Aké sú šance na zamestnanie doma po návrate?
Ahojte
Zakladám túto tému ako taký "prieskum" pre mňa a zaujímajú ma vaše názory.
Na začiatok len toľko že som hneď po škole odišla zahraničia takže neviem úplne presne ako by som bola aktuálne vnímaná na pracovnom trhu doma ak by som si hľadala prácu. Na Slovensku som nikdy seriózne nepracovala na zmluvu ale iba popri škole som brigádovala a po škole som vlastne odišla.
Hovorím plynule anglicky, viem písať a čítať, mám "napočúvanú" britskú angličtinu a rozumiem.
Okrem toho som sa naučila aj poľštinu, hovorím plynule aj s akcentom, viem po poľsky písať aj čítať.
Niekoľkoročné skúsenosti v logistike, komunikácia výlučne v angličtine nie len v krajine kde sa nachádzam ale aj s inými štátmi. Mám ukončené magisterské štúdium na SK.
Myslíte že by som bola vhodná kandidátka ak by som si hľadala prácu doma s tým čo viem?
Ja som tiez odisla do zahranicia hned po VS, bola som tam 12 rokov a pracu po navrate na SK som si nasla takmer hned. Moje plus a velka vyhoda bolo aktivne ovladanie troch jazykov. Robim na exportnom oddeleni v jednej firme, kde vsetky tri denne pouzivam hovorovo aj pisomne. Myslim, ze najviac zavazil dobre napisany motivacny list. Zobrali ma na miesto, na ktore ani nehladali cloveka, hladali totiz cloveka s inou kombinaciou jazykov ako som mala ja 😁 Ale skusila som a motyka vystrelila 😅
Zabudla si napísať čo konkrétne máš vyštudované, aký odbor. Či si pracovala v zahraničí v odbore. Podľa praxe to vidím na nejaký korporát, možno nejaké väčšie špedičné firmy.
A prečo sa vracias?
Ja som v minulosti absolvovala pohovor, kde sefka zahundrala ze nechce zamestnankyne, ktore sa vratili zo zahranicia (neviem preco)… len hovorim 🙂 ale ved skus rozhodit siete a dohodni online pohovory a uvidis, mozno sa postasti. Ja by som ale na slovensko zvonku uz nepachla…
@miko_matata okrem dobrého platu a fajn práce tu nemám život. Už ma to ubíja. Nejaký čas sa to dá ale asi nie navždy. Pár známych mám, občas sa stretneme. Inak žiadny sociálny život, ani partnera by som si tu nenašla, sami cudzinec, moslim a neviem čo, rodina celá na Slovensku. Ty by si tak chcela žiť do konca života? Bez rodiny, takmer sama v cudzine bez nejakej vidiny do budúcna čo sa týka aj partnerstva a vlastnej rodiny napríklad. Viem že SK nie je ideálne ale ani byť do konca života sama a žiť život štýlom že len do práce a domov nie je ideálny hoci finančne je to ideálne.
Ja ti rozumiem, ja proti zivotu na SK nemam nic, ja by som nechcela zit nikde inde 🙂
Mna to len zaujalo, lebo tu na MK je mentalny exodus zo SK, cele rodiny sa stahuju za lepsim zivotom do vysneneho zahranicia 🙂 lebo tu ideme všetci pomriet okamzite zjavne
@miko_matata všimla som si nie len tu ale aj v príspevkoch na iných sociálnych sieťach ako sa každý ide baliť a odísť preč. Inak je fajn ak si to mladý človek na chvíľu vyskúša aké to je žiť v cudzine, je to skúsenosť, človek nadobudne trošku iný pohľad na život, zlepší jazyk, naučí sa spoliehať sám na seba, niečo našetrí. Ale ostať navždy takto asi nie je pre každého. Iné je byť takto niekde sám a iné s rodinou keď sa máš o koho oprieť a máš podporu v niekom.
Pravdaže si nájdeš prácu len záleží do akého mesta sa vrátis.S jazykmi a logistikou nevidím problem.
