeden sa nenaucil realne manazovat na VŠ 😃
Este lepsie level su lektorky, prednasajuce o manazmente, ktore v zivote nic nemanazovali, to by som si vypocula tie kecy o tabuleckach a grafoch 😃😃😃 potom pride niekto do praxe, stretne sa s realnym klientom - firmou, ktora zadava projekt a so všetkým tym humusom a problemami okolo a je vymalovane 🤦

babulkomale
24. okt 2023

@kvetinka75 to kde ti po telefone povedia co pozaduju a plat? Ked maju ponuku na webe aj s platom? Preco by tam volal?

andreakotesova
24. okt 2023

@petamich pre mňa verejná správa na Prešovskej univerzite nebola zbytočná 😅 som v práci jediná kvalifikovaná zamestnankyňa 😇

jarka_black
24. okt 2023

Treba len niekde začať. Ak aj je v inzeráte nízky plat, nevadí - na pohovor choďte, často sa dá plat dohodnúť primeraný kandidátovi. A keď už niekde začnete pracovať, bude to len lepšie. Každý začiatok je ťažký. Buď sa vypracujete platovo, alebo zmeníte zamestnanie. Treba len začať.

petronelag
24. okt 2023

Ale to vždy bolo tak, že absolvent strednej školy má plat ako osoba, ktorej treba ešte dlho pracovať, aby sa vypracovala vo svojom odbore, tam musí byť nástupný plat nižší. Treba získať prax a tým sa zvýši aj príjem. Podobne aj absolvent VŠ má tiež len nástupný plat a musí získať prax. Ale väčšine ľudí sa to dá, niektorí takto špekulujú a aj odchádzajú do zahraničia, ale tam je to podobne, za prácu bez odbornosti nedajú nejaký veľký plat, je síce vyšší ako na Slovensku, ale zase aj náklady na život sú tam vyššie. Ja by som tam išla iba ak kvoli zdokonaleniu v jazyku, inak sa to neoplatí.
Kým sa mladí ľudia vypracujú na odborníkov s praxou, k čomu je VŠ plusom, lebo s takým prehľadom môžu robiť vo viacerých oblastiach, tak nemôžu chcieť plat nejak vysoký.

kvetinka75
24. okt 2023

@babulkomale po telefone si môže dohodnúť pohovor nie? Alebo ty telefonicky nekomunikuješ keď si chceš zistiť niečo ? Je lepšie sedieť doma na riti alebo vypisovať na fore? Je absolvent - končil pravdepodobne v júni. Doteraz nič nevymyslel? Mladý zdravý človek bez záväzkov? Bohvie čo ponúknuť nemôže a ešte žiada dobrý plat?

jakkubova
24. okt 2023

Ja mám vyštudovaný odbor, z ktorého sa mnohí smejú, teda tí, ktorí tomu nerozumejú. Popri VŠ som mala brigádu v odbore a aj stáž, vtedy to bolo 100 eur za 100 odrobených hodín. Čiže v podstate zadarmo, ale neľutujem, získala som skúsenosti a na pohovoroch som mala čo povedať, prácu som si našla veľmi rýchlo. Nedá sa paušalizovať, že VŠ je zbytočná alebo nie. Všetko záleží od jednotlivca, ak niekto študuje humanitný odbor a popri škole nezískava prax, tak sa veľmi ťažko uplatní. Nechápem, ako niekto môže dokončiť strednú alebo vysokú školu s tým, že má len hodiny odsedené na stoličke a poriadne nič nevie. Všetko je to o tom, či máš čo ponúknuť. Podľa toho, čo si tu napísal, si strávil x rokov na škole, ktorá ťa nebavila ani ti to moc nešlo, ale niekto ti má dať prácu s dobrým platom len za, že si absolvent? Nebuď naivný.

babulkomale
24. okt 2023

@kvetinka75 nie, nedavno som si hladala pracu a nikam som nevolala. Poslala som CV mailom a bud napisali mail alebo telefonicky zavolali na pohovor.
Plat povedali na pohovore, ale mali ho aj v inzerate na Profesii. Upresnili odmeny, priplatky.
A niekde sa az po dvoch kolach pohovoru dozvies konkretnu prac.dobu

kvetinka75
24. okt 2023

@babulkomale no vidíš a ja som zavolala išla na pohovor a mala som prácu. A dokonca nemali problém mi povedať po telefone informácie ohľadne prac. náplne, pracovnej doby a platu.

kvetinka75
24. okt 2023

@babulkomale ono niekedy stačí vyskúšať aj zavolať. Človek nikdy nevie, nie je zamestnávateľ ako zamestnávateľ. A keď chce ísť do zahraničia detto. Zavolať do agentúry a môže si aspoň nejaké pohovory dohodnúť na získanie bližších informácií.

babulkomale
24. okt 2023

@kvetinka75 ano mas pravdu, tiez mam taku skusenost. Bohužiaľ zufalo potrebovali, tak aj zdvihali telefon aj naslubovali hory- doly. Ale to bol sukromnik co si hladal ludi do timu, ani by som ho nenazvala normalnou firmou. Spekulant, aj ked ten kto pre neho nepracuje, to nevie, lebo firma je velka a posobiva.

yanni
24. okt 2023

Necitala som komentare ale ako absolvent SŠ bez praxe ti vsade ponuknu ten priemerny plat danej oblasti/odboru. VS nie su precenovane akurat, ze na SK studuje kazdy a aj "somariny" len aby mal VS diplon. Nejako sa to posledne desatrocia zauziva. Moj brst bol podobny pripad ako ty len vystudoval VS technickeho smeru (Ing., dost tazku skolu), ponukli mu na tu dobu priemer (je to uz cez jedno desatrocie, mozno teraz maju v tej oblasti absolventi nastupny plat vyssi). Nedal sa. Odisiel do zahranicia, prihlasil sa na VS, prakticky jeden semester musel dostudovat (ostatne mu uznali), urobil si uz popri univerzitnom studiu doktorat. Nastupny plat mal aj vtedy primerane svojmu odboru a praxe absolventsky. Vypracoval sa za tie roky. Ale stale sa dalej vzdelava. Ja sama som vystudovala v zahranici, v tedy s myslienkou, ze po studiu sa vratim. No nevratila som, lebo uz pred vyse 20timi rok mi to bolo na SK na zaplakanie. Ale nemysli si, ze ked ma clovek dobry plat (aj na SK), ze tak to ostane 40 rokov, pokym nepojdes do dochodku. Dolezite je stale sa dalej a dalej vzdelavat. Aj na vlastnu iniciativu.

kvetinka75
24. okt 2023

@babulkomale lenže to, že ty máš jednu negatívnu skúsenosť neznamená, že každý by tak dopadol. Ja mám skôr opačné skúsenosti, kde som posielala CV, ani sa neozvali a kde som volala telefonicky, hneď sme si dohodli - alebo teda vo väčšine prípadov - stretnutie. A ptoom som sa rozhodovala na základe ponuky. Buď sme sa dohodli alebo obe strany hľadali ďalej .

babulkomale
24. okt 2023

@kvetinka75 nemam jednu negativnu skusenost, mam odrobenych skoro 20 rokov, nieco o pracovnom trhu uz viem. To bol len priklad, nechaj tak.

autor
24. okt 2023

@kvetinka75 mal som par brigad a prac uz, no nič moc, ale makam kde sa da, len som sa chcel poobzerat po moznostiach

bessie12
24. okt 2023

@kvetinka75 mne sa podarilo získať pracu, ked firma mala deň otvorených dverí. Hneď som sa chopila šance, aj keď sa mi tam veľmi ísť nechcelo, ale nakoniec som aj rada, pretože som tu pracu ziskala 🙂 hneď v ten deň som aj podpisovala prac. zmluvu.

kvetinka75
24. okt 2023

@bessie12 veď preto treba skúšať všetko možné. V dnešnej dobe nikdy nevieš

kvetinka75
24. okt 2023

@babulkomale ja mám odpracovaných 30 rokov, takže tiež viem toho dosť

kvetinka75
24. okt 2023

autor - tu pracovné možnosti nenájdeš iba rady, tak už si z nich len vybrať a niečo podniknúť na zlepšenie situácie, držím palce

bessie12
24. okt 2023

@kvetinka75 práve preto som tam išla. Všetko nám vysvetlili, ukázali a potom dávali podpisovať pracovne zmluvy, kto sa rozhodol vziať tu prácu. Mala som obavy, ale nakoniec to dobre dopadlo a ja som šťastná, že som konečne finančne nezávislá 🤗

vulka
24. okt 2023

Si absolvent a nemáš prax. Čo by si chcel? Napíš koľko žiadostí si už poposielal, aké svoje schopnosti si ponúkol, aké jazyky ovládaš a čo si si už naštudoval okrem toho, čo ťa naučili v škole? Nejaké plus prečo by Ťa mala firma zobrať za 2000/mes. Vieš koľko maturantov vychŕlia každý rok priemyslovky?