Ahoj, takato bola aj moja situacia pred 10 rokmi. Vratila som sa zo zahranicia. Ja som o tom ale ani neuvazovala, vedela som o tom od zaciatku, ze ideme zarobit na dom, aby sme sa nezadlzovali a potom uz budeme "zit" doma. Boli sme ale s manzelom, vratili sme sa s babatkom, takze bola som po navrate este dva roky na materskej. Do zahranicia sme odisli z vysokej. Zalubili sme sa a uz nas skola nezaujimala, tak sme studium nechali. Napriek tomu, skusenosti sa zuzitkovali a chvala Bohu nemala som problem najst si dobre platenu pracu. Podotykam, ze zijeme na najvychodnejsej casti Slovenska. Rodina, domovina, priroda, klud, toto by sme si v zahranici nevedeli zabezpecit. Peniaze nam vystacili na vysnivany domcek na samote a tu si plnime sny v nasej bubline. Nikdy by som to nevymenila. Drzim ti palce na tvojej ceste, urcite to stastie najdes.
@petrassvk a čo ti pomohlo nájsť dobrú prácu, čo najviac zavážilo? Jazyk? Alebo si pracovala v zahraničí na nejakej pozícii kde si nadobudla skúsenosti a podľa toho hľadala prácu na SK? 🙂
Zaznela tu otázka aké máš vzdelanie. Pretože dnes s cudzím jazykom dieru nespraviš. Pokiaľ nemáš fakt dobré vzdelanie.Obrovské množstvo mladých ľudí ovláda cudzí jazyk. Tu poľštinu vieš asi len preto,že žiješ s poľskou komunitou.
My sme sa tie vrátili z Anglicka a ako
@petrassvk postavili dom zo zarobených penazi..ja som odchádzala tehotna zo zahraničia a bola doma s deťmi /2 deti/ 8 rokov.Potom som si dala jeden životopis do korporátnu a hneď má prijali na kvalitu /reklamacie/ kvôli jazyku a takto sa to so mnou vlečie už 6 rokov.Zvysila sa mi prax a stále tam bol ten jazyk.Bohuzial, teraz má vo firme presunuli na inú funkciu kde jazyk už nevyužívam, ale som s tým v pohode. Možno si opäť niekedy oprášim anglictinu.Tak veľa šťastia.
Ahoj, no aj jedno aj druhe u mna zavazilo. Myslela som si, ze ved dnes uz kazdy vie po anglicky, tym sa "chvalit" nebudem. Takze som tlacila do poredia svoje skusenosti zo zahranicia a hladala som systemovo podobnu pracu. Robim sice v inej oblasti, ale stale je to vyroba a kedze moja pozicia v UK bola problem solver, je to naozaj uplatnitelne kdekolvek. No ale co chcem povedat, ze nakoniec este aj prekladam vsetky firemne texty, prezentacie, riaditelove zalezitosti. No vsetci tu hovoria cez tlanslator, takze anglictina nie je samozrejmost. Hlavne pre ludi, ktori jazyk nikdy realne nepouzivali inde ako v skole. Mozno az dalsia generacia bude samozrejmost. U nas ucitelka AJ hovorila ze jej 10 rocni ziaci vediela lepsie po anglicky ako ona :D
A kde si robila a co... No jeden jazyk je celkom. Maloo

Budeš vnímaná bez ohľadu na to, či si pracovala tu alebo inde. Veď ide o pracovné skúsenosti, ktoré máš. Zamestnávateľ vždy hľadá konkrétne zručnosti, prípadne aj konkrétne vzdelanie. Je jedno, či si tie zručnosti nadobudla na Slovensku, vo Fínsku alebo Anglicku. Takže celkom nerozumiem otázke a úvahe. Vhodná kandidátka budeš všade tam, kde budeš spĺňať požiadavky na zručnosti/vzdelanie, ktoré inzerujúci zamestnávateľ bude mať.